Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesweek in Eindhoven

4-9-2019 In en rond de Vredesweek zijn er in Eindhoven veel activiteiten, waaronder een picknick, de uitreiking van Eindhovense Vredesprijs en een tentoonstelling.

 

Het thema van de Vredesweek 2019 is 'verbinding'. In onze wereld staan we met elkaar in verbinding. We zien meer en weten meer over 'wat er gaande is' als ooit tevoren in de geschiedenis van de mens. Dit vraagt om betrokkenheid en om de ogen niet te sluiten. Makkelijk ? Zeker niet maar het is noodzakelijk om een leefbare planeet voor de komende generaties achter te laten. In Eindhoven is er door verschillende groepen, een breed en gevarieerd programma opgesteld met verschillende en verrassende invalshoeken (zoals ieder jaar speelt hierin ook de bevrijding van de stad op 18 september een rol) Leidend is de vraag "hoe kunnen we een bijdrage leveren aan een vreedzame en rechtvaardige wereld, en hoe kunnen we dat samen delen".

 

Bij een aantal activiteiten zijn nog niet alle gegevens bekend. Raadpleeg hiervoor de websites bij de activiteiten of via de website van het Vredesburo: www.vredesburo.nl

 

Het programma in 2019 bestaat uit:

 

12 september van 19:30u - 22:00u: gesprekken over conflicten. Vanuit een vragende houding kritisch naar jezelf en de ander kijken en te proberen er 'samen' uit te komen: de Socratische methode. Voor deze workshop dient men zich op te geven (beperkte capaciteit) via de website: www.stapjesnaarvrede.nl
plaats: Pand P Leenderweg 65

 

16 september 15:30u: De 4-bomen herdenking. Aandacht voor politieke verdwijningen in Wit-Rusland. Een blijk van betrokkenheid vanuit Eindhoven bij de slachtoffers en hun familie aan de hand van een aantal toespraken. Info via www.vierbomen.nl.
Plaats : Paradijslaan

 

21 september van 12:00u tot 17:00u: 'Werken aan de wereld' picknick. Bijeenkomst van Eindhovense groepen die laten zien waar ze voor staan en wat hun activiteiten inhouden. Er is muziek, voordrachten, info-stands en iedereen wordt van harte uitgenodigd om een culinaire bijdrage te leveren. Uitgangspunten: mondiale bewustwording en de Global Goals voor de toekomst.
plaats: Anne Frank plantsoen

 

21 september: uitreiking van De Eindhovense Vredesprijs en lezing van Rikko Voorberg. De Vredesprijs is bedoeld voor een persoon en/of initiatief dat een bijdrage heeft geleverd aan het Vredesdenken in de stad.. Nominaties kunnen hiervoor worden ingediend via de website: www.stapjesnaarvrede.nl Rikko Voorberg is theoloog/activist en initiator van de 'pop-up kerk'. Tijd en plaats worden bekend gemaakt via de website.

 

22 september : 'De Palestijnse kwestie' van 13:30u tot 19:30u : informatieve bijeenkomst met als onderwerp een van belangrijkste kwesties in onze wereld. Deze kwestie is van belangrijke invloed op het wereldgebeuren. Er is informatie / debat & gesprek / cultuur. De middag wordt georganiseerd door diverse organisaties die betrokken zijn bij de problematiek
plaats: S-Plaza , Bleekweg 1F

 

Naast deze activiteiten zijn er ook nog een aantal langlopende initiatieven die gelinkt zijn aan de Vredesweek en het Vredesdenken:
* in de maand september is er een tentoonstelling met als thema 'teksten voor Vrede' in de Wereldwinkel aan de Hoogstraat 275. Kijk op de website www.wereldwinkeleindhoven.nl voor de openingstijden
* in de Vredesweek start ook de 'Vrijheidstour' : 12 huiskamergesprekken over de waarde van Vrede en vrijheid. Het initiatief linkt aan 75 jaar bevrijding en 100 jaar stad. Een unieke manier om mensen en hun verhalen te leren kennen. Dit project is een samenwerking van het Freedom theatre / Eindhoven in dialoog / Vredesburo en kunstproject (On)Breekbaar. Info via www.freedomtheatre.nl

 

Coördinatiepunt voor de Vredesweek is het Vredesburo aan de Grote Berg 41. In het Vredesburo kunt u terecht voor informatiemateriaal vanuit de landelijke organisatie en ondersteuning op velerlei gebied.
Voor een uitgebreidere versie van de activiteiten en voor activiteiten die nog op stapel staan zijn twee websites beschikbaar:
www.vredesburo.nl en www.eindhoven-mondiaal.nl.

Bron: Vredesburo Eindhoven