menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 32, 2008
4 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Bush dwong al-Maliki in 2006 tot inbinden over terugtrekking VS
Veel officiële en onofficiële voorstanders van een langdurige Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak doen de eis van de Iraakse premier al-Maliki tot een tijdschema voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen af als een politieke pose en gaan ervan uit dat hij het onder druk zal laten varen.
Inter Press Service (Int.), 29 juli 2008
 
De kracht achter de aanslagen in Jeruzalem
Een feit dat we voor ogen moeten houden in iedere discussie over Jeruzalem: er is geen enkele gelijkenis tussen het Jeruzalem van de Bijbel en het "Jeruzalem" op de huidige kaart van Israël.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 28 juli 2008
 
Islamitische revolutie Iran had zegen van Westen
In zijn nieuwe boek over de geheime geschiedenis van de islamitische revolutie van 1979 in Iran zegt journalist Roozbeh Mirebrahimi dat Westerse machten, waaronder de VS, de gebeurtenissen bespoedigden door religieuze revolutionaire strijdkrachten te erkennen en te steunen.
Inter Press Service (Int.), 28 juli 2008
 
Amerikaanse oorlog tegen terreur verliest terrein in Pakistan
De regering-Bush zou de regio wel eens op dezelfde manier kunnen achterlaten als ze deze aantrof, met een goed verschanst al Qaida en gefrustreerde Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen.
Los Angeles Times (VS), 27 juli 2008
 
De "bouwer" van suggestie
De meest invloedrijke juridische denker in de ontwikkeling van het moderne Amerikaanse ondervragingsbeleid is geen gedragspsycholoog, internationaal jurist of contra-terreurexpert. De belangrijkste factor van de Amerikaanse ondervragingsdoctrine is geen ander dan de ster van de televisieserie "24", Jack Bauer.
Slate Magazine (VS), 26 juli 2008
 
De "Bagdad-strategie" van de Taliban
De opstandelingen naderen Kabul van alle kanten, niet met de inzet om de hoofdstad onder de voet te lopen maar om zijn bewoners te terroriseren en om investeerders weg te jagen. En het werkt.
Newsweek (VS), 26 juli 2008
 
Verontrusting over gedwongen overplaatsing vakbondsleiders Basra
Acht Iraakse vakbondsleiders zijn gedwongen overgeplaatst van Basra naar Bagdad, waar hun leven naar verluidt in gevaar is vanwege hun verzet tegen een geplande wet waarin de controle over de olie-exploitatie en -productie in buitenlandse handen zou komen.
The Guardian (GB), 25 juli 2008
 
Ex-opstandelingen willen meer geld
De Iraakse officier die de leiding heeft over een met Amerikaans geld gefinancierde anti-jihadistengroep draait er niet omheen: als het Amerikaanse leger hem niet meer geld geeft pakt hij zijn koffers en keert hij terug naar de gelederen van al Qaida.
AFP (Fr.), 25 juli 2008
 
Martel-memorandum schermt ondervragers af
Een memorandum van 1 augustus 2002 van het Amerikaanse ministerie van Justitie gaf de ondervragers van de CIA instructies over specifieke ondervragingstechnieken die gebruikt moesten worden op al Qaida-gevangenen van de inlichtingendienst.
Washington Independent (VS), 24 juli 2008
 
Meerderheid Afghaanse opstandelingen geen Taliban
De grote meerderheid van de Afghaanse opstandelingen is niet noodzakelijkerwijs de Taliban, maar diegenen die zich aangezet voelen om te vechten vanwege verbroken beloften, het ontbreken van een stabiele regering, bloedvetes en economische overwegingen.
Daily Times (Pakistan), 24 juli 2008
 
Obama op het randje
Barack Obama is zijn belofte van verandering ontrouw aan het worden. Hij loopt het risico om de zoveelste politieke huurling te worden.
Robert Scheer in Truthdig (VS), 22 juli 2008
 
Komt er een akkoord met Iran?
Gary Sick, sinds lang deskundige op het gebied van Iran die als zodanig diende in de Nationale Veiligheidsraad van de Amerikaanse regeringen van Ford, Carter en Reagan, zegt dat er druk bestaat op zowel de Iraanse als de Amerikaanse regering om een compromis te accepteren dat onderhandelingen mogelijk maakt om uiteindelijk het Iraanse verrijkingsprogramma stop te zetten.
Council on Foreign Relations (VS), 21 juli 2008
 
Als een ander mens Israël uit
In 1979, toen hij 16 jaar oud was, leidde Samir Kuntar een gewapend groepje op een boot van Libanon naar de Israëlische kuststad Nahariya om Israeli's te doden en te ontvoeren. Hij was in oorlog met de Zionistische staat maar hij wist bijna niets over de mensen of het land.
The Globe and Mail (Can.), 19 juli 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |