menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2007
31 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Iraakse vrouwen onder druk
 
Het leven van veel Iraakse vrouwen is aanzienlijk moeilijker geworden als gevolg van de internationale sancties en de door de VS geleide invasie. Hoewel ze blij waren met de val van Saddam, denken sommigen weemoedig terug aan de welvaart en de sociale bevrijding van de [eerste jaren] van het Baath regime. Iraakse vrouwen herinneren zich soms dat ze geleefd hebben in een multi-etnische, multiculturele nationale staat met een welvarende economie en een zich snel voltrekkende modernisering. En soms herinneren ze zich de repressie, de discriminatie, de verslechterende levensomstandigheden en de sektarische spanningen. Sociaal antropologe Nadje Sadiq Al-Ali heeft geprobeerd op basis van interviews de diversiteit aan ervaringen in kaart te brengen in de periode sinds 1958.
 
De huidige bezetting heeft volgens recente rapporten geleid tot een verslechterende gezondheidssituatie, ondervoeding, toename van besmettelijke ziektes en toenemende kindersterfte. Leila, een activiste voor vrouwenrechten die nog in Irak woont, zegt: "In het begin waren veel van ons erg hoopvol. We hadden het niet erg op de buitenlandse soldaten in onze straten, maar we waren blij dat Saddam weg was. Na de algemene chaos en plunderingen waren vrouwen de eerste die zich begonnen te organiseren. (..) Maar de Amerikanen stuurden mensen naar Irak die een houding hadden van: 'Wij doen geen zaken met vrouwen.' ."
 
Le Monde Diplomatique (Fr., Engelse editie), mei 2007
 

 
Parlementsleden willen garanties voor veiligheid gevangenen
 
De druk op de [toekomstige Britse premier] Gordon Brown neemt toe om hardere garanties te geven tegen de zogenaamde 'foltervluchten', die van terrorisme verdachten naar geheime lokaties transporteren. Een groep vooraanstaande parlementsleden van alle partijen heeft opgeroepen de wet aan te passen zodat er schriftelijke garanties komen voor de bescherming van gevangenen, voordat Engeland toestaat dat zijn vliegvelden worden gebruikt voor de zogeheten 'buitengewone uitlevering' (extraordinary rendition) door de VS. Ook het Comité voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten staat op het punt om een rapport uit te brengen over hun onderzoek naar de Britse rol bij de buitengewone uitlevering. Dat rapport zal vrijwel zeker kritiek bevatten over de manier waarop deze methode de mensenrechten schendt en het tekortschieten van de Britse autoriteiten bij het registreren van vluchten via Britse luchthavens.
 
De Britse regering heeft eerst ontkend iets te weten over de uitleveringen, maar gaf in 2005 toe dat het twee vluchten had toegestaan en er twee had geweigerd in 1998. Maar een rapport van de Raad van Europa zegt dat er zeker 170 vluchten van CIA-vliegtuigen die voor de uitleveringen gebruikt worden via het Verenigd Koninkrijk hebben plaatsgevonden. Volgens de groep parlementsleden is het duidelijk dat er geen afdoende registratie wordt bijgehouden en dat er geen maatregelen voor de toekomst zijn genomen om ervoor te zorgen dat de uitleveringen in de toekomst niet meer via het Britse luchtruim of grondgebied plaatsvinden.
 
The Independent (GB), 24 mei 2007
 

 
Vergeten vrouwen maken van Kabul een hoofdstad van weduwen
 
Glazen liften brengen mensen naar de tweede verdieping van de winkelgalerie waar gouden juwelen en Levi's spijkerbroeken worden verkocht in fonkelnieuwe winkels. Maar even om de hoek bedelen vrouwen op straat. Zij zijn het verborgen gezicht van het moderne Kabul. Er zijn twee miljoen oorlogsweduwen in Afghanistan en in de hoofdstad van president Karzai waar bars en restaurants opengaan voor rijke buitenlandse hulpverleners en Afghaanse expats is het gemakkelijk om hun lot te vergeten.
 
Kabul is naar men zegt de weduwenhoofdstad van de wereld. Er zijn er zeker 50.000 en veel van hen hebben hun tenten opgeslagen in verlaten gebouwen in de buitenwijken, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Veelal hebben ze geen verwanten meer die hun onderdak of financiële steun kunnen verlenen. Er zijn geen sociale voorzieningen in Afghanistan. Er is dus geen vangnet waarop de weduwen kunnen terugvallen. In andere moslimlanden kan een nieuw huwelijk de economische problemen oplossen. Maar de meeste Afghaanse mannen willen geen kinderen uit een vorig huwelijk grootbrengen. "Alleen al het idee dat hun vrouw eerder getrouwd zou zijn is een belediging voor hun eer," zegt Maria Akrami, een maatschappelijk werkster die een kleine NGO in Kabul leidt. "[De weduwen] zouden een hoge prioriteit voor de regering moeten vormen. Als Amerika bij ons binnenviel om onze vrouwen te bevrijden is dit een duidelijk teken dat ze volkomen gefaald hebben."
 
The Independent (GB), 17 mei 2007
 

Onvertaalde berichten:

Wie zit er achter de strijd in noord-Libanon?
Na drie dagen van beschietingen en meer dan honderd doden, en zonder electriciteit of water, stinkt het vluchtelingenkamp Nahr el-Baled naar verbrand en rottend vlees, verkoolde huizen, open riolen en de scherpe lucht van ontplofte mortieren en tankgranaten. In tegenstelling tot sommige berichten wordt er nog steeds geen voedsel of water in gelaten.
Counterpunch (VS), 24 mei 2007
 
In een geprivatiseerde Amerikaanse oorlog zijn de meeste doden buitenlanders
De oorlog in Irak kost iedere week het leven aan gemiddeld negen ingehuurde werkers, ruwweg drie keer zoveel als vorig jaar. En statistieken van de Amerikaanse regering laten zien dat niet-Amerikanen - meest Irakezen en staatsburgers van meer dan dertig ontwikkelingslanden - het leeuwendeel van de doden vormen.
Reuters (GB), 23 mei 2007
 
Regering-Bush steunde Libanese militanten
In een interview met "Your world today" van CNN legt journalistieke veteraan Seymour Hersh uit dat het huidige geweld in Libanan het gevolg is van een poging van de Libanese regering om een militante Sunnitische groep de kop in te drukken - die voorheen door diezelfde regering gesteund werd.
Raw Story (VS), 22 mei 2007
 
Irak maakt plannen voor mogelijke snelle Amerikaanse aftocht
Het Iraakse leger is plannen aan het maken om een snelle Amerikaanse aftocht het hoofd te bieden, aldus de minster van Defensie. Tegelijk heeft een hogere Amerikaanse functionaris gewaarschuwd dat de regering-Bush zijn steun aan de Iraakse regering zou kunnen heroverwegen als er geen grote hervormingen worden doorgevoerd.
Associated Press via CNN (VS), 22 mei 2007
 
Bush geeft toestemming voor nieuwe geheime acties tegen Iran
De CIA heeft in het geheim presidentiële goedkeuring gekregen om een geheime operatie te beginnen die de Iraanse regering moet destabiliseren, aldus huidige en vroegere functionarissen in de inlichtingendiensten.
ABC News (VS), 22 mei 2007
 
Ahmadinejad en de benzine-paradox
Hij is de zoon van een smid, portretteert zichzelf als kampioen van de arbeiders en kwam aan de macht door een belofte om "het oliegeld van Iran bij de mensen op tafel" te laten komen. Maar ondanks hoge olieprijzen is de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad er niet in geslaagd om de levensstandaard te verhogen.
The Times (GB), 21 mei 2007
 
Saboteurs aan de winnende hand in olie-oorlog
Iedere dag worden Iraakse oliepijpleidingen opgeblazen door saboteurs en proberen teams van het ministerie van Olie om ze te repareren in een eindeloze oorlog die de Iraakse olie-export in een wurggreep houdt.
The Independent (GB), 18 mei 2007
 
Karzai zou Canadese regering dienst kunnen bewijzen door Canadezen eruit te schoppen
Oorlog is niet alleen hels, maar ook hels ingewikkeld. Zó ingewikkeld dat de problemen die nú de Afghanistan-missie van de Navo plagen met enig geluk de oplossing zouden kunnen betekenen van een ernstig politiek probleem van de Canadese premier Harper.
Toronto Star (Can.), 17 mei 2007
 
Afghaanse vluchtelingencrisis dreigt
Iran en Pakistan - die samen drie miljoen Afghaanse vluchtelingen opvangen - hebben de pogingen om deze naar huis te sturen opgevoerd. Experts zeggen dat dit "rampzalig" zal zijn voor Afghanistan.
Christian Science Monitor (VS), 17 mei 2007
 
"Bush kan Iran aanvallen tegen einde ambtstermijn"
Een hoge strategische expert heeft voorspeld dat de regering-Bush een militaire aanval tegen de Iraanse nucleaire installaties zou kunnen uitvoeren tegen het einde van de presidentiële ambtstermijn.
Jerusalem Post (Isr.), 16 mei 2007
 
Darfur: Zandloper van bloed
De Darfur-crisis in Sudan is wellicht het meest politiek aangrijpende conflict in de wereld van vandaag. Bij de achtergronden zijn plaatselijke, regionale en internationale actoren betrokken, die alle hun eigen politieke en economische belangen najagen.
Ramzy Baroud in Informaton Clearing House (VS), 16 mei 2007
 
Orde en gezag
In augustus zal Pakistan precies de helft van zijn bestaan als staat onder een de facto militair regime. Het politieke leven van de militaire leiders is gewoonlijk beperkt geweest tot cycli van tien jaar. Volgens deze kalender heeft Pervez Musharraf nog anderhalf jaar te gaan, maar dingen kunnen veranderen.
Tariq Ali in The Guardian (GB), 16 mei 2007
 
Document geeft details van "Amerikaans" plan om Hamas te treffen
Op 30 april publiceerde de Jordaanse krant Al-Majd een artikel over een geheim document dat opriep tot ondermijning en vervanging van de Palestijnse regering van nationale eenheid.
Asia Times (Hong Kong), 16 mei 2007
 
Burgerdoden ondermijnen oorlog tegen Taliban
Tientallen burgerdoden waren de afgelopen maanden gevolg van het zware steunen op luchtaanvallen van de Amerikanen en hun bondgenoten in Afghanistan in hun strijd tegen de Taliban. Dit vormt een bedreiging voor steun onder het volk voor de Afghaanse regering en veroorzaakt ernstige spanningen binnen de Navo.
New York Times (VS), 13 mei 2007
 
Jihad déjà vu
Begin mei 1857 - deze maand 150 jaar geleden - werd het Britse wereldrijk bedreigd door de grootste en bloedigste anti-koloniale opstand tegen welk Europees wereldrijk dan ook in de negentiende eeuw. Die bloedige opstand ziet er nu gruwelijk vertrouwd uit.
Los Angeles Times (VS), 13 mei 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |