menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2007
10 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Atoomcrisis zonder reden?
 
De geheime diensten van de VS zetten het sein op veilig: het Iraanse atoomwapenprogramma is vier jaar geleden beŽindigd. Dit geeft de regeringen in Washington, Londen, Parijs en Bonn misschien de laatste kans om hun fatale politiek ten opzichte van Teheran te corrigeren. Dat zou het gevaar voor escalatie naar oorlog verminderen. Het is nu nog mogelijk om een dergelijke koerscorrectie zonder al te veel gezichtsverlies door te voeren. Daartoe kan men ook ophouden met de onzinnige bewering, die nu in de vier hoofdsteden verkondigd wordt, als zou de opschorting van een Iraans kernwapenprogramma in het jaar 2003 een succes van de gemeenschappelijke politiek van de laatste vier jaar tegenover Teheran zijn. In feite was die politiek contraproductief. De eis dat Teheran volledig en definitief zou afzien van verrijking van uranium heeft alleen de Iraanse hardliners in de kaart gespeeld.
 
Die eis kwam destijds van de toenmalige Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer die zijn zin bij de EU-partners doorzette. Daarom draagt Duitsland nu ook een bijzondere verantwoordelijkheid om het conflict weer te deŽscaleren. De regering Merkel zou nu het initiatief moeten nemen om de al tegen Iran uitgevaardigde VN-sancties in te trekken en Washington tot onderhandelingen over een normalisering van de betrekkingen te bewegen. Maar daar ziet het niet naar uit. Want in werkelijkheid heeft de regering Bush een andere doel: een verandering van regime in Teheran, desnoods met militaire middelen.
 
Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 5 december 2007
 

 
Steun voor geweld in Afghanistan neemt toe
 
Op het eerste gezicht lijkt de enquÍte die in opdracht van de ARD, ABC en de BBC in Afghanistan is doorgevoerd bijna te mooi om waar te zijn. Een meerderheid van de Afghanen denkt dat het met het land de goede kant op gaat, de regering Karzai scoort positief, Duitsland staat in hoog aanzien en zelfs de VS hebben een mate van sympathie die in de islamitische wereld vrij uniek is. Onthullend wordt het onderzoek pas als je kijkt naar de extreme verschillen die er zijn tussen de omstreden provincies in het zuidwesten en oosten en de in vergelijking rustige gebieden in het noordoosten.
 
Zo denken 51% van de Afghanen dat hun kinderen het beter zullen hebben dan zij zelf. Maar in Kandahar is dat bijvoorbeeld maar 18%. En in het noordoosten als geheel denkt rond de 70% dat hun kinderen het NIET beter zullen krijgen. Terwijl de rol van de buitenlandse troepen door 72% in het noordoosten positief gewaardeerd wordt (2006: 70%), steunt in het zuidwesten maar 45% de buitenlandse soldaten (2006: 83%). De achtergrond hiervan is vooral het toegenomen aantal burgerslachtoffers. Verontrustend is ook dat de steun voor aanslagen tegen de Amerikaanse troepen in het zuidwesten van zeven naar 22% gestegen is. Zelfs in het noordoosten waar de Duitsers zitten is dat al een op de vijf.
 
ARD Tagesschau (BRD), 5 december 2007
 

 
De oorlog is loeiheet, maar dienstplicht geeft je koude rillingen
 
Hoezeer het leger ook onder druk staat en hoe hoog de premies ook zijn opgekrikt en de normen verlaagd om de rekruteringsdoelen te halen, gepraat in het Congres over herinvoering van de militaire dienstplicht, is niet meer dan dat: gepraat. Een jaar geleden beloofde de voorzitter in spe van de machtige commissie van het Huis van Afgevaardigden die gaat over processen en middelen [Ways and Means], de Democraat Charlie Rangel uit New York, de dienstplicht te herintroduceren. En hij diende wetgeving daartoe in, die echter snel verwezen werd naar een subcommissie, waar deze tot nu toe is blijven hangen. En nadat generaal Douglas Lute, de speciale assistent van het Witte Huis voor Irak en Afghanistan [bijgenaamd de oorlogstsaar] in augustus had verklaard dat de dienstplicht op zijn minst in overweging moest worden genomen, haastten het Pentagon en het Witte Huis zich te verklaren dat dit geen optie was en Lute trok zich snel terug van dit explosieve onderwerp.
 
Blijft staan dat de huidige situatie oneerlijk is voor de militairen die worden uitgezonden voor vijftien maanden en dan al snel weer opnieuw worden uitgezonden, zodat ze de afgesproken tijd die ze thuis mogen doorbrengen - twee maanden thuis voor elke maand uitzending - bij lange niet halen. Dit is het gevolg van een vrijwilligersleger dat te klein is voor een lange oorlog, zo zegt Lawrence Korb van het Center for Defense Information in Washington.
 
Military.com (VS), 3 december 2007
 

Onvertaalde berichten:

Golfstaten bevragen VS over Iran en IsraŽl
Vertegenwoordigers van de Arabische Golfstaten hebben de Amerikaanse minister van Defensie Gates kritisch bevraagd over de Amerikaanse politiek met betrekking tot Iran en IsraŽl, nadat Gates er bij hen op aangedrongen had om Teheran te dwingen met uraniumverrijking te stoppen.
Associated Press (VS), 8 december 2007
 
CIA vernietigde video van marteling al-Qaidagevangenen
De CIA heeft video-bewijsmateriaal vernietigd van de harde ondervraging van leden van al-Qaida die gevangen werden gehouden onder het geheime "rendition"-programma, zo werd op 6 december onthuld.
The Guardian (GB), 7 december 2007
 
Beveiligingsfirma's in Afghanistan: deel van het probleem?
Particuliere beveiligingsbedrijven dragen bij aan de toename van de wetteloosheid in Afghanistan, aldus zowel Afghaanse als internationale deskundigen.
Institute for war & peace reporting (GB), 6 december 2007
 
Bewijs van onschuld afgewezen in Guantanamo
Een paar maanden nadat Amerikaanse troepen een Duitse man vanuit Pakistan afvoerden naar de militaire gevangenis in Guantanamo Bay in 2002, kwamen zijn Amerikaanse cipiers tot de conclusie dat hij geen terrorist was. Maar de 19-jarige student werd niet vrijgelaten.
Washington Post (VS), 5 december 2007
 
"Ik kom Guantanamo niet meer uit"
"We hebben belangrijk nieuws voor je!" Joseph, getekend aan de vloer van een cel in Camp Six van Guantanamo, zei niets. Maar hij had zelf ook nieuws te vertellen.
Boston Globe (VS), 3 december 2007
 
Geheime dienst JordaniŽ: filiaal van de CIA
Gedurende dat afgelopen zeven jaar heeft een imposant gebouw aan de rand van Amman dienst gedaan als een geheime gevangenis voor de CIA. Sinds 2000 zijn tenminste twaalf niet-Jordaanse terreurverdachten hier in opdracht van de CIA gevangen gehouden en ondervraagd.
Washington Post (VS), 1 december 2007
 
Een partner in het omgaan met Iran?
De inspanningen om de Noordkoreaanse trotsering van het Non-Profileratieverdrag via onderhandelingen op te lossen zou wel eens succesvol kunnen blijken. Als dat zo is, biedt die ervaring dan een richtlijn voor het omgaan met de uitdaging van het nucleaire programma van Iran?
Zbigniew Brzezinski in The Washington Post (VS), 30 november 2007
 
Bombarderen maar?
Het lijkt wel of er iedere week meer berichten komen die het spookbeeld oproepen van George Bush die Irak en Afghanistan tot punten in een bloedige driehoek maakt door Iran aan te vallen. Met dit in het achterhoofd besloot Metro Times te gaan praten met de man die letterlijk het boek schreef over de intenties van Bush.
Interview with Scott Ritter in Metro Times (VS), 30 november 2007
 
Iraakse cijfers kloppen niet, meent VS
Nu Amerikaanse troepen minder actief worden in Irak is het leger in toenemende mate afhankelijk van Iraakse strijdkrachten om te rapporteren over een scala van cruciale statistieken, van het aantal aanslagen op de plaatselijke infrastructuur tot het aantal Iraakse burgers dat gedood of gewond werd.
Los Angeles Times (VS), 30 november 2007
 
Afghanistan nu het gevaarlijkst voor Amerikaanse troepen
In een verbazende ommekeer is Afghanistan nu een gevaarlijker plaats geworden voor Amerikaanse troepen dan Irak. Het dodental in Afghanistan is nu bijna twee keer zo groot als in Irak, volgens een analyse van ABC News.
ABC News (VS), 30 november 2007
 
De volgende preventieve aanval van Bush
George W. Bush houdt zich nu bezig met zijn nalatenschap. Dekking zoeken. Wegwezen.
Washington Post (VS), 29 november 2007
 
Iraakse parlementariŽrs protesteren tegen Amerikaanse bewakers
Tientallen Iraakse parlementariŽrs zijn op 28 november het parlementsgebouw uit gelopen om te protesteren tegen wat zij zien als een overmatig agressieve en vernederende behandeling door Amerikaanse soldaten bij het binnenkomen van de afgevaardigden in de zwaar versterkte "Green Zone" in Bagdad, waar het parlement gevestigd is.
Los Angeles Times (VS), 29 november 2007
 
VS voert geheime oorlog op Iraaks-Iraanse grens
De Amerikaanse oorlog in Irak had tot dusver nauwelijks invloed gehad op de bewoners van Sidikan, een Koerdisch stadje in de bergen waar de grenzen van Irak, Iran en Turkije bij elkaar komen. Maar de omgeving is in snel tempo veranderd in de frontlinie van het volgende conflict.
Asia Times (Hong Kong), 28 november 2007
 
Wat een nieuwe leider in Pakistan betekent voor de VS
Het was een heel goede week voor Saudi-ArabiŽ. De bij de koninklijke familie geliefde Pakistaanse "president in ballingschap", Nawaz Sharif, keerde terug naar zijn land in een triomfantelijke thuiskomst, en wierp daarbij een belangrijke uitdaging op aan het regime van generaal Pervez Musharraf, op dit moment nog steeds de favoriet van de Verenigde Staten.
AlterNet (VS), 28 november 2007
 
Bedoelde Livni wat ze zei?
De verbinding die de IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni in de week vůůr Annapolis maakte tussen de Palestijnse vluchtelingen en de Palestijnse burgers van de staat IsraŽl - door te zeggen dat beide hun oplossing zouden kunnen vinden in een toekomstige Palestijnse staat - liet weinig aan de verbeelding over, want deze keer werden de opmerkingen gemaakt door de IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken en in naam van de IsraŽlische regering - en hierin ligt het gevaar.
Haaretz (Isr.), 26 November 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |