menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2007
11 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
IsraŽlisch-Syrische "oorlog" mogelijk dekmantel voor vrede
 
De afgelopen dagen werden de IsraŽlische krantenkoppen gedomineerd door waarschuwingen over een mogelijke zomer-oorlog met SyriŽ, een verontrustend vooruitzicht voor een publiek dat nog steeds worstelt met de gevolgen van het conflict verleden jaar in Libanon. De spanningen werden aangewakkerd door IsraŽlische militaire manoeuvres en berichten dat SyriŽ bezig was met het versterken van zijn grenzen en het opwaarderen van zijn arsenaal. Maar het gepraat over oorlog kan een dekmantel blijken voor een herneming van vredesonderhandelingen - eerder in 2000 afgebroken - die kunnen leiden tot een uiteindelijk herstel van Syrische soevereiniteit over de Golanhoogte, nu nog door IsraŽl bezet.
 
Tot nu toe heeft IsraŽl besprekingen afgewezen die uitgaan van een herstel van Syrische controle over de Golanhoogte. Maar sommigen geloven dat premier Olmert de publieke opinie aan het voorbereiden is op precies deze overdracht. "Tot de oorlog van afgelopen zomer werd SyriŽ nauwelijks genoemd", aldus Alon Liel, lid van de IsraŽlische delegatie bij geheime besprekingen met SyriŽ tussen 2004 en 2006. "Nu is er een brede inspanning om het publiek voor te bereiden op onderhandelingen met SyriŽ." Er zijn ook aanwijzingen dat de VS hun verzet tegen directe besprekingen tussen SyriŽ en IsraŽl zullen verzachten, hoewel minister van Buitenlandse Zaken Rice zegt dat ze er nog steeds vůůr is om eerst het IsraŽlisch-Palestijnse conflict aan te pakken.
 
Financial Times (GB), 7 juni 2007
 

 
Stakende oliearbeiders staan tegenover Iraakse troepen
 
Op de derde dag van de oliestaking in zuid-Irak heeft het Iraakse leger de oliearbeiders omsingeld en heeft premier Maliki arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de vakbondsleiders, die ervan worden beschuldigd "de economie te saboteren". De eisen van de stakers zijn onder meer deelname van de vakbond aan de onderhandelingen over de nieuwe oliewet. De stakers zijn bang dat de nieuwe wet buitenlandse oliemaatschappijen teveel invloed geeft op de Iraakse olie. Daarnaast worden tal van verbeteringen in de arbeidsomstandigheden geŽist. De staking van de Iraq Pipelines Union in Basra begon na het besluit van de Iraq Pipelines Company om een eind te maken aan de vaste bonussen voor de arbeiders. Ze past echter in een groter beeld waarbij vorige maand door de Iraakse federatie van olievakbonden zeventien eisen op tafel werden gelegd bij het olieministerie en de premier.
 
Sinds het begin van de staking zijn twee kleinere pijpleidingen die olieprodukten leveren naar Bagdad en andere steden afgesloten evenals een grotere leiding die gas en olie naar grote steden waaronder Bagdad transporteert. Volgen voorzitter Awad van de vakbondsfederatie zullen de vakbonden ook alle olie-exporten blijven beperken die goed zin voor 93% van de inkomsten van de Iraakse federale begroting. De Internationale Vakbondsconfederatie in Brussel en de Britse TUC hebben de actie van het leger en de arrestatiebevelen veroordeeld.
 
United Press International, 6 juni 2007
 

 
Het lange wachten op versterking
 
Majoor Sameroed Sazai wacht vertwijfeld op versterking. Omgeven door een paar politiemannen op blote voeten en in te vaak gewassen uniformen legt hij uit met hoe weinig personeel zijn politiepost, 35 km ten zuiden van Gardez in de Afghaanse provincie Paktia, het moet doen. Het zijn er veertien terwijl de sterkte op papier 63 bedraagt. De commandant beschikt over een door de Amerikanen geschonken radio waarmee hij het garnizoen van de VS in Gardez kan bereiken. De radio's van zijn beambten zelf hebben alleen bereik zolang ze in zichtcontact met elkaar zijn. Een gewone politieman in Afghanistan verdient 70 dollar per maand, volgens Sazai te weinig om van te leven. De helft van zijn mensen heeft hem gewaarschuwd dat ze hun contract van drie jaar niet zullen verlengen. Er is ook goed nieuws: "Elke politieman heeft een eigen wapen." Volgens de Amerikaanse privť-bewakingsdienst Dyncorp in VS hebben 300 politiemannen in vier provincies in zuid- en oost-Afghanistan aangekondigd hun contracten niet te verlengen, een kwart van de jaarlijks opgeleide rekruten in deze streek.
 
De VN-gezant voor Afghanistan, Koenigs, heeft weinig begrip voor het geringe aantal instructeurs dat westerse landen naar Afghanistan gestuurd hebben. In Kosovo waren dat er 4800, naar Afghanistan stuurde Duitsland er 40 die in hoofdzaak hoger kader opleiden, waaraan de EU er nu nog 195 toevoegt. De VS investeert een veelvoud, maar volledig geprivatiseerd, via bedrijven als DynCorp die werken met stoomcursussen, waarvan de afgestudeerden volgens critici veelal niet inzetbaar zijn omdat ze niet eens kunnen lezen en schrijven.
 
Die Tageszeitung (BRD), 2 juni 2007
 

Onvertaalde berichten:

De geheime luchtoorlog in Irak
Sinds de Tweede Wereldoorlog is luchtoverwicht de sleutel geweest van de Amerikaanse wijze van oorlogvoeren - en burgerslachtoffers zijn hier het voortdurende gevolg van geweest, van Japan en Korea tot Zuidoost-AziŽ en nu Afghanistan en Irak. Dit jaar heeft een kennelijke toename in luchtaanvallen in het laatstgenoemde land geleid tot een overeenkomende piek in burgerslachtoffers.
Nick Turse in The Nation (VS), 11 juni 2007
 
In GuantŠnamo draait alles om ťťn woord
Als militaire tribunalen alleen "onwettige" vijandelijke combattanten kunnen berechten, dan hebben ze mogelijk geen jurisdictie over de gevangenen van GuantŠnamo Bay.
Los Angeles Times (VS), 8 juni 2007
 
Bloedvergieten verspreidt zich door Afghanistan
Het bloedvergieten in Afghanistan is bezig om zich uit te breiden naar eerder nog stabiele provincies. Dit is een bedreiging voor hulpverleningswerk, waarin humanitaire werkers te kampen hebben met toenemende aanvallen van opstandelingen en misdadigers.
The Independent (GB), 6 juni 2007
 
Israelische leger maakt zich klaar voor escalatie in Palestijnse gebieden en noorden
De stafchef van het Israelische leger, Gabi Ashkenazi, heeft gezegd dat het leger zich aan het voorbereiden is op een verslechtering van de situatie aan zowel het Palestijnse front als in het noorden.
Haaretz (Isr.), 6 juni 2007
 
Meer dan vier miljoen ontheemden door Irak-oorlog, zegt VN
Het bureau van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties zegt dat meer dan vier miljoen mensen ontheemd zijn geraakt door de Irak-oorlog.
United Press International (VS), 5 juni 2007
 
De verloren veertig jaar van IsraŽl
Volgend jaar worden zowel de staat IsraŽl als ik 60. We zijn geen van beiden meer jong, maar ik ben blij te kunnen melden dat het er voor mij veel beter uitziet. IsraŽl kan niet meer horen, ziet niet meer goed, kan niet werkelijk meer dingen goed begrijpen. En het ergste is dat IsraŽl weigert om de operatie te ondergaan die het weer gezond kan maken.
Meir Shalev in The Los Angeles Times (VS), June 5, 2007
 
Zou aanslag van al Qaida oorlog met Iran kunnen uitlokken?
Na onthullingen over een beleidsbeslissing van de regering-Bush om Iran verantwoordelijk te houden voor enige aanslag van al-Qaida op de VS die voorgesteld zou kunnen worden als gepland op Iraanse bodem heeft de vroegere nationale veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinksi gewaarschuwd dat Washington een dergelijk incident mogelijk als voorwendsel zal gebruiken om Iran te bombarderen.
Inter Press Service (Int.), 5 juni 2007
 
De gekwelde levens van ondervragers
De wereld van de ondervrager is grotendeels een gesloten wereld. Maar drie ondervragers stonden een zeldzame blik toe in hun leven - een Amerikaan die in Irak diende en twee veteranen uit Groot-BrittanniŽ en IsraŽl.
Washington Post (VS), 4 juni 2007
 
Papieren stellen complot voor als meer gepraat dan actie
Het beeld dat door de Amerikaanse overheid werd geschilderd van het complot om "Kennedy Airport op te blazen" was een rampenscenario. Maar de criminele aaklacht die nu is ingediend tegen de vier verdachten in de zaak wijst op een vooralsnog onrijp terreurplan, dat rijker was aan kwade intenties dan aan operationele mogelijkheden.
New York Times (VS), 4 juni 2007
 
De aanval op SomaliŽ
Wat niet ter sprake kwam in het recente debat onder Democraten: met welke bevoegdheid gaf president Bush op 2 juni bevel tot een militaire aanval op SomaliŽ - in essentie een verbreden van de "oorlog tegen terreur"?
Katrina vanden Heuvel in The Nation (VS), 4 juni 2007
 
Kan Libanese leger Amerika's oorlog voeren?
Oppervlakkig gezien lijkt het allemaal logisch. Een groep radicale islamisten die vecht tegen het Libanese leger gaat door met schieten tussen de ruÔnes van het vluchtelingenkamp Nahr el-Bared. Ze worden gebombardeerd door het Libanese leger. Het volgende hoofdstuk in de "oorlog tegen terreur". In werkelijkheid is het de volgende tragedie in datzelfde conflicht (en laten we het woord "terreur" nu eens weglaten).
Robert Fisk in The Independent (GB), 3 juni 2007
 
Met Korea als model overweegt regering-Bush langdurige rol in Irak
Voor de eerste keer praat de regering-Bush in het openbaar over het stationeren van Amerikaanse troepen in Irak voor de komende jaren, of zelfs tientallen jaren.
New York Times (VS), 3 juni 2007
 
Een vijand waar we mee kunnen werken
Moqtada al-Sadr leidt een beweging van armen, die hij geŽrfd heeft van zijn vader, die het weer erfde van een oom. Sadr junior spreekt niet voor de elite maar voor de grootste en meest berooide groep mensen in Irak: de Sji'itische lagere klassen.
New York Times (VS), 3 juni 2007
 
Pakistaanse stammenregio is feitelijk Talibanstaat
De aanwezigheid van vijf zwaar bewapende Talibanstrijders die wachten bij de ingang van een overheidskantoor is geen verrassing in de autonome stammenregio die bekend staat als Zuid-Waziristan. De meeste inwoners zijn het erover eens dat de vroegere Afghaanse heersers iets in het leven hebben geroepen dat vrijwel een ministaatje is.
San Francisco Chronicle (VS), 1 juni 2007
 
VS onder vuur over plan voor Afghaanse opiumteelt
De VS gaat door met plannen voor een grootschalig programma om opiumvelden in Afghanistan met bestrijdingsmiddelen te vernietigen, ondanks verzet vanuit Hamid Karzai's regering en bezwaren van sommige Amerikaanse officieren die vrezen dat het de Taliban-opstand zal aanwakkeren.
Financial Times (GB), 25 mei 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |