menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2008
15 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Petraeus duidt op oorlog met Iran
 
Mogelijk krijgen de neocons hun oorlog met Iran toch nog. Vanaf het moment dat [de Iraakse premier] Noeri al-Maliki het bevel gaf tot de aanval op het leger van de Mahdi in Basra, begon generaal David Petraeus het fundament te leggen voor luchtaanvallen van de VS op Iran en een grote oorlog in het Midden-Oosten. Aan de commissie voor de strijdkrachten van de Senaat vertelde Petraeus dat Iran "op een bijzonder schadelijke manier de brandstof levert voor het huidige geweld door zijn dodelijke steun aan de speciale groepen."
(..)
Vertaling: De VS strijdt nu tegen de marionetten van Iran om de toekomst van Irak
De verklaring van de generaal zet Bush onder tijdsdruk want welke vraag roept dat op? Als de [Iraanse] Qudsbrigade en Hezbollah, allebei aangewezen als terroristische organisaties, "speciale groepen" bewapenen, opleiden en aansturen om Amerikanen te "vermoorden" en de Groene Zone bestoken met raketten en mortieren om onze diplomaten te doden en nu de belangrijkste bedreiging vormen voor een vrij Irak, waarom heeft Bush deze basiskampen van terreur en agressie dan nog niet aangepakt?
(..)
Begin 2007 haalde Nancy Pelosi een resolutie onderuit die Bush de mogelijkheid zou hebben ontnomen om Iran aan te vallen zonder toestemming van het Congres. (..) Dankzij het Congres heeft Bush nu een blanco cheque voor oorlog met Iran. En er zijn steeds meer tekenen dat hij van plan is die cheque te incasseren.
(..)
Dit is de laatste kans voor Bush om aan te vallen en, als Iran daarop reageert, het land nucleair te castreren. (..) Elke aanval op de "terroristenkampen" zou de Republikeinse partij verenigen en Obama en Hillary uit elkaar spelen.
(..)
Mogelijke beseffen de IraniŽrs wat er op til is. Want Teheran bemiddelde in de botsing tussen Maliki en Sadr in Basra en heeft opgeroepen de aanvallen met mortieren en raketten op de Groene Zone te staken. Met een bevriend regime in Bagdad dat de rode loper uitrolde voor Ahmadinejad heeft Iran niets te winnen bij oorlog. Het is al de grote winnaar van de oorlogen door de VS die de Talibanvijand voor Teheran uit het zadel hebben gelicht, de vijanden van al-Qaida hebben gedecimeerd en de soennitische vijanden, Saddam en de Baathpartij, hebben vernietigd. Nee, Iran wil geen oorlog met de VS. Maar de VS heeft redenen om uit te zijn op een korte, felle oorlog met Iran.
 
Pat Buchanan in Antiwar.com, 11 april 2008
 

 
Zijn oorlogsoefeningen voorspel voor iets groots?
 
IsraŽl is afgelopen zondag begonnen met de grootste serie militaire en civiele oefeningen in zijn geschiedenis, waarbij ook onconventionele wapens een rol spelen. Militaire experts denken dat dit het voorspel is voor iets "groots". De oefeningen hebben van de regering de naam "Turning Point 2" (Keerpunt 2) gekregen. Militaire deskundigen wijzen er op dat het eerste keerpunt plaatsvond tijdens de 33-daagse oorlog met Libanon.
 
De militaire specialist van het IsraŽlische Channel 10, Alun Bin Ami, vertelde aan Gulf News: "Er bestaat geen twijfel aan, dat deze oefeningen de voorbereiding vormen voor een grote onderneming. Niemand weet wat er precies gaat gebeuren maar het IsraŽlische leger oefent 24 uur per dag om zijn offensieve en defensieve capaciteit voor de naaste toekomst aanzienlijk te verbeteren."
 
De kleine IsraŽlische Nationale Veiligheidsraad voor politieke en veiligheidszaken zal bijeenkomen om een oorlogssituatie te simuleren. Noodorganisaties zullen verschillende scenario's oefenen, zoals een situatie met gevaarlijke stoffen in de Golf van Haifa, een evacuatieoperatie in Al Nasirah (Nazareth) en een aanval met een non-conventionele raket.
 
Gulf News (VAE), 7 april 2008
 

 
NAVO-leiders stellen verwachtingen over Afghanistan bij
 
Prik heen door alle retoriek die werd opgedist tijdens de NAVO-top in Boekarest - met inbegrip van de 1340 woorden tellende applaustrekkende Strategische Visie Verklaring, ondertekend door 40 wereldleiders die klem zitten in de Afghaanse bankschroef - en de grimmige werkelijkheid begint zichtbaar te worden. Als je tussen de regels doorleest wordt al snel duidelijk dat de sjofele Afghaanse missie tot de conclusie komt dat het tijd wordt de hoge lat wat lager te leggen.
 
De Franse onderzoeker Etienne de Durand - net terug van een rondreis langs de westerse commandanten in Afghanistan - zegt: "We verlagen de ambities en verruimen de middelen. We dichten die kloof. Daar ging het in Boekarest allemaal om. (..) De waarheid is dat we geen modeldemocratie in de Hindu Kush tot stand gaan brengen. Dat is een mythe en laten we daar nu maar eens vanaf stappen." Dit soort ontnuchterend realiteitsbesef haalde de Strategische Visie Verklaring niet. Het blijft onduidelijk wat ervan terecht is gekomen in een tweede, veel belangrijker strategisch document dat de NAVO voor intern gebruik heeft aangenomen.
 
Toronto Star (Can.), 6 april 2008
 

Onvertaalde berichten:

"Afghaanse processen oneerlijk"
Een mensenrechtengroep heeft Afghanistan ervan beschuldigd dat het land uit Amerikaanse gevangenschap afkomstige gevangenen berecht in arbitraire en oneerlijke processen met weinig bewijsmateriaal.
Associated Press (VS), 10 april 2008
 
VS sceptisch over vooruitgang Iraanse kernenergie
Washington is sceptisch over de bewering dat Iran bezig is om zesduizend nieuwe centrifuges te installeren om uranium te verrijken, en om een geavanceerde centrifuge met grotere capaciteit te testen.
Reuters (GB), 10 april 2008
 
Pakistan overweegt einde aan huisarrest van kernwapenhandelaar Khan
De nieuwe burgerregering overweegt de vrijlating van A.Q. Khan, de kernfysicus die onder huisarrest is sinds hij bekende een internationale zwarte markt te drijven in nucleaire technologie.
McClatchy Newspapers (VS), 10 april 2008
 
De lopende doden
Als een samenleving slachtoffer wordt van oorlog worden vrouwenlichamen een slagveld, dat door vijandelijke strijdkrachten binnengevallen, onderworpen en beheerst wordt. De motieven kunnen verschillend zijn en overlappen elkaar vaak.
The Guardian (GB), 8 april 2008
 
Voorzitter Rode Kruis: oorlog in Afghanistan breidt zich uit
De oorlog in Afghanistan is zich aan het uitbreiden door het hele land en heeft duizenden mensen gedwongen om hun huis te ontvluchten, aldus de voorzitter van het Internationale Rode Kruis tijdens een bezoek aan het land.
Associated Press (VS), 8 april 2008
 
Amerikaanse leger bezorgd over toenemende druk door inzet soldaten in Irak
Bevelhebbers in het Amerikaanse leger zijn in toenemende mate verontrust over de geestelijke gezondheid van soldaten die steeds weer teruggestuurd worden naar het front als gevolg van plannen die voorzien in het handhaven van grote aantallen soldaten in Irak tijdens dit jaar en daarna.
New York Times (VS), 6 april 2008
 
"Bom" over Gaza had jaar nodig om te vallen
Een recent artikel in Vanity Fair dat een vorig jaar door de VS geplande couppoging "onthulde" tegen de Palestijnse verzetsbeweging Hamas, heeft een storm van debat uitgelokt over het Midden-Oostenbeleid van Washington. Maar details van dit complot werden al meer dan negen maanden gemeld in de onafhankelijke Arabische pers - en elders - waardoor sommige waarnemers nu de vraag stellen: waar was de mainstream-pers?
Inter Press Service (Int.), 6 april 2008
 
Opgeofferd aan de "Surge"
Strijders uit de traditionele stamverbanden hebben het geweld in Irak doen verminderen. Maar ze onderwerpen vrouwen aan vaak middeleeuwse normen.
Newsweek (VS), 5 april 2008
 
De IsraŽlische Teheran-connectie
De Amerikaanse en IsraŽlische verontwaardiging over het feit dat Zwitserland een contract met Iran heeft gesloten voor de aankoop van Iraans gas was volledig voorspelbaar, maar tegelijk meer dan een beetje merkwaardig. Op 30 maart sloeg de Zwitserse krant Sonntag terug met de onthulling dat IsraŽl, dat toch een keiharde boycot zou handhaven van alles dat Iraans is, al jarenlang Iraanse olie koopt.
The Guardian (GB), 4 april 2008
 
Afghaanse krijgsheren gebruiken heroÔne-winsten om raketten te kopen
Taliban-krijgsheren gebruiken winsten uit de heroÔneteelt om te proberen Stinger-raketten te kopen, zo heeft de hoogste anti-narcoticafunctionaris van het land gewaarschuwd.
Belfast Telegraph (N-Irl.), 4 april 2008
 
Zware troepeninzet enorm risico genoemd
Hogere officieren van het Amerikaanse leger en marinierskorps hebben gezegd dat de toename van de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan met meer dan 30.000 soldaten onhoudbare druk legt op de grondtroepen, en hun paraatheid om in andere conflicten te vechten op het laagste niveau sinds jaren heeft gebracht.
Washington Post (VS), 2 april 2008
 
Regering SomaliŽ wankelt op rand ineenstorting
De Federale Overgangsregering van SomaliŽ geeft zelf toe dat ze op instorten staat. Toen ze vijftien maanden geleden de macht overnam in de hoofdstad, met steun van duizenden Ethiopische troepen, werd deze regering nog in brede kringen ingehaald als de beste kans in jaren om de eindeloze cyclus van oorlog en lijden te beŽindigen.
New York Times (VS), 29 maart 2008
 
FBI concentreert zich op "ongeveer vier" verdachten van anthrax-aanslagen van 2001
De FBI heeft het aantal verdachten in het zes en een half jaar durende onderzoek naar de anthrax-aanslagen in 2001 teruggebracht tot "ongeveer vier". Tenmiste drie van de verdachten hebben een verband met het onderzoeksinstituut voor biologische wapens van het Amerikaanse leger in Maryland.
Fox News (VS), 28 maart 2008
 
VS in stilte actief in Fillipijnen
Honderden Amerikaanse troepen zijn al sinds 2002 actief in het zuiden van de Fillipijnen. Hun rol is het trainen van plaatselijke soldaten tegen opstandelingen, en de meningen ter plaatse over hun aanwezigheid zijn verdeeld.
BBC News (GB), 28 maart 2008
 
Vijf dingen die u moet weten om het recente geweld in Irak te begrijpen
De huidige staat van het conflict in Irak houdt zich niet aan de analyse van de wortels van de Iraakes stabiliteit zoals die gegeven wordt door Amerikaanse functionarissen in de zwaarbewaakte Groene Zone. Ze past ook niet in het simplistische maar populaire verhaal over een land dat geteisterd wordt door sectarisch geweld, en de aard ervan wordt vertroebeld door de etiketten die door de commerciŽle media op onkritische wijze worden geplakt op de heel verschillende centra van Iraaks verzet tegen de bezetting.
AlterNet (VS), 27 maart 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |