menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 2, 2005
11 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Amerikanen arresteren gelauwerde Iraakse journalist
 
Amerikaanse troepen in Bagdad vielen gisteren met grof geweld binnen in het huis van een Iraakse journalist die werkt voor de Guardian en [het Britse tv-station] Channel 4. Daarbij vuurden ze kogels af in de slaapkamer waar hij met zijn vrouw en kleine kinderen lag te slapen. Ali Fadhil, die twee maanden geleden een prijs van de Foreign Press Association kreeg als beste jonge journalist van het jaar, kreeg een kap over zijn hoofd en werd afgevoerd voor ondervraging. Een paar uur later werd hij vrijgelaten.
 
Fadhil was voor Britse media bezig met een onderzoek voor een documentaire over berichten dat tientallen miljoenen dollars aan Iraakse gelden in Amerikaans en Brits beheer gebruikt zijn voor de verkeerde doelen of zijn verduisterd. De militairen vertelden Fadhil dat ze op zoek waren naar een Iraakse opstandeling en namen de videobanden in beslag die hij voor het programma had opgenomen. Ze hebben ze nog niet teruggegeven. De regisseur van de documentaire, Callum Macrae verklaarde: "Het tijdstip en de gang van zaken bij deze inval zijn uiterst verontrustend. Precies een paar dagen geleden hadden we de Amerikaanse autoriteiten ervan op de hoogte gesteld dat Ali met dit onderzoek bezig was en gevraagd om een interview over onze bevindingen. De Amerikaanse autoriteiten zullen ons ervan moeten overtuigen dat deze afschuwelijke ervaring niet neerkwam op intimidatie en een grove poging om Ali's onderzoek te ontmoedigen."
 
The Guardian (GB), 9 januari 2005
 

 
Militairen vrezen grote verliezen in Afghanistan
 
Militaire inlichtingenofficieren hebben gewaarschuwd dat Britse troepen die dit voorjaar zullen worden ingezet in Afghanistan te maken kunnen krijgen met verliezen op een schaal die sinds de Falkland oorlog niet meer is voorgekomen. Ze zeggen dat de opstandelingen in het zuiden zich voorbereiden op een groot offensief van al-Qaida en de Taliban. De waarschuwingen komen na een toename van de gevechten in Afghanistan in het afgelopen jaar. Enkele duizenden mensen waaronder rond de 100 Amerikaanse militairen zijn daarbij gedood. De opstandelingen beschouwen de terugtrekking van 2000 Amerikaanse militairen als een strategische overwinning en er wordt verwacht dat ze nu door willen drukken tegen de door de Britten geleide NAVO-strijdmacht.
 
Een nieuwe terreurgroep die verbonden is met de groep van al-Zarqawi in Irak en hun methodes imiteert, is onder de naam 'al-Qaida in Afghanistan' opgedoken. De Taliban hebben zich hergegroepeerd middels een klassieke guerrillataktiek. Er is ook een golf van zelfmoordaanslagen en geïmproviseerde explosieven langs de kant van de weg, die vergelijkbaar is met hetgeen in Irak afgelopen jaar is gebeurd.
De drugsbestrijdingsoperaties van de Britten kunnen ook aanvallen uitlokken van lokale oorlogsheren. Een Britse gevechtsgroep zal de provincie Helmand van de Amerikanen overnemen. Briefings voor hun officieren legden de nadruk op de mogelijkheid van aantallen slachtoffers die vergelijkbaar zijn met die tijdens de Falkland oorlog in 1982, toen 255 Britse militairen sneuvelden.
 
Sunday Times (GB), 1 januari 2006
 

 
Duitse minister wil door foltering verkregen bekentenissen blijven gebruiken
 
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schäuble verzet zich hevig tegen de eis om bij de strijd tegen het terrorisme af te zien van inlichtingen die mogelijkerwijs zijn afgeperst na foltering. "We zullen ook in de toekomst gebruik maken van elke aanwijzing die we in handen krijgen.", aldus de CDU-minister in een gesprek met Bild am Sonntag. "Als we bij uitwisseling van informatie met andere inlichtingendiensten de garantie moeten geven dat de gegevens tot stand zijn gekomen met inachtneming van de principes van de rechtsstaat, kunnen we de tent wel sluiten", aldus Schäuble. "Wie denkt dat Duitsland kan afzien van deze informatie brengt onze veiligheid in gevaar." Tijdens het wereldkampioenschap voetbal deze zomer zal Duitsland afhankelijk zijn van de capaciteit van de inlichtingendiensten.
 
"Gegevens van andere inlichtingendiensten zijn voor ons onmisbaar", stelt de CDU-politicus. Het huidige debat vindt hij "wat overdreven, om het vriendelijk te zeggen." Onlangs had de president van het constitutionele hof, Hans-Jürgen Papier, gewaarschuwd tegen het opgeven van de principes van de rechtsstaat bij de strijd tegen het terrorisme. Hij wees met name het gebruik van bekentenissen af die door middel van foltering zijn verkregen.
 
Der Spiegel (BRD), 1 januari 2006
 

Onvertaalde berichten:
 
Eerste bewijs voor geheime CIA-gevangenissen
Het is het eerst bewijs: de Amerikanen houden er in Europa geheime martel-gevangenissen op na. Dit blijkt uit een fax tussen de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken en zijn ambassade in Londen. Het bericht werd opgevangen door de Zwiterse geheime dienst en kwam in handen van de krant Sonntagsblick.
Sonntagsblick (Zw.), 9 januari 2006 - Duits
 
Hongerstakers in Guantánamo onder dwang gevoed
Nieuwe details zijn aan het licht gekomen over de manier waarop het groeiende aantal gevangenen in Guantánamo Bay dat in hongerstaking is word behandeld. De gevangenen worden vastgebonden en onder dwang gevoed via buizen die door hun neus de maag worden ingeduwd om hen in leven te houden. Herhaaldelijk leidt dit tot bloedingen en misselijkheid, volgens een onder ede afgelegde verklaring van het medisch hoofd van het kamp, dat onder ogen kwam van de Britse krant The Observer.
The Observer (GB), 8 januari 2006
 
Het intimideren van Iran is zinloos
Na zestig jaar is het idee van een nucleair Armageddon nog steeds niet echt doorgedrongen. De 'laatste kans'-conferentie vorig jaar om het Nucleaire Non-proliferatieverdrag nieuw leven in te blazen haalde niets uit. Het verdrag brokkelt af, onder andere omdat Bush zelf nieuwe kernwapens wil ontwikkelen terwijl hij van andere regimes eist dat die helemaal van kernwapens afzien. Maar voordat westerse leiders gaan roepen om sancties tegen Iran moeten ze eerst maar eens in eigen huis orde op zaken stellen als het gaat om kernwapens en kernenergie.
The Observer (GB), 8 januari 2006
 
Het ophemelen van Ariel Sharon
Nu de carrière van Ariel Sharon ten einde loopt, is de heiligverklaring al aan de gang. Letterlijk van de ene dag op de andere werd hij opeens geprezen als "een man van moed en vrede". Nu gaan terugblikken op een loopbaan wel vaker losjes om met de waarheid. En er zijn al veel teveel mensen gevallen voor het afgezaagde verhaal van de norse oude soldaat die door een wonder een man van vrede werd. Maar wonderen gebeuren niet. En maar zelden werden woorden en werkelijkheid van elkaar gescheiden door zo'n gapende kloof als in dit geval.
Los Angeles Times (VS), 7 januari 2006
 
Bush maakt stiekem voorbehoud bij martelverbod
Met veel tamtam ging president Bush vorige maand akkoord met een verbod op martelen. Maar later behield hij zichzelf stilletjes het recht voor om het verbod te negeren - al had hij de wet al ondertekend. Vanuit de beslotenheid van zijn Texaanse ranch aan het begin van het Nieuwjaarsweekend zei Bush dat hij de nieuwe wet zou interpreteren in overeenstemming met zijn zeer ruime opvatting van de macht van de president. Hij deed dit door een 'verklaring bij het ondertekenen van de wet' uit te geven - een nauwelijks opgemerkt middel dat een van de favoriete instrumenten van presidentiële macht is geworden in het Witte Huis van Bush.
Knight Ridder Newspapers (VS), 6 januari 2006
 
Woede over Britse bekentenis dat Iran toch niet schuldig was aan doden in Irak
Families van Britse militairen hebben een verklaring geëist van hun regering na een draai van 180 graden met betrekking tot beweringen dat Iran medeplichtig was in de dood van Britse soldaten in zuid-Irak. Groot-Brittannië heeft de beschuldiging van Iraanse betrokkenheid laten vallen nadat hoge functionarissen het regime in Teheran meermalen hadden beschuldigd van het verstekken van geavanceerde explosieven aan opstandelingen. Regeringsfunctionarissen geven nu toe dat er geen bewijs, of zelfs maar betrouwbare informatie, is die de Iraanse regering in verband kan brengen met de bommen met infrarood-ontsteking die in de afgelopen acht maanden de levens eisten van tien Britse soldaten.
The Independent (GB), 5 januari 2006
 
Het probleem van uitgelekte berichten
Een democratische samenleving kan niet lang standhouden als klokkenluiders de gevangenis ingaan omdat ze dingen onthullen waarvan de machthebbers niet willen dat het publiek ze te weten komt. Vooral als het gaat om onethisch, onwettig of ongrondwettig gedrag van topfunctionarissen. Verslaggevers moeten deze bronnen kunnen beschermen, ongeacht de vraag of de bronnen gemotiveerd worden door onenigheid over het beleid of door een knagend geweten. Dit is dubbel belangrijk met een regering die zo gehecht is aan extreme geheimhouding als de huidige Amerikaanse regering.
New York Times (VS), 5 januari 2006
 
Rechtbank staat overdracht toe van terreurverdachte
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor de regering-Bush om "vijandelijke strijder" José Padilla over te dragen van militaire gevangenschap aan de federale autoriteiten in Florida om daar terecht te staan. Padilla heeft meer dan drie jaar in een militaire gevangenis doorgebracht zonder aanklacht of proces. Eerder had een federaal Hof van Beroep, in een scherp verwijt aan de regering, gesteld dat het regeringsbesluit om Padilla nu wél aan te klagen - op een moment dat een beroep tegen deze militaire detentie nog liep bij het Hooggerechtshof - de indruk gaf dat de regering een oordeel van het Hooggerechtshof over de zaak probeerde te ontlopen.
Reuters (GB), 4 januari 2006
 
Amerikaans gevechtsvliegtuig gebruikt bij beschieting van Iraakse familie
Van tussen de zes en veertien leden van een Iraakse familie werd de dood gemeld nadat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een huis van de kaart veegden in de noordelijke oliestand Baiji. Woedende plaatselijke functionarissen noemden de aanval ongerechtvaardigd en zeiden dat hij de dood had veroorzaakt van een onschuldige familie, waarvan één lid bij de Iraakse politie werkte.
The Guardian (GB), 4 januari 2006
 
VS draagt taken over bji wederopbouw Afghanistan
Na vier jaar van een kolossale poging tot wederopbouw die voor het grootste deel geleid, betaald en beveiligd werd door Amerikanen laat de VS een groeiende bereidheid zien om dit werk aan anderen over te laten. Maar nu de Amerikaanse aanwezigheid minder zichtbaar wordt beginnen Afghanen zich af te vragen of de Amerikaanse inzet nog wel genoeg is. Sommige Afghaanse functionarissen spreken de zorg uit dat de prioriteiten van de regering-Bush eenvoudigweg ergens anders zijn komen te liggen en dat de VS het land voortijdig aan zijn lot zal overlaten - zoals het in het begin van de jaren '90 deed, na de terugtrekking van de Sovjettroepen.
Washington Post (VS), 3 januari 2006
 
Rumsfeld onder vuur genomen
Opstandelingen hebben in december een gewaagde aanval uitgevoerd op een zwaar gewapend kamp van Amerikaanse speciale eenheden in Afghanistan, op de dag dat minister van Defensie Rumsfeld in het land was om te spreken over Amerikaanse troepenreducties. Het winterse gevecht is het meest recente teken dat een groep die zichzelf "al Qaida in Afghanistan" noemt aan het proberen is om de agressieve tactiek te kopiëren die tegen Amerikaanse troepen in Irak gebruikt wordt.
New York Daily News (VS), 28 december 2005
 
Laat het boren beginnen
Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) keurde op 24 december een lening goed van 685 miljoen dollar voor Irak. Nu zal de door oorlog verscheurde economie van het land volledig geïntegreerd worden in de globalistische economie - voorgoed. De wederopbouw van Irak zal spoedig geopend worden voor nóg meer geïndustrialiseerde landen en belangen. Irak zal in de nabije toekomst niet soeverein of onafhankelijk worden, ook niet als president Bush zegt van wel. De financiële toekomst van het land zal in plaats daarvan worden gedicteerd door een nieuwe kolossale economische bezetting, compleet met grondtroepen, tanks, buitenlandse militaire bases en dergelijke - met dank voor dit alles ana de VS, Groot-Brittannië en het IMF.
Counterpunch (VS), 28 december 2005
 
Luchtaanval in het voorjaar?
De laatste tijd lopen er weer volop speculaties die menen dat de VS of Israël voor het komende voorjaar preventieve luchtaanvallen plannen op Iraanse nucleaire installaties. Dat het atoomprogramma van Iran ook militaire doelen najaagt (al was het maar om het land tot een potentiële kernwapenstaat te maken), daar is niet zoveel twijfel over mogelijk. Maar kan of moet men daarom het land de nucleaire technologie met militaire middelen uit de hand slaan?
Die Zeit (BRD), 28 december 2005 - Duits
 
Koerden in Iraaks leger in de eerste plaats trouw aan eigen milities
Koerdische leiders hebben meer dan tienduizend leden van hun eigen milities binnengesmokkeld in Iraakse legerdivisies in noord-Irak. Doel hiervan: de basis leggen voor een oprukken naar het zuiden om de olierijke stad Kirkuk in te nemen en mogelijk ook de helft van Mosul, en om de grenzen veilig te stellen van een onafhankelijk Koerdistan.
Knight Ridder Newspapers (VS), 27 december 2005
 
Doelen: Iran en Syrië
Eerst brachten hoofden van de FBI en de CIA een bezoek aan Turkije. De Amerikanen zeiden dat er geen bijzondere reden was voor de bezoeken. "De recente bezoeken hebben niets te maken met Iran en Syrië. Deze bezoeken zijn [bijdragen] aan het versterken van bilaterale relaties [tussen Turkije en de VS]", zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dan ook. Zowel de FBI als de CIA stelden echter vragen over Iran en Syrië. En op de agenda van de bijeenkomsten stond met name het delen van inlichtingen en de mogelijke gevolgen van een militaire operatie.
Journal of Turkish Weekly (Turk.), 27 december 2005
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |