menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2007
22 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Links in Italië dreigt tegen Afghaanse missie te stemmen
 
Linksradicale parlementsleden binnen de Italiaanse regeringscoalitie hebben aangekondigd tegen financiering van de Italiaanse militaire missie in Afghanistan te stemmen. Premier Prodi wil het Italiaanse contingent van 1800 militairen in Afghanistan houden tegen de wil van communisten en andere linkse hardliners om de troepen terug te trekken. Aan de andere kant wil hij ook niet ingaan op het verzoek van de Navo om het contingent uit te breiden. Maar nu volgende week gestemd moet worden over de verdere financiering van de missie in 2007, hebben politici van de twee communistische partijen en de groene partij gezegd dat ze tegen zullen stemmen. Een negatieve uitslag van de stemming - Prodi's regering beschikt over een flinterdunne meerderheid - ontneemt de financiële grondslag aan de missie en zou kunnen leiden tot terugtrekken van de troepen. Maar als de oppositie het voorstel wel steunt, kan het worden aangenomen zonder linkse stemmen.
 
De politiek leider van de groenen, Alfonso Pecorano Scanio zei al eerder te hebben benadrukt dat zijn partij voor een voorstel zou kunnen stemmen waarin en Italiaanse exitstrategie uit Afghanistan was opgenomen. Afgelopen week is Prodi tegen de wil van zijn linkse bondgenoten en een groot deel van de plaatselijke bevolking, ook akkoord gegaan met de uitbreiding van de militaire VS-basis in Vicenza [waar snelle interventietroepen gelegerd zijn].
 
The News (Pakistan), 19 januari 2007
 

 
Militairen voegen zich bij anti-oorlogsprotest
 
Enkele tientallen militairen in actieve dienst hebben in Norfolk in de VS deelgenomen aan een landelijk protest tegen de oorlog in Irak, waarbij een groeiend aantal militairen zich aansluiten bij de vredesbeweging. Een "Appèl tot Herstel" (Appeal for Redress) is ondertekend door meer dan 1000 soldaten en matrozen in actieve dienst overal ter wereld - velen van wie in Irak hebben gediend - en wordt deze week overhandigd aan het Congres. Op de herdenkingsdag voor Dr. Martin Luther King Jr. citeerde de in Norfolk gestationeerde matroos Jonathan Hutto de burgerrechtenleider op een bijeenkomst in de plaatselijke Unitarische kerk. "Dissidentie is geen gebrek aan loyaliteit," aldus Hutto, die erop wees dat King een tegenstander was van de orlog in Vietnam en benadrukt had dat demonstranten "geen gekken of verraders waren". Ongeveer 100 mensen namen deel aan de bijeenkomst, luisterden naar sprekers en betuigden steun aan veteranen die zich uitspreken tegen de oorlog.
 
Een recente opiniepeiling onder militair personeel heeft uitgewezen dat de steun voor de oorlog bij deze groep is gedaald tot 54%. Militairen in actieve dienst mogen in het openbaar protesteren tegen de oorlog mits ze geen uniform dragen. "We hebben deelgenomen aan het gevecht en de futiliteit van deze oorlog gezien," zei sergeant Jabbar Magruder van de nationale garde uit Los Angeles die 11 maanden in Tikrit ten noordwesten van Bagdad had gezeten. "De soldaten komen in verzet. De soldaten willen nu naar huis gaan. We hebben de steun van de burgers nodig."
 
Daily Press (Virginia, VS), 15 januari 2007
 

 
Iraanse ballingen oefenen om bewind in Teheran omver te werpen
 
Washington heeft gewaarschuwd dat het de steun van Iran voor gewapende strijdgroepen in Irak niet zal tolereren. Maar in het uiterste noordoosten van dit land ontdekte Aljazeera gewapende Iraanse ballingen die worden opgeleid om de regering in Teheran omver te werpen.
 
John Cookson bezocht leden van de ondergrondse linkse Koerdisch-Iraanse groep Komala op hun basis. De groep beschuldigt de Iraanse regering ervan de etnische minderheden te vervolgen. Vanaf hun basis gaan de strijders de poreuze grens naar Iran over om aanvallen uit te voeren. Aljazeera zag hoe een groep zeer gemotiveerde mannen een oefenaanval op Iraanse strijdkrachten uitvoerde.
 
Komala, ook wel bekend als de Revolutionaire Werkers van Iran, is in 1969 opgericht en verbonden met de communistische partij van Iran. De laatste jaren is de linkse opstelling gematigd. De VS zijn nu geïnteresseerd in samenwerking en afgelopen jaar is Abdullah Muhtadi, een leidende vertegenwoordiger van de groep naar Washington gereisd om deel te nemen aan een conferentie van Iraanse minderheidsgroeperingen.
 
Aljazeera (Qatar), 14 januari 2007
 

Onvertaalde berichten:

De straten van Mogadishu
Nadat de Somaliërs even van stabiliteit hebben mogen proeven onder de Islamitische Rechtbanken, is een nieuw conflict zich aan het uitbreiden. In de hoofdstad is burgeroorlog deel van het leven geworden.
The Independent (GB), 19 januari 2007
 
Waar zijn alle demonstranten heen?
Terwijl de Irak-oorlog op weg is naar een "opwelling" in troepenaantallen, nadert de nu grotendeels op Internet opererende anti-oorlogsbeweging een cruciaal moment.
Christian Science Monitor (VS), 19 januari 2007
 
Dreigende taal verhoogt vrees voor oorlog tegen Iran
Steeds dreigender taal van de regering-Bush - waarbij vice-president Cheney waarschuwt voor de "groeiende dreiging" vanuit de Islamitische republiek - maakt politici en diplomaten in Washington verontrust over een mogelijk op handen zijnde verbreding van de oorlog in Irak.
Financial Times (GB), 18 januari 2007
 
Kruistocht nummer vier
"De VS heeft een vierde front geopend in de oorlog tegen terreur", kondigde het Pentagon vorige week aan. Alsof de VS met de operaties tegen al Qaida, Afghanistan en Irak niet al genoeg mislukkende oorlogen aan het voeren is.
Eric Margolis in LewRockwell.com (VS), 16 januari 2007
 
Irakezen zullen nooit deze uitverkoop aan de oliemaatschappijen accepteren
De door de VS beheerste Iraakse regering maakt zich op om de kostbaarste grondstof van het land te onttrekken aan nationale controle.
The Guardian (GB), 16 januari 2007
 
Escalatie tegen Iran
De stukken zijn in beweging. Tegen eind februari zullen ze in positie zijn, en zal de VS in staat zijn om militaire operaties tegen Iran te escaleren.
Sam Gardner in Counterpunch (VS), 16 januari 2007
 
Iran bemachtigt Amerikaanse wapens in "uitverkoop" Pentagon
De Amerikaanse strijdkrachten hebben tenminste een half dozijn keren verboden militair materiaal verkocht aan tussenpersonen voor landen - waaronder Iran en China - die gebruik maakten van gaten in de veiligheidsprotocollen van de veiling van overschotten van het ministerie van Defensie.
Associated Press (VS, via The Guardian), 16 januari 2007
 
ING-bank geeft waarschuwing uit voor aanval tegen Iran
Met een waarschuwing dat investeerders dat ze mogelijk "een schok kunnen verwachten" heeft de ING-bank de financiële gemeenschap gezegd dat een "preventieve" aanval van Israël met Amerikaanse steun het nucleaire programma van Iran zou kunnen raken.
Raw Story (VS), 15 januari 2007
 
Banden die niet verbroken kunnen worden
President Bush heeft gezegd dat het Pentagon Iraanse netwerken in Irak zal opsporen, maar hij blijkt twee van de belangrijkste factoren niet te begrijpen.
The Guardian (GB), 15 januari 2007
 
Strijdkrachten breiden inlichtingenwerk binnen VS uit
Het Pentagon heeft een weinig bekende bevoegdheid gebruikt om bank- en kredietgegevens te verzamelen van honderden Amerikanen en anderen die verdacht worden van terrorisme of spionage binnen de Verenigde Staten, deel van een agressieve uitbreiding van het binnenlandse inlichtingenwerk van de strijdkrachten.
New York Times (VS), 14 januari 2007
 
Aanval op Sadr zal oorlog in Irak verbreden
Vier jaar geleden had weinigen in Irak of daarbuiten gehoord van de Sj'itische nationalist Muqtada al-Sadr. Zelfs een wantrouwend man als Saddam Hussein dacht niet dat hij enige rol in de komende crisis zou spelen. Nu houdt hij de toekomst van Irak in handen.
The Independent (GB), 14 januari 2007
 
Een weg die door het hart snijdt van de Afghaanse Navo-campagne
De weg die door het hart van dit gewest snijdt spreekt boekdelen over alles dat misgaat met de Navo-oorlog in Afghanistan. Om gewapenderhand hun weg deze streek in te banen en het te zuiveren van Taliban-opstandelingen hebben Navo-troepen boomgaarden ontworteld, huizen tegen de vlakte gegooid en wijngaarden en meloenenvelden tot gruis vermalen.
International Herald Tribune (VS), 12 januari 2007
 
Nieuwe strategie van Bush is mars van dwaasheid
Dus George Bush, opperbevelhebber, gaat nog eens twintigduizend van zijn soldaten het kerkhof van Irak insturen. De mars der dwaasheid gaat door.
Robert Fisk in The Independent (GB), 11 januari 2007
 
Hoe de Taliban hun geldkisten gevuld houden
Net zoals de Taliban ongehinderd de grens tussen Afghanistan en Pakistan overtrekken stroomt het geld dat zij nodig hebben voor hun opstand zonder beperkingen tussen de landen.
Asia Times (Hong Kong), 10 januari 2007
 
Afghaanse parlementariërs voorspellen "zeer grote oorlog"
Burgerdoden, corruptie en bezettingstroepen zullen leiden tot "jihad" tegen buitenlanders, zo zeggen Afghaanse leiders.
The Dominion (Canada), 19 december 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |