menu
spacer
 
| Ander Nieuws week 20 / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 
Gouverneur Uruzgan lid van de Taliban?

 
"De gouverneur van Uruzgan, Munib, is nog steeds lid van de Taliban. En de Nederlanders vinden dat juist prettig." Opmerkelijke woorden van senator Khairo Jan uit Uruzgan. Verslaggever Hans Jaap Melissen was - niet-embedded - in deze Zuid-Afghaanse provincie en zocht later de senator op in Kaboel.
 
Radio Nederland Wereldomroep
08 mei 2007
Door Hans Jaap Melissen
 
"Munib? Die doet niets voor ons. Hij is hier meestal niet eens." Op straat in Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, is het moeilijk zoeken naar iemand die iets positiefs zegt over de gouverneur. Ook zijn eigen agenten klagen over hem. En ze bedelen. "Heb jij geen geld voor ons? De gouverneur en de politiechef betalen ons veel te weinig."
 
Een groepje mannen, onder andere medewerkers van het lokale ziekenhuis, zit met elkaar thee te drinken. Ze zijn teleurgesteld dat ze niet ver buiten de stad kunnen komen. "De Taliban zitten overal. De weg tussen Tarin Kowt en Kandahar is zeker voor ons gevaarlijk, omdat wij voor de overheid werken. De Taliban staan soms ineens op de weg met controleposten. Ze hebben kettingen bij zich om iedereen die verdacht is gevangen te nemen."
De mannen vragen zich af hoe het toch komt dat in 2001 de Taliban binnen de korste keren werden verdreven. "Nu zijn er meer buitenlandse militairen. Er zijn minder Talibanstrijders dan toen. Maar toch krijgt niemand ze te pakken. Waarom lukt dat niet?"
 
Verdachte gouverneur
Het veronderstelde antwoord op die vraag duikt overal in de stad op. Papaverboer Nazeer, druk bezig met de oogst van de opium, zegt: "Iedereen denkt dat de NAVO wapens en geld aan de Taliban geeft." Dat zou dan direct gebeuren, of indirect via gouverneurs die op de hand zijn van de Taliban.
 
Een van die voor Nazeer verdachte gouverneurs is Munib. "Dat is een man die zelf geen macht heeft. Althans niet zoveel als onze vorige gouverneur Jan Mohammed. Die heeft hier land en andere bezittingen," aldus Nazeer. Jan Mohammed zou daardoor niet gauw iemands speelbal worden.
 
De straatgeluiden uit Uruzgan vinden intussen gehoor in Kaboel. Senator Khairo Jan uit Uruzgan drukt zich nog veel sterker uit over gouverneur Munib.
 
"Munib is een Taliban. Eens een Taliban, altijd een Taliban. Hij is trouwens ook een drugsdealer. Munib is zogenaamd bekeerd. Maar alles wijst erop dat hij nog steeds voor de Taliban werkt. En de Nederlanders weten het. Sterker nog, zij wilden per se een gouverneur die banden heeft met de Taliban. Zij denken dat ze dan veiliger zijn. Daarom moest Jan Mohammed vorig jaar weg."
 
Uruzgan verpest
In Nederland zijn andere argumenten gegeven om erop aan te dringen de omstreden neef van president Karzai te vervangen: Mohammed Khan zou handelen in opium, te veel macht hebben en de mensenrechten onvoldoende respecteren.
 
Volgens senator Khairo Jan heeft deze deal - Munib aanstellen als goeverneur om Jan Mohammend te vervangen - Uruzgan verpest. "Het is hier alleen maar onveiliger geworden. Negentig procent van de provincie is in handen van de Taliban. Als ik zelf in Uruzgan kom, dan laat ik mij beschermen door bepaalde stammen. Je denkt toch niet dat ik dat de gouverneur toevertrouw."
 
Straatsymboliek
Khairo Jan denkt dat Munib regelmatig de Nederlandse troepen om de tuin leidt. "Dan worden er weer, op aanraden van Munib, bepaalde plekken gebombardeerd. De Nederlanders denken dat ze dan mensen raken die tegen de regering vechten, maar het zijn vaak juist gewoon alleen maar vijanden van Munib. En mensen dus die gewoon voor de regering zijn."
 
In Tarin Kowt probeer ik gouverneur Munib te vinden. Maar die zit, waarschijnlijk, in Kaboel. Khodai Ram Khan, een vriendelijke oudere heer, zegt dat hij Munibs zaken waarneemt. "Maar helaas kan ik geen interview geven. Mijn dokter heeft mij opgedragen niet te veel te praten." Intussen schuift de ene na de andere gast zijn kamer binnen om met hem besprekingen te voeren.
 
Buiten voor de poort van het gouverneursterrein staat een politieauto. Agenten zitten in de laadbak of staan er naast. Een agent, wankelend op krukken, met maar één been, tuurt de stad in. De symboliek staat in Tarin Kowt letterlijk op straat.
 
Reactie Ton van Loon
In een reactie zegt de Nederlandse generaal Ton van Loon, tot deze maand NAVO-bevelhebber in Zuid-Afghanistan, dat hij zich de klachten van de politie-agenten in Tarin Kowt kan voorstellen. "Zij krijgen inderdaad een laag salaris. Maar de andere kant van de medaille is dat ze nu wel vrij zijn, zelfs om te klagen."
 
De uitspraken van senator Khairo Jan noemt Van Loon 'simplistisch'. "De senator weet waarschijnlijk wel beter." Volgens de afgezwaaide NAVO-bevelhebber heeft de huidige gouverneur van Uruzgan toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt door zich ooit aan te sluiten bij de Taliban. Maar hij zet zich nu in voor de Afghaanse burgers." In tegenstelling tot de vorige gouverneur, Jan Mohammed, zegt Van Loon. "Ik denk dat het land niet gebaat is bij een schurk die de Talibaan bevecht."
 
Copyright Radio Nederland Wereldomroep 2007
 
Original link
 

 
 
| Ander Nieuws week 20 / nieuwe oorlog 2007 |