menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 42, 2007
15 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
"Zeven landen in vijf jaar"
 
Terwijl het Witte Huis van Bush de mogelijkheid van gewapend conflict met Iran propageert, suggereert een beklemmende passage in de vorige maand gepubliceerde memoires van oud-generaal Wesley Clark dat een nieuwe oorlog deel uitmaakt van een lang geplande strategie die "regime change" voorziet in niet minder dan zeven staten in het Midden-Oosten. Het is de eerste keer dat een hooggeplaatste voormalige officier beweerd heeft van het bestaan van dergelijke plannen af te weten.
 
In zijn memoires beschrijft de vroegere viersterren-generaal twee bezoeken aan het Pentagon die volgden op de terreuraanslagen van september 2001. Bij het eerste bezoek, minder dan twee weken na 11 september, zei een "hoge generaal" volgens Clark: "We gaan Irak aanvallen. Het besluit is in feite genomen." Zes weken later was Clark opnieuw in Washington om dezelfde generaal te spreken en vroeg of het plan er nog steeds was. Het antwoord was onthutsend. "'Oh, nog erger dan dat', zei hij en hield een memo omhoog. 'Hier is het papier van het bureau van de minister (toen nog Donald Rumsfeld) waar de strategie op staat. We gaan zeven landen aanpakken in vijf jaar.' En hij noemde ze, beginnend bij Irak en SyriŽ en eindigend bij Iran." Hoewel Clark de andere vier landen niet noemt, heeft hij in interviews gezegd dat de lijst ook Libanon, LibiŽ, SomaliŽ en Sudan omvatte.
 
Salon.com (VS), 12 oktober 2007
 

 
Antropologen helpen Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak
 
Tracy, die haar achternaam liever niet noemt, zit in Oost-Afghanistan bij de Amerikanse parachutisten en is een lid van het allereerste Human Terrain Team, en experimenteel programma van het Pentagon dat antropologen en andere sociale wetenschappers detacheert bij Amerikaanse gevechtseenheden in Afghanistan en Irak om daar op te treden als culturele adviseurs en suggesties te doen voor manieren om lokale steun te verwerven zonder het gebruik van militair geweld. Afgelopen maand gaf minister van defensie Robert Gates toestemming om 40 miljoen dollar extra aan het programma te besteden, waardoor elk van de 26 gevechtsbrigades de beschikking krijgt over een team van sociale wetenschappers. Vandaar dat recruteringsofficieren koortsachtig bezig zijn meer wetenschappers te vinden die naar het front willen om stamstructuren te duiden en culturele verschillen uit te leggen.
 
Op de universiteiten neemt de kritiek toe. In het licht van het misbruik van sociale wetenschappen voor contraguerrilla in het verleden.noemen sommigen het programma "huurlingenantropologie", die bovendien het eigenlijke wetenschappelijke werk in gevaar brengt, omdat nu onbedoeld alle wetenschappers gezien gaan worden als inlichtingenvergaarders voor de VS-militairen. Hugh Gusterson, een antropologieprofessor van George Mason University en tien andere antropologen verspreiden een on-line petitie die antropologen oproept om de teams te boycotten, met name in Irak. "Hoewel dit werk door de voorstanders vaak wordt voorgesteld als een bijdrage aan een veiliger wereld, werkt het in plaats daarvan mee aan een brute bezettingsoorlog die grote aantallen slachtoffers tot gevolg heeft."
 
International Herald Tribune, 4 oktober 2007
 

 
Demonstranten eisen troepen terug uit Irak
 
Duizenden demonstranten uit het hele land verzamelden zich hier afgelopen zaterdag voor de tweede achtereenvolgende week om de beŽindiging van de oorlog in Irak te eisen. De demonstratie werd georganiseerd door de landelijke basisbeweging Troops Out Now Coalition en bracht een nieuwe generatie jongeren in beweging die zich verzetten tegen een oorlog die nu zijn vijfde jaar ingaat.
 
Op 15 september was er al een demonstratie van volgens de organisatoren meer dan 100.000 mensen (volgens Associated Press "tienduizenden") geweest waartoe was opgeroepen door Act Now to Stop War and End Racism (ANSWER). Daar waren ook vertegenwoordigers van de vakbeweging aanwezig, zoals een bus vol activisten van District 37 van de American Federation of State County and Municipal employees (AFSCME), de grootste ambtenarenbond van New York. De United for Peace and Justice Coalition heeft opgeroepen tot een nieuwe reeks demonstraties in 11 regio's in het hele land op 27 oktober, waaronder in Boston, Chicago, Los Angeles, New Orleans, New York, Philadelphia, Salt Lake City en San Francisco.
 
The Boston - Bay State Banner (VS), 4 oktober 2007
 

Onvertaalde berichten:

Aan de andere kant van de Lijn
Er zijn twee IsraŽls: ťťn binnen de Groene Lijn, de grens van 1967, en de ander een bezettende macht die zich nog daar voorbij uitstrekt. Aan de andere kant van de Groene Lijn, op de Westoever, veroverd in 1967, is een ander land. Noch IsraŽl noch Palestina, maar een wetteloos gebied, waar de Joodse 'settler', met een geweer in de ene hand en een gebedenboek in de andere, de onbetwiste koning is.
New York Times (VS), 14 oktober 2007
 
Coalitie in Irak wordt snel kleiner
De Britse beslissing om de helft van de 5.000 Britse soldaten terug te roepen uit Irak in het komende voorjaar is de meest recente klap voor de door de VS geleide coalitie. Het bondgenootschap brokkelt af, en snel ook. De Amerikanen niet meegerekend was de multinationale troepenmacht ooit 50.000 man sterk. Halverwege volgend jaar zullen dat er nog maar 7.000 zijn.
Associated Press (VS), 11 oktober 2007
 
"Besprekingen in november moeten alomvattend zijn"
Om te slagen moet de IsraŽlisch-Palestijnse conferentie van volgende maand de contouren van een permanent vredesakkoord opstellen en ondersteunen en zich verzekeren van de deelname van Arabische staten die op dit moment IsraŽl niet erkennen, waaronder SyriŽ. Dit staat in een brief die op 10 oktober aan president George W. Bush gestuurd is door een groep van acht vroegere Amerikaanse top-beleidsmakers.
Inter Press Service (Int.), 10 oktober 2007
 
Gordon Brown "zal luchtaanvallen op Iran steunen"
Gordon Brown heeft toegezegd om Amerikaanse luchtaanvallen tegen Iran te steunen als de Islamitische republiek grootschalige aanvallen van militanten organiseert tegen Britse of Amerikaanse troepen in Irak, aldus hoge functionarissen van het Pentagon.
Daily Telegraph (GB), 8 oktober 2007
 
VS hervat pogingen om Afghaanse opiumoogst te vernietigen
Na de grootste opiumoogst in de geschiedenis van Afghanistan hebben Amerikaanse functionarissen pogingen hervat om de regering over te halen tot het sproeien van herbiciden op opiumpapavers.
New York Times (VS), 8 oktober 2007
 
Afghanistan "brengt toekomst Navo in gevaar"
De bevelhebber van de Navo-strijdkrachten in Afghanistan heeft gewaarschuwd dat het overleven van het bondgenootschap gevaar loopt, temidden van tekenen dat verschillende cruciale leden hun rollen tegen de opstand aan het heroverwegen zijn.
Daily Telegraph (GB), 8 oktober 2007
 
Folteraars van Bush volgen Nazis na
Ik weet nog wat mijn eerste reactie was op de berichten over martelingen in Guantanamo Bay: ik beschuldigde degenen die dit zeiden van overdrijving of opzettelijke misleiding. Het kwam erop neer dat ik erop vertrouwde dat de president zich in oorlogstijd zou houden aan de rechtsorde die we toen en nu nog steeds verdedigden. Tot ik gedwongen werd om het bewijsmateriaal onder ogen te zien.
Sunday Times (GB), 7 oktober 2007
 
De logistiek van een terugtrekking
Het zou 75 dagen duren om ze voorbij te zien rijden met 50 kilometer per uur. Zů beschrijft Lenny Richoux, logistiek expert van de Amerikaanse luchtmacht, het aantal voertuigen dat uit Irak gehaald moet worden als de huidige troepeninzet op zijn eind loopt.
Washington Times (VS), 7 oktober 2007
 
Waarom? Zes jaar na de invasie van Afghanistan
Zondag 7 oktober was de zesde verjaardag van de inval in Afghanistan door de VS, Groot-BrittanniŽ en hun bondgenoten. Maar zes jaar later is Groot-BrittanniŽ opnieuw, net als in Irak, de ondergeschikte, die de levens van zijn soldaten op het spel zet zonder veel werkelijke invloed op de oorlog.
The Independent (GB), 6 oktober 2007
 
Taliban bereiden grote campagne voor
Na het succes van hun voorjaarsoffensief van 2006 werd verwacht dat de Taliban dit jaar nog meer winst zou boeken. Dat is niet gebeurd, maar plannen voor een massale opstand staan geenszins in de ijskast.
Asia Times (Hong Kong), 5 oktober 2007
 
Schrijver dringt bij Canada aan op heroverweging inzet in Afghanistan
De Navo heeft zich lelijk verslikt in Afghanistan maar zet nog steeds een "vreemde, oneerlijke retoriek" in die de vooruitgang overdrijft en daarbij valse hoop wekt. Aldus de vroegere Britse diplomaat en succesvolle auteur Rory Stewart.
The Canadian Press (Can.), 3 oktober 2007
 
Dodental bij Afghaanse politie "duizelingwekkend"
In de landelijke districten Panjwaii en Zhari worden Afghaanse politieagenten sneller gedood dan ze vervangen kunnen worden, zegt een van hun Canadese mentoren.
Toronto Star (Can.), 1 oktober 2007
 
VN: Geweld in Afghanistan bijna kwart omhoog in 2007
Afghanistan beleeft zijn meest gewelddadige jaar sinds de Amerikaanse invasie van 2001, volgens een intern rapport van de Verenigde Naties. Het rapport staat in scherpe tegenstelling met recente optimistische evaluaties door president Bush en zijn Afghaanse tegenhanger Hamid Karzai.
McClatchy Newspapers (VS), 1 oktober 2007
 
Britse leger "raak door sergeants heen"
De speciale veiligheidsadviseur van de Britse premier Gordon Brown heeft gewaarschuwd dat de Britse troepen in Afghanistan zů onderbezet zijn dat ze niet in staat zijn om sergeants en officieren te vervangen die gedood of gewond worden in acties tegen de Taliban.
The Independent (GB), 1 oktober 2007
 
Wat doen we met Iran?
Een gerespecteerde Amerikaanse krant had een primeur deze week: vice-president Dick Cheney heeft een Machiavelliaans plan uitgedacht voor een aanval op Iran. Het voornaamste punt hieruit: IsraŽl begint met het bombarderen van een Iraanse nucleaire installatie, Iran reageert door het afschieten van raketten op IsraŽl, en dit laatste zal dienen als voorwendsel voor een Amerikaanse aanval op Iran.
Uri Avnery in Counterpunch (VS), September 29/30, 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |