menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 41, 2006
9 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn geen vertaalde berichten deze week.
 

Onvertaalde berichten:

Hoe al Qaida een lange Irak-oorlog ziet
In optredens in de hele VS voert president Bush campagne tegen het terugtrekken van troepen uit Irak, met het argument dat nu vertrekken een historische overwinning voor al Qaida zou betekenen en nieuwe generaties jihad-strijders zou inspireren tot aanslagen tegen de VS. Maar een brief die vertaald en gepubliceerd is door de Amerikaanse krijgsmacht geeft aan dat al Qaida zelf de voortdurende Amerikaanse aanwezigheid in Irak ziet als een weldaad voor het terreur-netwerk.
Christian Science Monitor (VS), 6 oktober 2006
 
Irak: de enig overgebleven oplossing
Irak is een probleem van wereldwijde betekenis geworden. Een oplossing kan alleen geboden worden door middel van een internationale interventie, maar dan een die werkelijk internationaal is.
The Times (GB), 5 oktober 2006
 
Britten vinden geen bewijzen voor wapentransporten vanuit Iran
Sinds het einde van augustus zijn Britse commando's in de woestijn van zuidoost-Irak bezig met het nagaan van een van de ernstigste beschuldigingen die de VS heeft ingebracht tegen Iran: dat Iran in het geheim Iraakse opstandelingen voorziet van wapens, onderdelen, geld en training voor aanslagen tegen de Amerikaanse en Britse troepen in Irak.
Washington Post (VS), 4 oktober 2006
 
Software in ontwikkeling om meningen over VS te controleren
Een samenwerkingsverband van grote Amerikaanse universiteiten is - met geld van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid - bezig met de ontwikkeling van software die de regering in staat zou stellen om negatieve meningen over de Verenigde Staten en over de Amerikaanse regering in de gaten te houden in buitenlandse kranten. De "opinie-analyse" is bedoeld om potentiële bedreigingen van de natie te kunnen identificeren, aldus veiligheidsfunctionarissen.
New York Times (VS), 4 oktober 2006
 
Oorlog of geruchten over oorlog?
Wat is er gaande met de drukte rond Amerikaanse marinehavens van dit moment? Volgens het tijdschrift Time heeft de marine orders uitgevaardigd tot "voorbereiding van inzet" van een aanvalsgroep bestaande uit mijnenvegers, een onderzeeër, een kruiser en een mijnenjager. Tezamen met onthullingen dat het hoofd van marine-operaties zijn planners gevraagd heeft om een gedetailleerd verslag van hoe een blokkade van Iraanse oliehavens zou werken leidden deze militaire voorbereidingen tot de behoedzame conclusie in Time dat de VS "zich mogelijk voorbereidt op een oorlog met Iran".
Foreign Policy In Focus (VS), 4 oktober 2006
 
"De subtielere soort kwellingen"
In deze onzekere tijden is het de moeite waard om in herinnering te roepen dat de dreiging van massavernietigingswapens in de handen van gekken niet nieuw is. Bijna 50 jaar vóór 11 september 2001 hoorde het Amerikaanse publiek dat een groep gevangenen in militaire gevangenschap bekend had deel uit te maken van een uitgebreide samenzwering om burgerdoelen te bombarderen met biologische wapens. Het was echter van begin tot eind een leugen.
Washington Post (VS), 2 oktober 2006
 
Britse troepen sluiten geheim bestand met Taliban
Britse troepen die de Taliban bestrijden zullen zich terugtrekken uit één van de gevaarlijste gebieden van Afghanistan na het sluiten van een geheime overeenkomst met de plaatselijke bevolking. Er is overeengekomen dat de troepen zich in stilte terugtrekken uit Musa Qala, en dat de Taliban in ruil hiervoor hetzelfde doen.
Sunday Times (GB), 1 oktober 2006
 
VS dwongen Britten tot oprollen "vliegveld-complot"
De Amerikanen waarschuwden Groot-Brittannië in augustus dat zij zich klaarmaakten om de hoofdverdachte te grijpen van de grootste Britse anti-terreuroperatie ooit, en om deze naar een geheime gevangenis over te brengen voor ondervraging door Amerikaanse agenten. Amerikaanse inlichtingenagenten vertelden hun Britse collega's dat ze klaarstonden voor de ontvoering van Rashid Rauf, de hoofdverdachte in het vermeende complot om explosieven te laten ontploffen op transatlantische vluchten, tenzij hij onmiddellijk gearresteerd zou worden.
The Observer (GB), 1 oktober 2006
 
Wat we kunnen leren van een terreur-incident in het oude Rome
In de herfst van het jaar 68 vóór Christus kreeg de enige militaire supermacht van de wereld een ingrijpende psychologische klap te verwerken door een gedurfde terroristische aanslag in het hart van het rijk. De Romeinse haven in Ostia werd in brand gestoken, de consulaire oorlogsvloot vernietigd en twee prominente senatoren werden ontvoerd tezamen met hun lijfwachten en personeel. Het incident, hoe dramatisch ook, heeft niet veel aandacht getrokken van moderne historici. Maar de geschiedenis is veranderlijk.
New York Times (VS), 30 september 2006
 
Derde oorlog dreigt in Irak door botsingen tussen Koerden en Arabieren
Toen de Koerdische president, Massoud Barzani, verbood om de Iraakse vlag nog te voeren bovenop publieke gebouwen in Koerdistan, namen de Iraakse Koerden een verdere symbolische stap naar de facto onafhankelijkheid. Barzani rechtvaardigde zijn verbod met de uitspraak dat "zoveel pogroms en massamoorden in naam van die vlag begaan zijn".
The Independent (GB), 30 september 2006
 
"Bush verhult hoeveelheid geweld in Irak"
De regering-Bush verhult de hoeveelheid geweld tegen Amerikaanse troepen in Irak, en de situatie daar verslechtert nog steeds ondanks beweringen over vooruitgang door het Witte Huis en het Pentagon. Dit zegt journalist Bob Woodward in een vooruitblik op een nieuw boek van zijn hand.
Reuters (GB), 28 september 2006
 
De afgrond in
De regering-Bush gebruikt de angst van de Republikeinen om hun meerderheid te verliezen om afgrijselijke ideeën over antiterrorisme erdoor te drukken en tot wet te verheffen. Deze zullen blijvende schade aanrichten aan de 217 jaar oude Amerikaanse rechtsstaat - en feitelijk niets doen om de natie tegen terroristen te beschermen.
New York Times (VS), 28 september 2006 - Hoofdredactioneel commentaar
 
Vrouwen in Afghanistan voelen zich bedreigd
Een groep van veertien vrouwelijke parlementariërs uit Kabul verbleef onlangs in Berlijn voor politieke vorming. Ze brachten berichten mee over toenemende druk van de Taliban, maar ook kritiek op de interventietroepen.
Die Tageszeitung (BRD), 25 september 2006
 
Rol mullah Omar in bestand versterkt angst dat Pakistan toegegeven heeft aan Taliban
De voortvluchtige Talibanleider mullah Omar is naar voren gekomen als de voornaamste kracht achter het controversiële vredesakkoord van de beweging met Pakistan.
Daily Telegraph (GB), 24 september 2006
 
Inspirerend verhaal over overwinning op Taliban niet alles wat het lijkt
Het officiële verhaal van "Operatie Medusa" is al vaak herhaald dat de Navo het succes verkondigde van zijn grootste offensief tot nu toe in Afghanistan. Het is een inspirerend verhaal, maar interviews met stammenoudsten, boeren en hoge functionarissen in de stad Kandahar wijzen op een versie van de gebeurtenissen die ingewikkelder is, en minder geruststellend.
Globe and Mail (Can.), 23 september 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |