menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2006
29 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Iran stelde aan de VS voor vrede met Israël te sluiten
 
In een geheim voorstel aan de VS uit 2003 bood Iran aan om vrede met Israël te sluiten, de materiële steun aan Palestijnse gewapende groepen te beëindigen en ze onder druk te zetten om terroristische aanvallen binnen de Israëlische grenzen van 1967 te staken. Trita Parsi, een Iran-specialist van de John Hopkins universiteit heeft het document eerder dit jaar gekregen van een Iraanse overheidsfunctionaris, maar kan zijn naam niet onthullen. Het document is in tegenspraak met de officiële lijn van de regering Bush dat Iran Israël wil vernietigen en steun leveren aan het terrorisme in de regio. Het voorstel is via de Zwitserse ambassade overgebracht. De Iraniërs wilden een eind aan de vijandigheid ten opzichte van Iran en erkenning als regionale macht. In ruil daarvoor waren ze bereid om de twee staten oplossing van de Arabische Liga voor Palestina te erkennen. Ze boden ook scherpers controle door de nucleaire waakhond IAEA aan in ruil voor toegang tot vreedzame nucleaire technologie.
 
Volgens Parsi en andere Iran-specialisten wordt het onderhandelen over een overeenkomst die de Iraanse veiligheid en geopolitieke belangen zou bevorderen in ruil voor erkenning van Israël en andere concessies al langere tijd besproken door Iraanse hoge veiligheidspolitici. Flynt Leverett, destijds de belangrijkste expert wat betreft het Midden-Oosten bij de National Security Council van de VS, zei dat Bush weigerde de Iraniërs te antwoorden en een boze brief stuurde aan de Zwitserse ambassadeur.
 
Inter Press Service (VS), 24 mei 2006
 

 
Wapens voor Irak "komen bij opstandelingen terecht"
 
Het bureau van de Verenigde Naties dat verantwoordelijk is voor het inzamelen van overtollige wapens in Oost-Europa, Seesac, heeft kritiek op de wapenexport naar Irak. In een uitzending van het BBC radioprogramma File on 4 vertelde Seesac dat de verkoop van grote aantallen vuurwapens uit Bosnië hun werk belemmert. Toen Saddam Hussein ten val werd gebracht waren er naar schatting 20 miljoen wapens in Irak. Sindsdien zijn er miljoenen bijgekomen. De VS sloten een overeenkomst met Bosnië om wapenvoorraden die overgebleven waren van de burgeroorlog hiervoor aan te spreken. Maar de VN is betrokken bij een programma om deze wapens te vernietigen in samenwerking met de gastlanden. Het hoofd van Seesac verklaarde dat ze niet geconsulteerd waren over de overeenkomst en dat deze de ontwapening bemoeilijkte. "Het is lastig voor ons om te onderhandelen met de regeringen in deze regio om hun overtollige wapens te vernietigen, als ze het idee hebben dat de VS langskomen om wapens op te komen voor de nieuwe strijdkrachten van Irak."
 
Volgens File on 4 zijn er zo'n 200.000 wapens en 40 tot 50 miljoen stuks munitie uitgevoerd uit Bosnië naar Irak. Men maakt zich zorgen dat een deel ervan in de handen van opstandelingen zijn gevallen en eventueel gebruikt kunnen worden om Britse soldaten te doden. Volgens een Italiaans gerechtelijk onderzoek zijn serienummers van een partij pistolen die naar Irak is gestuurd aangetroffen in handen van "vijandelijke strijdkrachten" in Irak.
 
BBC News (GB), 23 mei 2006
 

 
Koeweit spreekt gevangenen Guantanamo vrij
 
Een rechtbank in Koeweit heeft vijf mannen vrijgesproken die eerder gevangen zaten in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay en ervan beschuldigd werden geld te hebben ingezameld voor al-Qaida. Ze werden ook vrijgesproken van de beschuldiging strijd te hebben gevoerd tegen het Amerikaanse leger in Afghanistan. De VS hadden de mannen in november vrijgelaten, maar toen ze naar Koeweit terugkeerden waren ze opnieuw gearresteerd en aangeklaagd. De advocaten van de mannen voerden aan dat de processen politiek waren gemotiveerd en dat de bekentenissen die de mannen naar verluidt hadden afgelegd, verkregen waren door ondervragers van de VS in het gevangenkamp Guantanamo. Er worden ongeveer 460 gevangenen in Guantanamo vastgehouden, waaronder nog zes afkomstig uit Koeweit. Tegen geen van hen is een aanklacht ingediend en ze krijgen geen proces.
 
Mensenrechtengroepen in Koeweit reageerden verheugd op de beslissing om de mannen vrij laten. "Dit vonnis onderstreept waar we al langer van overtuigd waren, namelijk dat onze zonen onschuldig zijn", zei Khaled al-Odah, de woordvoerder van een steuncomité voor de gevangenen. "Ze zijn jarenlang onschuldig vastgehouden op de Amerikaanse basis en [dit is] een enorme inbreuk op het internationaal recht door de Amerikaanse regering." Afgelopen week hebben de VS ook 15 mannen uit Saoedi-Arabië vrijgelaten.
 
Al Jazeera (Qatar), 21 mei 2006
 

Onvertaalde berichten:

Franse leger ongerust over "Irakisering" van Afghanistan
De toename van de gevechten de laatste tijd in Afghanistan laat een steeds sterkere "Irakisering" van de situatie zien, zo menen Franse militairen. Het gedrag van de Talibanstrijders en hun bondgenoten volgt, volgens de Fransen, een dubbele ontwikkeling: een toenemende toepassing van terreurmethoden en een toenemend vermogen om rechtstreeks de strijd aan te gaan met westerse troepen.
Le Monde (Fr.), 25 mei 2006
 
Probleemgebieden dreigen storm van wereldwijde crises te veroorzaken
De oorlogen in Irak en Afghanistan, de groeiende confrontatie tussen het Westen en Iran, en pogingen om Noord-Korea van zijn kernwapens te ontdoen, naderen alle een cruciale keerpunten die tezamen een storm van gelijktijdige internationale crises zouden kunnen veroorzaken, aldus onafhankelijke defensie-experts.
The Guardian (GB), 25 mei 2006
 
Cheney probeert tegenslagen te keren in machtsstrijd om Centraal-Azië
Geconfronteerd met het dreigende verlies van een tweede cruciale militaire basis in Centraal-Azië zoekt de VS naar een uitweg. Een conservatieve factie onder leiding van vice-president Dick Cheney probeert om de banden te herstellen nadat het geweld van vorig jaar, waarvan de regering in Tashkent beschuldigd werd de aantstichter te zijn, de relaties met Washington verstoorde.
Turkish Daily News (Turk.), 23 mei 2006
 
Luchtaanval in Afghanistan compliceert Canadese missie
Met een bevlekt gezicht en rode ogen vecht de 12 jaar oude Mahmood nog steeds tegen zijn tranen terwijl hij zijn verhaal vertelt. Hij kreeg het nieuws over de telefoon, vroeg in de morgen. Zijn hele familie - moeder, vader, drie zussen, drie broers - was gedood door een luchtaanval van coalitietroepen op zijn dorp, vlakbij Kandahar.
Globe and Mail (Can.), 23 mei 2006
 
Geestelijken in Kabul scharen zich achter Taliban
Geestelijken in de moskeeën van Kabul moedigen gelovigen aan om voor de Taliban te gaan vechten tegen de Afghaanse regering en de internationale troepenmacht. De opstand is de laatste tijd breder beworden, en veel provincies zijn nu onder controle van Islamisten die gebrand zijn op het verdrijven van buitenlandse troepen. Aangemoedigd door deze groeiende strijdbaarheid menen sommige imams hier dat de tijd rijp is om op te roepen tot een heilige oorlog.
Toronto Star (Can.), 22 mei 2006
 
VS zet miljoenendeal op voor wapens voor Afghaanse leger - uit Rusland
Amerikaanse defensie-ambtenaren hebben in het geheim gevraagd om een "enorme hoeveelheid" munitie uit Rusland voor het Afghaanse leger, voor het geval een Democratische president de macht in Washington overneemt en de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terugtrekt.
Daily Telegraph (GB), 22 mei 2006
 
VS stelt Europees 'schild' voor tegen Iraanse raketten
De regering-Bush wil een nieuwe anti-rakettenbasis in Europa vestigen, die gericht zou zijn op het tegenhouden van Iraanse aanvallen op de VS en zijn Europese bondgenoten. De voorgestelde anti-rakettenbasis is het meest recente hoofdstuk in de langlopende geschiedenis van het Amerikaanse raketten-verdedigingsprogramma, dat begon met president Reagan's veelomvattende visioen van een anti-rakettenschild in de ruimte.
New York Times (VS), 22 mei 2006
 
Amerikaanse militaire oefening samen met Turkije is tegen Iran gericht
De VS staat op het punt om een gezamenlijke militaire oefening met Turkije te houden, die erop gericht is om de vastberadenheid om te voorkomen dat raketten- en kernwapentechnologie Iran en andere landen bereikt, aldus functionarissen van de regering-Bush.
New York Times (VS), 22 mei 2006
 
Iran doelwit van valse informatie
Een artikel van een prominente Amerikaanse neoconservatief over nieuwe wetgeving in Iran die - aldus het artikel - joden en andere religieuze minderheden verplicht om gekleurde insignes te dragen, ging eerst de hele wereld over vóór het ontmaskerd werd als valse informatie.
Inter Press Service (VS), 22 mei 2006
 
Irak valt uit elkaar nu 'etnische zuivering' vaste voet krijgt
Door heel het centrale deel van Irak is er een uittocht van mensen die vluchten voor hun leven, opgejaagd door sectarische moordenaars en doodseskaders. Irak valt uit elkaar nu 'etnische zuivering' op grote schaal voet aan de grond krijgt.
The Independent (GB), 20 mei 2006
 
Brits parlementslid gaat dood wapen-expert onderzoeken
Een Brits parlementslid gaat de "onbeantwoorde vragen" onderzoeken uit het officiële onderzoek naar de dood van wapen-expert dr. David Kelly. De vroegere liberaal-democratische woordvoerder voor milieu, Norman Baker, heeft bekendgemaakt dat zijn besluit om twee maanden geleden uit het schaduwkabinet te stappen gebaseerd was op zijn zoektocht om de "waarheid" vast te stellen achter de dood van dr. Kelly.
The Guardian (GB), 19 mei 2006
 
Amerikaanse troepen doodden Irakezen "in koelen bloede"
Amerikaanse mariniers hebben met opzet burgers gedood na een bomaanslag vorig jaar in de west-Iraakse stad Haditha, aldus een vroegere hoge officier der mariniers. John Murtha, die in Vietnam vocht en nu voor de Democraten in het Congres zit, deed zijn uitspraken vóór de publicatie van een militair rapport over het incident van 19 november vorig jaar, toen Amerikaanse troepen naar strijders op zoek waren nadat een marinier door een bermbom gedood was.
Al Jazeera (Qatar), 19 mei 2006
 
Iraanse joden in Israël bezorgd om lot vroegere vaderland
Met genegenheid herinnert de in Teheran geboren Israeli Meir Javedanfar hoe hij met zijn moslimvrienden rond een televisie zat, onder het drinken van grote koppen zoete thee, om met trots te kijken naar de verrichtingen van het Iraanse voetbalteam. Met een groeiende crisis tussen het Westen en Iran over het Iraanse atoomprogramma is Javedanfar één van de vele Iraanse joden in Israël die vrezen voor een mogelijke aanval op hun vroegere vaderland.
Reuters (GB), 17 mei 2006
 
Ontslagen officier: "CIA loog tegen Congres"
Een hogere CIA-functionaris beloofde herhaaldelijk aan leden van het Congres dat de CIA er niet over dacht om het internationale verdrag te schenden dat wreed, onmenselijk of vernederende behandeling van gevangenen verbiedt, tijdens ondervragingen in het Midden-Oosten en elders. Maar een andere CIA-officier - de plaatsvervangend inspecteur-generaal, die het voorgaande jaar beschuldigingen had onderzocht van mishandeling door de CIA en de door de dienst ingehuurde bedrijven in Irak en Afghanistan - was stomverbaasd dit te horen, omdat dit in haar ogen een regelrechte onwaarheid was.
Washington Post (VS), 14 mei 2006
 
Spionnen 'verborgen' afluistertape over aanslagen voor parlementariërs
inlichtingendienst MI5 wordt beschuldigd van doofpotgedrag nadat de dienst niet aan een parlementaire 'waakhond' heeft gezegd dat ze over afluistertapes beschikte waarop de leider van de zelfmoordaanslagen van 7 juli vorig jaar het maken van een bom besprak, maanden vóór de aanslagen in Londen.
Sunday Times (GB), 14 mei 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |