Vredesduif met olijftak in snavel.

Sloop Palestijnse dorpen

10-9-2018 Het Israëlische Hooggerechtshof besliste onlangs dat het dorp Khan al-Ahmar op de bezette Westelijke Jordaanoever mag worden gesloopt en zijn bevolking gedeporteerd. De Palestijnse bewoners moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

 

Begin juli maakte het Israëlische leger al een begin met de gewelddadige ontruiming van het dorp. Die operatie werd stopgezet na een last-minute beroep van de bewoners op het Israëlische Hooggerechtshof. Dat beroep is nu dus afgewezen.

 

De Israëlische autoriteiten kunnen over een week beginnen met de vernietiging van het dorp. Volgens de Israëli's zijn de huizen illegaal gebouwd en moeten ze daarom worden afgebroken. In de praktijk worden er vrijwel nooit bouwvergunning verleend aan Palestijnen. Minder dan 1 procent van de Palestijnse bouwaanvragen wordt goedgekeurd door Israël, aldus de Israëlische organisatie B'Tselem. Daarom hebben Palestijnen vaak geen andere keuze hebben dan te bouwen zonder vergunning.

 

Oorlogsmisdaad
Is hier recht gesproken of onrecht goedgepraat? Volgens Amnesty International heeft het besluit niets met recht te maken en is er zelfs sprake van een aangekondigde oorlogsmisdaad. Ook de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem gelooft dat de rechters van het Israëlisch Hooggerechtshof verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor oorlogsmisdaden.

 

Het besluit van het Hooggerechtshof treft niet alleen de 181 inwoners van Khan al-Ahmar, maar effent het pad voor de 'transfer' van 45 andere Palestijnse gemeenschappen. Het gaat hierbij om ruim achtduizend bedoeïenen, waarvan woningen, scholen, klinieken en andere gedeelde voorzieningen op elk moment kunnen worden vernield.

 

Test
Het bedreigde dorp is om nog een andere reden belangrijk. De afgelopen maanden werd het dorp bezocht door diplomaten uit de hele wereld, die in Khan al-Ahmar een testcase zien. Volgens het internationaal recht is het koloniseren van bezet gebied en deporteren van de oorspronkelijke bevolking immers verboden.

 

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Europese Unie riepen Israël op Khan al-Ahmar niet te slopen. Wat zal Europa doen als Israël de sloop en deportatie toch doorzet?

 

Eerder riepen The Rights Forum en een aantal andere organisaties de Nederlandse regering al op de voorgenomen sloop en ontruiming van Khan al-Ahmar scherp te veroordelen. Ook nu zetten we Nederlandse politiek onder druk om, samen met andere Europese landen, in actie te komen tegen de heilloze Israëlische kolonisatiepolitiek.

 

Bron: The Rights Forum