menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 39, 2006
25 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Westen blokkeert resolutie over Israëlische kernwapens
 
Egypte heeft kritiek geleverd op de Westerse mogendheden, omdat ze pogingen om het Israëlische kernwapenarsenaal als een bedreiging te betitelen hebben geblokkeerd. De VS en andere Westerse landen werkten afgelopen vrijdag samen om een resolutie van het nucleaire agentschap van de VN, de IAEA, te verhinderen, die aan Israël vroeg om kernenergie alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden en te helpen om een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten tot stand te brengen. De bijeenkomst nam een mildere resolutie aan, eveneens op initiatief van de Arabische landen, die "de urgente noodzaak bevestigt voor alle staten in het Midden-Oosten om volledige IAEA-inspecties op al hun nucleaire activiteiten te accepteren." De Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Aboel Gheit deed een aanval op wat hij beschreef als de dubbele moraal en discriminatie van de kant van de Westerse landen. "Het is onacceptabel dat deze landen het gevaar dat uitgaat van de Israëlische nucleaire dreiging voor de stabiliteit en de veiligheid van het Midden-Oosten blijven negeren," zei hij.
 
Israël erkent noch ontkent het bezit van kernwapens, volgens de politiek van 'strategische dubbelzinnigheid', maar de meeste experts denken dat het land rond de 200 kernkoppen heeft. Vorig jaar begon de Israëlische politie een onderzoek tegen de nucleaire klokkenluider Mordechai Vanunu die aan Westerse media had verteld dat Israël in de nucleaire reactor in Dimona waterstofbommen en neutronenbommen assembleert. Vanunu heeft momenteel een reisverbod.
 
Haaretz/Reuters (Isr./GB), 24 september 2006
 

 
Anti-oorlogsprotesten in Manchester
 
Zeker 20.000 demonstranten zijn door de straten van de noord-Engelse stad Manchester getrokken om te protesteren tegen de aanwezigheid van Britse troepen in Irak en Afghanistan. Het protest afgelopen zaterdag vond plaats aan de vooravond van het jaarlijkse congres van de regerende Labourpartij. De centraal gelegen Albert Square stroomde zaterdag stampvol, waarna een mars rond het conferentiecentrum plaatsvond. Een paar honderd meter verwijderd van het hotel waar Blair en andere partijfunctionarissen gaan verblijven sloegen familieleden van Britse soldaten die in Irak gesneuveld zijn een vredeskamp op van waaruit ze de aandacht van de premier hopen te trekken. De Stop the War Coalition die de demonstratie organiseerde, schatte het aantal deelnemers op 30.000. De politie noemde aanvankelijk 10.000, maar verdubbelde het aantal later.
 
George Galloway, een ex-lid van Labour die geen blad voor de mond neemt, vertelde de menigte dat Blair "op het punt staat te vallen, niet vanwege de economie, of een grote sociale kwestie, hij gaat vallen vanwege een enkele reden ... de oorlogen en de obscene Monica Lewinsky affaire die hij begonnen is met George Bush." Een andere spreker was de journaliste Lauren Booth, de zuster van Blairs vrouw Cherie, die Blair kapittelde over Libanon: "Ik wil dat hij zich schaamt... dat hij niet heeft aangedrongen op een onmiddellijk staakt-het-vuren in Libanon en het met de grond gelijk heeft laten maken."
 
Al Jazeera (Qatar), 23 september 2006
 

 
Officier beschuldigt ministerie van defensie over verliescijfers in Afghanistan
 
Een Britse legerofficier die in Afghanistan dient, heeft gesteld dat het Britse leger hogere verliezen lijdt dan de officiële cijfers suggereren. Majoor Jon Swift van het regiment Royal Fusiliers in de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan heeft gezegd dat de totaalcijfers boekdelen spreken. "Het echte aantal slachtoffers is niet goed gerapporteerd en vertoont niet de neiging te dalen," zei hij. Hij vertelde ook dat soldaten vaak worden opgelapt en teruggestuurd in het gevecht zonder dat hun verwondingen worden meegeteld. Swift schreef dit in de Fusiliers News, een nieuwsbrief die verschijnt op de website van het regiment. Hij zette ook vraagtekens bij de manier waarop de oorlog wordt gevoerd. "Bij de campagne geven politieke en niet militaire prioriteiten de doorslag."
 
Zijn commentaar werd ijlings van de website verwijderd nadat de BBC er gisteravond over bericht had. Maar een woordvoerder van Defensie ontkende dat het ministerie opdracht had gegeven het te verwijderen of geprobeerd had majoor Swift de mond te snoeren. Hij wees er ook op dat alle ernstige verwondingen openbaar werden gemaakt. "We publiceren verliescijfers en daarin zijn alle ernstige verwondingen opgenomen. We gaan geen cijfers publiceren over iedereen die een keer een sneetje heeft opgelopen."
 
The Scotsman (GB), 22 september 2006
 

Onvertaalde berichten:

Ramp in Afghanistan steeds groter
De Navo heeft op dit moment 20.000 troepen in Afghanistan, een land van 25 miljoen inwoners. Bevelhebbers in het veld hebben nu gezegd dat ze het niet redden zonder aanzienlijke versterkingen.
Socialist Worker (GB), 23 september 2006
 
De "nuttige idioten" van Bush
Waarom hebben Amerikaanse progressieven zwijgend ingestemd met de rampzalige buitenlandse politiek van president Bush? Waarom hebben ze zó weinig te zeggen over Irak, over Libanon, of over berichten aangaande een geplande aanval op iran? Waarom heeft de voortgaande aanval van de Amerikaanse regering op burgerrechten en internationaal recht zó weinig verzet of woede gewekt van diegenen die zich altijd het meest om deze dingen bekommerden?
London Review of Books (GB), 21 september 2006
 
Studiegroep: tijd voor Irakezen raakt op
De Iraakse regering heeft tot het einde van dit jaar om werkelijk vooruitgang te boeken in het intomen van het geweld en het verbeteren van basisvoorzieningen vóórdat de situatie in het land nog beroerder wordt dan ze al is. Dit is op dinsdag 19 september bekendgemaakt door de twee leiders van een studiegroep op het hoogste niveau - samengesteld uit Republikeinen en Democraten - over de Amerikaanse politiek in Irak.
San Francisco Chronicle (VS), 20 september 2006
 
Bush blokkeert campagne om druk uit te oefenen op Sudan over Darfur
De regering-Bush en belangengroepen van grote bedrijven zijn beschuldigd van het ondermijnen van pogingen om financiële druk uit te oefenen op de Sudanese regering om de moorden in Darfur te stoppen.
The Independent (GB), 19 september 2006
 
Libanese akkers bezaaid met clusterbommen
De oorlog in Libanon is niet beëindigd. Iedere dag worden vier mensen in zuid-Libanon gedood en vele anderen gewond door enkele van de meer dan een miljoen bommetjes die door Israëlische artillerie werden afgevuurd in de laatste drie dagen van het conflict. Libanese dorpsbewoners moeten de dood riskeren in akkers die "overspoeld" zijn met Israëlische clusterbommen - of hun gewassen op het veld laten verrotten.
The Independent (GB), 18 september 2006
 
Israëlische inlichtingendienst wist van ontvoeringsplannen Hezbollah
De Israëlische militiaire inlichtingendienst had duidelijke informatie over een op handen zijnde ontvoeringspoging door Hezbollah kort voor de Libanese groep deze daadwerkelijk uitvoerde op 12 juli, aldus een intern onderzoek door het Israëlische leger.
Haaretz (Isr.), 18 september 2006
 
We kunnen ons deze oude vooroordelen tegen de Islam niet meer veroorloven
De haat tegen de islam is zó alomtegenwoordig en zó diep geworteld in de westerse cultuur dat het mensen samenbrengt die gewoonlijk op voet van oorlog met elkaar leven. Noch de Deense cartoonisten, die de beledigende karikaturen van de profeet Mohammed publiceerden, noch de christelijke fundamentalisten die hem een pedofiel en een terrorist noemden, zouden normaal gesproken gemene zaak maken met de paus. Maar als het om de Islam gaat zijn ze het volledig met elkaar eens.
Karen Armstrong in The Guardian (GB), 18 september 2006
 
Karzai krijgt schuld van "hellegaten"-strategie
Politieke druk vanuit de Afghaanse regering dwong Britse troepen om de hoogst controversiële tactiek te omarmen van het innemen van defensieve posities in verafgelegen buitenposten. Dit heeft de bevelhebber van het Britse contingent in zuid-Afghanistan gezegd.
Sunday Times (GB), 17 september 2006
 
Een herhaling van Irak: stijd dreigt over Iran-inlichtingen
In een echo van de inlichtingen-oorlog die voorafging aan de Amerikaanse invasie van Irak dreigt nu een hoog oplopende stijd binnen de regering-Bush en in het Congres over de vermoedens aangaande Iran's vermeende kernwapenprogramma en betokkenheid bij terrorisme.
McClatchy Newspapers (VS), 15 september 2006
 
Druk op Bush groeit om Iran te bombarderen
President George W. Bush is onder enorme druk gekomen van Israël - en van Israël's neoconservatieve vrienden binnen en buiten de Amerikaanse regering - om zijn houding tegenover Iran nog verder te verharden. Men wil dat de Amerikaanse president zich verbindt tot het bombarderen van Iran als dit land zijn programma van uraniumverrijking niet opgeeft - en om een duidelijk ultimatum aan Teheran te geven dat hij bereid is om dit te doen.
Daily Star (Libanon), 15 september 2006
 
Het echte verband tussen "11 september" en Iran (eindelijk) onthuld
U hebt het de Amerikaanse president en vice-president vaak genoeg en op veel manieren horen zeggen: er was een verband tussen de gebeurtenissen van 11 september 2001 en Irak. Laten we dit eens serieus nemen en een paar van de verbanden tussen deze twee bekijken.
TomDispatch (VS), 12 september 2006
 
Topmilitair vertrekt terwijl blunderende campaigne ontaardt in "zinloze" oorlog
De vroegere adjudant van de bevelhebber van het Britse contingent in zuid-Afghanistan heeft de campagne in de provincie Helmand omschreven als "een schoolvoorbeeld van het verknallen van een operatie tegen opstandelingen".
Sunday Times (GB), 10 september 2006
 
Gekwelde kreten klinken bij Iraakse overname Abu Ghraib
Slechts een week nadat hij was overgedragen aan de Iraakse autoriteiten ligt de beruchte Abu-Ghraibgevangenis in Bagdad in het centrum van nieuwe aantijgingen van mishandeling. Gevangenen zouden gemarteld worden door hun nieuwe cipiers.
Sunday Telegraph (GB), 10 september 2006
 
VS beschuldigd van geheime operaties in Somalië
Dramatische aanwijzingen dat Amerika betroikken is bij illegale huurlingenoperaties in oostelijk Afrika is opgelicht uit een reeks vertrouwelijke e-mails, waar de Britse krant The Observer de hand op heeft gelegd. De uitgelekte communicaties tussen Amerikaanse militaire privé-bedrijven duiden erop dat de CIA op de hoogte was van de plannen om geheime militaire operaties uit te voeren binnen Somalië - tegen de regels van de VN in - en ze wijzen ook op betrokkenheid van Britse beveiligingsbedrijven.
The Observer (GB), 10 september 2006
 
Samenzweringen en oplichters
Het is boven iedere twijfel verheven dat de gebeurtenissen van "11 september" voortvloeiden uit een enorme reeks van handelingen op veel plaatsen door een groot aantal handelende personen. Het organiseren van al deze activiteit impliceert een vaardigheid die simpelweg niet overeenstemt met de getoonde incompetentie van de regering-Bush in Irak, Afghanistan, Israeli-Palestijnse kwesties, of in het verkopen van democratie in het Midden-Oosten, detentie en marteling, afluisterpraktijken, het daadwerkelijk vinden van Osama bin Laden en zoveel meer. Waar Bush en zijn companen wél goed in waren was het munt slaan uit de tragedie van "11 september" om hun binnenlandse en buitenlandse politieke agenda erdoor te drukken.
TomPaine.com (VS), 8 september 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |