menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2008
15 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Ossetië-Georgië-Rusland-VS
 
(..)
 
Op de achtergrond spelen twee beslissende factoren een rol. De eerste is de controle over pijplijnen naar Azerbeidzjan en Centraal-Azië. [President] Clinton koos Georgië als corridor om Rusland en Iran te omzeilen. Het land werd voor dit doel ook zwaar gemilitariseerd. Vandaar dat Zbiginiev Brzezinski opmerkt dat Georgië "een erg belangrijke en strategische aanwinst voor ons is."
 
Het is opmerkelijk dat commentatoren minder terughoudend worden bij het uitleggen van de ware motieven van de VS in de regio terwijl voorwendsels over gruwelijke bedreigingen en bevrijdingsacties vervagen en het lastiger wordt om de Iraakse eis om het bezettingsleger terug te trekken, te omzeilen. Zo vermaande de hoofdredactie van de Washington Post Obama omdat hij Afghanistan als "het centrale front" voor de Verenigde Staten beschouwde. De Post herinnerde hem er aan dat Irak "in het geopolitieke middelpunt van het Midden-Oosten ligt en een aantal van de grootste oliereserves ter wereld omvat," en dat "het strategische belang [van Afghanistan] verbleekt in vergelijking met dat van Irak." Een welkome, zij het wat late, erkenning van de realiteit met betrekking tot de invasie van de VS.
 
De tweede factor is de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, die in 1997 door George Kennan werd omschreven als "de meest fatale vergissing van de Amerikaanse politiek in de hele periode na de Koude Oorlog, [die] naar verwachting de nationalistische, antiwesterse en militaristische neigingen in de Russische meningsvorming zal doen ontvlammen; een ongunstige uitwerking zal hebben op de ontwikkeling van de Russische democratie; de sfeer van de Koude Oorlog zal terugbrengen in de betrekkingen tussen Oost en West."
 
Toen de USSR ineenstortte, deed Michail Gorbatsjov een concessie die in het licht van de recente geschiedenis en de strategische realiteit verbazingwekkend was: hij stemde in met de toetreding van het verenigde Duitsland tot een vijandig militair bondgenootschap. Deze "verbluffende concessie" werd door de Westerse media, de NAVO en president Bush I toegejuicht. De laatste noemde het een demonstratie van "staatsmanschap (..) van het grootste belang voor alle landen van Europa, waaronder de Sovjet-Unie."
 
Gorbatsjov deed die verbluffende concessie op basis van "de verzekering dat de NAVO zijn rechtsgebied niet naar het oosten uit zou breiden, 'geen centimeter' volgens [minister van buitenlandse zaken - NC] Jim Baker, dat waren zijn exacte woorden." Dat was de waarschuwing van Jack Matlock, de leidende expert op het gebied van de Sovjet-Unie van de diplomatieke dienst van de VS. En die wordt bevestigd door Strobe Talbot, de belangrijkste beleidsmaker voor Oost-Europa van de regering Clinton. Op basis van een volledig overzicht van de diplomatieke documentatie rapporteert Talbot dat "minister van buitenlandse zaken Baker in de context van de aarzeling van de Sovjet-Unie om een verenigd Duitsland lid te laten blijven van de NAVO tegen de toenmalige minister van buitenlandse zaken van de Sovjet-Unie Eduard Shevarnadze zei dat de NAVO zich niet naar het oosten uit zou breiden."
(..)
 
Noam Chomsky op ZNet, 12 september 2008
 

 
Bij de zevende verjaardag van 11 september
 
Het is tijd om vast te stellen dat het oorspronkelijke al-Qaida verslagen is. Het is gevaarlijk voor een commentator om dat te zeggen, omdat radicale moslimextremisten natuurlijk op elk moment weer bommen kunnen laten exploderen en dan zal iedereen me met de vinger nawijzen en zeggen hoe fout ik zat.
 
Dus laat ik heel duidelijk stellen dat ik niet bedoel dat het radicale moslimextremisme niet langer bestaat of dat er geen bomaanslagen van die kant meer zullen plaatsvinden.
 
Ik bedoel het oorspronkelijke al-Qaida. Al-Qaida als een historische, concrete beweging rond Osama Bin Laden en Ayman al-Zawahiri, met als kern de moejahedien die in de jaren tachtig streden in Afghanistan. Al-Qaida, de 55ste brigade van het Leger van het Islamitisch Emiraat Afghanistan onder de Taliban. Dat al-Qaida. De 5000 strijders en operateurs of welk aantal dan ook.
 
Dat oorspronkelijke al-Qaida is verslagen.
 
Osama Bin Laden heeft sinds ongeveer vier jaar geen originele videoband meer gepubliceerd. [..] Mijn conclusie is dat Bin Laden, als hij in leven is, dusdanig gewond of mismaakt is dat een optreden van hem op video de weinige volgelingen die hij nog heeft alleen maar zou ontmoedigen.
 
Ayman al-Zawahiri, Bin Ladens nummer twee, leeft en is uiterst actief en penetrant spraakzaam. Maar hij heeft zo vaak voor boze wolf gespeeld zonder enig gevolg, dat hij zelfs op de kabel-TV geen zendtijd meer krijgt, behalve bij al-Jazeera en zelfs daar knippen ze een paar minuten uit een lange band.
(..)
 
Informed Comment van Juan Cole, 11 september 2008
 

Onvertaalde berichten:

Meeste leden Irak-coalitie op punt van terugtrekken
President Bush verstopte een klein beetje extra nieuws in een toespraak die grotendeels gewijd was aan zijn plan om 8.000 soldaten uit Irak terug te trekken. Hij kondigde ook aan dat de meeste landen die de VS in de afgelopen vijf jaar in Irak met troepen gesteund hebben hun militairen ook gaan terugtrekken.
Washington Post (VS), 10 september 2008
 
Zeven jaar na "11 september"
De gebeurtenissen van de afgelopen zeven jaar hebben een definitief oordeel geveld over de strategie die de regering-Bush na "11 september" uitdacht om haar zogenoemde "wereldwijde oorlog tegen terreur" te voeren. Die strategie heeft gefaald, over de hele breedte en onherroepelijk.
TomDispatch (VS), 9 september 2008
 
VS keurt wapenakkoord van 330 miljoen dollar voor Israël goed
De Amerikaanse regering heeft gezegd dat zij drie wapenleveranties aan Israël van in totaal 330 miljoen dollar heeft goedgekeurd. Bronnen die op het spoor zijn van een nog grotere leverantie van gevechtsvliegtuigen hebben gezegd dat de overeenkomst hierover later deze maand goedgekeurd zou kunnen worden.
Reuters (GB), 9 september 2008
 
Inlichtingen-adviesorgaan VS waarschuwde tegen operaties in Pakistan
Het belangrijkste adviesorgaan vanuit de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft de regering van George W. Bush gewaarschuwd dat een besluit om commando-aanvallen door Amerikaanse troepen te beginnen tegen al-Qaidadoelen in het Pakistaanse grensgebied een groot risico met zich meebrengt van verdere destabilisatie van zowel het Pakistaanse leger als de Pakistaanse regering.
Inter Press Service (Int.), 8 september 2008
 
Afghanistan: aantal burgerdoden door luchtaanvallen stijgt
Burgerdoden in Afghanistan als gevolg van luchtaanvallen door de VS en de Navo zijn tussen 2006 en 2007 bijna verdrievoudigd. Recente luchtaanvallen hebben de situatie gecompliceerd en zorgen voor groeiende weerstand onder de bevolking, aldus een nieuw rapport van Human Rights Watch.
Human Rights Watch (Int.), 8 september 2008
 
Afghaanse parlementscommissie stelt Taliban-achtige wet op
Het Lagerhuis van het Afghaanse parlement heeft een wetsontwerp voorbereid dat, als het goedgekeurd wordt, verschillende praktijken onwettig maakt die in de Afghaanse samenleving routine zijn geworden. Het wetsontwerp lijkt een Taliban-achtige campagne tegen "onfatsoen" te weerspiegelen.
The Frontier Post (Pak.), 7 september 2008
 
"CIA hielp bij opstellen schimmig Brits Irak-oorlogsdossier"
Geheim advies van een buitenlandse mogendheid, vermoedelijk Amerika, hielp om het dossier op te stellen dat beweerde dat Saddam Hussein binnen 45 minuten kon aanvallen en zo de weg plaveide voor Britse deelname aan de oorlog met Irak.
Evening Standard (GB), 6 september 2008
 
Afghanen hebben genoeg van eigen regering en VS
De stammenhoofden in de oostelijke provincie Nangarhar hebben alle vertrouwen verloren in zowel hun eigen regering als de buitenlandse soldaten in hun land. Een dergelijke desillusie is wijd verbreid in Afghanistan en zorgt voor voeding van de opstand die tot dusver dit jaar 195 buitenlandse soldaten het leven heeft gekost, waarvan 105 Amerikanen.
Associated Press (VS), 6 september 2008
 
Maliki laat masker vallen
Wat is er aan de hand met de Iraakse premier Nuri al-Maliki? Terwijl de zorg om veiligheid langzaam wegebt in Bagdad, is de politieke speculatie zelden zo intensief geweest.
The Guardian (GB), 5 september 2008
 
Amerikaanse leger trainde Georgische commando's
Slechts een paar maanden vóór de aanval van het Georgische leger op Zuid-Ossetië in augustus gaven de Amerikaanse strijdkrachten gevechtstraining aan tachtig Georgische commando's.
Financial Times (GB), 5 september 2008
 
Ondanks Irak's olie-oases leven Irakezen nog steeds in donker
Hoewel ik de angst van Amerikaanse burgers over brandstofprijzen en schaarste kan begrijpen, vind ik het veel moeilijker om te begrijpen waarom de Irakezen - met hun oases van oliereserves - nog steeds te kampen moeten hebben met hoge olieprijzen en ernstige tekorten van benzine, diesel en gas om te koken.
Wall Street Journal (VS), 2 september 2008
 
Israël van de Kaukasus
De Georgische president Mikheil Saakashvili dacht blijkbaar dat de VS hem militair zouden steunen als Russische troepen hem terug duwden naar Georgië nadat hij bevel gaf tot een aanval op de opstandige provincie Zuid-Ossetië. Maar Georgië had ook een speciale relatie met Israël, die grotendeels onder de radar bleef.
UPI (VS), 2 september 2008
 
Het gemankeerde "onderzoek" van HRW naar Russische clusterbommen
Op 15 augustus gaf Human Rights Watch een verklaring uit waarin het stelde dat zijn onderzoekers "bewijsmateriaal hebben gevonden dat Russische vliegtuigen clusterbommen lieten vallen op bewoonde gebieden in Georgië. Het blijkt echter dat het bewuste "onderzoek" verre van deskundig of grondig was, en dat de "onderzoeker" van HRW op dit gebied slachtoffer kan zijn geworden - of erger - van een Georgische desinformatie-campagne.
Helena Cobban in 'Just World News' (VS), 2 september 2008
 
Front tegen Iran valt uiteen
In de nabije toekomst is het veel minder waarschijnlijk dat Israël Amerikaanse steun zal krijgen voor een aanval op Iran dan een paar maanden geleden nog het geval was.
Forward (VS), 28 augustus 2008
 
New York bereikt schikking in rechtszaak rond onwettige arrestaties
De stad New York is akkoord gegaan met de betaling van ongeveer twee miljoen dollar om een schikking te bereiken in een rechtszaak die was aangespannen door demonstranten tegen de oorlog die stelden dat ze onwettig gearresteerd waren.
Jurist (Pittsburgh Univ., VS), 20 augustus 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |