menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2006
21 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Weiger het Israëlische verzoek om clusterwapens
 
Human Rights Watch vraagt de VS elk verzoek van Israël om clustermunitie om in Libanon te gebruiken te weigeren. Israël heeft volgens de New York Times van 11 augustus gevraagd om M-26 artillerieraketten voor gebruik tegen plaatsen in Libanon vanwaar de strijders van Hezbollah Katoesja raketten zouden afvuren op Israël. De M-26 raket wordt afgeschoten met het Multiple Launch Rocket System (MLRS) over afstanden van 32 tot 38 km en verspreidt meer dan zeshonderd zgn. 'submunities'. Een standaard salvo van zes raketten verspreidt op die manier bijna vierduizend submunities over een gebied met een straal van 1 km. Het verspreidingspatroon van fragmenten van M-26 raketten is zo wijd dat het erg moeilijk is om burgerslachtoffers te vermijden als er burgers in die gebieden zijn. Omdat ook veel submunitie van de M-26 niet direct ontploft laat de granaat grote aantallen gevaarlijk explosieve blindgangers achter, die net als landmijnen nog lang na de aanval burgers kunnen doden en verwonden. In Irak werden in 2003 op die manier honderden burgers gedood.
 
In 2005 keurden de VS een Israëlische order ten bedrage van 615.500 $ goed voor de verkoop van 1300 M-26 raketten aan Israël. De regering Reagan besloot in 1982 geen nieuwe orders voor clusterbommen van Israël te accepteren vanwege het gebruik tegen burgerdoelen in Libanon. In november 1988 werd het embargo stilletjes opgeheven. Nederland heeft in 2005 aangekondigd om de voorraad van 16.000 M-26 raketten te gaan vernietigen vanwege de mogelijke disproportionele collateral damage (bijkomende schade) van dit wapen.
 
Persbericht Human Rights Watch (Int.), 11 augustus 2006
 

 
Het einde van het begin
 
De Amerikaanse bedoelingen ten aanzien van Iran zijn tamelijk duidelijk. Als diplomatie en sancties de Iraanse nucleaire ambities niet beteugelen, moet militair geweld worden gebruikt. De artikelen van Seymour Hersh stellen dat president Bush kort na zijn herverkiezing opdracht heeft gegeven tot een oorlog tegen Iran. Zijn stelling is dat Bush vastbesloten is om Iran niet aan een toekomstige president over te laten en dat hij daarbij de steun heeft van leidende Democraten. Er zijn inmiddels veel berichten over de oorlogsplanning tegen Iran. Maar afgezien van speculaties weten we dat Don Rumsfeld de staat van paraatheid voor de strijdkrachten van de VS heeft afgekondigd. Geroge Bush heeft meer dan 200 strategische bommenwerpers (B-52, B1, B2, F117A) en de Tomahawk kruisraketten onder zijn bevel. Met de helft van de beschikbare middelen kunnen 10.000 doelen vrijwel tegelijkertijd worden aangevallen. Alleen deze slagkracht is voldoende om alle grotere Iraanse politieke, militaire, economische en transportcapaciteit te vernietigen.
 
De paraatheid voor de strijdkrachten betekent nog niet dat de VS ze ook zullen inzetten. Maar in combinatie met een zich uitbreidende crisis, betekent het wel dat we extra op ons hoede moeten zijn. De voorzitter van de commissie van buitenlandse zaken van het Lagerhuis ondervroeg premier Blair onlangs over zijn dubbelzinnigheid over een pre-emptieve oorlog tegen Iran: "Betekent dit dat we alleen de mogelijkheid van sancties hebben?" Blairs antwoord: "Het betekent dat we één stap tegelijk nemen."
 
Dan Plesch in The Guardian (GB), 8 augustus 2006
 

 
Helft Amerikanen gelooft nog steeds dat Irak massavernietigingswapens had
 
Een opinieonderzoek van Harris komt tot de conclusie dat zeker 50% van de ondervraagde Amerikanen - in vergelijking met 36% vorig jaar - geloven dat Irak verboden wapens bezat toen de troepen van de VS in maart 2003 binnenvielen. Het moment waarop het onderzoek werd uitgevoerd is mogelijk een gedeeltelijke verklaring. Twee weken ervoor hadden twee Republikeinse congresleden een inlichtingenrapport vrijgegeven waarin stond dat sinds de invasie in 2003 vijfhonderd chemisch granaten in Irak waren geborgen. Maar het Pentagon en onafhankelijke experts hadden ook benadrukt dat deze weggegooide granaten - veel ervan werden gevonden met één of twee tegelijk - minstens 15 jaar oud waren, de chemische ladingen sterk waren aangetast en ze onbruikbaar waren als munitie voor de artillerie.
 
De belangrijkste reden voor het voortdurende misverstand is volgens John Prados, de auteur van het boek Hoodwinked: The Documents That Reveal How Bush Sold Us a War, dat leden van de regering Bush de oorspronkelijke redenering voortdurend blijven herhalen. Nog onlangs vertelde Bush aan cadetten in West Point: "Toen de Veiligheidsraad van de VN hem [Saddam Hoessein] een laatste kans gaven om zijn wapens op te geven en te ontwapenen, of geconfronteerd te worden met ernstige gevolgen, weigerde hij om die laatste mogelijkheid aan te grijpen." En een recente kop van Fox News luidde: "Zijn Saddams massavernietigingswapens nu in de handen van Hezbollah?"
 
Associated Press, 7 augustus 2006
 

Onvertaalde berichten:

Washington had belang bij oorlog Israël
In de dagen nadat Hezbollah twee soldaten ontvoerde, wat een Israëlische luchtaanval op Libanon en een oorlog op grote schaal tot gevolg had, leek de regering-Bush vreemd passief. De regering was echter nauw betrokken bij de planning van Israël's vergeldingsaanvallen.
Seymour M. Hersh in The New Yorker (VS), 21 augustus 2006
 
Echte nep-fotos, echte oorlogsmisdaden
Tijdens de oorlog van Israël tegen het volk van Libanon hebben onze media, politici en diplomaten samengewerkt met de agressors door ons af te leiden met irrelevantheden, door controversies te brouwen, en door de taal van de diplomatie erin mee te trekken. En in de breekbare wapenstilstand die op dit moment van kracht is terwijl Libanon wacht op de terugtrekking van Israël krijgen we nog meer van hetzelfde.
Jonathan Cook in Nazareth via Counterpunch (VS), 16 augustus 2006
 
Aantal burgerdoden het hoogste in juli, zeggen Irakezen
Juli blijkt voor Iraakse burgers de dodelijkste maand van de oorlog te zijn geweest, volgens cijfers van het Iraakse ministerie voor Volksgezondheid en het mortuarium van Bagdad. Dit geeft nieuw voedsel aan kritiek dat het veiligheidsplan voor Bagdad, dat de nieuwe regering in juni van start liet gaan, gefaald heeft.
New York Times (VS), 16 augustus 2006
 
Canadees verzet tegen Afghaanse missie stijgt in laatste peiling
Terwijl het aantal Canadese slachtoffers stijgt daalt de steun van het publiek voor de militaire operatie in Afghanistan, volgens een nieuwe peiling die aangeeft dat een meerderheid van 55 procent nu gekant is tegen het sturen van troepen naar dat geplaagde land.
The Globe and Mail (Can.), 16 augustus 2006
 
Operatie "verandering van plaats"?
De rechtvaardiging van Israël voor zijn "zelfverdedigings"-aanval op Libanon, en de plaats van de oorspronkelijke "provocatie" zullen de komende maanden nieuwe juridische betekenis krijgen. Wie infiltreerde wie, en op wiens gebied vond de gevangenneming van de Israëlische soldaten plaats?
Counterpunch (VS), 15 augustus 2006
 
Terwijl het staakt-het-vuren van kracht wordt... begint de echte oorlog
De echte oorlog in Libanon begon op 14 augustus. De wereld mag geloven - en Israël mag geloven - dat het staakt-het-vuren van de VN het begin van het einde zal markeren van de meest recente vuile oorlog in Libanon, nadat zo'n duizend Libanese burgers en meer dan dertig Israëlische burgers gedood zijn. Maar de werkelijkheid is totaal anders.
Robert Fisk in The Independent (GB), 14 augustus 2006
 
Het Britse terreurcomplot: wat is er werkelijk gaande?
Ik heb de zondagskranten heel zorgvuldig doorgelezen om een poging te doen tot analyse van het waarheidsgehalte van de tientallen pagina's die beweren dat ze het zogenaamde bommencomplot uiteen zetten. Anders dan de grote kudde van zogenaamde veiligheidsdeskundigen die de analyse in de media doen, heb ik het voordeel dat ik zelf binnen in de propagandamachine geweest ben. Dus dit is - zo meen ik - het echte verhaal.
Craig Murray via Information Clearing House (VS/Int.), 14 augustus 2006
 
Amerikaanse steun zal niet genoeg meer zijn
Israël heeft, gedurende zijn korte bestaan, bij het zwaard geleefd, veilig in de wetenschap dat zijn militaire slagkracht, als een 'westers' land, die van zijn vijanden ver overtreft. Israël is erin geslaagd om dit gedrag te rechtvaardigen, in de ogen van de wereld (of tenminste van het Westen), op twee manieren: ten eerste door vol te houden dat zijn overleving voortdurend aan een zijden draad hangt, en ten tweede door het berouw dat het Westen voelt over het lijden van de joden in de Holocaust.
The Guardian (GB), 14 augustus 2006
 
Het land van de vrijheid - maar vrijheid van meningsuiting is zeldzaam
Er werd altijd gezegd dat academische ruzies zo fel waren omdat er zo weinig op het spel stond. Dat is niet langer waar in Amerika, waar een strijd gaande is op de campus over wat er gezegd kan worden over het Midden-Oosten en over het Amerikaanse buitenlands beleid.
The Observer (GB), 13 augustus 2006
 
Israëlische leiders bekritiseren Bush over oorlog
Temidden van de politieke en diplomatieke gevolgen van de gemankeerde Israëlische invasie van Libanon beschuldigen sommige Israëlische functionarissen binnenskamers president George W. Bush ervan dat hij premier Ehud Olmert ertoe heeft aangezet om het slecht doordachte militaire avontuur te beginnen tegen de Hezbollah-militie in zuid-Libanon.
Consortiumnews.com (VS), 13 augustus 2006
 
Amerikaanse neoconservatieven hoopten dat Israël Syrië zou aanvallen
Het Witte Huis, en in het bijzonder de adviseurs ervan die horen tot de neoconservatieve beweging, zouden Israël hebben aangemoedigd om Syrië aan te vallen als een uitbreiding van zijn acties tegen Hezbollah in Libanon.
Christian Science Monitor (VS), 9 augustus 2006
 
Grove Amerikaanse aanval op ongewapende Afghanen op foto's vastgelegd
Beweringen dat Amerikaanse troepen twee maanden geleden in Kabul zes ongewapende Afghanen doodschoten hebben meer geloofwaardigheid gekregen door een reeks foto's die visueel bewijs geven van militair wangedrag.
The Independent (GB), 8 augustus 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |