menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 14, 2008
1 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Vastgelopen aanval op Basra laat wankele gezag Iraakse regering zien
 
Het offensief van het Iraakse leger tegen de sjiietische militie van de radicale geestelijke Moeqtada al-Sadr in Basra slaagt er niet in beslissende vooruitgang te boeken ondanks de plechtige belofte van de Iraakse premier Noeri al-Maliki om te vechten "tot het einde". In plaats van een demonstratie van macht toont de vastgelopen aanval van de regering het wankele gezag over een groot deel van Bagdad en het zuiden van Irak aan. Terwijl de situatie ontsnapt aan de controle van Maliki hebben saboteurs een van de twee hoofdleidingen van de oliepijplijn bij Basra opgeblazen, waarmee de export van de olievelden rond de stad met een derde zal verminderen.
 
Het belangrijkste bolwerk van de Sadristische beweging in Bagdad is de verarmde Sadr City met een bevolking van 2 miljoen inwoners bijna een tweelingstad van Bagdad. De dichtbevolkte sloppenwijken zijn afgegrendeld door VS-troepen, maar de straten worden gecontroleerd door het Mehdi-leger [van Sadr]. In Basra hebben Iraakse troepen zeven districten afgesloten maar lijken vast te lopen bij hun poging om de strijders van het Mehdi-leger te verdrijven. Gemaskerde schutters hebben in sommige gevallen Iraakse legervoertuigen veroverd of in beslag genomen als ze achtergelaten waren. Ze beschilderen de pantserwagens met pro-Sadr leuzen. Een gecoŲrdineerd mortierbombardement heeft de belangrijkste politiekazerne in de stad bij de Shatt al-Arab waterweg getroffen en er werd hevig geschoten in de grootste winkelstraat van de Iraakse hoofdstad van het zuiden.
 
Patrich Cockburn in The Independent (GB), 28 maart 2008
 

 
Hamas bestraffen is contraproductief gebleken
 
De politiek om Hamas te isoleren en sancties toe te passen tegen Gaza is, zoals te verwachten viel mislukt. De economische omstandigheden zijn rampzalig en leiden tot woede en wanhoop. De geloofwaardigheid van de Palestijnse Autoriteit en andere pragmatische krachten heeft ernstige schade opgelopen. Het vredesproces ligt in duigen. Ondertussen is de greep van Hamas op de strook van Gaza, zogenaamd het belangrijkste doelwit van de politiek, verstevigd.
 
De logica achter de politiek was dat het mogelijk was door druk uit te oefenen op Hamas het schieten met raketten op IsraŽl tegen te gaan. Dat zou aan de Palestijnse bevolking bewijzen dat Hamas niet in staat was zijn beloften na te komen en niet te verrouwen was. Men hoopte dat de Westbank, aangemoedigd door economische groei en het losser maken van de IsraŽlische veiligheidsmaatregelen, plus een nieuw leven ingeblazen vredesproces, zou kunnen dienen als een aantrekkelijk tegenmodel. Maar geen van deze rekeningen is opgegaan.
 
In Gaza is het debat over de werking van de sancties of het belemmeren van de pogingen van Hamas om zijn macht de consolideren een gelopen race. De islamistische beweging heeft een vrijwel effectief geweldsmonopolie en beheerst het politieke proces nagenoeg volledig. Rechtspraak en wetgeving zijn opgekalefaterd. Bij het vormgeven van de maatschappij door gezondheidszorg, onderwijs en godsdienst heeft Hamas de vrije hand.
 
Gareth Evans van International Crisis Group in Christian Science Monitor (VS), 27 maart 2008
 

 
Portret van de vijand
 
Hij ziet eruit als een gewone Afghaan in versleten kleding. Hij zegt dat hij nog jong is, 24 of 25 jaar oud, maar zijn ogen lijken ouder. Hij zegt dat iemand die hij kent of van wie hij houdt is gedood door een bom die uit de lucht viel. De regering probeerde zijn boerderij te verwoesten. Zijn stam leeft de laatste jaren in vete met de regering, en hij voelt dat hij naar de rand van een samenleving wordt geduwd die behoort tot de armste ter wereld. En dus leeft hij met zijn geweer. Hij wiegt het wapen in zijn armen als hij zegt dat hij de traditie van zijn voorouders zal volgen die streden tegen buitenlandse legers. Hij zegt dat hij niet zomaar voetvolk voor de Taliban is. Hij hoort bij de moejahedien, de heilige strijders, die vechten tegen elke ongelovige die probeert Afghanistan binnen te vallen. Het maakt hem niet uit waar de buitenlanders vandaan komen. Misschien kent hij het woord Canada, maar hij kan het land niet aanwijzen op een kaart. Als hij vanaf de hoogte zijn geweer richt op de Canadese soldaten, heeft hij geen voorstelling van het verre land waar die gehelmde figuren geboren zijn. Hij wil ze alleen wegjagen. Hij gelooft vurig dat het verjagen van de vreemdelingen orde op zaken kan stellen in zijn geteisterde land.
 
Dit portret van een doorsnee Talibanstrijder is het resultaat van baanbrekend onderzoek van verslaggevers van de Globe and Mail in vijf districten van de provincie Kandahar. Ze kwamen terug met 42 videobanden van strijders die een standaardvragenlijst beantwoorden.
 
Graeme Smith in The Globe & Mail (Can.), 22 maart 2008
 

Onvertaalde berichten:

Onderzoek naar dood Palestijnse militanten geŽist
Er is om een strafrechtelijk onderzoek gevraagd naar de vraag of de moord op vier Palestijnse militanten in Bethlehem, eerder deze maand, een buitengerechtelijke executie was en daarmee een schending van een uitspraak van het IsraŽlische Hooggerechtshof.
The Independent (GB), 28 maart 2008
 
Gevechten bedreigen olievelden zuid-Irak
Olieproductie en export vanuit de olievelden in zuid-Irak kunnen verstoord worden als de arbeiders hun werkplek niet kunnen bereiken door de gevechten in Basra, aldus een functionaris van een Iraakse oliemaatschappij.
Reuters (GB), 26 maart 2008
 
Wintersoldaten
In 1971 vond de "Winter Soldier Investigation" plaats, waarin Vietnamveteranen getuigden van Amerikaanse wandaden in Vietnam. Dit jaar, van 13 tot 16 maart, was het de beurt aan de hierop geÔnspireerde conferentie "Winter Soldier: Iraq and Afghanistan", georganiseerd door het Amerikaanse Irak Veterans Against the War (IVAW). Deze conferentie bood ruimte aan meer dan vijftig veteranen en nog steeds actieve soldaten die getuigden over hun deelname aan of ooggetuige-zijn van wandaden en oorlogsmisdaden tegen Iraakse en Afghaanse burgers.
The Nation (VS), 24 maart 2008
 
"Uitwijzing diplomaten blokkeerde pogingen om Taliban te verdelen"
Pogingen om de Taliban te verdelen zijn tot stilstand gekomen sinds president Hamid Karzai een verzoeningspoging door buitenlandse diplomaten afwees, zo menen Britse bevelhebbers in zuidelijk Afghanistan.
Daily Telegraph (GB), 24 maart 2008
 
Pakistan wil militanten tegemoet komen
De pas gekozen regering van Pakistan wil proberen om te onderhandelen met Islamitische militanten en de campagne tegen hen demilitariseren om zo een einde te maken aan het geweld dat het land teistert, aldus leiders van de coalitiepartijen.
The Observer (GB), 23 maart 2008
 
Tientallen tankwagens Navo vernietigd op grens Pakistan-Afghanistan
Tientallen tankwagens met olie voor Navotroepen zijn vernietigd in een bomaanslag tegen een Pakistaanse grensovergang waar de wagens op toestemming wachtten om Afghanistan in te gaan.
Deutsche Presse-Agentur (BRD), 23 maart 2008
 
De komende onzekere oorlog tegen Iran
Toen admiraal William J "Fox" Fallon in maart vorig jaar gekozen werd om generaal John Abizaid te vervangen als hoofd van het Amerikaanse Central Command, kwamen veel analisten tot de schijnbaar duidelijke conclusie: de regering-Bush was een oorlog tegen Iran aan het voorbereiden en had de meest geschikte man voor deze taak gekozen. Bijna precies een jaar later, na het plotselinge ontslag van Fallon vanwege een controversieel interview, is de analyse een stuk minder zeker.
Ramzy Baroud in CommonDreams.org (VS), 22 maart 2008
 
Turkse regering en leger oneens over troepen naar Afghanistan
De Turkse regering en het leger verschillen van mening over het sturen van meer gevechtstroepen naar Afghanistan, aldus een Turks dagblad.
Xinhua News (China), 20 maart 2008
 
Somalische militanten juichen over plaatsing op Amerikaanse terreurlijst
Islamitische militanten in SomaliŽ zijn verheugd dat ze zijn toegevoegd aan de Amerikaanse lijst van buitenlandse terreurorganisaties.
San Francisco Chronicle (VS), 20 maart 2008
 
Samenwerken met Iran om Irak te stabiliseren
Internationale bezorgdheid over het kernenergieprogramma van Iran blijft smeulen. Maar vanuit Iraans perspectief is Irak nu het gevaarlijkste brandpunt geworden van potentieel conflict met de Verenigde Staten.
Boston Globe (VS), 20 maart 2008
 
Iraakse opstand draait op gestolen olie
De zee van olie onder Irak zou het land moeten wederopbouwen en het welvarend maken. maar tenminste ťťnderde, en mogelijk meer, van de brandstof van de grootste raffinaderij van Irak komt op de zwarte markt terecht, aldus Amerikaanse militaire functionarissen.
New York Times (VS), 16 maart 2008
 
Irak is geen land meer. Zoals veel meer dingen was dit niet zo gepland
Vijf jaar na de invasie van Irak beweren de Amerikaanse en Iraakse regeringen dat het land een veiliger plaats aan het worden is. Maar de maatregelen die genomen moeten worden om premier Maliki te beschermen vertellen een ander verhaal.
The Independent (GB), 16 maart 2008
 
Wereldwijde protesten tegen Irak-oorlog
Tienduizenden demonstranten over de hele wereld hebben deelgenomen aan een dag van protesten die de terugtrekking eisen van Amerikaanse en Britse troepen uit Irak en Afghanistan.
Al Jazeera (Qatar), 16 maart 2008
 
Zes signalen dat de VS niet op weg is naar oorlog tegen Iran
Er zijn een paar militaire motto's - "een leger marcheert op de maag" en "amateurs praten over tactiek, maar beroepsmensen bestuderen logistiek" - die een doeltreffende verklaring kunnen geven waarom de Verenigde Staten niet op weg is naar oorlog tegen Iran. Er zijn geen feitelijke voorbereidingen aan de gang voor zo'n oorlog. Bovendien zijn de Amerikaanse strijdkrachten niet in een positie om zo'n operatie uit te voeren.
Washington Post (VS), 14 maart 2008
 
Zes signalen dat de VS mogelijk op weg is naar oorlog tegen Iran
Het ontslag van de hoogste Amerikaanse bevelhebber voor het Midden-Oosten doet alarmbellen rinkelen dat de regering-Bush van plan is om militair geweld te gebruiken om de stappen van Iran naar het verwerven van kernwapens tegen te houden.
US News & World Report (VS), 11 maart 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |