Vredesduif met olijftak in snavel.

Vasten voor vrede in Mexico

8-2-2011 Na tienen gaat niemand meer de straat op in Ciudad Juárez, de Mexicaanse grensstad waar vorig jaar meer dan 3000 moorden werden gepleegd. Toch brachten afgelopen weekend tientallen mensen de nacht door op een plein om te vasten voor vrede.

 

"De morele reserve van dit land is laag", zegt leraar Pietro Ameglio. "Mensen laten alles maar gebeuren." Samen met tientallen anderen zit hij in deze koude nacht in een tent bij een monument voor Benito Juárez, een progressieve hervormer uit de vorige eeuw.

Met kaarsjes is op de trappen van het monument het woord 'rechtvaardigheid' gevormd. Met hun vastenactie willen ze pleiten voor een betere aanpak van de onveiligheid. Precies een jaar geleden werden vijftien jongeren vermoord tijdens een verjaardagsfeestje.

Ciudad Juárez, ook wel bekend als de moordhoofdstad van de wereld, is het symbool van de mislukte oorlog tegen drugs die de conservatieve regering in 2007 begon. Er worden gemiddeld acht mensen per dag vermoord. Er was al veel geweld, maar de moord op de vijftien scholieren vormde het begin van een nieuwe golf van bloedbaden. De meest recente vond plaats op 24 januari, toen vijf zaalvoetballers werden vermoord door gewapende mannen.

Ergens anders zou dit tot woede hebben geleid, maar hier amper. Onverschilligheid regeert in deze stad van 1,3 miljoen mensen. Volgens Elizabeth Flores, van de rooms-katholieke groep Pastoral Laboral de Juárez, zijn er een paar oorzaken voor aan te wijzen: "Veel mensen zijn hier niet geboren. Ze zijn hier voor werk en zijn niet geworteld. Door de uitbuiting in de maquilas (de fabrieken in de speciale exportzones) hebben ze weinig tijd over om ergens aan mee te doen. Maar het komt ook gewoon doordat we zoiets als dit nog nooit hebben meegemaakt."

De missionaris van de Karmelieten, Peter Hinde, heeft een opvang voor daklozen die met hiv zijn besmet. Hij heeft een andere verklaring: "Het geweld begon met de NAFTA (het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag uit 1994). Daardoor wordt het land armer. Er is geen beter economisch systeem voor drugshandelaren dan dit systeem." Hinde werkt hier al sinds 1994, toen de lichamen van vermoorde vrouwen in de aandacht begonnen te komen.

Activisten hebben veel kritiek op de aanpak van de regering. Het "Wij zijn allemaal Juárez"-programma moet zorgen voor onderwijs, banen en veiligheid. Maar veel resultaten zijn er volgens hen niet, behalve een spiksplinternieuw sportcomplex in het arme deel van de stad waar vorig jaar de vijftien jongeren werden vermoord. Uit de toon vallen ook de enorme regeringsborden waarop staat "Vivir Mejor" (beter leven).

De meeste stedelingen kwamen niet opdagen bij de nacht vasten, die werd georganiseerd door verschillende organisaties, samen met katholieke en protestantse gemeenschappen. Toch waren de activisten opgetogen. "Het proces zal lang duren", zei baptistenpredikant Rebeca Montemayor, "maar het belangrijkste is dat we zijn begonnen."+

Bron: www.dewereldmorgen.be