menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2007
24 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Deze week wegens eindejaarsdrukte geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Gevangenen spreken over marteling en mishandeling door Afghaans personeel
Rond een kwart van de gevangenen waarmee in Afghaanse gevangenissen werd gesproken in het kader van Canadese inspecties nadat ze waren overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten, zegt gemarteld of mishandeld te zijn. Volgens mensenrechtengroeperingen bevestigt dit hun oproep om alle overdrachten van gevangenen door Canadese strijdkrachten stop te zetten.
The Globe and Mail (Can.), 20 december 2007
 
Poging van Bush om Iraanse banken te straffen mislukt
Volgens analisten en diplomaten stuit de nieuwe politiek van de regering Bush om Iraanse banken te bestraffen op grote problemen, nu financiŽle instellingen in Rusland, China en een groot deel van het Midden-Oosten weigeren om de banden met Iran te verbreken.
International Herald Tribune (Fr.), 18 december 2007
 
Sterven met de Filistijnen
De beroemdste woorden die ooit in Gaza werden gesproken waren die van Samson (Richteren 16:30): "Laat mij sterven met de Filistijnen!" De Bijbelse geschiedenis dreigt zich nu te herhalen met een verwisseling van rollen: de tempel kan omver worden gehaald door de Palestijnen (die hun naam aan de Filistijnen danken) en de heersers van IsraŽl zullen zich onder de doden bevinden.
Uri Avnery op Antiwar.com (VS), 18 december 2007
 
Politiechef van Basra: Britten laten moord en chaos achter
De volledige omvang van de chaos die de Britse strijdkrachten achterlaten in Basra werd gisteren duidelijk toen het hoofd van de plaatselijke politie vertelde over een provincie die in de greep is van goedbewapende milities die sterk genoeg zijn om de officiŽle ordebewaarders de baas te zijn en bruut genoeg om vrouwen die als onvoldoende islamitisch beschouwd worden te onthoofden.
The Guardian (GB), 17 december 2007
 
De ene bom na de andere. Een gewelddadige cartografie.
Commentaar van een bommenwerperpiloot uit de Tweede Wereldoorlog bij een verzameling tekeningen die betrekking hebben op de geschiedenis van het bombarderen.
Counterpunch (VS), 17 december 2007
 
Vijf mythen over martelingen en het achterhalen van de waarheid
Dus de CIA heeft Abu Zubaida, de eerste al-Qaida verdachte die werd onderworpen aan de 'waterboarding' methode, inderdaad gemarteld. Dat zegt John Kiriakou, de eerste rechtstreeks bij het ondervragen van hoge al-Qaida verdachten betrokken CIA-agent, die in het openbaar een verklaring heeft afgelegd. Maar heeft het ook gewerkt?
Washington Post (VS), 16 december 2007
 
Wordt Bush gestopt ten aanzien van Iran?
Het vrijgeven van de National Intelligence Estimate over de nucleaire status van Iran is de laatste stap in een reeks aanvallen van het Pentagon en de inlichtingendiensten op de oorlogszuchtige houding van de regering Bush.
Truthdig (VS), 16 december 2007
 
"De president accepteert etnische zuiveringen"
Interview met de Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh over de Hitlerbeelden in de VS, het Vietnam van Bush, de 'surge' in Irak en het falen van de Amerikaanse pers.
Spiegel Online (BRD), 16 december 2007
 
Veel Irakezen naar SyriŽ gevlucht tijdens de troepenopbouw van de VS
Een op de vijf Iraakse vluchtelingen in SyriŽ is het slachtoffer van marteling of ander geweld en meer dan een derde is hun land ontvlucht tussen juli en oktober op het hoogtepunt van de troepenopbouw van de VS die een eind moest maken aan het sektarisch geweld in Bagdad. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van een onderzoek door de VN.
McClatchy Newspapers (VS), 14 december 2007
 
Record aantal verdachte zelfmoorden in het leger
Volgens de legerstatistiek over bevestigde of verdachte gevallen van zelfmoord heeft een recordaantal soldaten - 109 - zich dit jaar van het leven beroofd. De sterfgevallen vallen samen met langere uitzenddtijden en het leger trekt 100 miljoen dollar uit voor hulpprogramma's.
USA Today (VS), 13 december 2007
 
VS en hun fundamentalistische stromannen belangrijkste mensenrechtenschenders in Afghanistan
De VS en hun bondgenoten probeerden hun militaire bezetting van Afghanistan te verkopen als het "brengen van vrijheid en democratie voor het Afghaanse volk". Maar de regering van de VS kijkt allereerst naar zijn eigen politieke en economische belangen en heeft een aantal van de meest verraderlijke, antidemocratische, vrouwenhatende en corrupte bendes in Afghanistan aan de macht geholpen en ondersteund.
RAWA (Afghaanse vrouwenorganisatie) op Znet (VS), 12 december 2007
 
De oorlog in een notendop. De slag om Musa Qala
Een stoffige stad op het platteland in een bergachtige streek in het noorden van Helmand. Musa Qala is nauwelijks een centrale strategische positie voor de door de NAVO geleide strijdmacht van ISAF en het samen met hen strijdende Afghaanse nationale leger of voor de Taliban.
Jason Burke in The Guardian (GB), 11 december 2007
 
Karzai brengt de democratie in Afghanistan in discrediet
In een recente toespraak tot de Amerikaans-Afghaanse conferentie van zakenlieden gaf Zalmay Khalilzad, de VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties eindelijk toe dat er talloze problemen waren voor de internationale gemeenschap bij zijn pogingen om een oplossing te vinden voor het Afghaanse conflict. De spreker bekommerde er zich niet om dat zijn opmerkingen tamelijk afgezaagd klonken aangezien dit voor iedereen die de afgelopen zes jaar het ongeluk heeft gehad met de Afghaanse bendes te maken te hebben al gesneden koek was.
Antiwar.com (VS), 11 december 2007
 
Ex-ondervrager van VS vertelt over gevallen van marteling in Afghanistan en Irak
Vertaling door het Open Source Center in de VS van een interview in de Spaanse krant El Mundo met Damien Corsetti, een Amerikaanse soldaat die optrad als ondervrager en aangeklaagd werd wegens misdaden. Hij zegt dat hij heeft gezien hoe er werd gemarteld maar het zelf niet heeft gedaan.
El Mundo (Sp.), 10 december 2007
 
De mythe van een compromis met Iran
Een week geleden waren de Amerikanen gekken die wilden bombarderen. Nu zijn ze naÔevelingen die in de val getrapt zijn. De plotselinge ommekeer van de Amerikaanse regering ten aanzien van de Iraanse nucleaire politiek heeft geleid tot een salto mortale in de manier waarover de bondgenoten praten over de Amerikaanse politiek in de Golf
Financial Times (GB), 10 december 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |