menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2008
3 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Turks leger gaat na grondoperatie veiligheidscorridor in Noord-Irak instellen
 
De Turkse strijdkrachten gaan tijdelijke veiligheidsbases in Noord-Irak bouwen nadat de troepen het huidige grondoffensief tegen de PKK hebben voltooid. Nadat de meeste troepen die aan het offensief over de grens deelnemen zijn teruggetrokken, plant het leger 11 tijdelijke bases ten zuiden van de grens met Irak om te voorkomen dat de PKK dit gebied ooit weer kan gebruiken om aanvallen op Turkije te lanceren. De in te richten bases moeten volgens militaire bronnen voorkomen dat de PKK zijn kampementen in Hakurk, Zakhu, Zeli en Avasin kan gebruiken en infiltratieroutes via cruciale bergpassen in de Kato en KŁpeli bergen blokkeren. De tijdelijke bases komen in Zap, Avasin, Hakurk, de Zinhat pas, Zeli, Mezi, Haftanin, Qanimasi, Mergasor en Barzan.
 
Het is goed mogelijk dat deze bases problemen zullen creŽren met het Koerdisch bestuur in het semi-autonome Noord-Irak. Het [Koerdische] parlement aldaar heeft al opgeroepen tot de sluiting van de Turkse militaire basis in Bamerni, ten westen van Amadiyah. Plaatselijke bewoners hebben daar onlangs voorkomen dat een Turks tankeskader de kazerne uit kon rijden om de militairen die de grens overkwamen te helpen. De basis in Bamerni is in gebruik genomen in 1997 [tijdens het bewind van Saddam Hoessein]. Er zijn verder Turkse bases in Batufa, Kanimasi en Dilmentepe in Noord-Irak met in totaal een paar duizend Turkse soldaten.
 
Today's Zaman (Tur.), 29 februari 2008
 

 
Permanent commando Amerikaanse leger in Koeweit
 
De Amerikaanse landmacht (US Army Central) gaat in Koeweit een permanent commando inrichten voor "operaties in het volledige spectrum" in 27 landen van Zuid-West-AziŽ en het Midden-Oosten. De volledige operationele capaciteit moet rond juli worden bereikt. De herstructurering maakt flexibeler offensieve, defensieve en stabiliteitsoperaties mogelijk en is onderdeel van een wereldwijde transformatie van de Amerikaanse strijdkrachten. Het houdt in dat onderdelen op het gebied van logistieke steun, militaire inlichtingen, civiel-militaire samenwerking en medische troepen permanent voor deze regio beschikbaar zullen komen.
 
Army Central nam onder de naam 3rd Army deel aan de bliksemoorlog tegen Bagdad in 2003. Het heeft zijn voetafdruk in 22 van de 27 landen in de betrokken regio waaronder Kenia (operaties gericht op het buurland SomaliŽ) , Qatar (Patriotraketten gericht op Iran), Bahrein (idem) en Koeweit zelf (steun voor de marine). Het commando is nu opgekalefaterd tot een strijdmacht die soepel kan overschakelen van een oorlog met hoge intensiteit naar reguliere oorlogsvoering en ook humanitaire operaties kan uitvoeren.
 
Stars & Stripes (VS), 23 februari 2008
 

 
Iraakse bewakers bij Bagdad verlaten hun post
 
Met de VS verbonden veiligheidstroepen hebben meegedeeld dat ze hun posten in een onrustig gebied ten zuiden van Bagdad hebben verlaten als protest tegen luchtaanvallen die deze maand aan zeker twaalf burgers het leven zouden hebben gekost. De staking was het gevolg van een recente luchtaanval bij de stad Jarf Sakhr waarbij volgens stamleiders drie leden van het civiele veiligheidcorps, dat moet helpen het geweld in Irak te beperken, waren omgekomen. Volgens het VS-leger hadden helikopters die reageerden op geweervuur bij Jarf Sahkr raketten afgevuurd op een gebouw. Op 2 februari waren in hetzelfde gebied al negen Irakezen waaronder drie leden van de vrijwilligersgroep met de naam Zonen van Irak omgekomen door een vergissing bij een luchtaanval waarvoor de VS de verantwoordelijkheid heeft erkend. Volgens Majeed Janabi, een stamleider die met de VS samenwerkte bij het inrichten van checkpoints kon er deze keer geen sprake zijn van een vergissing. De helikopters waren immers geland en de VS-militairen waren uitgestegen. Ze konden de bewakers in hun uniformen dus zien, maar openden toch het vuur.
 
Het VS-leger betaalt de vrijwilligers, die vroeger ook wel bekend stonden onder de naam "verontruste burgers" of "bewustwordingscomitť's", 10 dollar per dag en voorziet ze van vesten om ze herkenbaar te maken. Volgens de politie in de provincie Babil hebben rond de 2000 vrijwilligers hun posten verlaten in Jarf Sahkr en de naburige dorpen. Het corps telt in heel Irak zo'n 80.000 leden.
 
Los Angeles Times (VS), 17 februari 2008
 

Onvertaalde berichten:

Vroegere aanklager nu getuige ŗ dťcharge
Tot vier maanden geleden was kolonel Morris Davis de voornaamste aanklager in Guantanamo Bay en de meest kleurrijke verdediger van de militaire tribunalen van Bush. Toen had hij afgelopen najaar een conflict met zijn baas. Sindsdien is hij ťťn van die critici geworden die je maar niet kwijtraakt.
New York Times (VS), 28 februari 2008
 
VN-gezant: situatie in Gaza bedreigt vredesinitiatief Annapolis
De leefomstandigheden in de Gazastrook zijn aanzienlijk verslechterd als gevolg van door IsraŽl opgelegde beperkingen aan reizen en handel. Dit bedreigt de gezondheid van de Gazanen en is een hindernis voor het vredesinitiatief dat drie maanden geleden in Annapolis werd gelanceerd, aldus de hoogste gezant in het Midden-Oosten van de VN.
Washington Post (VS), 27 februari 2008
 
Karzai beheerst maar eenderde deel Afghanistan
Meer dan zes jaar nadat de VS Afghanistan binnenviel om daar een stabiel centraal regime te vestigen beheerst de regering in Kabul onder president Hamid Karzai maar 30 procent van het land, aldus de hoogste Amerikaanse inlichtingenfunctionaris.
Associated Press (VS), 27 februari 2008
 
Navo heeft te maken met verrassend sterke Taliban
In de anderhalf jaar sinds de Navo het zuiden van Afghanistan overnam van de Amerikaanse strijdkrachten is de missie dramatisch veranderd. Nederlandse en andere troepen van het bondgenootschap blijken nu in de frontlinies te liggen van een hernieuwde strijd met een slimmere en agressievere Taliban.
Washington Post (VS), 26 februari 2008
 
Meest gezocht
Op 13 februari werd Imad Moughniyeh, een hoge bevelhebber van Hizbollah, vermoord in Damascus. Een krantenartikel meldde dat hij op de tweede plaats stond van de lijst van "meest gezochte militanten in de wereld". Als in dit geval het begrip "de wereld" zou worden uitgebreid tot de wťrkelijke wereld, zouden we wel een paar andere kandidaten vinden voor de de titel van meest gezochte aartscrimineel. Het is leerzaam om na te gaan waarom dit zo is.
Noam Chomsky in TomDispatch (VS), 26 februari 2008
 
Frankrijk en Golfstaten beginnen oefeningen
Frankrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zijn gezamenlijke militaire oefeningen begonnen in de schaduw van de crisis in verband met het kernenergieprogramma van buurland Iran.
The Jerusalem Post (Isr.), 26 februari 2008
 
Levens vrouwen slechter dan ooit
Knagende armoede en de escalerende oorlog brengen een toenemend aantal Afghaanse families ertoe hun dochters te verkopen in gedwongen huwelijken.
The Independent (GB), 25 februari 2008
 
Hoop op vermindering Britse troepen in Basra de bodem ingeslagen
Een uiteindelijke totale veldslag om Basra wordt gezien als "onvermijdelijk" nu hardnekkig geweld Britse troepen langer in Zuid-Irak vasthoudt dan eerder verwacht werd.
The Observer (GB), 24 februari 2008
 
De oorlog van drie biljoen
De regering-Bush had ongelijk over de baten van de Irak-oorlog en ook over de kosten van de oorlog. De president en zijn adviseurs verwachtten een snel, goedkoop conflict. In plaats daarvan hebben we nu een oorlog die meer kost dan iemand zich maar voorgesteld kon hebben.
The Times (GB), 23 februari 2008
 
Iran wijst Amerikaans bewijsmateriaal over wapens af
In recente ontmoetingen met VN-wapeninspecteurs hebben Iraanse functionarissen topgeheim bewijsmateriaal van de hand gewezen als "verzonnen". Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat dit materiaal bewijst dat Iran geprobeerd heeft om geavanceerde kernwapens te ontwikkelen, aldus de nucleaire waakhond van de VN.
McClatchy Newspapers (VS), 22 februari 2008
 
Amerikaanse betalingen aan Pakistan onder de loupe
Eens per maand levert het Pakistaanse ministerie van Defensie 15 tot 20 pagina's spreadsheet af op de Amerikaanse ambassade in Islamabad. Hierop staan kosten voor voedsel, kleding, onderdak en onderhoud voor de krap 100.000 Pakistaanse troepen in de ontvlambare stammenregio langs de Afghaanse grens, als steun van Amerikaanse contraterreur-inspanningen. Er worden geen bonnetjes bij geleverd.
Washington Post (VS), 21 februari 2008
 
VS zet valse informatie in tegen Iran
Een nieuw rapport over Iran van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) staat op het punt vrijgegeven te worden. De Amerikaanse "preventieve" diplomatie, erop gericht te voorkomen dat de IAEA een "gezondheidsverklaring" zal afgeven die een tegenslag zou betekenen voor de inspanningen van Washington om tot een nieuwe ronde VN-sancties tegen Iran te komen, is in volle gang - met de hulp van valse informatie.
Asia Times (Hong Kong), 20 februari 2008
 
Iraakse oorlogsweduwen worstelen om financieel te overleven
De centrale regering van Irak is karig met pensioenbetalingen aan het steeds toenemende aantal vrouwen die hun echtgenoten verloren hebben. Zonder het geld zitten deze vrouwen vast in een patriarchale samenleving.
Los Angeles Times (VS), 19 februari 2008
 
Eindelijk: de eerste versie van het dossier dat Britten de oorlog in dreef
Nieuw bewijsmateriaal dat het Britse dossier over Iraakse wapens "sexier" gemaakt werd, is boven water gekomen nu de regering eindelijk de eerste geheime versie van het document heeft vrijgegeven.
The Independent (GB), 19 februari 2008
 
Ambitieus spionageplan CIA brokkelt af
De CIA heeft na de aanslagen van 11 september een netwerk opgezet van mantelbedrijven in Europa en elders, als deel van een systeem van "zwarte stations" voor een nieuwe generatie spionnen. Functionarissen zeggen nu dat de nepbedrijven slecht doordacht waren en niet dicht genoeg bij bevolkingsconcentraties van moslims.
Los Angeles Times (VS), 17 februari 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |