menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2006
11 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Toekomstig minister VS bevestigt kernwapenbezit IsraŽl
 
Robert Gates, de minister van buitenlandse zaken van de VS in spe, werd deze week in Washington geprezen voor zijn openhartigheid over de Irakoorlog. Sommige IsraeliŽrs waren echter minder tevreden toen Gates met dezelfde openhartigheid een onderwerp ter sprake bracht dat de regering van de VS tot nu toe heeft vermeden in het openbaar te noemen - dat de joodse staat het enige kernwapenarsenaal in het Midden-Oosten in handen heeft. Tijdens de hoorzittingen over zijn benoeming legde Gates uit waarom Iran mogelijkerwijs op zoek was naar middelen om een kernbom te bouwen. "Ze zijn omringd door machten met kernwapens: Pakistan in het oosten, de Russen in het noorden, de IsraŽli in het westen en wijzelf in de Perzische Golf", aldus Gates.
 
Volgens onlangs vrijgegeven documenten die worden geciteerd door het Bulletin of the Atomic Scientists, wisten de VS tijdens president Nixon dat IsraŽl kernwapens had ontwikkeld, maar kozen ervoor om geen druk uit te oefenen op deze bondgenoot om zijn capaciteit te erkennen en internationaal toezicht te accepteren. Omdat het niet erkent zelf te beschikken over kernwapens, ontloopt IsraŽl ook het verbod van de VS om landen te financieren die zich schuldig maken aan proliferatie van massavernietigingswapens. Daarmee kan het beschikken over meer dan 2 miljard dollar per jaar aan militaire en andere hulp uit Washington.
 
Reuters (GB), 7 december 2006
 

 
Denemarken geschokt door martelingen in Afghanistan
 
Een documentaire met de titel 'Secret War' heeft onthuld, dat een groep van 31 Talibanstrijders in Kandahar is gefolterd onder toezicht van Amerikaanse soldaten, nadat ze in 2002 gevangen waren genomen door Deense troepen die deel uitmaken van de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan. De documentairemaker Christoffer Guldbransen heeft de film ter beschikking gesteld aan verslaggevers en de regering.
 
De onthulling heeft een storm van protest en verontwaardiging doen opsteken en minister Soren Gade staat onder druk om af te treden. Volgens de documentaire zou de top van het ministerie van Defensie en premier Anders Fogh hebben geweten dat de Talibanstrijders werden gemarteld.
 
Zaman (Turkije - Engelstalig), 6 december 2006
 

 
Pijpleiding naar Turkije onbruikbaar
 
De dubbele pijpleiding, die ooit meer dan 1 miljoen vaten Iraakse ruwe olie naar terminals in Turkije vervoerde, is blijvend buiten gebruik, aldus de Iraakse minister van Olie Hoessein al-Shahristani. Herhaalde aanvallen van de rebellen en het uitblijven van reparaties hebben de pijpleiding onbruikbaar gemaakt. De pijpleiding werd gebruikt om ruwe olie van de olievelden van Kirkoek naar de Turkse havens aan de Middellandse Zee te transporteren. Hij was echter ook verbonden met een strategische pijpleiding die Irak de mogelijkheid gaf om olie van de noordelijke velden naar zuidelijke terminals aan de Golf te pompen en van de zuidelijke olievelden naar Turkije.
 
Het verlies van de pijpleiding houdt in, dat de rebellen erin zijn geslaagd om de gigantische olievelden van Kirkoek buiten het bereik van de internationale markten te brengen en betekent ook het verlies van een belangrijke inkomstenbron voor de pro-Amerikaanse regering in Bagdad. Er zijn ook ernstige gevolgen voor de raffinagecapaciteit van het land die al tot minder dan de helft van die van voor de oorlog is teruggebracht. De grootste raffinaderij van het land, in Beiji ten noorden van Bagdad, is in hoge mate afhankelijk van secondaire pijpleidingen die lopen vanaf de olievelden van Kirkoek. Deze pijpleidingen zijn de laatste tijd onder hevig vuur van de rebellen gekomen. Als het ook lukt om deze lijnen af te snijden wordt Irak helemaal afhankelijk van de exporten via de zuidelijke terminals en de olieproductie van de velden in het zuiden waar de Sji'itische milities de dienst uitmaken.
 
Azzaman.com (Irak, Engelstalig), 18 november 2006
 

Onvertaalde berichten:

In het nauw gedreven militairen vervallen tot wanhoopstactieken
De bevolking van streken in Irak waar het verzet tegen de Amerikaanse bezetting in opmars is heeft te maken met toenemde collectieve afstraffing door de bezettingstroepen, zo zeggen plaatselijke inwoners.
Inter Press Service (Int.), 9 december 2006
 
Eerlijk spreken over IsraŽl en Palestina
De vele controversiŽle kwesties omtrent Palestina en de weg naar vrede voor IsraŽl worden intens bediscussieerd onder Israeli's en overal in andere landen - maar niet in de Verenigde Staten.
Jimmy Carter in The Los Angeles Times (VS), 8 december 2006
 
"VS aan de wortel van poging tot omverwerpen Libanese regering"
Amierkaanse politieke leiders hebben de afgelopen week verontrust toegekeken terwijl Hezbollah het beleg sloeg tegen de door de VS gesteunde Libanese regering. Weinigen zouden echter in het openbaar toegegeven wat volgens de meeste analytici en politici ter plaatse voor de hand ligt: dat een belangrijke oorzaak ligt in Amerikaans beleid.
McClatchy Newspapers (VS), 7 december 2006
 
Behoedzame woorden verhullen werkelijke wreedheid van leven in Irak
De behoedzame woorden van het Baker-Hamilton-rapport staan in scherp contrast tot de wreedheid en terreur die het leven van alledag in Bagdad beheersen. Veel van de vreselijke rampen waarvan het rapport zegt dat ze voor de toekomst te vrezen zijn, gebeuren feitelijk al.
The Independent (GB), 7 december 2006
 
Olie te koop: Iraq Study Group beveelt privatisering aan
"Pragmaticus" is het woord dat meestal gebruikt wordt om de mede-voorzitter van de Iraq Study Group, James A. Baker, te beschrijven. Het is evenzeer van een rake beschrijving van Lawrence Eagleburger. Deze term is in het bijzonder van toepassing op beider inspanningen om de Amerikaanse economische bemoeienis met Saddam Hussein in de jaren '80 en het begin van de jaren '90. Hun inspanningen zorgden niet alleen voor een verrijking van Hussein en Amerikaanse bedrijven, in het bijzonder oliebedrijven, maar dienden ook de belangen van hun eigen privť-bedrijven.
AlterNet (VS), 7 december 2006
 
Boemerang-effect
Vorige week vreog ťťn van mijn studenten - een kapitein der mariniers - of ik het nieuwsbericht had gehoord over een "IED [Improvised Explosive Device]-achtige bom" die in de buurt van Cincinnati gevonden zou zijn, en of ik dacht dat we op korte termijn IED's in de VS zouden gaan zien. Ik antwoordde dat ik het nieuwsbericht niet gehoord had - maar als het gaat om de vraag of we hier in Amerika IED's zullen gaan zien, is het antwoord "ja".
Military.com (VS), 6 december 2006
 
Winnaar "alternatieve Nobelprijs": Amerikaanse aanval op Iran waarschijnlijk vůůr 2008
Daniel Ellsberg, die tijdens de Vietnam-oorlog geheime Pentagondocumenten liet uitlekken, heeft gezegd dat hij gelooft dat de VS Iran vůůr 2008 zullen aanvallen, en heeft insiders in Washington aangespoord om nieuwe onthullingen te doen om een nieuwe oorlog te voorkomen.
Associated Press (via International Herald Tribune, VS), 6 december 2006
 
Noodgeval! Ik ben vergiftigd door speculatie
Nu gezondheidsfunctionarissen het stadion van Arsenal getest hebben op straling: wie zal de eerste zijn om te "onthullen" dat poloniumvergiftiging de oorzaak zou kunnen zijn voor de mysterieuze gezondheidsproblemen waar Thierry Henry kennelijk last van heeft? Zo'n beetje al het andere in Londen is tenslotte al "in verband gebracht" met de dod van Alexander Litvinenko.
The Times (GB), 5 december 2006
 
Groeiende dreiging in Afghanistan
Een rapport van de Bundeswehr waarschuwt dat de Taliban bezig zijn om Kabul te naderen en dat het waarschijnlijk is dat aanvallen op de hoofdstad zullen toenemen. De veiligheid in de naburige districten is al aan het verslechteren.
Der Spiegel (BRD), 4 december 2006
 
Videoband biedt blik op isolatie terreurverdachte
Op een lentedag tijdens zijn drie en een half jaar als een "vijandelijke strijder" mocht Josť Padilla een onderbreking ervaren in de eentonigheid van zijn eenzame opsluiting in een kale cel van de militaire gevangenis in Charleston.
New York Times (VS), 4 december 2006
 
Babylon brandt
De waarschuwingen van Jacques Chirac in 2003 dat een Amerikaanse invasie van Irak het Midden-Oosten in brand zou zetten, terrorisme zou bevorderen en een ramp zou veroorzaken zijn tragisch genoeg door de gebeurtenissen bewaarheid.
Toronto Sun (Can.), 3 december 2006
 
Saudi's en Iran bereiden zich voor op strijd over lijk Irak
De twee militaire grootmachten in de Perzische Golf, het Sunnitische Saudi-ArabiŽ en het Sji'itische Iran, stellen zich op achter hun strijdende religieuze broeders in Irak in een potentieel explosieve confrontatie, nu de verwachting in beide landen groeit dat Amerika een terugtrekking van zijn troepen voorbereidt.
Sunday Telegraph (GB), 3 december 2006
 
Westen helpt Libanon met militie om Hezbollah te bestrijden
Met westerse hulp en steun van staten in de Golf is de Libanese regering in stilte bezig om een loyale strijdmacht op te bouwen - met vooral Sunnitische moslims en Maronitische christenen - in de voorbereiding op een mogelijke confrontatie met de Sji'itische Hezbollah-militie en andere pro-Syrische en pro-Iraanse groepen.
Globe and Mail (Can.), 1 december 2006
 
Falen van Navo is voorbode van bredere oorlog
De hopeloze mislukking van pogingen van Navo-landen tijdens de top in Riga om meer troepen toe te zeggen voor Afghanistan zal een Taliban-offensief in het hele land verder aanmoedigen, en is een voorbode van een veel grotere bemoeienis van buurstaten - die allemaal hun belangen willen verdedigen nu ze het westen Afghanistan zien opgeven.
International Herald Tribune (VS), 30 november 2006
 
Boeing zou "reisagent voor marteling" zijn
Sinds 2003 beschrijven mensenrechten-onderzoekers en nieuwsberichten een Boeing-zakenjet als ťťn van de meest gevreesde vliegtuigen in de clandestiene luchtmacht van de CIA. De aangepaste 737 zou het vlaggenschip zijn van het "extreme rendition"-eskader van de CIA, en betrokken zijn bij het transporteren van terreurverdachten naar geheime gevangenissen of landen waaraan de VS het martelen uitbesteed zou hebben.
Seattle Weekly (VS), 29 november 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |