menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2008
22 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Afgelopen jaar 20 keer zoveel bommen op Afghanistan als twee jaar eerder
 
De NAVO en de VS hebben in Afghanistan afgelopen jaar twintig keer zoveel bombardementsvluchten gevlogen als in 2005. De meeste luchtaanvallen vonden plaats ter ondersteuning van Britse en Canadese troepen die vechten in Helmand en Kandahar. Het aantal luchtaanvallen liep in 2007 op tot 3572, twee keer zoveel als in 2006, aldus ISAF. In 2005 waren er tussen de 170 en 180 vluchten. Mensenrechtengroepen die de contraguerrillaoperatie in de gaten houden, zeiden dat er vorig jaar ongeveer 300 Afghaanse burgerslachtoffers vielen als gevolg van vergissingen in de doelkeuze, drie keer zoveel als in 2006.
 
Britse soldaten hebben tot nu toe met geweren en machinegeweren meer dan 4,7 miljoen schoten gelost tijdens acties die volgens hun officieren de meest intensieve sinds de Korea-oorlog waren.
 
The Herald (GB), 18 januari 2008
 

 
Demonstranten eisen sluiting van Guantanamo
 
Bij het Amerikaanse hooggerechtshof zijn tachtig demonstranten gearresteerd die opriepen tot de sluiting van de militaire gevangenis van de VS in Guantanamo Bay in Cuba. Demonstranten droegen oranje trainingspakken in navolging van de in Guantanamo gebruikte gevangenispakken. Er werden door Amnesty International-aanhangers ook demonstraties gehouden in Manilla, Rome, Praag, Brussel en Boedapest.
 
De Amerikaanse demonstranten werden in en buiten het gebouw van het hof gearresteerd en beschuldigd van het overtreden van een verordening die elke vorm van demonstratie op het terrein van het gerechtshof verbiedt. Degenen die binnen waren, werden gearresteerd op basis van een wetsartikel waarin staat dat het een misdrijf is om een "heftige redevoering of oratie"te houden in het gebouw van het hooggerechtshof. De demonstranten hadden "Shut it down!" (sluiten) geroepen. De maximumstraf is 60 dagen gevangenis en/of een boete. Het hooggerechtshof behandelt de kwestie of gevangenen die nog in Guantanamo zitten het recht hebben om hun opsluiting te betwisten voor een Amerikaanse rechtbank.
 
Associated Press via New York Times, 11 januari 2008
 

 
Bundeswehr en Nederlandse commando's zouden Afghanistan-mandaat geschonden hebben
 
In het weekblad Stern zegt Achim Wohlgetan, een voormalige elitesoldaat van de Bundeswehr, dat hij zelf "minstens een dozijn keer" buiten het zogenaamde Area of Responsibility (verantwoordelijkheidsgebied van ISAF) in Afghanistan is ingezet. Voor dergelijke operaties had hij bijvoorbeeld opdracht gekregen van een majoor van de Bundeswehr van afdeling J2 van ISAF die verantwoordelijk is voor het inlichtingenwezen. De paracommando Wohlgetan werd in 2002 bij de brigade in Kaboel ingedeeld voor speciale operaties.
 
Operaties buiten het mandaatgebied van ISAF hadden hij en andere Duitse soldaten ook samen uitgevoerd met militairen van het Nederlandse Korps Commandotroepen (KCT). Dit wordt aangetoond door documenten van de Bundeswehr en het Nederlandse leger. Wohlgetan bevestigt ook dat hij met Nederlandse special forces ter plekke was toen begin augustus 2002 ten zuiden van Kaboel twaalf Afghanen onder onopgehelderde omstandigheden werden doodgeschoten.
 
De voormalige onderofficier bericht ook hoe hij in Afghanistan werd ingezet door de Militšrische Abschirmdienst (MAD - militaire inlichtingendienst), bijvoorbeeld tegen veronderstelde wapenhandelaars en [drugs]laboratoria in Kaboel. Operaties van de MAD in het buitenland zijn pas sinds 2004 bij wet toegestaan en dan nog alleen op terrein van de Bundeswehr. Wohlgetan heeft in januari 2006 ontslag uit dienst genomen en nu een boek gepubliceerd met de titel "Endstation Kabul"
 
Spiegel Online (BRD), 9 januari 2008
 

Onvertaalde berichten:

Hoe het Pentagon een leugen in de wereld bracht
Hoge Pentagonfunctionarissen - klaarblijkelijk handelend volgens een bredere beleidsbeslissing van hun regering - gebruikten een onofficiŽle Pentagon-briefing om het Amerikaans-Iraanse incident in de Straat van Hormuz op 6 januari uit te bouwen tot een sensationeel verhaal dat blijk zou geven van de militaire agressie van Iran, zo blijkt uit een reconstructie van de gebeurtenissen die volgden op het incident.
Inter Press Service (Int.), 16 januari 2008
 
VS laat gerechtelijke vervolging van huurlingen na
De Amerikaanse regering heeft de wettelijke bevoegdheid om werknemers van ingehuurde bedrijven te vervolgen voor misdaden die zij in Irak begaan hebben, maar weigert vaak om deze bevoegdheid te gebruiken.
The Guardian (GB), 16 januari 2008
 
"Militanten ontsnappen aan Pakistaanse controle"
De voornaamste Pakistaanse militaire inlichtingendienst heeft de controle verloren over sommige van de netwerken van militanten die de dienst sinds de jaren '80 onder zijn vleugels heeft gehad, en heeft nu te kampen met de gewelddadige terugslag van dat beleid.
New York Times (VS), 15 januari 2008
 
De handen van Ezau
Wie van de twee mannen is de leider van de grootste supermacht op aarde en welke is de baas van een kleine satellietstaat? Een bezoeker van een andere planeet die de persconferentie in Jeruzalem bijwoonde zou het moeilijk hebben gevonden om niet te antwoorden dat Olmert de president van de supermacht is, en Bush zijn vazal.
Uri Avnery in The Daily Times (Pakistan), 15 januari 2008
 
VS valt Brits plan af om Afghaanse milities te bewapenen
De Amerikaanse generaal die belast is met de training van de Afghaanse politie heeft kritiek geuit op Britse plannen om plaatselijke milities te bewapenen, in een poging om de Taliban te verslaan.
The Independent (GB), 14 januari 2008
 
Amerikaanse rechtbank: martelingen waren "te verwachten"
Een Amerikaans federaal Hof van Beroep heeft de eis verworpen van vier Britse moslims die huidige en vroegere hogere Pentagonfunctionarissen aanklaagden vanwege martelingen en tegen hun godsdienst gerichte mishandelingen in de Amerikaanse militaire gevangenis op Guantanamo Bay in Cuba.
McClatchy Newspapers (VS), 11 januari 2008
 
Bush in het Midden-Oosten: Iran boven Palestina, IsraŽl boven alles
Het bezoek van Bush aan het Midden-Oosten had voornamelijk te maken met Iran - ondanks de officiŽle centrale boodschap van steun aan een IsraŽlisch-Palestijns vredesproces.
Phyllis Bennis in Znet (VS), 10 januari 2008
 
Wie vermoordt de vrouwen van Basra?
In Basra, de op ťťn na grootste stad van Irak, werd 2008 ingeluid door een aankondiging van het aantal vrouwen dat in 2007 door islamistische milities gedood was.
Common Dreams (VS), 10 januari 2008
 
Ex-marinier: "Afghaanse burgers nodeloos gedood"
Een vroeger lid van een elite-eenheid van het Amerikaanse korps mariniers die vorig jaar actief was in het oosten van Afghanistan heeft getuigd dat zijn kameraden zonder noodzaak burgers hebben gedood nadat hun konvooi was getroffen door een zelfmoordaanslag.
New York Times (VS), 9 januari 2008
 
De mythe van het sectarisme
Als de VS weggaat uit Irak zal het sectarische geweld tussen sunnieten en sji'ieten erger worden. Dit belangrijke stukje retoriek wordt door alle partijen gebruikt om het voortduren van de bezetting van Irak te rechtvaardigen.
Dahr Jamail in Information Clearing House (VS), 9 januari 2008
 
Het westen heeft niet alleen de democratie onderdrukt, maar ook de terreur geholpen
De Pakistaanse senator keek wanhopig naar de krantenkop. Die luidde: "VS overweegt nieuwe geheime zet in Pakistan". In een land waar het anti-Amerikanisme bijna een religie is, zo zei de senator, was dit nieuws "een antwoord op de gebeden van de Taliban".
The Guardian (GB), 9 januari 2008
 
De Golf van Tonkin en de Straat van Hormuz
Je zou achterover kunnen leunen en hard lachen om de onzin die gedebiteerd wordt door de mensen die de VS proberen te leiden, als hun acties niet zo gevaarlijk waren. In 1964 was een ander incident, dat veel lijkt op het vermeende incident van 6 january in de Straat van Hormuz, de aanleiding voor het Congres om officieel te beginnen aan de meest dodelijke imperialistische ramp van Amerika.
Counterpunch (VS), 8 januari 2008
 
Rode Kruis uit kritiek op Amerikaans detentiecentrum in Afghanistan
Terwijl de regering-Bush worstelt met het vraagstuk hoe zij de militaire gevangenis in Guantanamo Bay kan sluiten, wordt een soortgelijke poging om een groter en nůg meer van de buitenwereld afschermd Amerikaans detentiecentrum in Afghanstan af te bouwen geplaagd door politieke, juridische en veiligheidstechnische problemen.
New York Times (VS), 7 januari 2008
 
De mist over oorlogsmisdaden
Een eenheid mariniers was op een stoffige weg in Irak, ver van huis. Plotseling verscheurde een dodelijke bermbom de kalmte van de vroege morgen. Een soldaat eerste klasse werd gedood en twee andere mariniers gewond. De missie was nu: verzorg de gewonden en vind degenen die hiervoor verantwoordelijk waren... Of gewoon: vergelding?
Frida Berrigan in In These Times, 7 januari 2008
 
Te koop: kernwapengeheimen van het Westen
Een klokkenluider heeft een reeks buitengewone beweringen gedaan over hoe corrupte ambtenaren de diefstal toelieten van kernwapengeheimen door Pakistan en andere staten.
Sunday Times (GB), 6 januari 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |