Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Verklaring van War Resisters' International over Turkse interventie in noorden Syrië

5-3-2018 Het Turkse leger voert sedert 20 januari een operatie uit in de Syrische regio Afrin. De vele doden en gewonden laten zien dat het conflict hierdoor is opgelaaid. Tevens is sprake van toenemende onderdrukking van activisten die zich in Turkije tegen deze oorlog verzetten. De WRI is solidair met deze vredesactivisten en steunt hun strijd voor vrede in Syrië, Turkije en elders.
meer lezen

Wereld Federalisten Beweging Nederland viert op 14 maart haar 70-jarig jubileum

1-3-2018 Op woensdag 14 maart as. viert de Wereld Federalisten Beweging Nederland haar 70-jarig jubileum in Nieuwspoort. De WFBN werd op 1 maart 1948 opgericht. De WFBN had in haar beginjaren vele duizenden leden. Na een lange historie is de WFBN nog steeds actief in het verspreiden van de boodschap van Eén Wereld - eenheid in verscheidenheid.
meer lezen

Vredeswerkdag 10 maart: Kunnen we veilig samenleven? Heeft veiligheid een kleur?

28-2-2018 De workshop gaat over inclusieve veiligheid, migratie en anti-discriminatie. Het belooft een inspirerende dag te worden waar we in gesprek zullen gaan, o.a. met vertegenwoordigers van migrantengemeenschappen, over thema's als hoe kunnen we samenleven, wat is de rol van migranten bij het realiseren van een veilige samenleving, en hoe kunnen wij allen bijdragen aan een meer vredige samenleving.
meer lezen

Ander Nieuws week 8: Komt Israëlisch-Iraanse confrontatie in Syrië - of in New York?

19-2-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Komt Israëlisch-Iraanse confrontatie in Syrië - of in New York?
- Hulp VS en coalitie aan Irak vrekkig en gedreven door eigenbelang
- Hoe Netanyahu van Israël een Amerikaanse kwestie maakte - en verloor
en nog zeven andere berichten.
meer lezen

Picketline tegen Airbus en Thales bij Bedrijvendagen TU Delft

19-2-2018 Op dinsdag 20 februari organiseert InEUmanity NL een picketline bij de Delftse Bedrijvendagen op de Technische Universiteit (TU) Delft. Beide bedrijven verdienen veel geld aan grensbewakingssystemen om vluchtelingen tegen te houden.
meer lezen

BDS-beweging voorgedragen voor Nobelprijs voor de Vrede

19-2-2018 Het Noorse parlementslid Bjørnar Moxnes heeft de door Palestijnen geleide Boycott, Divestment, and Sanctions beweging voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. De BDS-beweging wil een rechtvaardige vrede voor het Palestijnse volk afdwingen.
meer lezen

Ambassadeursdagen ter voorbereiding Vredesweek

16-2-2018 Elk jaar organiseert PAX de jaarlijkse Ambassadeursdagen ter voorbereiding op de Vredesweek in september. Dit jaar op 17 maart in Rotterdam, op 24 maart in Amersfoort, en op 7 april in Nijmegen. Wil je ook in actie voor vrede komen? Kom dan op deze Ambassadeursdagen inspiratie opdoen, praktische tips & tricks ophalen, en andere bevlogen deelnemers ontmoeten!
meer lezen

Totaalweigeraars gezocht

14-2-2018 Rechtshistoricus Stan Meuwese en oud totaalweigeraar Willem de Haan zijn op zoek naar (email-)adressen van oud totaalweigeraars, keuringsweigeraars en vervangende dienst weigeraars: kortom naar iedereen die voor weiger acties veroordeeld is door de krijgsraad of de burgerlijke strafrechter. Wij willen onder deze groep een onderzoek doen ten behoeve van een publicatie.
meer lezen

Linkse partijen stellen kritische Kamervragen over modernisering kernwapens in Volkel

13-2-2018 SP, PvdA en GroenLinks hebben kritische Kamervragen gesteld over de Amerikaanse plannen om de B-61 atoombom te moderniseren. De B-61 is een Amerikaans kernwapen dat in Volkel ligt en gebruikt kan worden door de Nederlandse F-16.
meer lezen

Festival voor wereldversleutelaars in Amsterdam

9-2-2018 In het tweede weekend van februari strijkt de twaalfde editie van 2.Dh5, het jaarlijkse festival voor wereldversleutelaars, neer in de OT301 (Overtoom 301) in Amsterdam. 2.Dh5 vormt een plek om ideeën uit te wisselen over grass-roots campagnes, tactieken en actiemethodes die de idealen van een vrije en solidaire samenleving dichterbij brengen.
meer lezen

A Struggle for Peace, congres over de grenzen van kennis, identiteit en macht

9-2-2018 Op 7 april 2018 organiseert de Utrechtse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen de vierde editie van het congres 'A Struggle for Peace'. Net als vorige edities staat dit congres in het teken van de uitdagingen van onze tijd. Ditmaal is het thema grenzen: grenzen van kennis, identiteit en macht, omdat deze aspecten de bouwstenen van zowel conflicts- als vredesprocessen vormen.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt materiaal over de grote vredesdemonstraties van de vorige eeuw

8-2-2018 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid wil in een komende tentoonstelling (14 april - 31 oktober 2018) de grote vredesdemonstraties uit de vorige eeuw belichten om zo een nieuwe generatie te inspireren. Hiervoor zijn we opzoek naar posters, foto's, buttons en ander materiaal. Het liefst voorzien van een persoonlijk verhaal.
meer lezen

Vredesmuseum zoekt tijdelijke tentoonstellingsruimte

7-2-2018 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is gevestigd in de serre van het Verzetsmuseum te Gouda. Aangezien het Verzetsmuseum gaat verhuizen, zal ook het Vredesmuseum vanaf 1 november a.s. tenminste 9 maanden gesloten zijn. Daarom zoekt het museum tijdelijke tentoonstellingsruimte voor (delen van) de vaste collectie.
meer lezen

Ander Nieuws week 6: Ommekeer in VS-politiek Syrië brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten

5-2-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Geschiedenis herhaalt zich: Koerden niet meer dan pion voor VS
- Crisis Yemen gaat ons allemaal aan
- Ommekeer in VS-politiek Syrië brandstof voor nieuwe oorlogen in Midden-Oosten
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Dr. Cees Wiebes spreekt in Enschede over de Nederlandse rol bij militaire inlichtingendiensten

3-2-2018 Op donderdag 8 februari 2018 zal vanaf 19.30 uur in het Auditorium van Concordia aan de Langestraat 56 in Enschede dr. Cees Wiebes spreken over "Nederland en militaire inlichtingen". Dat doet hij op de tweede van drie bijeenkomsten die Enschede voor Vrede deze winter organiseert met het oog op het referendum op 21 maart a.s. over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten.
meer lezen

Cultuur van vrede krijgt meer aandacht in de media

1-2-2018 Het Culture of Peace News Network signaleert een toenemende belangstelling van ook commerciële media voor het onderwerp 'cultuur van vrede'. Met name in Latijns Amerika en Afrika is dat het geval. Het noemt een groot aantal voorbeelden.
meer lezen

Voor Oekraïense pacifist en journalist Ruslan Kotsaba dreigt hernieuwde strafvervolging

30-1-2018 Ruslan Kotsaba, pacifist en journalist, steunde de protesten op het Maidanplein. Hij bekritiseerde echter ook de oorlog in Oost-Oekraïne en weigerde daaraan deel te nemen als dienstplichtige. Hij werd aangeklaagd als landverrader maar vrijgesproken. Nu dreigt opnieuw veroordeling. U kunt hem steunen.
meer lezen

Bijeenkomst Stop the War on Migrants in Leiden

29-1-2018 Op 4 februari organiseerde Stop the War on Migrants in samenwerking met de Darfur Union en Doorbraak een bijeenkomst in de Leidse Vrijplaats over de Europese wapen- en beveiligingsindustrie en de militarisering van de EU-grensbewaking. De bijeenkomst maakt deel uit van een landelijke infotournee en was bedoeld om het verzet tegen die militarisering aan te wakkeren.
meer lezen

Aarde dichter bij vernietiging, Doomsday Clock halve minuut vooruit gezet

26-1-2018 De Doomsday Clock, die aangeeft hoe dicht de aarde bij vernietiging is, is een halve minuut vooruit gezet en staat nu op 2 minuten voor twaalf. Dat is het dichtst bij vernietiging van de aarde sedert 1953, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.
meer lezen

Het SIPRI constateert verontrustende stijging wapenhandel en wapenproductie

24-1-2018 Het SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) houdt databases bij over de wereldwijde wapenhandel, de wapenindustrie en de uitgaven aan wapens. Over de periode 2012-16 constateert het instituut op alle 3 gebieden een verontrustende stijging.
meer lezen

Ander Nieuws week 4: Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin

22-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Turkije begint militaire operatie tegen Koerdische bondgenoten VS in Afrin
- De VS en Saudi-Arabië: Twijfelachtig verbond
- Mep tegen Israëlische soldaat is meer nieuws dan neerschieten Palestijns kind
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Bakkerijketen ziet brood in vrede

22-1-2018 Bakkerij 't Stoepje heeft maar liefst 300.000 vredeskrentenbollen verkocht tijdens de #saypeace campagne van War Child. Ze haalden hiermee een bedrag van 15.000 euro op voor kinderen in oorlogsgebieden. Toch opmerkelijk dat een commercieel bedrijf het thema vrede geschikt acht om zich te profileren.
meer lezen

Prijsvraag voor korte verhalen en gedichten over de situatie in Palestina

19-1-2018 De Freedom Flotilla Coalition heeft een internationale literaire prijsvraag uitgeschreven. Hiervoor kunnen korte verhalen en gedichten worden ingestuurd die pleiten voor een fatsoenlijke toekomst voor het Palestijnse volk. In het bijzonder wordt aandacht voor de situatie van de mensen die in Gaza in een soort open gevangenis leven, op prijs gesteld.
meer lezen

Kandidaten gezocht voor de ereprijs 'Journalist voor de vrede 2017-2018'

9-1-2018 Medio 2018 zal het Humanistisch Vredesberaad weer de tweejaarlijks ereprijs 'Journalist voor de vrede' uitreiken. De prijs is bestemd voor een journalist die met onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving een bijdrage levert aan de wereldvrede. Gemotiveerde voorstellen voor kandidaten zijn welkom.
meer lezen

Ander Nieuws week 2: Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme

8-1-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Terrorisme gedijt zolang Midden-Oosten broeiplaats blijft van despotisme
- Amerikaanse haviken omarmen Iraanse protestbeweging, maar geven weinig om Iraanse levens
- Yemen: het Guernica van onze tijd
en nog acht andere berichten.
meer lezen

Enschede voor Vrede start referendumcampagne tegen de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

6-1-2018 Donderdag 11 januari om 19.30 uur start Enschede voor Vrede haar campagne tegen de zg. Sleepnetwet met de eerste van drie bijeenkomsten in het Auditorium van Concordia, Langestraat 56, Enschede. Prof.dr. Kees van der Pijl spreekt dan over "De Noord-Atlantische politiestaat": waarom worden we in Europa door Amerikaanse veiligheidsdiensten als de NSA en met hulp van de AIVD bespioneerd?
meer lezen

Documentaire Hold Your Peace van het Women Peacemakers Program

4-1-2018 Als laatste daad heeft het in inmiddels opgeheven Women Peacemakers Program de documentaire Hold Your Peace gemaakt. Daarin wordt belicht hoe organisaties voor vrouwenrechten vermorzeld worden tussen terrorisme en de daar tegen gerichte maatregelen. Hier kunt u deze documentaire bekijken.
meer lezen

7 januari plantdag kerstbomen in Atoomvrijstaat

3-1-2018 Milieudefensie Uden/Heesch heeft in februari jl. het beheer van Atoomvrijstaat overgenomen. Zij willen Atoomvrijstaat omvormen tot een vredesmonument tegen kernwapens en voor de vrede. Er zijn reeds 4 kerstbomen geplant en 10 struiken. Op Driekoningen zondag 7-1-2018 is de eerste openbare plantdag.
meer lezen

Militarisering van de politie, een wereldwijd verschijnsel

28-12-2017 Sedert enkele jaren ontvangt War Resisters' International berichten van aangesloten organisaties waarin die een toenemende militarisering van de politie in hun landen melden. De politie wordt een binnenlandse veiligheidsmacht die lijkt op en optreedt als een leger. De hierover verzamelde informatie is nu online beschikbaar.
meer lezen

Nieuw nummer van VredesMagazine met o.a. de sleepwet, Bethlehem en dansen voor vrede

27-12-2017 Het nieuwe nummer van VredesMagazine biedt weer 36 pagina's informatie en inspiratie voor mensen die naar vrede streven. Met een heel dossier over de sleepwet, artikelen over de vredesprocessen in Liberia en Noord-Ierland, het verslag van een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Bethlehem, een fotoreportage over dansen voor vrede, veel nieuws, een gedicht en nog veel meer.
meer lezen

Vredesactie dwingt doorlichting af van Europees Defensie Agentschap

22-12-2017 Naar aanleiding van een klacht van van de Belgische vredesorganisatie Vredesactie wordt het Europees Defensie Agentschap (EDA) doorgelicht door de Europese Ombudsman. Het EDA speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de wapenindustrie en de uitbouw van het Europees defensiebeleid.
meer lezen

Vriendenmiddag voor Palestijns vredesproject 'Tent of Nations'

20-12-2017 Op 10 februari is er in Driebergen een Vriendenmiddag voor het Palestijnse vredesproject Tent of Nations. Iedereen die zich bij dit project in Bethlehem betrokken voelt of ermee wil kennismaken is welkom. Het motto van Tent of Nations is "Wij weigeren vijanden te zijn".
meer lezen

Ander Nieuws week 51: Tweede Balfour-verklaring, of Arabisch-Israëlische Navo?

18-12-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Tweede Balfour-verklaring, of Arabisch-Israëlische Navo?
- Palestina: Tijd voor een nieuw begin
- Roekeloze waagstukken Mohammed bin Salman verzwakken internationale positie Saudi-Arabië
en nog negen andere berichten.
meer lezen

Verklaring Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom over erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël

18-12-2017 De Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom heeft een verklaring uitgegeven over de erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Daarin stelt ze dat de erkenning geen verandering brengt in het feit dat Oost-Jeruzalem bezet gebied is. Toch is het een belangrijke gebeurtenis omdat het de weg vrijmaakt voor een meer onpartijdige bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen.
meer lezen

Problemen met het verwerven van voldoende financiën leiden tot opheffing Women Peacemakers Program

12-12-2017 Women Peacemakers Program wordt met ingang van 15 december opgeheven. Dit als gevolg van moeilijkheden bij het verwerven van voldoende subsidies. Het in Nederland gevestigde, maar internationaal werkende WPP wilde een wereld waarin vrouwen en mannen samenwerken aan een geweldloze samenleving.
meer lezen

Zet de VN 130 Israelische en internationale bedrijven op zwarte lijst?

7-12-2017 De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft ongeveer 130 Israëlische bedrijven gewaarschuwd voor hun opname op een zwarte lijst voor "handel in strijd met het internationale recht en VN-resoluties".
meer lezen

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk ontevreden over Nobelprijs voor vredesorganisatie

6-12-2017 Op 10 december is de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zullen bij de plechtigheid slechts op laag diplomatiek niveau vertegenwoordigd zijn. Daarmee laten zij hun ongenoegen blijken over het toekennen van de Nobelprijs voor de Vrede aan een vredesorganisatie.
meer lezen

Ander Nieuws week 49: Media verdoezelen rol Navo in slavenmarkten Libië

4-12-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Media verdoezelen rol Navo in slavenmarkten Libië
- Hoe Israël de Palestijnen uit Groot-Jeruzalem weg "zuivert"
- Geen voedsel, water of medicijnen meer te koop in Yemen
en nog vijf andere berichten.
meer lezen

Verslag Vredessymposium 2017: 'Vrouwen op Vredesmissie'

4-12-2017 Het Vredessymposium op 20 september 2017 in het Stadhuis in Utrecht was, met 80 aanwezigen, weer een groot succes. Bekijk het met foto's geïllustreerde verslag.
Bron: Eirene

Vredesactivisten stappen conferentie wapenlobby binnen

25-11-2017 Voor het vierde jaar op rij voerden vredesactivisten actie bij een conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA). De conferentie vindt plaats achter gesloten deuren, kritische stemmen mochten er niet in. Tientallen vredesactivisten, waaronder een lid van het Europees parlement, boden zich aan bij de ingang van de conferentie. Zeventien van hen werden gearresteerd.
meer lezen

Hier krijg je financiële steun voor oorlogsvluchtelingen

21-11-2017 Ondersteun je oorlogsvluchtelingen in Nederland of ken je iemand die dat doet? Bij Stichting Wesselmann kun je misschien terecht voor een financieel zetje voor het oorlogsslachtoffer. Voor voorwaarden: www.stichtingwesselmann.nl
21-11-2017

Ander Nieuws week 47: Oorlog tegen ISIS maakt veel meer burgerslachtoffers dan officieel toegegeven

20-11-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Oorlog Amerikaanse coalitie tegen ISIS maakt 31 keer zoveel burgerslachtoffers als officieel toegegeven
- Waarom Libanon met alweer een crisis te maken heeft - en wat Saudi-Arabië kan verliezen
- Bezoekers aan de kolonie Afghanistan
en nog zes andere berichten.
meer lezen

Manifestatie Stop de Oorlogsmissies. 3 december in Amsterdam

20-11-2017 Op 3 december om 15 uur komen vredesmensen bijeen bij 't Lieverdje om actie te voeren tegen de permanente oorlogsoperaties waar Nederland aan meedoet en tegen versterking van de krijgsmacht. In plaats daarvan willen ze vrede door diplomatie, een eerlijke internationale economie èn een goed klimaatbeleid. Er is een programma met muziek en sprekers.
meer lezen

Alternatieve herdenking van oorlogsslachtoffers in Londen

13-11-2017 De Peace Pledge Union organiseerde op 12 november, de dag dat in Groot Brittannië de oorlogsslachtoffers worden herdacht, een alternatieve herdenking vlakbij de plaats van de officiële herdenking. Een echte herdenking, vrij militaristische invloeden, waarin ook aandacht werd besteed aan de oorlog in Jemen en de voortdurende bezetting van Palestina.
meer lezen

Nieuw tijdschrift over Gender Peace and Security

13-11-2017 Het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede geeft een nieuw Nederlandstalig blad uit over de thema's uit de Gender Peace and Security (GPS) agenda. In het eerste nummer gaat het over seksueel geweld in gewapende conflicten. Het bevat interviews en artikelen van mensen uit het netwerk van GPS en daarbuiten.
meer lezen

Wake-up call voor Europa "Geef geen geld aan wapenfabrikanten"

10-11-2017 Tientallen burgers probeerden 9 november de gebouwen van het Europees Parlement binnen te gaan. Met wekkers, sirenes en bellen schudden ze Europarlementsleden wakker. "Wij willen niet dat er publiek geld gaat naar de wapenindustrie", zegt één van de activisten.
meer lezen

Korte film over werk War Resisters' International

10-11-2017 War Resisters' International heeft een filmpje gemaakt om het een en ander te laten zien over het vredeswerk dat ze wereldwijd doet. U kunt het hier bekijken.
meer lezen

Mensen gezocht voor vredesplatform in Dieren/Rheden e.o.

8-11-2017 Ik ben op zoek naar mensen die actief zijn of willen worden in een partijneutrale vredesbeweging om een actief vredesplatform in Dieren en/of gemeente Rheden e.o. op te zetten. Graag contact opnemen met Jeroen Kuijpers 06-16358990 of j.a.kuijpers@gmail.com.
8-11-2017

Ander Nieuws week 45: Wie is er bang voor de grote boze Iraanse bom?

6-11-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Wie is er bang voor de grote boze Iraanse bom?
- De val van het huis ISIS
- Europa's stille offensief tegen mensen die vluchtelingen helpen
en nog tien andere berichten.
meer lezen

Jongerendag: Wat bewoog de vredesbeweging... en beweegt die nog?

31-10-2017 Veel jonge mensen vragen zich weleens af: 'Wat bezielde onze ouders en grootouders, toen ze 35 jaar geleden massaal de vredesbeweging steunden?' 'Wat bewoog hen toen ze meeliepen in de grootste demonstraties die ons land gekend heeft en toen ze tonnen handtekeningen inzamelden tegen kernbewapening?' 'Wat voor tijd was dat, waarin dat mogelijk was?'
meer lezen