menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 36, 2007
3 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Mogadishu nog steeds chaos na acht maanden
 
Het moorden in de Mogadishu, de hoofdstad van SomaliŽ, gaat nog steeds door. Bijna elke dag zijn er straatgevechten, bermbommen en hagelt het kogels. Acht maanden nadat de door de VN gesteunde regering met hulp van Ethiopische troepen binnenviel met vredesbeloften is de verdeeldheid naar clan en politieke fractie en de strijd om de macht heviger dan ooit. De chaos geeft een dodelijke islamistische rebellie wind in de zeilen in een regio die wordt gezien als een cruciaal slagveld in de oorlog tegen het terrorisme. Sinds december zijn duizenden burgers gedood en een vijfde van de 2 miljoen inwoners van de hoofdstad zijn gevlucht.
 
De VS stuurden een klein aantal special forces mee met de Ethiopische strijdkrachten om de islamistische regering, die een half jaar aan de macht was geweest, te verdrijven. Ook voerden bommenwerpers van de VS in januari luchtaanvallen uit om veronderstelde Al-Qaida leden te doden. De VS vermijden echter openlijke militaire actie na het debacle van de jaren negentig dat verbeeld is in de film "Black Hawk Down", waarbij achttien VS-soldaten werden gedood. De nieuwe regering heeft weinig of geen basis in de hoofdstad en de burgerbevolking is het slachtoffer van het nieuwe geweld.
 
Associated Press (VS), 30 augustus 2007
 

 
Meeste misdaden tijdens Libanon-oorlog 2006 voor rekening IsraŽl
 
Nieuwe rapporten hebben onthuld dat een van de belangrijkste motieven voor Hezbolah om het verzet voort te zetten - dat IsraŽl zich in 2002 niet volledig heeft teruggetrokken van Libanees gebied - nu ondersteund wordt door de VN. Afgelopen maand hebben de kartografen van de VN stilletjes toegegeven dat Libanon terecht soevereiniteit opeist over een klein vruchtbaar gebied dat wordt aangeduid als de Shebaa Farms en nog steeds.wordt bezet door IsraŽl.
 
Een rapport van het IsraŽlische leger dat is uitgelekt naar de media heeft ontdekt dat door IsraŽl clusterbommen zijn afgevuurd op bevolkingscentra in Libanon - een grove schending van het internationaal recht. Een onderzoek van het Amerikaanse State Department kwam tot dezelfde conclusie.
 
Ook is inmiddels gebleken zowel uit onderzoek van de VN en uit IsraŽlische militaire bronnen dat de raketposities van Hezbollah voor het overgrote deel waren gevestigd in bunkers in 'natuurgebieden' en niet in een stedelijke omgeving zoals IsraŽl had aangevoerd als excuus voor het grote aantal burgerdoden.
 
Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Arabische Associatie voor Mensenrechten in Nazareth dat raketten van Hezbollah die insloegen in Arabische wijken in IsraŽl vrijwel steeds neerkwamen vlak in de buurt van een object van het IsraŽlische leger, hetgeen suggereert dat de Hezbollah-schutters wel degelijk probeerden militaire doelen te treffen , hoewel dit door de onnauwkeurigheid van hun raketten in heel veel gevallen niet lukte.
 
Jonathan Cook op Antiwar.com (VS), 17 augustus 2007
 

 
Prijzen munitie gaan door plafond
 
De stijgende melk- en benzineprijzen krijgen veel aandacht bij het winkelend en tankend publiek. Maar de stijging van de munitieprijzen - een consumptiegoed dat de regering verwerkt in de berekening van de inflatie - heeft weinig aandacht gekregen. De prijsverhogingen begonnen na de terroristische aanvallen van 11 september en werden versterkt door de dubbele dreun van de oorlogen in Irak en Afghanistan die de vraag stimuleerden en de opkomst van industriŽle machten zoals China die de kosten van de benodigde grondstoffen opjoegen.
 
De fabrikanten voerden de produktie koortsachtig op na de invasie van de VS in Afghanistan in 2001. Afgelopen jaar werden ongeveer 1,5 miljard stuks munitie geproduceerd, meer dan 3 Ĺ keer zoveel als in 2001. De militaire uitgaven voor klein kaliber munitie zijn gestegen van 242 miljoen dollar in 2001 tot 688 miljoen dollar in 2006. Bij de militairen geliefde munitiesoorten beginnen schaars te worden op de civiele markt.
 
Seattle Times (VS), 16 augustus 2007
 

Onvertaalde berichten:

Pentagon wil Iran uitschakelen met "blitz" van drie dagen
Het Pentagon heeft plannen opgesteld voor grootschalige luchtaanvallen tegen 1200 doelen in Iran. Het doel is het in drie dagen tijd van de kaart vegen van de Iraanse militaire capaciteit, aldus een veiligheidsexpert.
Sunday Times (GB), 2 september 2007
 
Adempauze voor Iran?
In een nieuw rapport heeft het Internationaal Atoomagentschap van de VN bevestigd dat er sinds mei "aanzienlijke vooruitgang" is geboekt in de medewerking van Iran aan het IAEA. De haviken in Washington zullen er niet blij mee zijn.
Asia Times (Hong Kong), 1 september 2007
 
Vuur met vuur bestrijden?
De recente aankondiging door de regering-Bush van tientallen miljarden aan nieuwe wapens en militaire hulp voor IsraŽl, Saudi-ArabiŽ, Egypte en andere Golfstaten werd voorgesteld als de oplossing voor veel van de problemen waar de regio mee te kampen heeft. Maar het beleid komt neer op vuur met vuur bestrijden.
Frida Berrigan in Common Dreams (VS), 31 augustus 2007
 
Groot-BrittanniŽ is thuis aan de drugs en in Helmand failliet
De enorme toename in opiumteelt in Afghanistan geeft aan dat de Britse regering niet in staat is om een fundamentele economische wet te begrijpen.
The Guardian (GB), 29 augustus 2007
 
IsraŽl trekt troepen terug van grens met SyriŽ
Het IsraŽlische leger heeft besloten dat oorlog met SyriŽ onwaarschijnlijk is en is bezig om troepen terug te halen uit de betwiste Golan-hoogte na maanden van spanning aan de grens, aldus veiligheidsfunctionarissen.
Associated Press (VS), 29 augustus 2007
 
Wat gebeurt er als Iran de Straat van Hormuz blokkeert?
Iran heeft gezegd dat het op een Amerikaanse aanval zal reageren met een blokkade van de handel door de Straat van Hormuz, de nauwe doorgang die door tankers gebruikt wordt om olie van de Perzische Golf naar de rest van de wereld te vervoeren.
Wall Street Journal (VS), 27 augustus 2007
 
Alle opties op tafel?
In Washington is een opmerkelijke en onheilspellende campagne gaande om "Iran onder controle te houden", die in werkelijkheid blijkt te betekenen "Iraanse invloed in te perken".
Noam Chomsky in Khaleej Times (Dubai/VAE), 27 augustus 2007
 
Moraal Amerikaanse soldaten op dieptepunt in slepende Irak-oorlog
Met verlengde actieve-dienstperiodes, een verhoging van het aantal keren dat men ingezet wordt en nieuwe tactieken die hen in afgelegen posten stationeren met meer gevaar, hebben Amerikaanse soldaten het gevoel dat hun leiders het contact met de werkelijkheid kwijt zijn.
Los Angeles Times (VS), 25 augustus 2007
 
Zelfs ik trek de "waarheid" over 11 september in twijfel
Iedere keer dat ik in het buitenland een lezing geef over het Midden-Oosten is er wel iemand in het gehoor - ťťntje maar - die ik een "razer" zal noemen. Zijn - of haar - vraag gaat ongeveer zů: waarom schrijf je niet over wat je werkelijk weet over 11 september, als je gelooft dat je een vrije journalist bent?
Robert Fisk in The Independent (GB), 25 augustus 2007
 
Milities hebben Iraaks elektriciteitsnet in handen
Gewapende groepen hebben in toenemende mate de verouderde schakelstations in handen die de elektriciteit distribueren in Irak, aldus de verantwoordelijke minister.
New York Times (VS), 23 augustus 2007
 
Historici plaatsen vraagtekens bij versie Bush van lessen Vietnam-oorlog voor Irak
De Amerikaanse terugtrekking uit Vietnam wordt over het algemeen herinnerd als een smadelijk einde van een ondoordachte oorlog - maar wel een met weinig negatieve repercussies voor de VS en zijn bondgenoten. Maar in zijn recente aansporingen aan zijn landgenoten om koers te houden in Irak betwist president Bush die historische herinnering.
New York Times (VS), 23 augustus 2007
 
Hoe kan deze bloedige mislukking gezien worden als een goede oorlog?
De westerse bezetting van Afghanistan heeft geen vrede gebracht en geen ontwikkeling - en het geeft voeding aan de terreurdreiging.
The Guardian (GB), 23 augustus 2007
 
De oorlogstrom van Bush tegen Iran wordt steeds luider
Het is alsof ik terug ben als analist bij de CIA en probeer om de kansen in te schatten van een aanval op Iran. Maar ditmaal is de vermoedelijke aanvaller toevallig onze eigen president.
Ray McGovern in Counterpunch (VS), 22 augustus 2007
 
De verloren oorlog
Papavers waren het eerste dat de Britse officier Leo Docherty opmerkte toen hij in april 2006 aankwam in de roerige Afghaanse provincie Helmand. Binnen twee weken van zijn stationering in de afgelegen stad Sangin besefte hij dat "opium de economische pijler van de regio is en dat iedereen erbij betrokken is, tot aan de hoogstgeplaatse mensen in het plaatselijk bestuur."
Washington Post (VS), 19 augustus 2007
 
Heeft Amerika een nieuw "11 september" nodig?
Scott Horton voelt journalist Stu Bykofsky van de Philadelphia Daily News aan de tand over zijn suggestie dat Amerika een nieuw "11 september" nodig heeft.
Antiwar.com (VS), 18 augustus 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |