menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2008
13 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Geheime Afghaanse operatie is voorbereiding op de oorlog met Iran
 
Degenen die een oorlog met Iran of een verrassingsaanval van Bush en Cheney op Teheran in oktober voorspellen, kijken voortdurend naar militaire voortekenen: een B-52 bommenwerper die per ongeluk start vanuit Noord-Dakota met nucleaire kruisraketten onder de vleugels; een tweede of derde vliegdekschip dat de Perzische Golf binnenvaart; een B-1 die neerstort in Qatar. Omdat het meest waarschijnlijke pad naar oorlog met Iran niet loopt via mariniers die de stranden bestormen, maar via een aanval op de nucleaire installaties en de kern van het regime, zijn dit soort voortekenen vaak niet meer dan luchtspiegelingen. De echte aanval komt niet noodzakelijkerwijs na een waarschuwing en het leger van de VS heeft een heel systeem ontwikkeld met de naam 'global strike' om zo'n preventieve aanval uit te voren.
 
Een geheime missie die afgelopen augustus boven Afghanistan werd gevlogen viel me op, omdat hij ons veel vertelt over de manier waarop de VS in staat zijn om als een donderslag bij heldere hemel een aanval op Iran uit te voeren. Op 12 augustus 2007 stegen vier F-16CJ bommenwerpers op in Irak voor een elf uur durende missie naar Oost-Afghanistan, doorkruisten daarbij het luchtruim van zes landen alvorens meer dan een dozijn precisiegeleide bommen af te werpen op Talibandoelen. Volgens de luchtmacht was een dergelijke geheime missie nooit eerder uitgetest. De piloten hadden aan het eind van hun 3400 km lange tocht een venster van 2 minuten om aan te vallen. Voor de hele tocht zonder tussenlanding werd dertien keer in de lucht bijgetankt. Volgens de luchtmacht was het een succes, de piloten wonnen een prijs. Maar een controle op de nieuwsberichten uit Afghanistan van die week levert geen enkele luchtaanval van betekenis op. De missie was zo geheim dat hij niet voorkwam op de dagelijks binnen het VS-leger verstrekte Air Tasking Order, hetgeen bijtankoperaties en toestemming voor overvluchten compliceerde. De squadroncommandant had maar 18 uur om de aanval te plannen en voor te bereiden.
 
Ik denk dat het belangrijkste was dat de operatie volgens de klok verliep. Als dit echt een oefening was voor een aanval op Iran, was het belangrijker om de vliegtuigen boven het doel te krijgen dan wat er precies werd gebombardeerd.
 
William M. Arkin in Washington Post (VS), 8 mei 2008
 

 
Duizenden vluchtelingen terwijl militaire operaties van de VS op gang komen
 
Duizenden mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten en toevlucht te zoeken in andere delen van de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan, terwijl een militaire operatie van de VS tegen de Talibanopstandelingen in en rond het district Garmsir op gang komt. Volgens Assadullah Mayar van de Afghaanse Rode Halve Maan hebben meer dan 1000 gezinnen (5-7000 mensen) het gebied verlaten en zijn nog meer mensen onderweg. De Amerikaanse militaire woordvoerder in Kaboel, kapitein Kelly Frushour, bevestigde dat "groepen vrouwen en kinderen" het omstreden gebied verlaten.
 
Volgens de provinciale autoriteiten waren burgers gewaarschuwd, voordat de militaire operatie op 28 april begon en geadviseerd om het gebied tijdelijk te verlaten. Maar verschillende bewoners ontkenden voorafgaand aan de geplande operatie informatie te hebben gekregen. Volgens Mayar hebben de vluchtelingen acute behoefte aan eten, drinkwater en tenten. Humanitaire hulpverlening vormde volgens het leger van de VS geen onderdeel van de militaire operatie, maar enkele gewonde burgers zijn behandeld door hun medische dienst.
 
IRIN (persbureau VN), 1 mei 2008
 

 
VS overwegen grotere rol in Afghanistan
 
Hoge functionarissen in het Pentagon overwegen in stilte een belangrijke wijziging in de bevelvoering over de oorlog in Afghanistan, die beoogt de Amerikaanse controle over de troepen in het onrustige zuiden uit te breiden. Het idee houdt gedeeltelijk verband met de verwachting dat volgend jaar verse Amerikaanse gevechtstroepen naar het zuiden zullen worden gestuurd. Sommige leden van de regering Bush denken dat de strijd tegen de Taliban beter gevoerd kan worden als de Amerikaanse controle, die nu is beperkt tot het oosten van Afghanistan, zich uitbreidt tot een deel van of het gehele zuidelijke deel van het land. Grotere Amerikaanse controle zou een oplossing zijn voor het probleem dat de NAVO-bondgenoten hun commandanten elke negen maanden aflossen en hun gevechtseenheden in een aantal gevallen elke zes maanden. De VS sturen troepen zoals de 101ste luchtlandingsbrigade momenteel voor 15 maanden, hetgeen in hun ogen veel effectiever is.
 
De interne discussie heeft nog niet geleid tot een voorstel aan minister van defensie Robert Gates, maar toont de ongerustheid in het Pentagon over het gebrek aan continuÔteit bij de NAVO-strijdkrachten en het idee dat op lange termijn de NAVO zich beter kan concentreren op delen van Afghanistan zoals het noorden en het westen, waar minder wordt gevochten en meer behoefte is aan niet-militaire hulp.
 
Associated Press (VS), 1 mei 2008
 

Onvertaalde berichten:

Geheime wetten
De regering-Bush kondigde kortgeleden aan dat het geselecteerde Congresleden zal toestaan om documenten in te zien van het ministerie van Justitie over het controversiŽle ondervragingsprogramma van de CIA, documenten die tot dusver voor het Congres verborgen zijn gebleven. Maar terwijl de regering een glimp laat zien van deze geheime wet - want wat in de documenten staat is wet - kunnen we ons alleen maar afvragen welke andere wetten nog steeds geheim worden gehouden.
Los Angeles Times (VS), 8 mei 2008
 
Palestijnse eenheid vecht met gewapende mannen in test voor door VS betaald programma
Tenminste drie mensen werden gewond toen Palestijnse veiligheidstroepen die zijn getraind in een door de VS betaald programma de strijd aangingen met gewapende mannen in een stad in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.
Washington Post (VS), 7 mei 2008
 
De volgende grote fout in Irak: het uitsluiten van Moqtada al-Sadr
Achteraf is het makkelijk om de fouten te zien die de VS in Irak gemaakt heeft: de ontbinding van het Iraakse leger en de grootschalige zuivering van Baath-partijleden. Beide bleken een ernstige belemmering te vormen in de pogingen om een nieuwe regering te vormen. Het is moeilijker om de fouten te zien die op het punt staan gemaakt te worden.
The National (UAE), 7 mei 2008
 
Uitroepen staat IsraŽl had afschuwelijk gezicht
Abu-Yasser hoopte nog steeds terug te keren naar zijn huis in Tel-es-Safi toen ik hem ontmoette in het vluchtelingenkamp Deheisheh op de bezette Westelijke Jordaanoever in 2005. Hij had nog steeds de sleutels voor een deur die misschien niet eens meer bestond.
The Gazette (Can.), 7 mei 2008
 
Twijfels over bewijzen tegen Iran
Amerikaanse kringen in Bagdad en Washington zijn waarschijnlijk niet blij met het plan van de Iraakse premier Nuri al-Maliki voor een speciale commissie die de aantijgingen moet onderzoeken over Iraanse bemoeienis in Irak.
Time (VS), 5 mei 2008
 
Gefingeerde zaak rond "bioterrorisme" stort in elkaar
Na een juridisch gevecht van vier jaar heeft een Amerikaanse federale rechter alle beschuldigingen van de hand gewezen tegen een avantgarde-artiest die door regeringsfunctionarissen werd veroordeeld als een bio-terrorist. Zijn zaak werd door critici "een politieke vervolging in plaats van een juridische vervolging" genoemd.
Antiwar.com (VS), 3 mei 2008
 
Havenwerkers leggen havens westkust VS plat in historisch protest tegen oorlog
In de grootste staking sinds de invasie van Irak werden alle havens aan de Amerikaanse westkust platgelegd. Dit was het gevolg van een ťťndaagse staking van zo'n 25.000 havenwerkers als protest tegen de Irak-oorlog.
Democracy Now! (VS), 2 mei 2008
 
Veel Afghanen wanhopig door voedselcrisis
Wereldwijd stijgende voedselprijzen hebben weinig landen zo zwaar getroffen als Afghanistan. In drie maanden is de prijs van tarwemeel met 75 procent omhooggeschoten, want woede aanwakkert tegen de door de VS gesteunde regering van Hamid Karzai.
Associated Press (VS), 2 mei 2008
 
Oorlog tegen Iran wordt iets voor volgende president
Er was een moment in april 1990 - toen Saddam Hussein verscheen op de omslag van alle opiniebladen, waar hij dreigde om half IsraŽl te "verbranden" en met nieuwe chemische en biologische wapens paradeerde - dat we hadden kunnen weten dat de VS uiteindelijk oorlog zou gaan voeren met Irak. We zitten nu op een soortgelijk moment met Iran.
Washington Post (VS), 1 mei 2008
 
De neoconservatieve oplichting van een land
Terwijl de meest recente opwinding over het schandelijke gedrag van de Noordkoreanen moeten we ons ervan bewust zijn dat dit bangmaakverhaal uit dezelfde leugenfabriek in Washington komt die alle alarm en "bewijzen" fabriceerde over de niet-bestaande massavernietigingswapens en banden met al-Qaida van Saddam Hussein.
Eric Margolis in The Toronto Sun (Can.), 27 april 2008
 
Kim Jong-il bouwt "Thunderbirds"-startbaan voor oorlog in Noord-Korea
Noordkoreaanse militaire technici zijn bezig om de bouw te voltooien van een ondergrondse startbaan onder een berg, die gevechtsvliegtuigen kan beschermen tegen aanvallen tot zij met hoge snelheid opstijgen door de uitgang van een tunnel.
The Sunday Times (GB), 27 april 2008
 
India en Iran: toenadering?
Door zijn vliegtuig te laten landen in New Delhi, in wat een routinelanding om bij te tanken had moeten zijn, heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad een diplomatiek incident uitgelokt tussen India en de VS. Dit incident laat de breekbaarheid van hun opkomende bondgenootschap zien.
Time (VS), 25 april 2008
 
Media valt opnieuw voor nepnieuws
Op 6 september vorig jaar bombardeerde IsraŽl een Syrisch gebouw in Dair el Zor. Later begonnen de Israeli's te beweren dat de SyriŽrs daar een kernreactor aan het bouwen waren. Zijn die geweldige mainstream-media, die ons eerder de mythische massavernietigingswapens van Saddam Hussein brachten, opnieuw tegen ons aan het liegen? Het antwoord is ja.
Counterpunch (VS), 25 april 2008
 
Dam-project in Afghanistan bedreigd door Taliban
De Kajaki-dam, in de jaren vijftig gebouwd om Afghaanse boeren te helpen met de irrigatie van hun akkers, ligt in de Helmandprovincie in zuidwest-Afghanistan. In deze provincie worden meer opiumpapavers verbouwd dan waar ook ter wereld. En dankzij een toevloed van Talibanstrijders in de afgelopen twee jaar is het een van de gevaarlijkste regio's in het land.
Associated Press (VS), 25 april 2008
 
Kan er vrede komen in het stammengebied van Pakistan?
De eerste minister van het Pakistaanse stammengebied aan de grens met Afghanistan heeft een belangrijke toespraak gehouden tot de wetgevende vergadering nadat hij hun vertrouwen had verkregen op 10 april. Hij sprak over de oorlog die in het gebied gevoerd wordt, en hij sprak ook over een vredesplan om deze te beŽindigen.
The News (Pak.), 20 april 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |