menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 30, 2007
23 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Exit-strategie voor Afghanistan
 
Het is nu noodzakelijk om plannen uit te werken voor de-escalatie in combinatie met een werkelijk effectieve hulp bij de wederopbouw voor de mensen in Afghanistan. Duitsland zou op dit gebied het initiatief kunnen nemen en de weg openen voor een exit-strategie. Stel je voor: Duitsland verlengt de mandaten voor ISAF, Operation Enduring Freedom en de Tornado's niet en geeft daarmee een duidelijk signaal voor een nieuwe koers. Berlijn noemt ook een definitieve datum voor het terugtrekken van de Duitse troepen. Tegelijkertijd wordt bekend gemaakt dat Duitsland de financiële hulp verhoogt met het bedrag dat vrijkomt door het vertrek van de troepen. Deze middelen worden ter beschikking gesteld van ontwikkelingsprojecten in Afghanistan die door plaatselijke bevolking en regio's gezien worden als wenselijk en geschikt voor ondersteuning. Daarbij gaat het ook om de plaatselijke of regionale instemming door groepen die dicht bij de Taliban staan. Op die manier kan dialoog en samenwerking van de verschillende lokale krachten en onderling vertrouwen worden bevorderd. Bovendien kunnen zo velerlei belangen gediend en de veiligheid van de uitvoering verbeterd worden.
 
Bedenk daarbij dat sinds 2002 voor militaire doelen totaal ongeveer 85 miljard dollar besteed zijn, voor ontwikkeling slechts 7,5 miljard dollar, waarvan het grootste deel niet bij de massa van de bevolking terecht is gekomen.
 
Andreas Buro in Die Tageszeitung (BRD), 18 juli 2007
 

 
Onderzoeksbureau Congres voorspelt stijgende oorlogskosten
 
De oorlogen in Irak en Afghanistan zullen de belastingbetalers in de VS de komende tien jaar miljarden dollars gaan kosten, onafhankelijk van het tempo waarin VS-troepen in die twee landen zullen worden teruggetrokken. Dat stelt een rapport van het onderzoeksbureau van het Congres.
 
De regering Bush en het Congres hebben tot nu toe 577 miljard dollar uitgetrokken voor beide oorlogen. Maar ook als het huidige aantal troepen (rond de 180.000) tot 2010 met 85% wordt verminderd en tot 2017 op dat niveau blijft, zal 472 miljard extra nodig zijn. Als de troepenvermindering meer geleidelijk gaat (met 60%) is er tot 2013 nog altijd 600 miljard extra nodig . Om vijf jaar langer te blijven komt er dan nog weer 300 miljard bij.
 
Washington Post (VS), 11 juli 2007
 

 
Zes vragen aan Joost Hiltermann van de International Crisis Group over de onvoorzien gevolgen van de Iran-Iran oorlog
 
Hoe beïnvloedde de steun van de regering Reagan aan Saddam Hoessein tijdens de Irak-Iran oorlog van de jaren tachtig de Iraakse reactie op de door de VS geleide invasie van 2003?
De aanvankelijke Amerikaanse steun voor Saddam was een van de factoren die behoorlijk veel wantrouwen opleverde over de motieven van de VS in 2003. Veel Irakezen waren de regering Bush dankbaar, omdat ze het regime had verwijderd, maar ze verdachten de VS ervan Irak te zijn binnengevallen om de olievelden te bezetten en/of de belangen van Israël veilig te stellen. Toen de situatie in het naoorlogse Irak verslechterde (..) leidde dat tot non-coöperatie en openlijk verzet.
 
Welke lessen heeft Iran getrokken uit de Amerikaanse steun voor Saddam tijdens de Iran-Irak oorlog en de tolerantie van de internationale gemeenschap ten aanzien van het gebruik van chemische wapens door Saddam?
Iran leerde twee beslissende lessen: ten eerste dat het geen enkel vertrouwen kon hebben in de internationale gemeenschap of multilaterale regelingen; ten tweede dat het zich geen enkele kwetsbaarheid kon veroorloven ten aanzien van aanvallen met massavernietigingswapens. Deze twee lessen zijn omgezet in de beslissing om klaarblijkelijk een kernwapenprogramma op stapel te zetten dat nu Westerse belangen bedreigt. Bij het energiek uitvoeren van dit programma heeft Iran ervoor gekozen om zich te houden aan internationale overeenkomsten (zoals het non-proliferatieverdrag), maar heeft het gebruik gemaakt van uitvluchten, huichelarij en misleiding om internationale gemeenschap op afstand te houden.
 
En welke lessen hebben de Koerden getrokken uit de afgrijselijke ervaringen die ze tijdens de oorlog hebben meegemaakt?
De Koerden hebben geleerd dat ze nooit kunnen vertrouwen op welke Iraakse centrale regering dan ook en dat ze in laatste instantie alleen op eigen kracht kunnen vertrouwen. Daarom hebben ze de conclusie getrokken dat ze onafhankelijk moeten worden of althans de grootst mogelijke mate van autonomie binnen Irak moeten bereiken in combinatie met een maximale economische kracht. (..) Daarom proberen ze de controle te krijgen over de olievelden in de Koerdische regio en, wat misschien nog belangrijker is, over het olierijke Kirkoek en andere gebieden met een Koerdische bevolking die nu buiten de Koerdische regio vallen. (..)
 
Donald Rumsfeld legde twee inmiddels vermaarde bezoeken af aan Bagdad tijdens de oorlog. Hoe zag Saddam die bezoeken?
Bij de twee bezoeken eind 1983 en begin 1984 verzekerde Rumsfeld de Iraakse leiding dat ze ruime armslag hadden om de oorlog tegen Iran te voeren, waaronder ook het gebruik van gifgas. (..)
 
(..)
 
Harper's Magazine (VS), 5 juli 2007
 

Onvertaalde berichten:

Ìsraël wijst gesprekken over centrale kwesties af
Israël heeft "in dit stadium" onderhandelingen uitgesloten over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat. Hiermee wees de Israëlische regering een oproep van de Palestijnse president Mahmoud Abbas af en kweekte ze twijfels over een nieuwe Amerikaanse poging om de kwestie aan te pakken.
Reuters (GB), 17 juli 2007
 
Vijand nummer één is Mahdi-leger, niet al-Qaida
De wijk West Rashid in Bagdad logenstraft het gebruikelijke verhaal van Amerikaanse functionarissen dat al-Qaida in Irak de belangrijkste opstandelingengroep in west-Bagdad is.
Washington Post (VS), 16 juli 2007
 
Cheney zet Bush onder druk om Iran aan te vallen
De Amerikaanse vice-president Dick Cheney is al lange tijd voorstander van het opvoeren van de dreiging van militaire actie tegen Iran. Tijdens een vergadering van het Witte Huis, het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken uitte Cheney zijn frustratie over het gebrek aan vooruitgang van de diplomatieke inspanningen met betrekking tot Iran, en president Bush koos partij voor hem.
The Guardian (GB), 16 juli 2007
 
Britse slachtoffers in Afghanistan "naar verhouding evenveel als in W.O. II"
Het aantal Britse soldaten dat ernstig gewond raakt of sneuvelt aan de frontlinie in Afghanistan is naar verhouding even groot als dat in de Tweede Wereldoorlog, en staat op het punt om daar nog bovenuit te gaan.
Daily Telegraph (GB), 16 juli 2007
 
Een onrustig leven
Khaled Abu Hilal staat midden in de revolutie van Gaza. Zijn reis is die van Gaza, van strijder voor Fatah en gevangene in Israël tot teleurgesteld ex-Fatah-man, nu verbonden met Hamas.
New York Times (VS), 15 juli 2007
 
Rol van Saudis in opstand Irak aan licht gebracht
Sunnitische extremisten uit Saudi-Arabië vormen de helft van de buitenlandse strijders in Irak, waaronder veel plegers van zelfmoordaanslagen, aldus een Amerikaanse functionaris.
Los Angeles Times (VS), July 15, 2007
 
Luchtmacht bouwt in stilte aan aanwezigheid in Irak
Ver van de krantenkoppen en het debat over de "opvoering" van Amerikaanse grondtroepen heeft de Amerikaanse luchtmacht in stilte zijn basis binnen Irak opgebouwd. Het aantal bombardementen is sterk verhoogd en het fundament voor een voortdurende luchtcampagne als steun van Amerikaanse en Iraakse troepen is gelegd.
Associated Press (VS), 14 juli 2007
 
Pakistan stevent af op afrekening
Toen de bevelhebber van het Central Air Command van de Amerikaanse luchtmacht landde op de basis van de Pakistaanse luchtmacht in Sargodha kon de gevoeligheid van het moment hem niet ontgaan zijn.
Asia Times (Hong Kong), 13 juli 2007
 
Amerikaanse soldaten "vermoorden Iraakse burgers in koelen bloede"
Een vernietigend portret van de willekeurige wreedheid van Amerikaanse troepen in Irak is verschenen in een reeks verhalen over het leven aan de frontlinie.
Daily Mail (GB), 12 juli 2007
 
"Westen gedoemd tot falen in Irak en Afghanistan"
Terwijl het pessimisme in de VS over Irak toeneemt heeft de Amerikaanse bevelhebber aldaar gewaarschuwd dat het jaren zal duren om de oorlog te winnen. Tegelijk vertelde een voormalige hoge CIA-officiier aan een conferentie in Sydney dat een nederlaag zowel in Irak als in Afghanistan onvermijdelijk is.
The Age (Australia), 11 juli 2007
 
Meer luchtaanvallen in Afghanistan betekent meer burgerdoden
Direct na zijn aanstelling als bevelhebber van de Navo-strijdkrachten in Afghanistan, eerder dit jaar, ontwierp de Amerikaanse generaal Dan McNeill een gewaagde strategie om de Taliban te verslaan. Hij zou ze op hun eigen terrein verslaan. McNeill bewees zijn effectiviteit binnen een paar dagen nadat hij zijn post had aanvaard. Zijn luchtaanvallen raakten huizen in de provincie Kapisa ten noorden van Kabul. Negen mensen uit vier generaties van een plaatselijke familie werden gedood, waaronder een kind van zes maanden.
Counterpunch (VS), 11 juli 2007
 
Onzin over terrorisme
Bijna zes jaar lang horen we nu al van politici en mediafiguren hoe 11 september 2001 "alles veranderd heeft". Eén in het bijzonder onwelkome verandering die door die dag werd veroorzaakt is dat, sinds die dag, grote aantallen normaal gesproken verstandige mensen maar doorgaan met het uitkramen van de meest belachelijke dingen over het onderwerp "terrorisme".
Rocky Mountain News (VS), 10 juli 2007
 
Londen en Glasgow: erger dan een misdaad, een vergissing
Mediafiguren en zelf-benoemde deskundigen over de islam wringen zich in de handen terwijl ze proberen uit te leggen waarom twee islamitische artsen en tenmiste zes andere medici betrokken waren bij de mislukte aanslagen in Londen en Glasgow.
Eric Margolis in LewRockwell.com (VS), 10 juli 2007
 
"Tijd voor aanval op Iran raakt op"
Brigadegeneraal Yossi Kuperwasser, voormalig hoofd van de onderzoeksdivisie van de Israëlische militaire inlichtingendienst, voorspelt dat sancties uiteindelijk het nucleaire programma van Teheran niet zullen stoppen. In een interview met de Jerusalem Post zei Kuperwasser dat de tijd om een effectieve militaire aanval uit te voeren op de Iraanse nucleaire installaties opraakt.
Jerusalem Post (Isr.), July 10, 2007
 
Radeloze troepen in de Hindu Kush
De Duitse minister van Defensie zou graag de overwinning verkondigen, maar in Afghanistan is nederlaag de regel. Vertrouwelijke documenten tekenen een somber beeld van de situatie. En nog steeds is er geen levensvatbare strategie voor de civilie wederopbouw van het land.
Welt am Sontag (BRD), 7. Juli 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |