Vredesduif met olijftak in snavel.

VredesNieuws

Voormalig VS-president Carter: "China steekt ons voorbij omdat zij niet investeren in oorlog"

23-4-2019 Voormalig VS-president Jimmy Carter is 94 maar nog steeds politiek actief. Recent sprak hij tijdens een kerkviering over de redenen waarom China tegen 2030 de grootste economie ter wereld gaat worden, ten koste van de VS. Hij ziet maar één reden: "China verspilt zijn geld niet aan oorlogen zoals wij".
meer lezen

4 mei Rotterdam: Denken over Vergeving

17-4-2019 Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De vraag die je daarbij kan stellen is: "Valt er nog iets te vergeven tussen ons en de vroegere onderdrukker?" Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid organiseert er een socratisch gesprek over.
meer lezen

Petitie EU geld naar duurzaam niet naar wapens!

12-4-2019 De Europese Commissie wil €13 miljard begroten voor ontwikkeling van nieuwe wapens. Dat zou veiligheid, banen en nieuwe technologie moeten opleveren. En dan kan de wapenindustrie goedkoper produceren en meer exporteren. Stop Wapenhandel ziet liever meer banen en nieuwe technologie door investeringen in duurzaamheid en klimaatbeleid.
meer lezen

Als het over polarisering gaat, zijn sociale media niet de hoofdschuldige

11-4-2019 Ruim drie jaar na de verkiezing van Trump is het eerste grootschalige onderzoek gepubliceerd naar de impact van nieuwe en minder nieuwe media op de Amerikaanse publieke sfeer en politieke landschap. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het boek Network Propaganda. Sommige conclusies in dat boek kunnen vrij opvallend genoemd worden en breken met heersende opvattingen.
meer lezen

Britse leger beschuldigd van richten werving op kwetsbare jongeren

9-4-2019 In The Guardian van 24 maart jl. verscheen een artikel waarin wordt aangetoond dat het Britse leger wervingscampagnes richt op kwetsbare jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar. De campagnes zijn zeer uitgekiend. Zo worden jongeren benaderd op de dag dat ze de uitslag van hun examens horen.
meer lezen

Conferentie en kunsttentoonstelling van Baltic Glory in Finland

4-4-2019 Een inspirerend initiatief dat al langer bestaat, maar hier tamelijk onbekend, is "Baltic Glory". Ontmoetingsconferentie van Finse, Zweedse, Oekraïense en Russische dienstweigeraars. Naast de conferentie is er ook een tentoonstelling van anti-militaristische kunst uit deze landen. Open voor andere belangstellenden.
meer lezen

Internationaal seminar euromilitarisme 14 april in Amsterdam

2-4-2019 Oorlog is geen Oplossing en VD AMOK nodigen samen met het internationale netwerk No to War - no to NATO iedereen uit om deel te nemen aan een seminar over het Europese militarisme. Enkele weken voor de Europese verkiezingen willen we debatteren over een vreedzaam Europa. Het thema is breder dan de EU alleen, maar ze willen uitgaan van een analyse van de huidige politiek om de EU te militariseren.
meer lezen

Zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Amsterdam

29-3-2019 Op zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De SP wil een nieuwe impuls aan de vredesbeweging in Nederland geven en aan internationale solidariteit door activisten voor sociale rechtvaardigheid uit binnen- en buitenland met elkaar te verbinden. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken?
meer lezen

Petitie aan de Nederlandse regering: Laat Israël niet wegkomen met buitensporig geweld in Gaza!

27-3-2019 In een petitie dringt The Rights Forum er bij de regering op aan alles in het werk te stellen om een eind te maken aan het Israëlische geweld tegen Palestijnse demonstranten in Gaza. Onlangs publiceerde een VN-commissie een vernietigend rapport over dat geweld. De Nederlandse regering reageerde lauw. Alleen druk vanuit de samenleving kan daar verandering in brengen.
meer lezen

Actievoerders vanop dak CMI Defence: 'België is medeplichtig aan de oorlog in Jemen'

26-3-2019 Op de ochtend van 25 maart werden banners neergelaten vanop het dak van CMI Defence in Seraing en aan het Waals parlement in Namen. Activisten wijzen zo het wapenbedrijf en de Waalse overheid op hun betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dat zijn vijfde jaar ingaat.
meer lezen

Vredesmuseum Rotterdam zoekt coördinator (vrijwilliger)

22-3-2019 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt voor zijn expositieruimte in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam een vrijwilliger die als coördinator wil optreden.
meer lezen

Munitiedoorvoer naar VAE - mogelijke inzet in Jemen

19-3-2019 Ondanks een in oktober 2018 afgekondigd beleid om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-Arabië, Egypte en de VAE, vanwege hun betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, verleende Nederland eind december toestemming voor de doorvoer van twee zendingen munitie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De doorvoer van ruim 57 miljoen kogelpatronen uit Tsjechië vond plaats via de Rotterdamse haven.
meer lezen

Het conflict tussen Turkije en de PKK, een visuele uitleg

14-3-2019 Het conflict van Turkije met de Kurdistan Workers' Party (PKK) - dat al 36 jaar duurt - ging op 20 juli 2015 één van zijn dodelijkste fases in, toen het staakt het vuren ineen stortte. Sindsdien werden er 4.280 mensen gedood in Turkije en Noord-Irak.
meer lezen

Nieuwsbrief CPT-NL maart 2019

11-3-2019 De laatste nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland verhaalt over bommen in Koerdistan, demonstraties in Palestina, tranen op Lesbos en nog veel meer. Gaat dat lezen
meer lezen

Stop Wapenhandel en Fossiele oorlog; over Klimaatverandering, Militarisme en Wapenhandel

10-3-2019 Door klimaatverandering zullen conflicten en migratie toenemen, maar door het probleem als veiligheidsprobleem te benaderen wordt gericht op gevolgen, en niet op oorzaken. Dat schrijft Stop Wapenhandel in 'Fossiele oorlogen: klimaatverandering, militarisme en wapenhandel' dat verschenen is vlak voor de grote Klimaatdemonstratie van 10 maart.
meer lezen

Reeds meer dan 500.000 handtekeningen voor rules4corporations

6-3-2019 Vele multinationale bedrijven maken zich schuldig aan schendingen van mensenrechten. Tegelijk ontsnappen ze aan juridische vervolging. Eén van de initiatieven om dit tegen te gaan, is een bindend verdrag dat de juridische verantwoordelijkheid van multinationale ondernemingen vastlegt voor mensenrechtenschendingen door met hun verbonden ondernemingen.
meer lezen

Open brief: 70 Amerikaanse academici en experten veroordelen VS-poging tot staatsgreep in Venezuela

4-3-2019 De VS-regering moet stoppen zich te bemoeien met de Venezolaanse interne politiek, in het bijzonder met haar streven naar de omverwerping van de regering van het land. De acties van de regering-Trump en haar bondgenoten zullen de situatie vrijwel zeker verergeren en leiden tot onnodig menselijk leed, geweld en instabiliteit volgens 70 persoonlijkheden, waaronder Noam Chomsky en Alfred de Zayas.
meer lezen

Powerpoint-lezing over Duitse deserteurs in de Tweede Wereldoorlog

1-3-2019 Op zondag 10 maart om 14.00 verzorgt Leo Salemink in het Verzetsmuseum Amsterdam een powerpoint-lezing over het bijzondere thema: Duitse deserteurs in de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp is zwaar onderbelicht in de geschiedschrijving over de WO2 en heeft ook allerlei morele raakvlakken (vorm van verzet of juist laf?; identiteit en nationaliteit).
meer lezen

Oorlogsdreiging vraagt om wapenembargo India en Pakistan

28-2-2019 De steeds verder oplopende spanningen en de daadwerkelijke wederzijdse militaire aanvallen, vragen volgens Stop Wapenhandel om bevriezen van de Nederlandse wapenexport naar India en Pakistan. Daarnaast zou de Nederlandse regering moeten pleiten voor een internationaal wapenembargo. Twee landen die balanceren op de rand van oorlog mogen niet de beschikking krijgen over meer wapens.
meer lezen

Oproep: meld ook dat Rode Kruis en VN elke medewerking aan de VS-hulp naar Venezuela weigeren

27-2-2019 Oproep aan alle media en journalisten: blijf berichten over Venezuela zoals nu, maar vermeld ook dat het Rode Kruis, de VN en 70 humanitaire organisaties in Colombia, Venezuela en Brazilië elke medewerking weigeren aan de 'humanitaire' hulpkonvooien van de VS en vermeld de redenen die ze voor die weigering geven.
meer lezen

Pax Christi Vlaanderen: Amerikaanse opzegging INF-verdrag maakt van Europa nucleaire target

26-2-2019 De Verenigde Staten trekt zich terug uit het historische INF-verdrag uit 1987. Dit maakt decennia van vooruitgang inzake nucleaire ontwapening ongedaan en kan een nieuwe nucleaire wapenwedloop ontketenen op Europees grondgebied. Europese landen moeten hun nucleaire ambiguïteit eindelijk laten varen en concrete stappen zetten richting volledige nucleaire ontwapening.
meer lezen

PvdA achter Israël, GroenLinks achter boycot en sancties

20-2-2019 PvdA aanvaardt definitie van antisemitisme, die kritiek op Israël wegzet als antisemitisme. GroenLinks nam op zijn congres juist een motie aan die stelt dat boycot, desinvestering en sancties geoorloofde middelen zijn om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.
meer lezen

Open brief van vroegere Belgische medestanders aan de heer Daniel Ortega, president van Nicaragua

19-2-2019 In België hebben meer dan zestig personen, afkomstig uit organisaties die in het verleden de strijd van het Sandinistisch Front hebben gesteund, een open brief aan Daniel Ortega gestuurd. In deze brief smeken zij hem zijn politiek van onderdrukking te beëindigen en terug te keren naar de idealen van destijds.
meer lezen

'Peace and conflict resolution' studeren in/vanaf 2020 op kosten van serviceclub Rotary?

18-2-2019 'Peace and conflict resolution' studeren in/vanaf 2020 op kosten van serviceclub Rotary? 3 maanden in Bangkok -tussen 20 internationals met ervaring- of 'n 15-24 maanden durende Master in Engeland/Zweden/USA/Japan/Australië voor 'leiders van de toekomst'.
meer lezen

Sluiting Indigenous Peoples Solidarity Project

18-2-2019 Het spijt Christian Peacemaker Teams zeer te moeten aankondigen dat het project 'Indigenous Peoples Solidarity' (IPS) dat in Canada werkt met de oorspronkelijke bevolking van gebieden in Ontario en Manitoba zal gaan sluiten.
meer lezen

Open brief van Venezolaanse vredes- en geweldloosheidsorganisaties aan vrienden wereldwijd

12-2-2019 20 Venezolaanse organisaties op het gebied van vrede, geweldloosheid en mensenrechten zijn in een open brief achter het verzet tegen president Maduro gaan staan. Zij wijzen echter militaire interventie af en pleiten ervoor om op geweldloze wijze terug te keren naar de democratie.
meer lezen

Burgmeesters en parlementariers roepen Rusland en de VS op tot wereldwijde ontwapening

5-2-2019 Op January 30 2019, stuurden burgemeesters, parlementariërs, en beleidsspecialisten uit veertig landen een open brief; de 'Basel Appeal for Disarmament and Sustainable Security', naar de presidenten Putin en Trump en andere wereldleiders. De brief roept op, om gemaakte afspraken te bewaken en om een nieuwe nucleaire wapenwedloop te voorkomen en, tot support bij wereldwijde nucleaire ontwapening.
meer lezen

Vrijwilligers gevraagd voor de receptie van expositie in Rotterdam

5-2-2019 Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid zoekt vrijwilligers die in zijn expositieruimte in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam bezoekers willen ontvangen.
meer lezen

In memoriam Erik Hummels (1949-2019)

30-1-2019 Erik Hummels, advocaat van vele vredesactivisten, overleed 26 januari op 69-jarige leeftijd te Utrecht. De uitvaart vindt vrijdag 1 februari om 12 uur plaats in crematorium Den en Rust, Frans Halslaan 27 in Bilthoven.
meer lezen

Vernieuwde nieuwsbrief CPT-NL

28-1-2019 De nieuwsbrief van Christian Peacemaker Teams - Nederland is volledig vernieuwd.
meer lezen

European Bureau for Conscientious Objection publiceert jaarlijks rapport over dienstweigering

25-1-2019 Het European Bureau for Conscientious Objection publiceerde zijn jaarlijkse rapport over dienstweigering in Europa. De nadruk lag dit jaar op Cyprus, Turkije en Azerbeidzjan. In Noord-Cyprus en Azerbeidzjan zijn wetten aangekondigd die dienstweigeraars buiten de gevangenis kunnen houden. In Turkije is er geen verbetering.
meer lezen

Weerstand tegen 'killer robots' is groeiende

22-1-2019 Meer dan drie op de vijf mensen in 26 landen zijn tegen wapensystemen die aanvallen kunnen uitvoeren zonder menselijke interventie, zogenoemde killer robots. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos waartoe mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) opdracht had gegeven.
meer lezen

Palestijnse Hope Flowers School voor vredesonderwijs dreigt te verdwijnen

18-1-2019 De Hope Flowers School voor vredesonderwijs in Bethlehem dreigt te verdwijnen. De subsidie van USAID is ingetrokken vanwege het beleid van Trump. Hiermee zou een plek verloren gaan waar men zich inzet voor een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Erik van Praag zet zich allang in voor deze school. Lees zijn noodkreet.
meer lezen

De destabiliserende gevolgen van de Saoedisch-Iraanse rivaliteit

16-1-2019 De executie van Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel en niet de brutale oorlog in Jemen zorgde er voor dat het tot spanningen kwam in de relaties tussen het Westen en het Saoedische koningshuis. Op de achtergrond speelt de rivaliteit met Iran. In Jemen en Syrië voeren beide landen een proxy-oorlog.
meer lezen

Tentoonstelling in Eindhoven: Koerden één van de vele volken in het Midden-Oosten

15-1-2019 De tentoonstelling 'Koerden één van de vele volken in het Midden-Oosten' is te bezichtigen van 19-01-2019 tot 1-3-2019, di t/m za van 12 tot 17 uur in de Wereldwinkel te Eindhoven. De tentoonstelling geeft een beeld van het landschap, de historische rijkdom en de strijd.
meer lezen

Urgent: Teamleden Palestina gezocht

14-1-2019 Helaas komt het nog steeds vaak voor dat medewerkers van Christian Peacemakers Teams bij de Israëlische grens toegang tot het land geweigerd wordt. Zo vaak dat het team op dit moment dringend behoefte aan menskracht heeft. Lees verder als u belangstelling heeft.
meer lezen

Oproep aan het Europese Parlement: behoud het Europese vredesproject

11-1-2019 Door meerdere Duitse en internationale organisaties is een oproep opgesteld die vraagt om het behoud van de EU als vredesproject. Dit natuurlijk met het oog op de komende verkiezingen voor het Europese Parlement. In de oproep wordt de EU gevraagd zich onvoorwaardelijk in te zetten voor vrede en mensenrechten. Vredesbeweging Pais, Eirene en Kerk en Vrede hebben de oproep mede ondertekend.
meer lezen

Cassatie in strafzaak tegen Joke Kaviaar verworpen

9-1-2019 Op 8 januari heeft de Hoge Raad de cassatie in de strafzaak tegen Joke Kaviaar verworpen. Joke heeft in 2011 en de jaren daarna fel actie gevoerd tegen het gevangen zetten van vluchtelingen. Ze is inmiddels gearresteerd om voor ruim 2 maanden de gevangenis in te gaan.
meer lezen

Komende activiteiten van Tent of Nations, het vredesproject in Palestina

4-1-2019 De Vrienden van Tent of Nations ontplooien weer vele activiteiten in 2019. Natuurlijk kunt u met hen weer een bezoek brengen aan dit vredesproject in Palestina, maar ook in Nederland is er wat te doen. Op 8 februari is er in Amsterdam het Ontmoet Palestina Feest en op 9 februari in Driebergen een Vriendenmiddag.
meer lezen

Stichting Vredeseducatie moest stoppen met Fort van de Democratie

3-1-2019 Het Fort van de Democratie moest eind 2018 haar deuren sluiten. De brand in juni, die het kantoor en filmzaaltjes vernielde, was de genadeklap voor het in financieel opzicht toch al moeilijk te exploiteren Fort. Veel docenten burgerschap reageerden verontwaardigd, omdat ze met hun studenten met zo veel plezier in het Fort van de Democratie hebben gewerkt.
meer lezen

Mondiale Vredesindex in 2017 weer afgenomen

27-12-2018 Het Institute for Ecomics and Peace bracht weer zijn jaarlijkse Mondiale Vredesindex uit. Er blijkt uit dat voor het vierde achtereenvolgende jaar het niveau van vrede in de wereld afnam. Van de 163 landen is IJsland het land met de meeste vrede. Syrië staat op de laatste plaats. Nederland staat op de 23e plaats. Ook hier nam de vrede af. België blijft gelijk op de 21e plaats.
meer lezen

Verslag bijeenkomst: Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld

20-12-2018 Op woensdag 26 september, de International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons, vond in Humanity House, Den Haag, de bijeenkomst 'Nederlandse inzet voor een kernwapenvrije wereld' plaats.
meer lezen

Soldaten Israël zijn actief in Gaza vermomd als hulpverleners

19-12-2018 Op 11 november 2018 werd een Israëlisch commando betrapt in Gaza. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen en één Israëlisch soldaat gedood. Uit onderzoek blijkt dat dit commando zich had vermomd als hulpverleners van een humanitaire ngo en al weken actief was in Gaza. Hun actie brengt het werk van echte hulpverleners in gevaar maar leidt nog steeds niet tot internationale verontwaardiging.
meer lezen

Schoolrapport Palestina; onderwijs onder militaire bezetting

17-12-2018 Van 4 tot 27 november hebben de leden van het team in Palestina de recente geweldsescalatie van het Israëlische leger jegens Palestijnse scholen en schoolkinderen gedocumenteerd. Dit vond plaats in het H2 gebied van al-Khalil-Hebron. Deze geweldsescalatie ging gepaard met het afschieten van traangas en geluidgranaten, direct gericht op Palestijnse kinderen, schoolpleinen en burgers.
meer lezen

Activisten kapen podium wapenindustrie

14-12-2018 Op 6 december voerden vredesactivisten actie aan een wapenlobbyevenement in Brussel. Daar verzamelen opnieuw politici en wapenlobbyisten om het te hebben over het Europees defensiebeleid. Twee activisten hebben op de conferentie het woord genomen en waarschuwen de aanwezige politici voor de kwalijke gevolgen van de wapenlobby.
meer lezen

Nederland stopt wapenexport naar Saoedi-Arabië

14-12-2018 Na Denemarken en Duitsland stop nu ook Nederland helemaal met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabie en ook met Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die oorlog voeren in Jemen. Dat is goed nieuws voor de mensen in Jemen, en is mede te danken aan de acties voor een wapenembargo.
meer lezen

Chileens parlement wil verbod op producten uit Israëlische nederzettingen

10-12-2018 Het Chileense parlement heeft op 29 november met een grote meerderheid voor een resolutie gestemd waarin de overheid wordt opgeroepen 'een verbod in te stellen op de import van producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.' De resolutie is aangenomen met 99 stemmen vóór en slechts 7 tegen.
meer lezen

Veel vredesbijenkomsten en -demonstraties in West Europa

6-12-2018 In de afgelopen maanden vonden er in West Europa vele vredesbijenkomsten en -demonstraties plaats. Zo werd in Duitsland in bijna 50 steden actie gevoerd op de Dagen van Protest voor Vrede en Ontwapening. In Groot-Brittannië waren er bijeenkomsten tegen de oorlog in Jemen.
meer lezen

1e advent: Hoop in Colombia

3-12-2018 Dit jaar viert Christian Peacemaker Teams advent door iedere week een verhaal te leveren bij de symbolen van iedere adventskaars. Iedere week zal een van de teams een verhaal delen dat bij dat thema past.
We beginnen bij eerste advent, het thema is Hoop.
meer lezen

Minder geld naar clusterbommen makers 10 jaar na verdrag

3-12-2018 Tien jaar na de aanname van het wereldwijde verdrag dat clustermunitie verbiedt, heeft het verdrag een opmerkelijke impact op het beperken van investeringen in deze wapens. Dit blijkt uit het rapport 'Worldwide Investments in Cluster Munitions', dat vandaag wordt gepubliceerd door PAX en de Cluster Munitie Coalitie.
meer lezen