Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Defensie druipt af in Schinveld

22-2-2017 Na veel spierballentaal druipt Defensie nu af in Schinveld. Buurtbewoners, activisten en kunstenaars protesteren sinds begin december tegen de NAVO basis Geilenkirchen door de bouw van een bolvormig boomhut kunstwerk. Defensie had gedreigd op 21 februari de boomhut eigenhandig te verwijderen. Rogier Meijerink: "Het was een druk bezochte dag, maar defensie schitterde door afwezigheid."
meer lezen

PAX breidt uit, meer medewerkers, meer kantoorruimte

17-2-2017 Vredesorganisatie PAX groeit! Voor de nu al meer dan 120 betaalde medewerkers is meer kantoorruimte gevonden in Utrecht. De groei is mede mogelijk omdat PAX partner is van het ministerie van Buitenlandse Zaken en als zodanig subsidie ontvangt.
meer lezen

Maken Belgische F-16's geen burgerslachtoffers, of worden ze niet geteld?

14-2-2017 In België vroeg Vredesactie aan de regering om openheid te geven over het aantal burgerslachtoffers dat valt bij de inzet van Belgische F-16's in Irak en Syrië. Het antwoord was dat er geen burgerslachtoffers zijn. Maar is dat wel waar? Onderzoek van Vredesactie wijst in een andere richting.
meer lezen

Ander Nieuws week 7: Strategisch adviseur Trump kan oorlog met Iran provoceren

13-2-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Strategisch adviseur Trump zou oorlog met Iran kunnen provoceren
- Het hele verhaal van de verprutste Amerikaanse aanval in Yemen
- Mensenrechtenorganisatie waarschuwt voor mogelijk 'grootschalig' Israëlisch militair offensief in Gaza
en nog meer.
meer lezen

Britse overheid voor de rechter wegens wapenexport naar Saoedi-Arabië

11-2-2017 Op 7 februari begon de rechtszaak tegen de Britse overheid vanwege haar rol in het bewapenen van Saoedi Arabië. De rechtszaak is aangespannen door de Britse vredesorganisatie Campaign Against Arms Trade (CAAT) die zegt dat Britse wapens gebruikt worden door de Saoedische coalitie bij het plegen van grootschalige schendingen van het internationaal recht in Jemen.
meer lezen

Petitie van Pax Christi International: 'EU, bevries economische relaties met Israël'

9-2-2017 In reactie op het aannemen van de 'landroofwet' door het Israëlische parlement roept Pax Christi International de EU op de economische relaties met Israël te bevriezen tot het land het internationaal recht respecteert. De oproep wordt ondersteund met een petitie.
meer lezen

Wakes bij grensgevang: Iemand die als vreemdeling in jullie land verblijft, mag je niet onderdrukken

6-2-2017 Iedere tweede zondag van de maand vinden wakes plaats bij de grensgevangenis op Schiphol. In deze gevangenis naast de startbaan zitten veel mensen die niet in Nederland mogen (ver)blijven omdat ze niet over voldoende papieren beschikken. In de aanloop naar Pasen vinden de wakes vaker plaats.
meer lezen

Niet nog meer wapens voor Europa! Picketline 15 februari Amsterdam

3-2-2017 Picketline Stop Wapenhandel bij netwerkbijeenkomst wapenindustrie en Europese krijgsmachten. Woensdag 15 februari - 8.30 uur - Hotel NH, Van Leijenberghlaan 221, Amsterdam.
meer lezen

Het is 2,5 voor 12 op de Doomsday Clock

1-2-2017 De wereld is weer wat dichter bij een nucleaire ramp. Toonaangevende wetenschappers hebben de zogeheten Doomsday Clock een halve minuut vooruit gezet: het is nu 2,5 voor 12, een halve minuut later dan vorig jaar. Sinds 1953 heeft de klok niet zo dichtbij middernacht gestaan. Een jaar geleden was het 23.57 uur.
meer lezen

Deens onderzoek: pensioenfondsen ABP en PFZW investeren fors in illegale nederzettingen

31-1-2017 De Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW dragen met forse investeringen bij aan de economie van Israëls illegale 'nederzettingen' in bezet Palestina. Daarmee gaan zij in tegen internationale gedragscodes en de richtlijnen van de Nederlandse overheid, en ondermijnen zij de tweestatenoplossing. Dat schrijft het Deense centrum voor onderzoeksjournalistiek Danwatch in een vandaag verschenen rapport.
meer lezen

Ander Nieuws week 5: Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS

30-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD/AMOK. In deze editie met o.a.:
- Trump legt bommentapijt op buitenlandse politiek VS
- Wat gebeurt er nu met Afghanistan?
- Donald Trump en de aftakeling van Amerikaanse alleenheerschappij
en nog meer.
meer lezen

1 maart 2017, Amsterdam: debat 'Christendom, Israël en Palestina'

25-1-2017 De christelijke politici Raymond Knops (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) en predikant Henri Veldhuis (The Rights Forum) debatteren op 1 maart over de actuele ontwikkelingen in Israël/Palestina. Hoe moet Nederland daarop reageren? En gebruikt de christelijke politiek bij die beoordeling de bijbel of VN-resoluties als leidraad? Praat mee vanaf 20.00 uur in De Nieuwe Liefde, Amsterdam.
meer lezen

Internationaal actiekamp bij Duitse kernwapenbasis Büchel 12-18 juli 2017

23-1-2017 Op de Duitse vliegbasis Büchel liggen Amerikaanse kernwapens. Uit protest daartegen wordt er in juli actie gevoerd vanuit een internationaal vredeskamp. Het wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van meer dan 50 vredesorganisaties. Ook vanuit Nederland kunt u er aan deelnemen.
meer lezen

Tentoonstelling Vredeskinderen van 23 januari - 30 juni 2017 in Gouda

20-1-2017 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert, van 23 januari - 30 juni 2017, een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie).
meer lezen

Nieuwe actiesite voor een internationaal verbod op kernwapens

19-1-2017 Over 2 maanden beginnen bij de VN de onderhandelingen over een verbod op kernwapens. De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons is een nieuwe website www.nuclearban.org gestart met informatie hierover. Ook kunt u via deze site deelnemen aan een actie om aan te dringen op zo'n verbod.
meer lezen

SCHRIJFACTIE: Israël liquideert 17-jarige Palestijn. Hangt Rotterdam de Palestijnse vlag halfstok?

17-1-2017 Vorige week hing het gemeentebestuur van Rotterdam op het stadhuis de Israëlische vlag halfstok, uit medeleven met vier Israëlische militairen die waren omgekomen bij een Palestijnse aanslag. Maandagavond liquideerden Israëlische bezettingstroepen een 17-jarige Palestijn. Het Palestina Komitee en burgers roepen Rotterdam op nu de Palestijnse vlag halfstok te hangen. Doe mee aan de schrijfactie!
meer lezen

Ander Nieuws week 3: Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?

16-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- Britten en Fransen zetten rem op laatste poging Obama om Syrische regering in VN te veroordelen
- Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?
- Gaat Trump het kernenergie-akkoord met Iran naar de prullenbak verwijzen?
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.
meer lezen

Aljazeera ontmaskert de Israël Lobby

11-1-2017 Op Aljazeera was de vierdelige serie 'The Lobby' te zien, waarin bewijzen van vérgaande Israëlische bemoeienis met de Britse politiek en democratie worden gepresenteerd. De belangrijke vraag die de serie opwerpt: gebeurt in Nederland niet precies hetzelfde?
meer lezen

Protest van Stop Wapenhandel tegen subsidie wapenonderzoek

10-1-2017 Op 19 januari bespraken overheid en wapenindustrie in Den Haag een nieuwe geldpot voor wapenonderzoek. De Europese Unie gaat voor het eerst in zijn bestaan rechtstreeks wapens subsidiëren. Stop Wapenhandel organiseerde een protest tegen deze overheidssteun aan wapenproductie.
meer lezen

Gush Shalom: Soldaat Azaria is een kleine medeplichtige, hoofdschuldige is de bezetting

5-1-2017 Door de Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom is een verklaring uitgegeven n.a.v. de veroordeling van de Israëlische soldaat Azaria voor doodslag op een Palestijn. Gush Shalom vindt dat Azaria een kleine medeplichtige is. De hoofdschuldige is de bezetting. Veel Israëlische leiders hadden ook terecht moeten staan.
meer lezen

Ander Nieuws week 01: Staakt-het-vuren in Syrië verschuift machtsevenwicht in voordeel van Assad

2-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD/AMOK. In deze editie met o.a.:
- Staakt-het-vuren in Syrië verschuift machtsevenwicht in voordeel van Assad
- Israëlische hysterie over VN-resolutie versterkt nieuwe status als schurkenstaat
- Propaganda aan beide zijden in berichtgeving over Syrië
en nog meer.
meer lezen

Ex-VS-marinier getuigt: "Oorlog Syrië begon met invasie van Irak"

30-12-2016 Amerikaan Vincent Emanuele is voormalig marinier. Hij volbracht twee missies in Irak, maar weigerde een derde missie uit te voeren. Sindsdien reist hij de VS rond om lezingen te geven over wat zijn land in werkelijkheid doet in het Midden-Oosten. Dit is zijn getuigenis.
meer lezen

Actie: Asiel voor Zuid-Koreaanse dienstweigeraar

28-12-2016 Niet lang geleden heeft een 23 jarige Zuid-Koreaan in Nederland asiel gevraagd en kort daarna Vredesbeweging Pais gevraagd hem te steunen. Dat probeert Pais te doen, maar heeft er wel hulp bij nodig. U wellicht?
meer lezen

Meer militarisering EU-grenzen in 2016, wapenindustrie profiteert van vluchtelingentragedie

23-12-2016 De investeringen van de EU in grensbewaking schoten in 2016 verder de hoogte in, zo toont een nieuw rapport aan. Prominente wapen- en security-bedrijven profiteerden hiervan. De militarisering van de Europese buitengrenzen bracht echter een verschrikkelijke kostprijs met zich mee, het hoogste aantal geregistreerde omgekomen migranten in één jaar ooit.
meer lezen

Bijsluiter Rutte komt op geen enkele manier aan bezwaren tegemoet

20-12-2016 Vanavond zal de Tweede Kamer met premier Rutte debatteren over de zgn. "bijsluiter" (het "juridisch bindend besluit") bij het Associatieverdrag met Oekraïne dat de Nederlandse regering tijdens de Europese Top van 15 en 16 december jl. wist binnen te halen. Rutte meldde tijdens zijn persconferentie opgetogen dat hiermee "alle Nederlandse punten zijn geadresseerd".
meer lezen

Ander Nieuws week 51: Schizofrenie van vreugde en rouw om Aleppo

19-12-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Schizofrenie van vreugde en rouw om Aleppo
- Heeft de oorlog in Syrië ook de journalistiek verwoest?
- Weet u wel waar uw bommen vallen?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

De wereld doet helaas veel meer dan toekijken op de gruwel in Aleppo

19-12-2016 N.a.v. de moeilijkheden die een gezin uit Aleppo ondervindt om in België toegelaten te worden, verscheen op De Wereld Morgen een artikel dat oproep tot minder bemoeienis, geen wapenleveranties en objectievere berichtgeving over situaties als in Syrië.
meer lezen

Belgische activisten protesteren tegen investeringen banken in kernwapens

12-12-2016 Activisten van Vrede vzw. trokken 8 december langs de filialen van KBC, BNP Paribas Fortis, ING en Deutsche Bank in Brussel om te protesteren tegen de investeringen van deze banken in kernwapens.
meer lezen

Training actievoerders 'Empowering Critical Citizenship'

7-12-2016 In heel Europa voeren mensen geweldloos actie om gehoord te worden. Daarbij lopen ze tegen uiteenlopende obstakels en vragen aan. Hoe bouw je een brede beweging op? Welke antwoorden hebben we op politiegeweld en repressie? Hoe teken je met diverse groepen een effectieve strategie uit?
meer lezen

Nobelprijs voor Vredesproces

6-12-2016 Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt standaard de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Dit jaar aan de Colombiaanse president Santos. Reden voor Enschede voor Vrede om twee dagen daarvóór, op donderdagavond 8 december, een informatieve Vredestuinbijeenkomst te organiseren over de situatie in dit Zuid-Amerikaanse land.
meer lezen

Ander Nieuws week 49: Putin en het nieuwe Midden-Oosten

5-12-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Zonder tegenspraak zullen leugens Bush over Irak ons blijven achtervolgen onder Trump
- Groeiende extreem-rechtse nationalistische bewegingen zijn anti-moslim en pro-Israël
- Putin en het nieuwe Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

WRI waarnemers aanwezig bij proces in Turkije tegen verdedigers vrijheid van meningsuiting

5-12-2016 Op 8 november begon in Turkije het proces tegen de voorzitter van een mensenrechtenorganisatie en een journalist. Zij worden beschuldigd van propaganda voor een terroristische organisatie omdat zij gepleit hebben voor vrijheid van meningsuiting voor een pro-Koerdische krant. War Resisters' International maakt deel uit van de grote groep internationale waarnemers die het proces volgen.
meer lezen

War Resisters' International is solidair met Syrische burgerbevolking die slachtoffer is van oorlog

2-12-2016 Door War Resisters' International is een verklaring uitgegeven waarin solidariteit betuigd wordt met de burgerbevolking van Syrië, die slachtoffer is van de voortgaande oorlog. De WRI belooft steun aan individuen en groepen van onderop die geweldloos strijden tegen dictatuur en voor democratie in Syrië maar zich blijven verzetten tegen militarisering en oorlog.
meer lezen

Demonstatie tegen Europese subsidie voor de ontwikkeling van nieuwe wapens

23-11-2016 Meer dan honderd vredesactivisten blokkeerden 10 november de toegang tot de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap. Op deze conferentie vergaderden wapenhandelaars, lobbyisten van de wapenindustrie en politici achter gesloten deuren. Het was één van die typische lobby-evenementen tussen overheid en wapenindustrie in een proces van sluipende besluitvorming.
meer lezen

Alternatieve herdenking Eerste Wereldoorlog stelt hypocrisie aan de kaak

22-11-2016 Op 13 november organiseerde de Britse vredesorganisatie Peace Pledge Union een alternatieve herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Daarbij stelde zij de hypocrisie aan de kaak van Britse leiders die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog betreuren, terwijl er in Jemen dagelijks slachtoffers vallen door wapens van Brits fabrikaat.
meer lezen

Ander Nieuws week 47: Zijn de Amerikaanse verkiezingen eindelijk voorbij - of toch niet?

21-11-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Zijn de Amerikaanse verkiezingen eindelijk voorbij - of toch niet?
- De geheime strijd om het Midden-Oosten
- New York Times geeft sleutelrol al-Qaida in Aleppo toe
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Omslag ontvangt Domela Nieuwenhuis-penning

18-11-2016 Het team van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven is blij verrast met de toekenning van de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-penning. De penning zal op zondag 20 november worden uitgereikt in het FDN-museum in Heerenveen. Voorafgaand aan de uitreiking wordt de Ferdinand Domela Nieuwenhuis-lezing gehouden door Jan Juffermans.
meer lezen

Multinationale ondernemingen gaan vaak niet goed om met situaties in conflictgebieden

17-11-2016 Nieuw onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) laat zien dat multinationale ondernemingen werkzaam in conflictgebieden vaak niet goed om weten te gaan met conflictsituaties. Hierdoor lopen bedrijven het risico bij te dragen aan mensenrechtenschendingen en nieuwe conflicten aan te wakkeren.
meer lezen

Oorlog is geen Oplossing roept Tweede Kamer op Trumps toenadering tot Rusland niet te negeren

15-11-2016 Precies een week na het bekend worden van de, ook voor ons, onverwachte verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten begint de Tweede Kamer op woensdag 16 november aan de plenaire behandeling van de Defensiebegroting 2017. Met het oog hierop stuurde het Centrum voor Geopolitiek / Oorlog is geen Oplossing een brief aan de Tweede Kamer met onderstaande inhoud.
meer lezen

Militarisme in opmars

15-11-2016 De Duitse minister van defensie Ursula Von der Leyen schreef in een opiniestuk dat een Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid nodig is dat zich concentreert op het stabiliseren van Afrika en het Midden-Oosten om er zo voor te zorgen dat er minder vluchtelingen naar Europa trekken.
meer lezen

Ander Nieuws week 45: Beproevingen Aleppo zijn zeker nog niet voorbij

8-11-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Beproevingen Aleppo zijn zeker nog niet voorbij
- Eindelijk de Vietnam-oorlog "winnen" - in Afghanistan
- Zeven historische wapenfeiten van de invasie van Irak uit 2003
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen

Centrum voor Geopolitiek roept Kamer op om ontwikkeling nieuwe Koude Oorlog om te buigen

8-11-2016 Aan de vooravond van het Kamerdebat over de uitslag van het Oekraïne-referendum heeft het Centrum voor Geopolitiek, dat onder de noemer "Oorlog is geen Oplossing" een campagne tegen het Associatieverdrag voerde, zich tot de Tweede Kamer gewend met de oproep om het verdrag niet te ratificeren en al doende de ontwikkeling van de nieuwe Koude Oorlog te vertragen of zelfs om te buigen.
meer lezen

ProDemos neemt activiteiten op Fort De Bilt over van Stichting Vredeseducatie

7-11-2016 ProDemos zal vanaf 1 januari 2017 de activiteiten die Stichting Vredeseducatie in Fort De Bilt organiseerde voortzetten. De Stichting Vredeseducatie zal vanuit het Fort van de Democratie (Lunet 1) in Utrecht haar overige activiteiten voortzetten.
meer lezen

VD AMOK is lid geworden van War Resisters' International

4-11-2016 Recent zijn 4 organisaties tot War Resisters' International toegetreden als geassocieerd lid. Onder hen de Nederlandse anti-militaristische organisatie VD AMOK, die zich vooral met onderzoek bezig houdt. De WRI is een wereldwijd netwerk van pacifistische en anti-militaristische organisaties. Volledig lid (sectie) is in Nederland Vredesbeweging Pais.
meer lezen

Eerste exemplaar van boek 'De boemerang van oorlog en geweld' aangeboden aan Kees Schuyt

3-11-2016 Na de vele gesprekken en discussieronden om tot een afgewogen uitgave van een hedendaagse samenspraak met Erasmus te komen, kon het Huis van Erasmus het boek De boemerang van oorlog en geweld presenteren. In een overvolle Desideriuszaal van de Rotterdamse bibliotheek werd op zaterdag 29 oktober 2016 het eerste exemplaar ervan uitgereikt aan de bekende socioloog Prof. Dr. Kees Schuyt.
meer lezen

De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op kernwapens

2-11-2016 De wereld is een belangrijke stap dichterbij een verbod op de gevaarlijkste massavernietigingswapens: kernwapens. Op 24 oktober besloot de VN met overweldigende meerderheid om in 2017 te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Een historische doorbraak waar de vredesbeweging zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. Nederland onthield zich van stemming.
meer lezen

BDS inspectieteam in Den Haag op zoek naar producten van bezetting en landroof

28-10-2016 Op zaterdag 29 oktober gaat een BDS-inspectieteam bij diverse supermarkten in het centrum van Den Haag op zoek naar producten met herkomst "Israël" die mogelijk uit de nederzettingen afkomstig zijn. Er zal een lijst worden gemaakt van de gevonden producten, die aan de bedrijfsleider zal worden aangeboden.
meer lezen

Geopolitieke aspecten aan Kamerleden gepresenteerd vlak vóór het MH17 debat

25-10-2016 Woensdagochtend 26 oktober ontvangen de Vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Veiligheid en Justitie in zg. bijzondere procedure prof.dr. Kees van der Pijl van het Centrum voor Geopolitiek. De bijeenkomst vindt plaats om 11 uur in een vergaderzaal van het Kamergebouw en vlak voor het debat over het rapport van het Joint Investigation Team over de MH17.
meer lezen

Kritisch rapport: Nederland blijft wapens leveren aan Midden-Oosten, Europees beleid nog ver weg

25-10-2016 Ondanks grote zorgen over de dubbele agenda van veel landen in het Midden-Oosten - steun aan de strijd tegen IS maar tegelijk steun aan gewelddadig extremisme, of het volgen van een eigen regionale machtsagenda - en ondanks de dramatische oorlog in Jemen, bleef Nederland vorig jaar wapens leveren aan het Midden-Oosten.
meer lezen

Ander Nieuws week 43: Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger

24-10-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger
- Het einde van de interventie-manie
- Goede doden in Mosul, slechte doden in Aleppo
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.
meer lezen