menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2005
22 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Vluchtleiders geven landing martelvluchten in Verenigd Koninkrijk toe
 
CIA-vliegtuigen die verdacht worden van het transporteren van vermeende terroristen naar geheime martelkamers, zijn geland op civiele Britse luchthavens en afgehandeld door de Britse luchtverkeersleiding. National Air Traffic Services (Nats) heeft voor het eerst toegegeven dat drie vliegtuigen met CIA-kentekens "in een aantal gevallen" door Engeland hebben gereisd. Nats heeft dit bevestigd in antwoord op vragen van Sir Menzies Campbell, de waarnemend fractieleider van de liberaal-democraten. De vliegtuigen maken deel uit van de spookvloot van CIA-vliegtuigen die sinds 2001 op Britse luchthavens worden gespot. Nats suggereert dat ze hier vaak geland zijn en misschien zelfs onder verschillende registratienummers hebben gereisd. De vluchten kunnen volgens Nats ook gebruik hebben gemaakt van het luchtruim dat wordt gecontroleerd door het ministerie van defensie. De daarvoor verantwoordelijke ministers hebben tot nu toe geweigerd vragen te beantwoorden.
 
De erkenning door de civiele luchtverkeersleiding dat de CIA-vliegtuigen gebruik hebben gemaakt van het Brits luchtruim, is de eerste keer dat wordt toegegeven dat instanties en ministers kennis hebben van deze vluchten. De vluchten worden in verband gebracht met de praktijk van extraordinary rendition (buitengewone uitlevering), waarbij vermeende terroristen naar buitenlandse gevangenissen en geheime detentieplaatsen in Europa worden gebracht. Tot nu toe wordt aangenomen dat zesenzeventig door de CIA gebruikte vliegtuigen sinds 11 september 2001 in Groot-Brittannië tussenlandingen hebben gemaakt, en wel op Prestwick, RAF-basis Northolt, Luton en Glasgow.
 
The Independent on Sunday (GB), 19 februari 2006
 

 
Alweer Abu Ghraib
 
De beelden zijn bloedstollend en getuigen van verdorvenheid: Iraakse gevangenen in Abu Ghraib worden gemarteld en seksueel vernederd. Mogelijk zijn het oude foto's uit 2003 ten tijde van het eerste Abu Ghraib schandaal. Maar ze betekenen een nieuwe vernietigende inbreuk op de reputatie van de VS en hun bondgenoten in Irak. De nieuwe beelden zijn erger dan de foto's die ons destijds zo geschokt hebben. Ze komen een paar dagen na een verbijsterende video, blijkbaar opgenomen door een verlekkerd toekijkende soldaat, van Britse militairen die relschoppende tieners in Zuid-Irak in elkaar slaan tot ze bewusteloos zijn.
 
Er zijn drie bredere thema's bij deze gewelddadigheden. Ten eerste houdt de regering Bush ervan om in het geheim te opereren. Dit staat ver af van de Amerikaanse tradities van een open bestuur, het werkt niet en leidt vaak tot wetteloosheid. En dat speelt de vijand in de kaart. Ten tweede is het een grote fout van de VS om een bezetting te handhaven met onbeperkt gebruik van geweld. Alleen al in het eerste jaar na de invasie maakten ze 43.000 gevangenen waarvan er maar 600 zijn berecht. Volgens Amerikaanse officieren werd Abu Ghraib daarmee een hogeschool voor de jihad. Ten derde zijn de VS weliswaar niet in staat om een geweldsmonopolie in Irak te vestigen, maar ze zouden in elk geval een monopolie op het legitieme gebruik van geweld kunnen uitoefenen. Dat is onmogelijk als de beestachtige behandeling van de Irakezen onbestraft blijft.
 
Financial Times (GB), 17 februari 2006
 

 
VS klaar voor militaire bliksemoorlog tegen Iraanse kerninstallaties
 
Strategen in het Pentagon zijn plannen aan het maken voor vernietigende bombardementen en raketaanvallen vanaf onderzeeërs tegen Iraanse kerninstallaties als "laatste middel" om de atoomplannen van Teheran te blokkeren. De plannenmakers van Central Command en Strategic Command zijn bezig met het bepalen van de doelen, het vaststellen van de juiste munitie voor de wapens en de logistieke voorbereidingen voor de operatie. "Dit gaat verder dan het uitwerken van een standaard militair scenario," zei een hoge adviseur van het Pentagon. "Het heeft de laatste maanden een veel grotere urgentie gekregen." Het vooruitzicht van een militaire aktie kan leiden tot meningsverschillen met Engeland dat bang is dat een aanval zal leiden tot een golf van gewelddadigheden in het hele Midden-Oosten en wraakakties in het Westen, en uiteindelijk het kernwapenprogramma van Teheran niet zal verlammen.
 
De meest voor de hand liggende strategie komt neer op een luchtbombardement door B-2 lange afstandsbommenwerpers met precisiewapens vanaf bases in Missouri met bijtanken onderweg. De regering Bush heeft onlangs ook plannen aangekondigd om de nucleaire Trident onderzeeërs binnen twee jaar uit te rusten met conventionele ladingen. Als die op tijd klaar zijn, zouden ze ook onderdeel uit kunnen maken van het aanvalsplan. Teheran heeft zijn kerninstallaties verspreid, in sommige gevallen diep onder de grond, en zijn luchtverdediging de laatste tijd versterkt, maar de planners van het Pentagon denken dat de aanvallen het Iraanse kernprogramma ernstig kunnen belemmeren.
 
Sunday Telegraph (GB), 12 februari 2006
 

Onvertaalde berichten:

De schande van Amerika: marteling in naam van de vrijheid
De nieuwe foto's van Abu Ghraib geven het meest recente bewijs: de morele bankrekening van Amerika is leeg - en de VS heeft de image-oorlog verloren. Niemand in de moslimwereld vertrouwt de machtigste natie van de wereld nog.
Der Spiegel (BRD), 20 februari 2006
 
Militaire topjurist waarschuwde voor marteling
De hoogste jurist van de Amerikaanse marine waarschuwde het Pentagon al twee jaar vóór het schandaal rondom Abu Ghraib dat het omzeilen van internationale verdragen over marteling en de behandeling van gevangenen neerkwam op vragen om misbruik. Juridische theorieën die de president het recht geven om mishandeling toe te staan - in weerwil van de Geneefse Conventies - zijn onwettig en gevaarlijk, was het advies van de toenmalige topjurist Alberto J. Mora aan functionarissen van het Pentagon in een geheim memorandum.
Washington Post (VS), 20 februari 2006
 
De weg naar Guantanamo
De provocerende nieuwe film "De weg naar Guantanamo" van de Engelse regisseur Michael Winterbottom ging deze week in première op het Berlijnse Filmfestival. Het docu-drama maakt gebruik van interviews, nieuwsvideo's en nagespeelde scènes om het verhaal te vertellen van drie Britse moslims die van Pakistan werden getransporteerd naar het Amerikaanse gevangenkamp op Cuba.
Der Spiegel (BRD), 17 februari 2006
 
Terreurdreiging: het grote bedrog
Het Britse dagblad The Independent heeft een gedetailleerde analyse gepubliceerd van de manier waarop Tony Blair de dreiging van terreur op Brits grondgebied heeft gemanipuleerd om de politieke agenda van zijn regering te promoten. De Britse premier heeft het Britse publiek meermalen een valse voorstelling gegeven van geheime informatie, dankbaar gebruik gemaakt van de rechtse media, en de doodsteek gegeven aan een unieke mogelijkheid om in het kielzog van de aanslagen van 7 juli een Lagerhuis-brede consensus over terrorisme te bereiken.
The Independent (GB), 15 februari 2006
 
Syrië schakelt over naar euro in confrontatie met VS
Syrië heeft alle valutatransacties van het land overgezet van dollars naar euro's in een politieke confrontatie met de Verenigde Staten, zo heeft het hoofd van de Syrische staatsbank verklaard.
Reuters (GB), 13 februari 2006
 
De werkelijke reden tot woede
De laatste ronde in de "cultuuroorlog" doet geen van beide kanten enig goed. De westerse beschavingsfundamentalisten willen moslims blijven zien als de ander - anders, vreemd en moreel slecht. Jyllands-Posten - dat weigerde om karikaturen van Jezus te drukken - handelde te kwader trouw toen ze de cartoons publiceerde. Hun doel was niet om het debat te bevorderen maar om te provoceren. Moslims hebben alle recht om daartegen te protesteren, maar er zijn betere redenen tot woede.
The Guardian (GB), 13 februari 2006
 
VS bouwt gevangenis voor terreurverdachten in Marokko
De VS is bezig Marokko te helpen bij de bouw van een nieuw ondervragings- en detentiecentrum voor vermeende al-Qaidaleden in de buurt van de Marokkaanse hoofdstad Rabat, aldus bronnen binnen westerse inlichtingendiensten. De bouw van de nieuwe gevangenis, die onder verantwoordelijkheid valt van de Marokkaanse geheime politie, is het nieuwste element in een omvangrijke hoeveelheid aanwijzingen dat Marokko een van de belangrijkste partners van de VS is in het geheime "rendition"-programma waarin de CIA gevangenen naar derde landen transporteert om daar ondervraagd te worden.
Sunday Times (GB), 12 februari 2006
 
Britse leger en regering oneens over "fiasco" van Afghanistan
De "rampzalige" beslissing van de Britse regering om op twee fronten oorlog te voeren heeft geleid tot een conflict tussen Downing Street en het ministerie van Defensie. Hoge defensiemedewerkers zijn er bezorgd over dat - met een groot aantal Britse troepen actief in Irak - de gevechtseenheid die naar Afghanistan uitgezonden wordt niet groot genoeg is om de dreiging van al-Qaida en Talibanstrijders het hoofd te bieden.
Sunday Telegraph (GB), 12 februari 2006
 
Inrichting van Amerikaanse basis in Irak wijst op langdurige bezetting
Terwijl het nieuws vanuit Washington zich concentreert rond de terugtrekking van troepen uit Irak zijn de Amerikaanse strijdkrachten begonnen om - tegen enorme kosten - de volgende stap in het Irakbeleid uit te voeren. De afgelopen zomer begonnen berichten op te duiken dat er plannen waren om vier "superbases" in het leven te roepen in Irak, reusachtige kampementen die tienduizenden Amerikaanse soldaten kunnen huisvesten. Hoewel er geen officiële bevestiging te krijgen is over de plaats van deze bases, is niet aan de indruk te ontkomen dat er tenmiste één al bezig is om gebouwd te worden.
Daily Telegraph (GB), 11 februari 2006
 
Een "Lange Oorlog" die bedoeld is om zichzelf in stand te houden
Het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Witte Huis hebben besloten dat de VS bezig is met "de Lange Oorlog", wat eerder bekend was als de "Oorlog tegen Terreur". Wat oorspronkelijk een kwestie moest zijn van snelle en afschrikwekkende vergelding, met bliksemaanvallen en duidelijk uitgeroepen overwinningen, is nu - zo vertelt men ons - de lange oorlog geworden waarvan het einde niet te voorzien is. De burger krijgt impliciet te horen dat men moet verwachten dat de huidige opschorting van grondwettelijke normen, de minachting voor het recht, en de trotsering van de grenzen aan de presidentiële macht voor onbepaalde tijd zullen voortduren.
International Herald Tribune (VS), 10 februari 2006
 
Iraakse opstand nog steeds primair tegen bezeting gericht
Nieuwe gegevens onthullend, verrassend genoeg, dat de grote meerderheid van de aanslagen door Iraakse opstandelingen nog steeds niet zijn gericht tegen Iraakse veiligheidstroepen of burgers, maar meer tegen de troepeen van de VS en hun bondgenoten. Met andere woorden: de Iraakse opstand is nog steeds, net als een jaar of twee geleden, primair een opstand tegen de bezetting.
Slate (VS), 9 februari 2006
 
Iraans atoombeleid gedreven door angst voor VS
Het beleid van de regering van George W. Bush waarin gedreigd wordt met militaire machtsmiddelen tegen Iran gaat voorbij aan een reeks officiële inschattingen van inlichtingendiensten, die vele jaren teruggaat. Deze inschattingen hebben voortdurend geoordeeld dat de Iraanse angst voor een Amerikaanse aanval de voornaamste motiverende factor is in het streven van het land om kernwapens te ontwikkelen.
Inter Press Service (VS), 7 februari 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |