menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 40, 2008
29 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
VS willen 20 miljard dollar voor operaties in Afghanistan
 
Terwijl duizenden van de eigen troepen gestuurd worden om de toenemende opstand de kop in te drukken, zijn de VS zijn op zoek naar 20 miljard dollar van de bondgenoten om te helpen bij de stabilisering van Afghanistan. Volgens minister van defensie Robert Gates zijn de VS bezig met een fundamentele herziening van de strategie. Maar de boodschap van Gates is duidelijk: de VS verwachten van landen die geen troepen sturen naar Afghanistan dat ze in plaats daarvan geld bijdragen.
 
De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal David McKiernan, heeft het Pentagon gevraagd om nog drie Amerikaanse brigades bovenop de extra brigade waarvan president Bush heeft aangekondigd dat hij in januari zal worden ingezet. Daarmee zou het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan toenemen van 30.000 naar bijna 44.000. Een VS-functionaris zei dat het plan bestaat om het Afghaanse leger van de huidige 65.000 militairen binnen vijf jaar in omvang te verdubbelen. Dat zou rond de 20 miljard dollar kosten. Dat moet volgens hem betaald worden door bondgenoten die geen troepen leveren. Ook landen buiten de NAVO, zoals Japan, zouden daarbij worden betrokken.
 
The Guardian (GB), 19 september 2008
 

 
VS willen commando over oorlog NAVO tegen Taliban
 
De regering Bush streeft ingrijpende wijzigingen in de militaire commandostructuur in Afghanistan na, zodat het hoofd van de internationale strijdkrachten rechtstreeks onder het Centrale Commando van de VS (Centcom) zou gaan vallen in plaats van onder de NAVO. De veranderingen zouden enorme gevolgen hebben voor de NAVO, aangezien volgens de NAVO-top Afghanistan 'van beslissend belang is voor de toekomst' waar het de capaciteit van de organisatie betreft om buiten het NAVO-gebied grootschalige operaties uit te kunnen voeren. Een voorstel om de ingewikkelde commandostructuur te stroomlijnen, waarbij VS-generaal David McKiernan rechtstreeks zou gaan ressorteren onder Centcom in Tampa (Florida) in plaats van onder de NAVO, ligt momenteel bij minister van defensie Robert Gates. Elke verandering van de Afghaanse oorlog in de richting van een door Amerikanen geleide operatie zou in een aantal NAVO-landen, zoals ItaliŽ, Duitsland en Canada op grote problemen stuiten. VS-militairen die onlangs zijn overgeplaatst van Irak naar Afghanistan stellen dat de operaties in het laatste land worden verlamd door de commandostructuur met vele lagen. Kolonel Anthony Anderson van de mariniers zegt openlijk: "We proberen onze frustratie in toom te houden... maar we moeten wachten tot de olifanten uitgedanst zijn." Dat slaat op de beweerde onhandigheid van het internationale commando.
 
Het is de bedoeling dat de twee aparte operaties in Afghanistan - de door de NAVO geleide ISAF en Operatie Enduring Freedom van de Amerikanen in het grensgebied met Pakistan - gaan fuseren onder generaal McKiernan. Dat moet volgens sommige Amerikaanse officieren inhouden dat er een eind komt aan de talloze voorbehouden (caveats) van NAVO-landen op de wijze van optreden. Een mogelijkheid om de gevoeligheden te omzeilen is, om de NAVO vooral verantwoordelijk te maken voor logistiek, beveiliging van de troepen en voorlichting terwijl contraguerrillaoperaties vanuit Centcom zouden geleid worden door de uit Irak overgeplaatste generaal Petraeus. Volgens de Britse mariniersgeneraal Julian Thompson zou een verandering van de commandostructuur de zaak alleen maar ingewikkelder maken: "Het zou ongeveer hetzelfde zijn als een Britse generaal zou zeggen dat hij zijn orders direct uit Londen krijgt in plaats vanuit de NAVO."
 
The Independent (GB), 18 september 2008
 

 

 

Onvertaalde berichten:

IsraŽlisch bombardement op dorp Gazastrook mogelijk oorlogsmisdaad
De Mensenrechtenraad van de VN heeft ingestemd met een onderzoeksrapport dat stelt dat een IsraŽlische bombardement op een Palestijns dorp, waarin 19 mensen gedood werden, opgevat zou kunnen worden als een oorlogsmisdaad.
Agence France Presse (Fr.), 24 september 2008
 
Iran-haviken nemen hoge vlucht
Je moet je zorgen gaan maken als de haviken van zowel Republikeinen als Democraten de rijen sluiten. En je moet je nog mťťr zorgen gaan maken als die haviken Iran op de korrel nemen en opiniestukken in de Wall Street Journal gaan schrijven met titels als "Iedereen moet zich zorgen maken over Iran".
The Nation (VS), 23 september 2008
 
Slachtoffers van een andere oorlog
De aanslag op het Marriott hotel is de gruwelijke wraak voor de campagne in Afghanistan, die zo vreselijk mis is gelopen. De dodelijke explosie in Islamabad was een wraakactie voor wat er zich de afgelopen weken heeft afgespeeld in het onherbergzame grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.
The Guardian (GB), 23 september 2008
 
"Grimmig" Afghanistan-rapport wordt door VS geheim gehouden
Amerikaanse inlichtingenspecialisten leggen de laatste hand aan een geheime National Intelligence Estimate over Afghanistan dat, naar verluidt, de situatie beschrijft als "grimmig". Maar er zijn geen plannen om ook maar iets ervan openbaar te maken voor de presidentsverkiezingen.
ABC News (VS), 23 september 2008
 
Amerikaanse generaals plannen oorlogen om grondstoffen
Onder de auspiciŽn van het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben de Amerikaanse strijdkrachten zojuist een document gepubliceerd met de titel "Moderniseringsstrategie landmacht 2008". Dit vormt interessante lectuur tegen de huidige achtergrond van verslechterende fiscale, milieu-, energie- en veiligheidscrises.
Irish Times (Ierl.), 22 september 2008
 
Een miljoen wapens naar Irak; en veel raakt kwijt
Clandestiene wapenleveranciers, betaald door de Amerikaanse en Iraakse regering, hebben Irak overspoeld met een miljoen wapens sinds 2003, aldus een nieuw onderzoek van Amnesty International. Vanwege gebrekkige of niet-bestaande controlesystemen zijn veel van deze wapens kwijtgeraakt, en een deel ervan is weer opgedoken in de handen van opstandelingen.
CorpWatch (VS), 22 september 2008
 
Dit zijn de gevolgen van de oorlog
Dit voorjaar kwamen honderden Amerikaanse oorlogsveteranen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan bijeen om getuigenis af te leggen van gruwelijkheden die ze zelf hadden begaan of waarvan ze getuige waren geweest tijdens hun dienst aldaar. Dit is het getuigenis van marinier Vincent Emanuele, die in Irak diende in 2003 en 2005.
Antiwar.com (VS), 22 september 2008
 
Een Amerikaanse orgie van schulden
De financiŽle paniek die over de wereld raast is gekmakend complex, maar de oorzaak van de ergste financiŽle crisis sinds de Grote Depressie van de dertiger jaren van de vorige eeuw is duidelijk.
Eric Margolis in Toronto Sun (Can.), 21 september 2008
 
Duizenden in Frankrijk en Duitsland protesteren tegen Afghanistan-inzet
Duizenden mensen in Frankrijk en Duitsland gingen op zaterdag 21 september de straat op om hun regeringen op te roepen tot het terug naar huis halen van soldaten die in Afghanistan vechten, aldus de politie en de organisatoren van de demonstraties.
Agence France Presse (Fr.), 21 september 2008
 
Waarom denkt de VS dat ze kan winnen in Afghanistan?
De Taliban zijn beter getraind, en - triest genoeg - in toenemende mate getolereerd door de plaatselijke burgerbevolking.
Robert Fisk in The Independent (GB), 20 september 2008
 
Verliezen we Afghanistan?
Is de Navo bezig om de Afghaanse oorlog te verliezen, net als de Sovjet-Unie in de tachtiger jaren van de vorige eeuw en het Britse Rijk in de 19e eeuw. De Navo en de VS ontkennen het, maar het antwoord is bevestigend.
United Press International (VS), 19 september 2008
 
Spelen met vuur
De Amerikanen kozen een ongunstige dag uit om een nieuw front te openen in de oorlog tegen terreur. Het was vier uur 's morgens op de derde dag van de islamitische heilige maand Ramadan en de dorpelingen van Angoor Adda, een Pakistaans bergstadje vlakbij de Afghaanse grens, waren bezig om hun fornuizen aan te steken voor het ontbijt voorafgaand aan een lange vastendag.
Sunday Times (GB), 14 september 2008
 
VS verkopen zware bommen aan IsraŽlische luchtmacht
Ondanks bedenkingen in Washington over een mogelijke IsraŽlische aanval op Iran zal de Amerikaanse regering IsraŽl gaan voorzien van geavanceerde wapens voor zwaar versterkte doelen, zo heeft de regering aangekondigd.
Haaretz (Isr.), 14 september 2008
 
Nieuwe aanslagen als gevolg Amerikaanse acties in Pakistan?
Amerikaanse aanvallen op Taliban en Al Qaida in Pakistan zouden kunnen leiden tot terreuraanslagen in Londen, zo heeft de Pakistaanse hoge commissaris voor de betrekkingen met Groot-BrittanniŽ gewaarschuwd.
Sunday Times (GB), 14 september 2008
 
Hoe we duizend jaar lang in Irak kunnen blijven
Is er een manier voor Amerikaanse onderhandelaars om permanente bases in Irak te versieren zonder toestemming van het Congres? Jawel; en het wordt een SOFA genoemd.
Frida Berrigan in Mother Jones (VS), 22 augustus 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |