menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2005
16 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Politie verwacht massale blokkades tegen G8
 
Achter gesloten deuren zijn de ministers van binnenlandse zaken van de Noordduitse bondslanden in Heiligendamm bijeengekomen voor de traditionele "uitwisseling van ervaringen". Het belangrijkste agendapunt was echter de geplande veiligheidsmaatregelen rond de top van de G8 in dezelfde plaats. Hoewel de veiligheidsstrategie van de politie nagenoeg geheim blijft, is wel bekend geworden dat er verschillende verzamelplaatsen voor gevangenen zullen worden ingericht. Daartoe zullen de gevangenen van de strafgevangenis BŁtzow tijdelijk worden overgeplaatst.
 
De Nedersaksische minister SchŁnemann heeft al aangekondigd rekening te houden met massale protesten van de linkse scene en blokkades met duizenden linksradikalen. Volgens SchŁnemann zullen rond 16.000 plaatselijke politieagenten de top beschermen. Daar komt dan nog federale politie, nationale recherche en Bundeswehr bij. Er wordt gerekend op grenscontroles vanaf begin juni om het aanreizen van buitenlandse demonstranten te verhinderen. Daartoe wordt het Verdrag van Schengen tijdelijk buiten werking gesteld. De centrale demonstratie zal op 2 juni plaatsvinden. Verwacht wordt dat bekende linkse personen zich dagelijks op hun plaatselijk politiebureau zullen moeten melden om hun deelname te voorkomen (dat is zes jaar geleden bij de demonstraties in Genua ook al in een aantal gevallen gebeurd). De voor de G8 verantwoordelijke speciale politie-eenheid Kavala wilde geen commentaar geven op de mogelijkheid van dit soort meldingsprocedures.
 
Die Tageszeitung (BRD), 13 april 2007
 

 
Iran heeft aandelen in Franse nucleaire installatie
 
Westerse regeringen zijn beschuldigd van "ontstellende huichelachtigheid", nadat aan het licht is gekomen dat Iran een aandeel van 10% heeft in de grootste uraniumverrijkingsfabriek ter wereld die gevestigd is Frankrijk. In dezelfde tijd dat Engeland, Frankrijk en de VS de Iraanse regering onder druk zetten om te stoppen met het verrijken van uranium, heeft de islamitische republiek miljoenen ponden dividend opgestreken van zijn aandelen in Eurodif, een internationale verrijkingsfabriek in Pierrelatte in het zuiden van Frankrijk.
 
De Iraanse betrokkenheid bij Eurodif is aan de kaak gesteld in een rapport dat de Franse nucleaire expert Mycle Schneider heeft geschreven voor de Groene fractie in het Europese parlement. Documenten tonen aan dat in 2006 de Iraanse vice-president, Reza Aghazadeh en de voorzitter van de Iraanse organisatie voor kernenergie de Iraanse zetels in de raad van commissarissen van Sofidif, een gezamenlijke Iraans-Franse onderneming met een groot aandeel in Eurodif, hebben ingenomen. Volgens een verslag van een bijeenkomst van Sofidif in juni 2006 is het doel van de onderneming om "deel te nemen in onderzoek, realisatie en het runnen van uraniumverrijkingsfabrieken op basis van de Franse techniek van gasdiffusie." Andere documenten tonen aan dat de investering van Sofidif in Eurodif in 2005 12 miljoen pond aan dividend opleverde. Eurodif, in de jaren zeventig opgericht door Frankrijk, BelgiŽ en Spanje, en geleid door het Franse nucleaire bedrijf Cogema, verrijkt uranium voor 100 kernreactoren in Frankrijk en overal ter wereld.
 
Sunday Herald (Schotland), 8 april 2007
 

 
Britse piloten 'gevraagd na te denken over zelfmoordmissies'
 
Het Britse ministerie van defensie heet bevestigd dat vice-luchtmaarschalk David Walker aan piloten van de Royal Air Force (RAF) heeft gevraagd om te overwegen kamikazevluchten te vliegen als onderdeel van de oorlog tegen het terrorisme. Hij zou echter niet hebben gezegd dat hij ook bevel zou geven voor zelfmoordmissies, hij had ze alleen gevraagd om over een scenario na te denken. Volgens het dagblad de Sun had de maarschalk aan de piloten gevraagd: "Zouden jullie het onredelijk vinden als ik jullie het bevel gaf om jullie vliegtuigen in de grond te laten boren om een voertuig met een Taliban of al Qaida commandant erin te vernietigen?" Volgens een woordvoerder ging het erom dat hij ze "als onderdeel van een oefening wilde laten nadenken over hoe zij - en hun commandanten - zouden reageren als ze werden geconfronteerd met een beslissing over leven en dood van de meer extreme soort - bijvoorbeeld als terroristen zouden proberen een vliegtuig op een Britse stad te laten neerstorten achtervolgd door een vliegtuig van de RAF met haperende wapensystemen."
 
De piloten zelf - die 6 miljoen pond kosten om op te leiden en vliegen met een Typhoon vliegtuig van 50 miljoen pond - kwamen in de Sun aan het woord: "Volslagen krankjorum.", "Ik ben bereid het te proberen, maar alleen als de luchtmaarschalk het me eerst voordoet." en "Het is een walgelijk idee dat officieren hun ondergeschikten zouden opdragen om zelfmoord te plegen."
 
Agence France Presse (Fr.), 3 april 2007
 

Onvertaalde berichten:

Chaotische dag in Bagdad
Vier gewapende huurlingen in een gepantserde truck, rondvliegende kogels, en twee doorzeefde auto's. Wie schoot er en waarom?
Washington Post (VS), 15 april 2007
 
De geheime achterdeurtjes van Koerdistan
Hoe een vroeger Mossad-hoofd, een Duitse spionnenchef en een gezelschap dikbetaalde lobbyisten van de Republikeinen Koerdistan hielpen om 15 ton aan 100-dollarbiljetten in de wacht te slepen.
Laura Rozen in MotherJones.com (VS), 11 april 2007
 
Het Amerikaanse plan voor Bagdad
Verdeel en heers. Een nieuwe strategie tegen de opstandelingen voorziet in het opdelen van de stad in afgegrendelde gebieden. Die tactiek faalde in Vietnam, dus wat voor kans heeft ze in Irak?
Robert Fisk in The Independent (GB), 11 april 2007
 
Muqtada verhoogt inzet in Irak
De Sji'itische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft in Irak de inzet verhoogd door een oproep aan zijn eigen militie en aan Iraakse veiligheidstroepen om niet langer elkaar te bevechten, maar de Amerikaanse bezetters.
Asia Times (Hong Kong), 11 april 2007
 
"Britse leger nog minstens vijf jaar in Irak"
Een vertrouwelijk document dat is opgesteld door hoge Britse defensiefunctionarissen onthult dat de Britse troepen nog tot minstens 2012 in operaties in de Golfregio dienst zullen doen.
Sunday Telegraph (GB), 8 april 2007
 
Noordkoreanen bewapenen EthiopiŽ met Amerikaanse instemming
Drie maanden nadat de Verenigde Staten met succes de Verenigde Naties onder druk zette om strenge sancties op te leggen aan Noord-Korea stonden functionarissen van de regering-Bush aan EthiopiŽ toe om een geheime wapenaankoop van datzelfde Noord-Korea door te laten gaan.
New York Times (VS), 8 april 2007
 
Opnieuw hongerstaking in GuantŠnamo
Er is een nieuwe langdurige hongerstaking uitgebroken in het Amerikaanse gevangenkamp in GuantŠnamo Bay, met meer dan een dozijn gevangenen die dagelijks voedsel weigeren om te protesteren tegen hun behandeling, aldus militaire functionarissen en advocaten van de gevangenen.
New York Times (VS), 8 april 2007
 
Wat de regering niet vertelt: we raken de steun van de Afghanen kwijt
Het Britse succes of falen in de Afghaanse provincie Helmand hangt niet af van krijgsheren, of van de provinciegouverneur, of zelfs van speciale eenheden, maar van de gewone Afghanen. En we zijn in snel tempo bezig om de strijd voor deze gewone harten en hoofden te verliezen.
Daily Telegraph (GB), 8 april 2007
 
Amerikanen boden Britten "agressieve patrouilles" in Iraans luchtruim aan
De VS bood aan om militaire actie te ondernemen voor de bevrijding van de vijftien Britse zeelieden en mariniers die door Iran werden vastgehouden, waaronder geluidsbombardementen op posities van de Iraanse Revolutionaire Garde met gevechtsvliegtuigen.
The Guardian (GB), 7 april 2007
 
De slachting van Mogadishu
De sombere vooruitzichten met betrekking tot verzoening in SomaliŽ zijn verder ondermijnd door de massamoord op Somali's door Ethiopische troepen in en rond Mogadishu. Het Ethiopische offensief heeft iedere mogelijkheid voor de overgangsregering om door de Somalische bevolking geaccepteerd te worden de grond in geboord.
Znet (VS), 5 april 2007
 
Achter de ontkenningen
De impasse over de vijftien Britse zeelieden en mariniers die door Iran gevangen waren genomen eindigde met een feitelijke uitwisseling van gevangen, ondanks ontkenningen door Groot-BrittanniŽ en Iran dat dit tot de plannen behoorde.
Patrick Cockburn in Counterpunch (VS), 5 april 2007
 
Amerikaanse leger op breekpunt?
Bijna vijfduizend Amerikaanse soldaten hoorden in het weekend vůůr Pasen dat de eerder dan verwacht terug naar Irak moeten. Het feit dat het Pentagon zich gedwongen voelde om deze troepen op te roepen lijkt te bevestigen waarvoor veel gepensioneerde generaals en vroegere Pentagon-functionarissen voor gewaarschuwd hebben: dat herhaalde uitzendingen naar Irak en Afghanistan een zorgelijk wordende slijtageslag betekenen voor mensen en materieel.
Christian Science Monitor (VS), 4 april 2007
 
Amerikaanse agenten zoeken militanten in geheime gevangenissen EthiopiŽ
Agenten van CIA en FBI, op jacht naar militanten van al Qaida in de Hoorn van Afrika, zijn betrokken geweest bij de ondervraging van terreurverdachten die vastgehouden worden in geheime gevangenissen in EthiopiŽ, aldus een onderzoek door Associated Press. De gevangenissen zijn berucht om de martelingen die daar plaatsvinden,
Associated Press (VS), 3 april 2007
 
De geheime oorlog tegen Iran
Een groep Pakistaanse militanten, verantwoordelijk voor een reeks dodelijke guerilla-invallen binnen Iran, is sinds 2005 in het geheim hierin gestimuleerd en geadviseerd door Amerikaanse functionarissen, aldus Amerikaanse en Pakistaanse bronnen uit de inlichtingendiensten.
ABC News (VS), 3 april 2007
 
"Afghaanse oorlog mogelijk al verloren"
Twee Afghanistan-deskundigen hebben een ontnuchterend portret geschilderd van de Afghaanse omstandigheden. De experts betoogden dat de steun onder Afghanen voor de Navo-troepen gekelderd is, dat de door de VS afgedwongen verdelging van papavervelden verkeerd uitpakt, en dat de oorlog in zijn huidige vorm waarschijnlijk niet te winnen is.
Vancouver Sun (Canada), 30 maart 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |