menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2008
26 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
VS-soldaten deden 'vuile werk' voor Chinese ondervragers
 
Volgens een rapport van het ministerie van Justitie zou Amerikaans militair personeel van Guantanamo Bay gevangenen murw hebben gemaakt op verzoek van Chinese inlichtingenofficieren, die naar de eilandgevangenis waren gekomen om de mannen te ondervragen. Volgens het rapport is er een overeenkomst uit 2002 tussen de VS en China waarbij de Chinese inlichtingendienst werd toegestaan om Guantanamo te bezoeken en Chinese Oeigoeren te bezoeken die daar werden vastgehouden. Volgens FBI-agent Glenn Fine had een gevangene die behoorde tot de Oeigoerse etnische (moslim) minderheid hem verteld dat de gevangenen langdurig uit de slaap werden gehouden, geen eten kregen en urenlang achter elkaar in de kou moesten staan, precies voordat ze werden ondervraagd door de Chinezen. "De agent verklaarde dat hij begrepen had dat de slechte behandeling van de Oeigoerse gevangenen ofwel plaatsvond door de Chinese ondervragers of door VS-personeel op verzoek van de Chinese ondervragers."
 
VS-militairen namen kort na de inval in Afghanistan in 2001 in het oosten van het land meer dan 30 Oeigoeren gevangen. De mannen zeiden dat zij daar werkten om geld voor hun familie te verdienen en onder de vervolging van de Chinese regering uit te komen, die hun vrijheid van godsdienst onderdrukt.
 
ABC News (VS), 20 mei 2008
 

 
VS-soldaat weigert te dienen in "illegale oorlog in Irak"
 
Matthis Chiroux is het soort jonge Amerikaan waar de militaire wervingsofficieren wel pap van lusten. Hij komt uit een arm, blank gezin uit het zuiden en deed het slecht op school. De ronselaar begon hem te bellen toen hij in de vierde klas zat en een jaar of zestien was. Zes jaar geleden liet hij zich direct na zijn schooltijd aanwerven en bracht het tot sergeant. Hij diende in Afghanistan, Duitsland, Japan en de Filippijnen en moet volgende maand worden ingezet in Irak. Maar nu weigert hij daarheen te gaan, omdat hij Irak als een illegale oorlog beschouwt.
 
In een gebouw van het Amerikaanse Congres legde hij een verklaring af waarin hij zijn weigering motiveerde: "Mijn besluit is gebaseerd op de wil om mijn principes niet langer geweld aan te doen door steun aan een illegale en ongrondwettige bezetting." Zijn verklaring maakte deel uit van een hoorzitting van Irakveteranen, waarin zij voor congresleden getuigden over de mislukking van de oorlog in Irak. Dit was de eerste keer dat zoiets gebeurde.
 
Sinds het begin van de Irakoorlog in 2003 zijn er duizenden VS-soldaten gedeserteerd. De meeste zitten in Canada, maar Chiroux heeft er voor gekozen een aanklacht in de VS af te wachten.
 
MiddleEast Online (GB), 16 mei 2008
 

 
Afghaanse inzet met beperkte aansprakelijkheid
 
Op 15 juni bestaat de Europese politiemissie in Afghanistan (Eupol) een jaar. De festiviteiten zullen vermoedelijk meevallen. In Berlijnse kringen beoordeelt men de operatie allesbehalve positief. Een parlementslid noemde de missie onlangs "beperkt rampzalig". De politiemensen van Eupol moeten in Afghanistan vooral hoger en middelbaar politiepersoneel opleiden. De beambten moeten de Afghanen onder meer helpen om een nationale politiestrategie te ontwikkelen en uit te voeren en de politie van de regionale wederopbouwteams (PRT) te steunen.
 
Voor de drie jaar durende Eupol-missie wil de EU 195 politiemensen uit 19 EU-landen en zes derde landen ter beschikking stellen waaronder 60 Duitsers. Maar tot nu toe zijn er nog maar 26 Duitsers ingezet. Volgens het Duitse ministerie van binnenlandse zaken ligt dat aan de EU. De EU zelf zegt dat de missie nog in de opbouwfase verkeert en dat de veiligheidssituatie grote problemen oplevert. Tot nu toe zin er pas 130 Eupol-experts actief. Geen van de verantwoordelijken kan aangeven wanneer de streefcijfers bereikt worden. Deze omstandigheid zou volgens informatie van de Tagesspiegel ook op de Afghanistan-conferentie in Parijs in juni een rol kunnen spelen.
 
Tagesspiegel (BRD), 14 mei 2008
 

Onvertaalde berichten:

Deze staat kan niet overleven
Een toenemend aantal IsraŽlische intellectuelen gelooft dat hun staat binnenkort zal instorten als gevolg van zijn interne tegenspraken en mislukkingen.
Al-Ahram (Egypte), 22 mei 2008
 
Waar zijn toch die Iraanse wapens in Irak?
Het Amerikaanse militaire opperbevel in Irak praat nog steeds over een vermeende pijpleiding van Iraanse wapens naar Iraakse sji'ieten die zich verzetten tegen de Amerikaanse bezetting. Maar Amerikaanse functionarissen hebben tot dusver geen bewijzen kunnen leveren om deze bewering te ondersteunen.
Inter Press Service (Int.), 21 mei 2008
 
Aanslagen op transport door Khyberpas bedreigen bevoorrading VS
Dieven, onderling twistende stamleden en Taliban-militanten scheppen chaos langs de voornaamste toegangsweg tot Afghanistan vanuit Pakistan. Zij bedreigen daarmee een cruciale aanvoerlijn voor Amerikaanse- en Navo-strijdkrachten.
Associated Press (VS), 21 mei 2008
 
"Zonen van Irak" of mafia?
Werken met een door de VS betaalde sunnitische bewakingseenheid kan veel lijken op omgaan met de mafia. Sommigen van de gewapende mannen gedragen zich als de "dons" van hun wijk.
Los Angeles Times (VS), 20 mei 2008
 
De oude titanen zijn allemaal ingestort. Is de VS de volgende?
In augustus vorig jaar, tijdens de paniek over Amerikaanse hypotheken, bood Alan Greenspan geruststellende woorden aan een ongerust publiek. Maar op de achtergrond waren het gekreun te horen en de bevingen te voelen van grotere politieke en economische aardplaten die tegen elkaar botsten.
Washington Post (VS), 28 mei 2008
 
Gordon Brown op ramkoers met George Bush over clusterbommen in Irak
Britse soldaten die naast Amerikanen vechten in Afghanistan en Irak zouden strafrechtelijk vervolgd kunnen worden als de Britse regering doorgaat met plannen om een verdrag te tekenen dat het gebruik van clusterbommen beperkt, zo hebben Amerikaanse diplomaten gewaarschuwd.
Daily Telegraph (GB), 18 mei 2008
 
Meer geld gepompt in werving voor VS-leger
10 april was een veelbetekenende dag in Washington voor het werven van nieuwe militairen, zelfs als de woorden "werving" en "nieuwe militairen" nauwelijks daarbij uitgesproken werden.
The Nation (VS), 16 mei 2008
 
Sluipschutters in Irak: moorden om je tax te halen
In 2007 executeerden Amerikaanse sluipschutters een ongewapende Iraakse gevangene in koelen bloede. Hebben de geniepige tactieken die in Vietnam tot wandaden leidden de kop opgestoken in Irak?
Salon (VS), 15 May 2008
 
Woede na vermoeden van Amerikaanse raketaanval in Pakistan
Woedende inwoners van een Pakistaans dorp aan de Afghaanse grens verhinderden regeringsfunctionarissen om bij de ruÔnes te komen van een huis dat geraakt werd door raketten, waarvan wordt vermoed dat ze afgevuurd werden door een onbemand Amerikaans vliegtuig.
Reuters (GB), 15 mei 2008
 
Navo ontbindt Afghaanse hulppolitie
De Navo heeft in stilte de Afghaanse hulppolitie ontbonden, een samengeraapt gezelschap van parttime-agenten. Sommigen geloven dat deze politie-eenheid meer heeft bijgedragen aan de opstand en aan spanningen tussen stammen dan dat ze deze heeft verminderd.
Canadian Press (Can.), 15 mei 2008
 
Een nieuwe koude oorlog of een nieuw Midden-Oosten
Politieke analyse, voor zover die op geschiedenis gebaseerd is, ziet het heden door de bril van het verleden. Toegepast op Libanon betekent dit dat het spook van burgeroorlog onmiddellijk aan de horizon opdoemt als er sprake is van geweld.
Paul Woodward in War in Context (VS), 14 mei 2008
 
Nachtmerrie Afghanistan verergerd door honger
Dieven overvielen de meelmarkt van Kabul een paar weken geleden, schietend en twee gewonden achterlatend voor ze met hun buit ontsnapten. De prijzen van meel en brood zijn in twee weken tijd verdubbeld in Afghanistan, nadat Pakistan de export van tarwe en meel stopzette.
International Herald Tribune (VS), 14 mei 2008
 
SomaliŽ: verborgen ramp met verborgen agenda
In de zeldzame gevallen dat de media het conflict in SomaliŽ al noemen valt de focus doorgaans op Amerikaanse pogingen om op al-Qaida te jagen, of op de vermeende humanitaire motieven van het Westen. Intussen heeft de VS plannen om bijna tweederde van de Somalische olievelden toe te bedelen aan Amerikaanse oliemaatschappijen, en hoopt de VS dat SomaliŽ zich zal voegen in de rij bondgenoten naast EthiopiŽ en Djibouti.
Medialens (GB), 13 mei 2008
 
De drogreden van de "Lange Oorlog"
Donald Rumsfeld is heden ten dage in discrediet geraakt en wordt in brede kringen beschimpt. Robert Gates, zijn opvolger als de Amerikaanse minister van Defensie, wordt in het algemeen bewonderd omdat hij karaktertrekken zou tonen die aan Rumsfeld ontbraken. Maar beiden geloven dat de Verenigde Staten genoodzaakt zijn om een wereldwijde oorlog te voeren, die waarschijnlijk tientallen jaren zal duren.
Los Angeles Times (VS), 13 mei 2008
 
Vier dagen die het Midden-Oosten veranderden
De gebeurtenissen in Beirut en andere delen van Libanon gaan nog steeds een zigzagkoers, met tegelijkertijd gebaren van politieke compromissen en gewapende botsingen die tientallen doden kosten. De gevolgen van wat in de tweede week van mei gebeurde zouden de voorbode kunnen zijn van een ongewone maar constructieve nieuwe ontwikkeling: de mogelijke opkomst van een gezamenlijk Amerikaans-Iraans politiek regeringssysteem in de Arabische wereld. Misschien.
Rami G. Khouri in The Daily Star (Lebanon), 12 mei 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |