Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesweek

12-9-2016 Een landelijke actieweek voor vrede, dat is wat de 'Vredesweek' inhoudt. Van 17 t/m 25 september organiseert vredesbeweging PAX deze week voor de vijftigste keer. "De Vredesweek is namelijk nog steeds nodig", zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. "Deze vijftigste editie staat in een traditie van een halve eeuw bezinning en actie voor vrede en heeft als motto meegekregen: 'Vrede verbindt'."

 

Toen de eerste Vredesweek werd gehouden in 1967 was de oorlog in Vietnam in volle gang en stond de Biafra oorlog op uitbreken. In kerken sloeg de boodschap van actie voor vrede toen goed aan. Ook nu is er nog een sterke band met kerkelijk Nederland, protestant en rooms-katholiek. Naast kerkdiensten, zijn er veel initiateven die nu ook de verbinding met moslims leggen en zo de oecumene verbreden. In Enschede wandelen op de eerste Vredeszondag, 18 september, mensen langs kerk, moskee en synagoge, in Den Haag openen internationale organisaties eenmalig hun deuren voor bezoekers en ook in andere plaatsen zijn tal van 'Ambassades van Vrede' actief. Veel initiatieven richten zich op de verbinding met vluchtelingen en werken samen met asielzoekerscentra.

 

Vredeswandeling officiële opening

Samen met de Raad van Kerken en Enschede voor Vrede opent PAX de Vredesweek in Enschede, de plaats waar ook veel Syrisch-Orthodoxe Nederlanders wonen. Door middel van symbolische handelingen zoals het plaatsen van een Jacobsschelp en het meewerken aan een kunstwerk voor de vluchtelingenopvang leggen de deelnemers in kleine gebaren de relatie met grote thema's van oorlog en vrede.

 

Hef belegeringen op, voorkom etnische zuiveringen

Ten tijde van de eerste Vredesweek in 1967 leek vrede vaak erg ver weg. In 2016 is de situatie in het Midden-Oosten niet veel beter. Syrië, Irak, Libanon en het conflict tussen Israël en Palestina blijven de aandacht van de vredesbeweging eisen. Dat komt ook tot uitdrukking in het lobbywerk dat de vredesorganisatie verricht. Zo klinkt de stem van burgers door in de Verenigde Naties als PAX pleit voor opheffing van die belegeringen en toegang tot humanitaire hulp. Landmeter: "In de strijd tegen ISIS gaat de aandacht te veel uit naar een militaire oplossing. We moeten verder kijken dan dat. Daarom werkt PAX in Syrië en Irak aan het voorkomen van wraak. We ondersteunen mensen die 'lessen in vrede' geven aan kinderen, we zorgen ervoor dat de terugkeer van vluchtelingen niet gepaard gaat met een soort 'bijltjesdag' waarbij vermeende aanhangers van ISIS zonder vorm van proces geëxecuteerd worden. We pleiten bij overheden en bij gewapende groepen om geen etnische zuiveringen toe te passen."

 

Vredeskrant en PAX Vieren magazine

Ter gelegenheid van de Vredesweek brengt vredesorganisatie PAX een Vredeskrant uit met het actuele verhalen over het vredeswerk van PAX. Ook vertelt cabaretier Vincent Bijlo, die voor PAX 'Ambassadeur van Vrede' is, over zijn vriendschap met een Syrische 'nieuwkomer'. Die 'nieuwkomers' gaan in de Vredesweek ook het land in om in scholen en kerken te spreken over hun 'verhaal van de vluchteling'.

Voor kerken heeft PAX een magazine gemaakt met liturgische handreikingen. Twee auteurs van die redactie zijn te gast bij de EO-radiouitzending de Vermoedenviering, die de hele maand september in het teken van de Vredesweek staat.

 

Manifeest

Op zaterdag 24 september is er in de Amsterdamse Stadsschouwburg een cultureel nachtfestival genaamd 'Manifeest': een 'manifest' met een feestelijke én inhoudelijke boodschap. Schrijvers Tommy Wieringa en Kluun nemen hun serieuze werken mee en er zijn activisten verbonden aan PAX uit Syriëspreken over 'Lessen in Vrede'. Verder is er een Peace Karaoke en draaien diverse DJ's. 's Middags is er - met een knipoog naar het verleden - een grote 'bed-in' op het Leidseplein.

 

Het motto van de vijftigste Vredesweek is 'Vrede verbindt', een oproep die iedereen aanspoort om iets te doen.

 

Voor alle activiteiten en nieuws kun je terecht op www.vredesweek.nl

12-9-2016