menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2009
19 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Hoe de Gaza-oorlog kan aflopen: drie scenario's
 
Scenario 1: Regime Change
Gegeven het doel op de lange termijn van IsraŽl om Hamas uit Gaza te verdrijven, hebben sommige belangrijke militaire en politieke leiders erop aangedrongen dat de doelen van de huidige operatie worden uitgebreid en het momentum wordt gebruikt om de controle over de stad Gaza over te nemen. De meest luidruchtige aanhanger van deze optie is Likud-leider Netanyahu. Sceptici, onder wie Barak en Livni, waarschuwen dat het nastreven van regime change zou inhouden dat de IsraŽlische militaire operatie nog maandenlang gaat duren, met risico's voor diplomatiek isolement en een dramatische toename van het aantal slachtoffers.
 
Scenario 2: Langdurig staakt-het-vuren
IsraŽls prioriteit zal zijn de aanvoer van raketten en mortiergranaten, die werden gesmokkeld door tunnels vanuit Gaza en afgevuurd op IsraŽl te onderbreken. De Israeli's willen dat Egypte die tunnels gaat bewaken onder supervisie van de VS. Egypte staat niet te springen om dit binnenlands politieke hoofdpijndossier met aanwezigheid van buitenlandse troepen op zijn grondgebied op zich te nemen en is bang dat IsraŽl zal proberen om Cairo te dwingen de verantwoordelijkheid voor het gebied over te nemen - een rol die Cairo consequent heeft geweigerd.
 
Scenario 3: De kanonnen zwijgen zonder formeel bestand
Als het offensief Hamas niet de doodsklap kan geven zou IsraŽl het voordelig kunnen vinden om het vuren te staken zonder noodzakelijkerwijs een uitgebreid bestand te sluiten. Het zou simpelweg de vijandelijkheden kunnen beŽindigen en zelfs op vrijblijvende basis zijn strijdkrachten kunnen terugtrekken. Het zou dan stellen de "afschrikking" voor toekomstig raketvuur te hebben hersteld, zonder het gezag van Hamas in Gaza te hebben "erkend". Dat zou ook de noodzaak voor de inzet van een internationale strijdmacht wegnemen, die een belemmering zou kunnen vormen voor een toekomstig offensief.
 
Tony Karon in Time, 16 januari 2009
 

 
Invasie van Gaza: mogelijk gemaakt door de VS
 
De huidige IsraŽlische lucht- en grondaanval op de Gazastrook kan plaatsvinden op basis van het omvangrijke militaire materieel dat door de VS aan de IsraŽli is geleverd. De afgelopen tientallen jaren hebben de VS ongeveer 53 miljard dollar aan militaire hulp aan IsraŽl gegeven. Wat minder bekend is, is dat sinds 2004 Amerikaanse belastingbetalers ongeveer 2,25 miljard liter geraffineerde olieproducten ter waarde van 1,1 miljard dollar hebben betaald die aan het IsraŽlische leger is gegeven, brandstof die nu wordt gebruikt door IsraŽlische gevechtsvliegtuigen, helikopters en tanks in de strijd tegen Hamas.
 
De VS betaalden zelfs de kosten van de verscheping van de olie vanaf raffinaderijen in de VS naar havens in IsraŽl. Deze gegevens zijn bekend geworden op grond van documenten die verkregen zijn via de Freedom of Information Act. Een groot deel van de brandstof die de VS aan IsraŽl geven is geraffineerde Arabische olie, die dus twee keer over de Atlantische oceaan is verscheept. Een week geleden schatte UNICEF dat 800.000 inwoners van Gaza geen stromend water en 1 miljoen geen elektriciteit meer hadden.
 
Robert Bryce in Salon, 15 januari 2009
 

 
Keus voor oorlog: hoe Israel de escalatie in Gaza fabriceerde
 
IsraŽl heeft herhaaldelijk gesteld dat het op 27 december "geen andere mogelijkheid" had dan de oorlog rond Gaza te beginnen, omdat Hamas het staakt-het-vuren had doorbroken, raketten afschoot op IsraŽlische burgers en IsraŽl "alles had geprobeerd om deze militaire operatie te voorkomen," aldus minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni.
 
Maar deze bewering is in flagrante strijd met het feit dat de IsraŽlische militaire en politieke leiding tijdens het staakt-het-vuren tal van agressieve maatregelen nam die een crisis met Hamas lieten escaleren en mogelijk zelfs Hamas provoceerden om een voorwendsel voor de aanval te leveren. Dit was niet een oorlog omdat er "geen andere mogelijkheid" was, maar een oorlog die heel goed te vermijden was geweest en waarvoor IsraŽlische acties zelf grotendeels de aanleiding vormden.
 
IsraŽl heeft een lange geschiedenis van het opzettelijk gebruik van geweld en andere provocerende maatregelen om reacties uit te lokken met het doel om een voorwendsel voor militair optreden te creŽren, waarbij zijn tegenstanders worden afgeschilderd als agressors en IsraŽl zelf als slachtoffer. De IsraŽlische militair historicus Zeev Maoz beschrijft in zijn boek Defending the Holy Land hoe deze politiek van "strategische escalatie" werd gebruikt in 1955-1956 (Suezcrisis), 1981-1982 (invasie in Libanon) en 2001-2004 (moordaanslagen in opdracht van premier Sharon op Palestijnse activisten, die leidden tot feitelijke herbezetting van de Westbank).
 
Steve Niva in Foreign Policy in Focus, 8 januari 2009
 

Onvertaalde berichten:

De uitroeiing van Hamas
Het lijkt nu wel duidelijk wat de laatste rampzalige actie van de regering-Bush was: groen licht geven aan IsraŽl om zijn "definitieve oplossing" van stapel te laten lopen tegen de Hamasregering in Gaza.
Eric Margolis in LewRockwell.com (VS), 15 januari 2009
 
Rapport legt rammelend Irak-contract bloot
Een contract van ruim 700 miljoen dollar voor de reconstructie van Iraakse olie-en gasinstallaties werd getekend door voortdurende veranderingen, kostenoverschrijdingen, het niet halen van tijdschema's en gebrek aan coŲrdinatie, aldus een nieuw rapport van de Amerikaanse inspecteur-generaal.
The Washington Post (VS), 14 januari 2009
 
De verkiezingsoorlog
Hoeveel Palestijnen moet je vermoorden om premier van IsraŽl te worden? Het lijkt tegenwoordig een legitieme vraag te zijn.
Paul Woodward in War in Context (VS), 14 januari 2009
 
Amerikaanse bouwplannen in Afghanistan teken van lange-termijnplannen
Grootschalige bouw van kazernes, oefenterreinen, hoofdkwartieren, opslagruimtes en vliegvelden voor gebruik door Amerikaanse en Afghaanse veiligheidstroepen verraadt tekenen van een lange-termijninzet van de Amerikaanse strijdkrachten op een moment dat het beleid van de aanstaande regering-Obama voor de Afghaanse oorlog verre van duidelijk is.
The Washington Post (VS), 13 januari 2009
 
Bagram: erger dan Guantanamo?
Terwijl miljoenen mensen weten dat de regering van George W. Bush zijn opvolger de klus heeft nagelaten van het sluiten van de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay, zijn relatief weinigen zich ervan bewust dat de nieuwe president ook te maken zal krijgen met een gelijksoortig maar veel groter dilemma zo'n tienduizend kilometers verderop.
Inter Press Service (Int.), 13 januari 2009
 
Liegt de IsraŽlische inlichtingendienst?
Al het lijden in Gaza - sterker, al het lijden van Palestijnen van de afgelopen acht jaar als gevolg van de IsraŽlische bezetting - had vermeden kunnen worden als IsraŽl een vredesakkoord met Yasser Arafat had gesloten toen het de kans had, in 2001.
Foreign Policy In Focus (VS), 12 januari 2009
 
Een verhaal van binnenuit: hoe de VS het Palestijnse lijden verergerde
De geheime operatie om Fatah sterker te maken faalde. En het isoleren van Hamas maakte de situatie alleen maar erger. Maar het is niet te laat om de koers te wijzigen.
Christian Science Monitor (VS), 12 januari 2009
 
Blauwdruk voor aanval op Gaza lang geleden gepland
De IsraŽlische aanval op Gaza was al lang geleden in voorbereiding, zoals minister van Defensie Barak al vroeg tijdens het offensief toegaf. Maar in feite zijn er aanwijzingen dat de blauwdruk voor de invasie al veel eerder opgesteld werd - waarschijnlijk al anderhalf jaar geleden.
Jonathan Cook in The National (VAE), 11 januari 2009
 
VS wees hulpverzoek af voor IsraŽlische aanval op Iraanse kerncentrale
President Bush wees vorig jaar een geheim verzoek van IsraŽl af voor gespecialiseerde "bunker buster"-bommen die IsraŽl nodig had voor een aanval op het voornaamste Iraanse nucleaire complex. Hij zei de Israeli's dat hij toestemming had gegeven voor nieuwe geheime acties gericht op sabotage van de vermeende Iraanse pogingen om kernwapens te ontwikkelen, aldus hogere Amerikaanse en buitenlandse functionarissen.
The New York Times (VS), 11 januari 2009
 
Amerikaanse mariniers ontdekken dat Irak-tactiek niet werkt in Afghanistan
De manschappen van het Derde Bataljon van het Achtste Regiment van de Amerikaanse mariniers komen er in hun eerste twee maanden in Afghanistan achter dat de tactieken die ze geleerd hebben in bijna zes jaar gevechten in Irak van weinig waarde zijn hier - en zelfs een belemmering kunnen zijn in de strijd tegen de Taliban.
McClatchy Newspapers (VS), 11 januari 2009
 
Waarom de rust in Gaza aan scherven ging
Velen hebben zich afgevraagd hoe Hamas, als het de gevolgen voorzag van het eindigen van de wapenstilstand, tůch berust kan hebben in het onvermijdelijke bloedvergieten dat het IsraŽlische leger zou uitstorten over de burgers van Gaza.
Alastair Crooke in Conflicts Forum (Int.), 11 januari 2009
 
Obama moet beter nadenken over Afghanistan
Toekomstig president Barack Obama was niet alleen oordeelkundig genoeg om zich uit te spreken tegen de oorlog in Irak, hij argumenteerde ook voor de noodzaak van "een einde maken aan de mentaliteit" die ons die oorlog indreef. Daarom is het verontrustend dat hij tijdens zijn campagne zijn retoriek over terugtrekken uit Irak gebruikte om de aandacht te richten op wat hij noemt het "centrale front in de oorlog tegen terreur" - Afghanistan.
The Nation (VS), 9 januari 2009
 
Obama gaat mogelijk door met buitenlands beleid Bush
Veel Amerikanen, en nog veel meer mensen elders in de wereld, zijn verontwaardigd over wat zij zien als de radicale her-ordening van George W. Bush van het Amerikaanse buitenlands beleid. Deze breed gedragen visie is echter niet precies waar.
Politico (VS), 8 januari 2009
 
Neoconservatisme in het Obama-tijdperk
Neoconservatieven zijn opgetogen over de aanstellingen in het nieuwe regeringsteam van Obama. Zij zien goed dat de nieuwe garde erg veel lijkt op de oude.
The New American (VS), 7 januari 2009
 
De strijd voor Afghaanse hoofden en harten gaat verloren
"Als je een probleem hebt, lossen de Taliban het op. In de regeringskantoren vind je alleen corruptie en omkoping."
Sunday Herald (Scotland), 5 januari 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |