menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2007
21 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Beperkingen voor Noorse troepen in Afghanistan
 
De Noorse premier Stoltenberg heeft in het parlement benadrukt dat de 150 nieuwe speciale troepen die worden uitgezonden naar Afghanistan alleen zullen opereren in het gebied rond Kabul. Stoltenberg zei: "We hebben de Navo duidelijk gemaakt dat die troepen alleen zullen worden ingezet in Kabul en nergens anders. Als het nodig is ze te verplaatsen zal daar eerst een regeringsbesluit over moeten komen." Noorwegen heeft momenteel 530 militairen in Afghanistan als onderdeel van de vredesmissie van de Navo. Ze zitten voornamelijk rond Kabul en niet in het zuiden waar de Navo in gevecht is met de opstandige Talibanguerilla's.
 
In het verleden hebben de VS en de Navo geklaagd over de beperkingen bij de inzet van troepen van een aantal nationale contingenten. De Noorse minister van Defensie Strom-Erichsen had eerst gezegd dat er geen beperkingen waren voor de inzet van de nieuwe troepen, maar minister van Buitenlandse Zaken Store had dat later tegengesproken. De krant Aftenposten berichtte dat de beslissing om troepen met operationele beperkingen te sturen een tegemoetkoming aan de verzoeken van Navo voor meer troepen leek te zijn - met steun van de rechtse oppositie - waarbij tegelijkertijd de krachten in Stoltenbergs centrumlinkse regering die tegen de inzet waren tevreden werden gesteld.
 
United Press International (VS), 15 februari 2007
 

 
VS zullen nog heel lang blijven betalen voor oorlogsgewonden
 
Vrachtwagenchauffeur sergeant Mariela Mason, die in 2005 als gevolg van verwondingen in Irak ernstig hersenletsel opliep, zal blijvend zwaar invalide zijn en jarenlang, vermoedelijk voor de rest van haar leven, uitgebreide veteranenzorg nodig hebben. Haar verhaal is een voorbeeld van de kosten op lange termijn - in dollars en verminkte lichamen - van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Zorg voor en compensatie aan teruggekeerde gewonde militairen vormt de prijs die de natie nog maar net begonnen is te betalen. Volgens een voorlopige voorzichtige schatting van een onderzoeker van de Harvard universiteit zal de veteranenzorg en compensatie voor invaliditeit op zijn minst 350 miljard dollar gaan kosten. Die kosten kunnen oplopen tot 663 miljard dollar naarmate veel troepen langer blijven en de medische behandelingen duurder worden. Steve Robinson van de Veterans for America constateert dat hier een rekening wordt opgemaakt die de komende vijftig jaar zal moeten worden betaald.
 
Tot nu toe hebben de VS 427 miljard dollar aan oorlogskosten besteed, nog lopende verzoeken om geld doen dat bedrag stijgen tot 662 miljard dollar. De veteranenzorg is daar niet bij inbegrepen. De veteranenorganisaties maken zich grote zorgen over toekomstige bezuinigingen op de zorg en beperking van de toegang. Tot nu toe hebben meer dan 1,4 miljoen Amerikaanse militairen in Afghanistan en Irak gediend. Van hen zijn er 24.527 gewond bij gevechten en nog eens rond de 28.000 geŽvacueerd wegens verwondingen of ernstige ziekte.
 
Inside Bay Area (VS), 14 februari 2007
 

 
Mandaat voor een duikvlucht
 
Op papier lijkt het overzichtelijk en vrij risicoloos. De verkenningsvliegtuigen Tornado van de Bundeswehr zullen in Afghanistan niet worden ingezet voor luchtsteun aan de strijdende grondtroepen. De gevechtsvliegtuigen zullen wel boven het hele land vliegen maar het gebruik van de resultaten van de verkenningen door Britse en Amerikaanse grondtroepen in het kader van de anti-terreuroperatie Enduring Freedom (OEF) zal 'restrictief' worden geregeld. Zo lijkt het of de Bundeswehr in het vrij veilige noorden met huizenbouw en bronnen in de weer is, verder Tornado's vanaf grote hoogte luchtfoto's maken en de VS en de Britten in het zuiden op de Taliban jagen, papavervelden afbranden en vreedzame dorpen bombarderen. Maar dit beeld heeft nooit geklopt. Zo zijn al jaren Duitse elitesoldaten van het Kommando Spezialkršfte (KSK) bij de bloedige strijd betrokken zonder dat de publiciteit en het parlement daar iets van te horen krijgen.
 
De inzet van Tornado's levert echter een nieuwe militaire situatie op. Ook al vindt de inzet plaats onder commando van de vredesmacht ISAF en niet onder OEF, toch dreigt in de praktijk een vermenging van beide operaties. Niet alleen de groene politicus Nachtwei is bang dat de Tornado's worden ingezet om stellingen van de Taliban op te sporen, die dan door de Navo-partners zonder veel consideratie voor de burgerbevolking zullen worden bestookt. Ook in de Bundeswehr beschouwt men het onderscheid tussen ISAF en OEF als zuiver theoretisch. Over het gebruik van de foto's beslist namelijk de Amerikaanse Navo-commandant in Afghanistan.
 
Die Tagezeitung (BRD), 7 februari 2007
 

Onvertaalde berichten:

Memo uit 2003: Iraanse leiders willen praten
De Zwitserse ambassadeur in Iran liet Amerikaanse functionarissen in 2003 weten dat een Iraans voorstel voor verstrekkende besprekingen met de VS bekeken en goedgekeurd was door de hoogste religieuze leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, door de toenmalige president Mohammed Khatami, en door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharrazi.
Washington Post (VS), 14 februari 2007
 
Dit was een overwinning voor Noord-Korea
George Bush mag Kim Jong Il niet - maar dat kan Kim Jong Il niet schelen. En waar hij nu ook uithangt in de geÔsoleerde en ondoordringbare dictatuur waarin hij heerser is: Kim Jong Il zal nu wel lachen om de vernedering die hij de machtigste man ter wereld heeft aangedaan.
The Times (GB), 14 februari 2007
 
Iraakse vluchtelingen overspoelen buurlanden
Irak maakt op dit moment de grootste volksverhuizing in het Midden-Oosten door sinds de exodus van Palestijnen na de creatie van IsraŽl, zo zegt de Verenigde Naties. Maar de rest van de wereld onderneemt geen enkele actie.
Financial Times (GB), 14 februari 2007
 
Pakistan wil 2.4 miljoen Afghanen uitzetten om Taliban te vernietigen
Zoals meer dan 100.000 Afghanen heeft Maulana Mohammed Afzal in een vluchtelingenkamp geleefd sinds hij het door oorlog geteisterde Afghanistan ontvluchtte, 26 jaar geleden. Het kamp is het thuis van zijn familie, maar de Pakistaanse regering zegt nu dat het een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.
Christian Science Monitor (VS), 14 februari 2007
 
Canadese senatoren benoemen probleem maar verprutsen oplossing
Er schuilt een bizarre tegenstrijdigheid in de bruikbare - en opmerkelijk eerlijke - analyse van de militaire rol van Canada in Afghanistan, gemaakt door de defensiecommissie van de Canadese Senaat. Het is alsof de elf senatoren in de commissie, nadat ze eerst de bijna onoverkomelijke problemen hadden geschetst die verbonden zijn met de Afghaanse oorlog, zichzelf er niet toe konden brengen om de logische conclusie te aanvaarden van hun eigen analyse.
Toronto Star (Can.), 13 februari 2007
 
Amerikaanse briefing over Iran ontkracht officiŽle lijn
De eerste grote poging van de regering van George W. Bush om haar argumentatie te onderbouwen dat de Iraanse regering wapens levert aan Iraakse sji'ieten die zich verzetten tegen de bezetting ondermijnt de politieke lijn van de regering. In plaats van bewijs te leveren voor de betrokkenheid van de Iraanse regering laat ze juist zien dat men niet in staat is geweest om enig echt bewijs te vinden voor een dergelijke betrokkenheid.
Inter Press Service (Int.), 13 februari 2007
 
Misbruik van het beroep
Er is reŽel bewijs dat de zogenaamde "oorlog tegen terreur" psychologie en psychologen in zijn martelsystemen heeft gelokt. Het VN-rapport van vorig jaar over de mishandeling van gevangenen in Guantanamo Bay bevatte een verwijzing naar het uitgebreide gebruik van psychologische methoden en verwees ook naar de rol van psychologen en psychiaters in ondervragingstechnieken.
The Guardian (GB), 13 februari 2007
 
Er dreigt nog een oorlog in noord-Irak
Terwijl de wereld het oog gericht houdt op de veiligheidssituatie in Bagdad zou een reeks bomaanslagen in het noorden wel eens het lang gevreesde begin kunnen zijn van een tweede dodelijke oorlog in Irak. Ditmaal ťťn tussen Koerden en Arabieren, die beide recht menen te hebben op een gebied bovenop een van de grootste oliereserves ter wereld.
Associated Press (VS), 13 februari 2007
 
Karzai reikt vredespijp in ruzie met Londen
De Afghaanse president Hamid Karzai zal Tony Blair in Londen ontmoeten in een poging om de relaties met Groot-BrittanniŽ te herstellen, die door ťťn diplomaat beschreven werden als "totaal in puin".
Sunday Times (GB), 11 februari 2007
 
VS zegt voor democratie te vechten, maar is doof voor roepen van Irakezen
Er zijn zeer sterke redenen waarom de VS en Groot-BrittanniŽ op iedere mogelijke manier zullen proberen om de controle over Irak te behouden. De VS zijn niet bezig met de bouw van een paleisachtige ambassade - veruit de grootste ter wereld en vrijwel een afzonderlijke stad binnen Bagdad - met de bedoeling om Irak aan de Irakezen te laten.
Noam Chomsky in The Independent on Sunday (GB), 11 februari 2007
 
VS vuurt artilleriesalvo's af op Taliban in Pakistan
Met een beroep op zelfverdediging hebben Amerikaanse troepen in oostelijk Afghanistan artilleriesalvo's afgevuurd naar Pakistaans grondgebied om Talibanstrijders te raken die afgelegen Amerikaanse buitenposten aanvallen, aldus de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de regio.
Associated Press (VS), 11 februari 2007
 
IsraŽl, Iran, en de regering-Bush
De vervreemding van de Israeli's van hun politieke kaste is op dit moment groter dan ooit, en premier Ehud Olmert en zijn handlangers hopen dat het zaaien van angst voor de Iraanse bom hun zal helpen om de politieke storm te overleven.
Counterpunch (VS), 10 februari 2007
 
Pentagon: "informatie in aanloop oorlog niet onwettig"
Een "vernietigend" rapport van de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Defensie schetst een beeld van een Pentagon dat met opzet inlichtingen manipuleerde in een poging om Saddam Hussein in verband te brengen met al-Qaida in de aanloop van de Amerikaanse invasie van Irak.
Associated Press (VS), 9 februari 2007
 
Arabieren bezorgder over Amerika dan over Iran
De Amerikaanse en IsraŽlische hoop op het smeden van een Sunnitisch-Arabische alliantie om Iran en zijn bondgenoten in de regio in bedwang te houden is wellicht misplaatst, in ieder geval als het om de bevolking gaat. Dit wijst een groot onderzoek uit dat in zes Arabische landen gehouden is.
Inter Press Service (Int.), 8 februari 2007
 
Amerikaanse macht slinkt: geen vrienden te vinden om Iran aan te pakken
Is de regering-Bush bezig met sabelgekletter in de aanloop naar een aanval op Iran? Of klettert de VS slechts tegen de tralies van de kooi, in een poging om nog steeds een macht van betekenis te lijken in de regio ondanks de impasse van een onwinbare oorlog in Irak?
The Guardian (GB), 2 februari 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |