menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2008
10 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Stop de oorlogsmachine: confronteer de militaire ronselaars
 
Als voormalig sergeant-marinier die tijdens mijn tweede uitzending naar Vietnam op 20 januari 1968 werd neergeschoten en sindsdien vanaf borsthoogte verlamd ben, geef ik mijn volledige steun en bewondering voor al degenen die nu betrokken zijn bij de heldhaftige strijd om de militaire recrutering in Berkeley en het hele land te stoppen.
 
Wie kent beter de complete immoraliteit en misleiding van de militaire ronselaars dan degenen die tientallen jaren geleden samen met onze vaders dezelfde recruteringsbureaus binnen gingen. We dachten dat ons de waarheid verteld werd en kwamen er pas later achter dat we verschrikkelijk misleid en verraden waren. Veel van ons hebben met het leven, met jaren van lijden en een lichaam en geest die nooit meer hetzelfde zullen worden, betaald voor het bedrog. Was er maar iemand geweest die ons gewaarschuwd had, had er maar iemand de moed gehad om zich uit te spreken tegen de dwaasheid waar we toe verleid werden, had er maar iemand ons beschermd tegen de ronselaars wiens enige doel was hun target te halen.
 
Het is tijd om de oorlogsmachine te stoppen. Kostbare Amerikaanse en Iraakse levens staan op het spel, en militaire ronselaars moeten overal geconfronteerd worden, op elke middelbare school, elke universiteit, elk recruteringsbureau, elke straathoek, elke kleine en grote stad in heel Amerika. We moeten ze duidelijk maken dat ze een bedreiging zijn voor onze samenleving, voor onze kinderen en alles wat we koesteren als waardevol.
 
Ron Kovic in Truthdig (VS), 28 mei 2008
 

 
John Bolton ontsnapt aan arrestatie
 
John Bolton, de voormalige ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, is ontsnapt aan een poging om hem aan te houden, toen hij opdook op het Hay Festival [een jaarlijks literatuurfestival in Wales]. Veiligheidsagenten blokkeerden de columnist [voor de Britse Guardian] en activist George Monbiot toen hij probeerde een burgeraanhouding (citizen's arrest) uit te voeren op het moment dat Bolton het podium verliet. De vroegere ambassadeur - een belangrijke adviseur van president George W. Bush en groot voorstander van de inval in Irak - had een lezing over internationale betrekkingen gegeven op het festival. Monbiot werd tegengehouden door twee kleerkasten, voordat hij een dagvaardiging kon uitbrengen. Daarna deed de columnist nog een mislukte poging om dwars door het tentenkamp in de achtervolging te gaan. Een groep van ongeveer 20 demonstranten riep 'oorlogsmisdadiger' terwijl Bolton haastig in veiligheid werd gebracht.
 
Tijdens zijn toespraak beriep Bolton zich erop dat de oorlog met Irak onder meer wettig was omdat Irak zich niet had gehouden aan een bindende VN-resolutie na afloop van de Golfoorlog van 1991. Een burgeraanhouding kan volgens de Wet op de Politie en Georganiseerde Criminaliteit van 2005 onder bepaalde omstandigheden worden uitgevoerd door elke burger die van mening is dat een misdrijf is begaan.
 
Daily Telegraph (GB), 28 mei 2008
 

 
Iraakse geestelijke flirt met militante Sji'ieten
 
De invloedrijkste Iraakse sji'itische geestelijke heeft in alle stilte religieuze uitspraken gedaan, die inhouden dat gewapend verzet tegen de door de VS geleide buitenlandse troepen gerechtvaardigd is - een mogelijk veelbetekenende wijziging in de opvattingen van een van de belangrijkste steunpilaren van de door Washington gesponsorde regering in Bagdad. De uitspraken - fatwa's - van grootayatollah Ali al-Sistani lijken in te houden, dat hij probeert zijn allang bestaande weerzin tegen Amerikaanse troepen aan te scherpen in een poging om de populariteit van zijn rivalen, de opstandige geestelijke Muqtada al-Sadr en zijn leger van de Mahdi, de wind uit de zeilen te nemen. Tot dusver zijn al-Sistani's fatwa's alleen uitgesproken binnen kleine kring, in een particuliere context en mondeling, en niet in een alomvattende proclamatie aan de sji'itische bevolking.
 
Al-Sistani (79 of 80) is niet meer in het openbaar gezien sinds augustus 2004, kort nadat hij in Londen was behandeld voor een niet verder gespecificeerde hartkwaal. Maar de combinatie van religieus gezag en politieke invloed maakt hem machtiger dan alle gekozen Iraakse leiders. Een hoge adviseur van premier al-Maliki zei op basis van anonimiteit, dat de fatwa's hem onbekend waren, maar dat de "verwerping van de bezetting een wettig en religieus principe is". De subtiele verschuiving in opvatting wijst op het groeiend ongeduld van de grootayatollah met de voortdurende Amerikaanse aanwezigheid, meer dan vijf jaar na de invasie. In antwoord op een vraag op zijn website zei Sistani: "Verandering van het regime van de tiran (Saddam Hussein) door invasie en bezetting was niet onze wens vanwege de talrijke tragedies die dit ten gevolge had."
 
Associated Press (VS), 24 mei 2008
 

Onvertaalde berichten:

Geheim plan om Irak onder Amerikaans bewind te houden
Een geheime overeenkomst, waarover nu wordt onderhandeld in Bagdad, zou de Amerikaanse bezetting van Irak voor onbepaalde tijd handhaven, ongeacht de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.
The Independent (GB), 5 June 2008
 
"Wintersoldaten" de straat op
In een duidelijke verandering van strategie om de anti-oorlogsgevoelens onder de bevolking aan te wakkeren zijn Irak-veteranen aan het hoofd van honderden demonstranten door de straten van Seattle gegaan, na de regionale "Wintersoldaat"-hoorzittingen in het stadhuis van Seattle.
Inter Press Service (Int.), 4 juni 2008
 
Oorlog en bezetting op z'n Amerikaans
Amerikaanse militairen zijn gewend geraakt aan gruwelijkheden. De politici spreken nog steeds in de abstracte termen van glorie, eer en heldendom, van de noodzaak om de wereld beter te maken, in hoogdravende zinnen over politieke en spirituele vernieuwing. De realiteit achter de mythe is echter heel anders.
Chris Hedges in TomDispatch (VS), 3 juni 2008
 
Al-Qaida verslagen? Maak dat je grootje wijs
Vorige week beweerde het hoofd van de CIA dat Amerika de slag met al-Qaida aan het winnen is. Onzin - de extremisten in het Midden-Oosten worden alleen maar sterker.
Robert Fisk in The Independent (GB), 1 juni 2008
 
Weg naar vrede in Irak loopt recht door Teheran
De hysterie over het pas verschenen IAEA-rapport over Iran is misplaatst. En Amerikaanse pogingen om Iran neer te zetten als de boef van de regio kunnen alleen maar negatief uitwerken.
The Guardian (GB), 30 mei 2008
 
Verschuivingen in machtsspel VS-Iran
Een reeks gebeurtenissen door het hele Midden-Oosten zorgt voor verschuivingen in het machtsspel tussen VS en Iran. De door Iran geleide "as van verzet" tegen de VS, zijn westerse bondgenoten en Israel lijkt in opkomst, maar nieuwe kansen voor vrede zouden het spel wel eens in het voordeel van de VS kunnen veranderen.
Christian Science Monitor (VS), 30 mei 2008
 
Terecht dat Jimmy Carter het onzegbare zegt
De bereidheid van Jimmy Carter om de omvang van IsraŽl's nucleaire arsenaal wereldkundig te maken, zoals hij eind mei deed, is het meest recente teken van zijn verlangen om te zeggen wat andere Amerikaanse politici onzegbaar achten als het gaat om het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten.
The Times (GB), 28 mei 2008
 
Opium voor het volk
Terwijl de huidige bezettingen van Afghanistan en Irak deel uit lijken te maken van een ambitieus plan van Amerikaanse dominantie van de moslimwereld blijken beide een veel groter probleem te zijn dan hun schimmige ontwerpers dachten.
Counterpunch (VS), 28 mei 2008
 
"Bush heeft plannen voor aanval op Iran in augustus"
De regering-Bush is van plan om een luchtaanval tegen Irak te beginnen in de komende twee maanden, aldus een welingelichte bron die bevestigt wat andere berichten zeggen die kortgeleden zijn opgedoken in de Amerikaanse pers.
Asia Times (Hong Kong), 28 mei 2008
 
Waar blijft de verontwaardiging?
Zijn wij Amerikanen werkelijk wilden of gewoon doof als het gaat om moraliteit - en zodoende schuldiger aan onverschilligheid dan aan corruptie? Deze vraag schreeuwt om een antwoord, helemaal in het licht van de publicatie van het gedetailleerde rapport van 370 bladzijden over Amerikaanse medeplichtigheid aan marteling, dat eind mei werd uitgegeven door de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Robert Scheer in Truthdig (VS), 27 mei 2008
 
Akkoorden over Irak overschaduwd door toenemende bezorgdheid
Iraakse parlementariŽrs zijn in toenemende mate bezorgd dat ze buiten besprekingen worden gehouden tussen Iraakse en Amerikaanse functionarissen over een strategische overeenkomst om de toekomstige relatie te bepalen tussen de twee landen.
Inter Press Service (Int.), 27 mei 2008
 
Taliban gebruiken Irak-achtige tactieken om districten rond Kabul in te nemen
Taliban-militanten zijn begonnen met het infiltreren van districten rondom Kabul, waarbij ze Irak-achtige tactieken gebruiken tegen Navo-troepen en de fragiele Afghaanse regering.
Daily Telegraph (GB), 26 mei 2008
 
Vlucht naar voren
De Duitsers noemen het "die Flucht nach vorne". Als de situatie wanhopig is, aanvallen! In plaats van terugtrekken, voorwaarts! Als er geen uitweg meer is, naar voren stormen!
Uri Avnery in CounterPunch (VS), 26 mei 2008
 
Boekrecensie: Standard Operating Procedure
Over de soldaten, hun meerderen en de cultuur van ontkenning die leidde tot de afschuwelijke behandeling van gevangenen in Abu Ghraib.
Los Angeles Times (VS), 25 mei 2008
 
Het raadsel van Mosul
"Operatie Vrede" in Sadr City in Bagdad wordt door de regering van Nuri al-Maliki - en door de grote Amerikaanse mediaconcerns - gebracht als een klinkend "succes" in de bestrijding van Iraakse milities, in dit geval het Mahdi-leger van de Sji'itische geestelijke Muqtada al-Sadr. Intussen sleept een onzichtbare oorlog in Mosul zich voort - buiten het bereik van de wereldwijde radar.
Asia Times (Hong Kong), 24 mei 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |