menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 26, 2008
25 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Imperialistisch rechts bedreigt Obama over Irak
 
Robert Kaplan is de reïncarnatie van de laat negentiende-eeuwse imperialisten, die dachten dat de Verenigde Staten het recht geërfd hadden om de lagere rassen te overheersen en dat de mannelijke krijgskunst een zegen voor de beschaving was. In 2002 vormde hij in zijn eentje een applausmachine voor het plan van Bush om Irak over te nemen. Zijn politieke inzicht was vergelijkbaar met dat van Paul Wolfowitz die dacht dat de sji'ieten het prima vonden dat buitenlandse troepen Najaf en Kerbala bezetten, omdat hij de opvatting huldigde dat de Irak geen heilige plaatsen had zoals Saudi-Arabië.
 
Daarnaast is Kaplan een politieke vechthond voor imperialistisch rechts over Irak. In zijn laatste column vermaant hij Obama dat deze zijn standpunt over de terugtrekking van troepen uit Irak moet wijzigen of komende herfst ernstige politieke gevolgen tegemoet kan zien. Hij suggereert dat Obama de kandidaat van Iran zal worden als hij zich niet achter de regering Bush schaart en bereid is voor onbepaalde tijd in Irak te blijven, en dat Iran de kansen van Obama in de herfst zou kunnen vergroten met een serie bomaanslagen.
 
In werkelijkheid gaat het Kaplan er niet om wat de Iraniërs met Obama zullen doen. Het gaat erom wat imperialistisch rechts met hem zal doen. Ze streven er wanhopig naar om Obama op te zadelen met de verantwoordelijkheid voor het komende debacle in Irak. Als hij die weigert zullen ze met een nieuwe verhaallijn komen, waarbij Obama en de Democraten Iran in staat zullen stellen de overwinning voor de poorten van de hel weg te slepen. Obama zal de schuld krijgen Irak 'verloren' te hebben aan Iran. Daarmee wordt de aandacht afgeleid van het centrale probleem van de regering Bush - het feit dat ze met de invasie van Irak Iraanse zetbazen in Bagdad aan de macht hebben geholpen. Het verhaal van Kaplan is een eerste aanwijzing hoe smerig de verkiezingscampagne over Irak zal worden.
 
Gareth Porter in The Huffington Post (VS), 19 juni 2008
 

 
Rechteloos in Kandahar
 
Op 15 juni hebben de Taliban voor de derde maal in zes maanden laten zien hoe zwak de Afghaanse veiligheidstroepen nog zijn. Na de aanval op een luxehotel in Kabul en de aanslag op president Karzai tijdens een parade kon nu vrijwel zonder tegenstand de gevangenis van Kandahar worden bestormd. Dat laat de collecteschalen in de moskeeën en islamitische partijbureaus tussen Koeweit en Karachi rinkelen.
 
Tegelijkertijd ondermijnen de Taliban op die manier het gezag van Karzai verder. Hij ligt steeds meer onder vuur wegens de corruptie en onbekwaamheid van zijn bestuursapparaat. Maar de critici hebben zelf te lang weggekeken van de misstanden. Hoe is het namelijk mogelijk dat de onuitsprekelijke wantoestanden in Kandahar en andere gevangenissen, folter en het gebrek aan beschikbare advocaten zolang onopgemerkt zijn gebleven tot de gevangenen in opstand komen? Wat voeren de buitenlandse mentors en adviseurs eigenlijk uit? Het is ook bekend dat juist Amerikaanse troepen met milities samenwerken die door Karzai persoonlijk bij wet zijn verboden. Die samenwerking bezorgt de milities straffeloosheid als ze echte, maar ook vermeende Taliban arresteren, folteren en ervoor zorgen dat deze naar Guantánamo worden getransporteerd. In sommige regio's nemen de milities zelfs de plaats in van de ook aanwezige reguliere politie en worden beter betaald. Het is moeilijk voorstelbaar dat Karzai tot het doorzetten van recht en orde in Afghanistan kan worden bewogen als zijn buitenlandse ondersteuners zelf daar de hand mee lichten.
 
Die Tageszeitung (BRD), 16 juni 2008
 

 
Amerikaanse leger leidt Egyptenaren op om tunnels op te sporen
 
Het leger van de VS is begonnen Egyptische soldaten op te leiden om smokkeltunnels te traceren en te vernietigen. Daarmee moet het Egyptische leger in staat worden gesteld de wapensmokkel van de Sinai naar de Gazastrook beter te bestrijden. De training vindt plaats op een Amerikaanse legerbasis in Texas waar binnenkort een tweede, grotere groep Egyptische soldaten wordt verwacht.
 
De genie van het VS-leger leert de Egyptische troepen hoe ze met geavanceerde technologische apparatuur de tunnels kunnen opsporen en vernietigen. Het gaat om instrumenten die fluctuaties in de bodem kunnen meten en aangeven dat er een tunnel wordt gegraven.
 
Wapensmokkel is een kernthema in de Israëlisch-Egyptische besprekingen over een wapenstilstand in de Gazastrook. Israël eist dat Hamas garandeert dat de wapensmokkel gestopt wordt en Hamas weigert dat. Als alternatief is Egypte nu bereid zijn inspanningen om de smokkel tegen te gaan te intensiveren. In januari werd bekend dat de VS 23 miljoen dollar van de militaire hulp aan Egypte zal bestemmen voor apparatuur om tunnels te lokaliseren.
 
Haaretz (Isr.), 11 juni 2008
 

Onvertaalde berichten:

Adempauze op de doodlopende weg?
Een informeel bestand tussen Israël en Hamas werd op 18 juni van kracht. Hiermee werd tijdelijk een halt toegeroepen aan een jaar van strijd dat meer dan 600 Palestijnen - waaronder veel burgers - en 18 Israeli's het leven kostte. Hoewel het bestand toegejuicht werd door Washington markeert het de zoveelste mislukking van de "transformatieve diplomatie" in het Midden-Oosten van de regering van George W. Bush.
Inter Press Service (Int.), 20 juni 2008
 
Taliban doen storm opsteken in Kandahar
De slag om Kandahar, de stad in de zuidelijke gelijknamige provincie waar de Taliban aan de macht kwamen in de jaren '90 voor ze de rest van Afghanistan overnamen, is begonnen.
Asia Times (Hong Kong), 20 juni 2008
 
Iran bombarderen? Wie zal Bush tegenhouden?
Anders dan de aanval op Irak van vijf jaar geleden is er geen samentrekking van troepen nodig om met Iran af te rekenen. En met de propaganda al stevig op koers is er weinig of geen waarschuwing van tevoren nodig voordat de "shock and awe" - in de vorm van lucht- en raketaanvallen - beginnen.
Ray McGovern in Consortium News (VS), 20 juni 2008
 
Contracten met Irak moeten oliereuzen terugbrengen
Vier westerse oliebedrijven zijn in de slotfase van onderhandelingen over contracten die hen in staat zullen stellen om naar Irak terug te keren, 36 jaar nadat ze hun olieconcessies door nationalisatie verloren bij de opkomst van Saddam Hussein als machthebber.
New York Times (VS), 19 juni 2008
 
Japans parlementslid maakt werk van twijfels over "11 september"
In januari 2008 vroeg Yukihisi Fujita, een lid van de Democratische Partij van Japan, het Japanse parlement en premier Yasuo Fukuda om uitleg te geven over gapende hiaten in het officiële verhaal over "11 september", waarvan verschillende groepen beweren dat zij ze aan de kaak gesteld hebben.
Japan Times (Japan), 17 juni 2008
 
De realiteit: Irakezen zouden alleen in naam gezag hebben
De reactie in Irak op de Amerikaanse eisen met betrekking tot lange-termijngebruik van militaire basis en andere rechten is zó heftig geweest dat Washington nu beperkte concessies aanbiedt in de onderhandelingen. Maar in de praktijk stellen de Amerikaanse "concessies" minder voor dan op het oog lijkt.
The Independent (GB), 12 juni 2008
 
Geruchten en wantrouwen bedreigen hulp aan Afghanen
Toen Hamid Karzai het internationale toneel bestormde op een donorenconferentie in Tokyo in 2002 werd hij ingehaald als de redder van Afghanistan - de enige man die het land kon herenigen en opnieuw opbouwen na drie decennia van oorlog. Maar wat Karzai ook zegt op de volgende donorenconferentie, te beginnen in Parijs op 12 juni: hij is bezig om wat van zijn glans te verliezen, zowel in Afghaanse als in westerse ogen.
The Times (GB), 11 juni 2008
 
Iran heeft Bush in de hoek
Als het eerder nog niet duidelijk was, moet het dat nu toch wel zijn: de regering-Bush kan zich niet veroorloven om Iran aan te vallen. Nu de benzineprijs op recordhoogte staat en bijna dagelijks nog stijgt heeft Iran de VS in een hoek. Hoezeer de regering ook in de verleiding gebracht wordt, ze zal de Iraanse belofte om het Midden-Oosten te doen "ontploffen" bij een Amerikaanse aanval niet willen uitproberen.
Robert Baer in Time (VS), 11 juni 2008
 
De verloren zaak van de Navo
Met de "goede oorlog" van het westen in Afghanistan dreigt het slecht af te lopen. Wat nodig is, is geen neokoloniale oplossing maar een plaatselijke.
Tariq Ali in The Guardian (GB), 11 juni 2008
 
Waarom helpt Bush Saudi-Arabië aan kernenergie?
De vorige maand, toen de olieprijzen door het plafond schoten, was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice in Saudi-Arabië om afstand te doen van een nóg kostbaarder geschenk: nucleaire technologie.
Wall Street Journal (VS), 10 juni 2008
 
Vroegere functionaris: Pentagon stond aanval op Irak in de weg
Functionarissen van het Pentagon stonden afgelopen zomer pal tegen het voorstel van vice-president Dick Cheney om bases van de Iraanse Revolutionaire Garde aan te vallen. Zij stonden erop dat de regering duidelijke beslissingen zou nemen over hoever de VS zou gaan in de escalatie van het conflict met Iran, aldus een vroegere functionaris van de regering-Bush.
Inter Press Service (Int.), 10 juni 2008
 
BBC-programma komt kwijtgeraakte miljarden Irak op het spoor
Een onderzoek van het BBC-programma Panorama schat dat rond de 23 miljard dollar verloren is gegaan, is gestolen of gewoon verdwenen is in Irak. Het programma heeft bronnen binnen de Amerikaanse en Iraakse regering gebruikt om te onderzoeken hoeveel winst sommige particuliere bedrijven gemaakt hebben aan het conflict en de wederopbouw.
BBC News (GB), 10 juni 2008
 
Nee, dat kan Obama niet!
Na maanden van meedogenloze stijd heeft Barack Obama zijn formidabele tegenstander, Hillary Clinton, verslagen. En wat deed hij als eerste na zijn verbazingwekkende overwinning? Hij rende naar de conferentie van de Israël-lobby en hield daar een toespraak die alle records van kruiperigheid en vleierij brak.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 10 juni 2008
 
De Amerikaanse oorlog in Afghanistan: doelen, toekomst en alternatieven
Zoals we al deden in het najaar van 2001, moeten we ons voortdurend herinneren dat de Taliban niet al Qaida zijn, en dat we moeten vertrouwen op de wet - binnenlands en internationaal - op inlichtingenwerk, diplomatie en wijsheid om terrorisme te weerstaan en in toom te houden.
Joseph Gerson in Common Dreams (VS), 9 juni 2008
 
Wat doet de Navo in Afghanistan?
Wat doet de Navo in Afghanistan? Wat zijn de werkelijke doelen van Navo-interventie in de regio? Om dat te begrijpen zullen we terug moeten naar de aanval op Joegoslavië door Nato-strijdkrachten in februari 1999.
Counterpunch (VS), 6 juni 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |