[Menu] [dDH]  Paasmars 2000 Home Page

 

Berichten uit het Paasvredesactiekamp

Persbericht 23 april 2000, Werkgroep Paasmars

De afgelopen dagen zijn er vanuit het Paasvredesaktiekamp, waar zo’n 40 vredesactivisten hun tenten hebben opgeslagen, verschillende akties tegen de wapenindustrie in de regio Twente ondernomen. Zaterdagmiddag was Urenco Almelo het doelwit van aktie uit protest tegen de gevaren van opslag, transport en gebruik van verarmd uranium. ’s Avonds vond er een fakkelwake bij HSA plaats. Zondagochtend werd geprotesteerd tegen de aanwezigheid van een militaire vliegbasis in Twente. Tegelijkertijd werden bij diverse kerken in Hengelo Paasmis-gangers uitgenodigd om mee te lopen in de jaarlijkse Paasmars voor Vrede en Ontwapening, die dit jaar in het teken staat van het thema ‘Wapenhandel = Moordhandel’. Deze start morgen om 12.30 uur bij het P+R-terrein aan de zuidzijde van het Station Hengelo. Daarnaast werden een aantal kleinschalige akties ondernomen, als plakken, kladden en knippen. Ook werden er voorlichtingsaktiviteiten over wapenindustrie in de regio gehouden, waaronder één op de Koornmarkt in Almelo.

Aktie bij Urenco Almelo

Tijdens een poging tot inspectie van het terrein van Urenco in Almelo, bleek dit zwaarbeveiligde complex zeer eenvoudig te betreden. Zes activisten knipten zich een weg naar binnen en slaagden erin een dik half uur ongestoord op zoek te gaan naar de opslag van verarmd uranium. Een ernstige zaak gezien de veiligheidsrisico’s van een bedrijf als Urenco. Dit maal waren het slechts vreedzame demonstranten, maar mensen met minder goede bedoelingen zouden ernstige schade en gevaar kunnen veroorzaken. De zes arrestanten werden in de loop van de avond weer vrijgelaten. Op het terrein van Urenco ligt een grote hoeveelheid veramd uranium in de vorm van uraniumhexafluoride opgeslagen in afwachting van transport naar Rusland. Deze opslag bevindt zich in de open lucht zonder enige bescherming tegen het vrijkomende uraniumhexafluoride in geval van lekkage aan één van de vaten. Zowel de opslag als het transport van dit materiaal vormt een grote bedreiging wanneer er een lekkage optreedt. Bovendien is het volstrekt niet duidelijk wat er in Rusland uiteindelijk met het verarmde uranium gebeurt. Het is mogelijk dat dit gebruikt wordt voor pantsering en munitie.

Fakkelwake bij Hollandse Signaal Apparaten, Hengelo

Tussen 22.00 en 24.00 uur stonden zo’n dertig deelnemers aan een fakkelwake voor de hoofdpoort van HSA stil bij de slachtoffers van oorlog en geweld. Apparatuur van HSA vervult een belangrijke militaire functie voor verscheidene regimes die het met de mensenrechten niet zo nauw nemen, zoals bijvoorbeeld Indonesië en Turkije.

Protest op Vliegbasis Twente

In de loop van de zondagochtend werd de Vliegbasis Twente betreden door tien activisten, die protesteerden tegen de militaire rol van het F16-Squadron in voormalig Joegoslavië. Gepleit werd voor het ombouwen van de Vliegbasis tot een natuur- en recreatiegebied. Zes personen gingen alvast skaten op de landingsbaan om deze eis kracht bij te zetten. De vier anderen maakten een korte wandeling op de basis. Alle tien de arrestanten werden in de loop van de dag vrijgelaten.

De komende dagen zullen er nog meer akties plaatsvinden tegen de wapenindustrie, waarna op woensdag 26 april het vredeskamp afgesloten wordt met de Tsjernobyl-herdenking in Almelo. Deze start om 12.00 uur op de Koornmarkt, waarvandaan om 14.00 uur een demonstratieve tocht naar Urenco vertrekt. Aldaar is er vanaf ongeveer 15.00 uur een manifestatie voor de bezoekersingang. Onder andere auteur Natasja Gerson en andere deskundigen zullen daar spreken.

Voor meer informatie:
Paasvredesaktiekamp: 06-23555247, 06-51152499
Paasmars: 06-23857260 (tevens Tsjernobylherdenking), 06-51152499
Algemeen: http://vredessite/paasmars


menu | dDH