menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2009
11 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Geheim nucleair akkoord tussen de VS en IsraŽl loopt gevaar
 
De inspanningen van president Obama om de verspreiding van kernwapens tegen te houden dreigen een 40 jaar oude geheime afspraak aan de kaak te stellen, waarbij de VS beloofden om de IsraŽlische kernwapens te beschermen tegen internationale controle. Onderminister van buitenlandse zaken Rose Gottemoeller heeft inmiddels op een VN-vergadering over het non-proliferatieverdrag verklaard dat IsraŽl zou moeten toetreden tot het verdrag. IsraŽl zou in dat geval toe moeten geven in het bezit te zijn van een kernwapenarsenaal en zou daar bovendien afstand van moeten doen. Gottemoeller weigerde echter te zeggen of de VS IsraŽl onder druk zouden zetten om toe te treden tot het verdrag.
 
Documenten die de laatste jaren zijn vrijgegeven, laten zien dat de geheime afspraak oorspronkelijk gemaakt werd tijdens een topoverleg in 1969 tussen president Nixon en de IsraŽlische premier Golda Meir. Op het akkoord wordt gezinspeeld in documenten van de toenmalige nationale veiligheidsadviseur Henry Kissinger. Kissinger beschreef in een memo aan Nixon met de titel ďHet IsraŽlische nucleaire programmaĒ dat IsraŽl eind 1970 waarschijnlijk over tussen de 24 en 30 Franse raketten zou beschikken waarvan tien met kernkoppen. Kissinger schreef dat aangezien het niet mogelijk was dit te verhinderen het enige bereikbare doel was om te voorkomen dat dit geheim bekend zou worden. De overeenkomst kwam erop neer dat IsraŽl geen kernwapenproef zou doen en dat de VS IsraŽl niet onder druk zouden zetten om toe te treden tot het non-proliferatieverdrag.
 
The Washington Times, 6 mei 2009
 

 
Record aantal bommen op Afghanistan in april
 
Vliegtuigen van de luchtmacht en marine van de VS en bondgenoten hebben in april volgens cijfers van Air Forces Central een record aantal bommen op Afghanistan afgeworpen. Het aantal 438 voor Afghanistan alleen is het hoogste maandtotaal tot nu toe. Het is bovendien de vierde opeenvolgende maand dat het aantal afgeworpen bommen is toegenomen, na een afnemende reeks die vorig jaar juli was begonnen. Er werd in april 2110 maal luchtsteun geleverd. In de cijfers zijn nog niet eens de aanvallen met helikopters en die van de speciale troepen verwerkt en evenmin de aanvallen met boordmitrailleurs en kleine raketten.
 
Transportvliegtuigen wierpen 800 ton af tijdens droppings, meest in Afghanistan, en tankvliegtuigen leverden 37 ton brandstof. Verkenningsvliegtuigen vlogen in april 1402 missies boven Irak en Afghanistan.
 
Navy Times (VS), 4 mei 2009
 

Onvertaalde berichten:

Afghanen in opstand na luchtaanval-bloedbad
Onder kreten als "dood aan Amerika" en "dood aan de regering" gooiden duizenden Afghaanse dorpelingen stenen naar de politie terwijl ze hun woede uitten over Amerikaanse luchtaanvallen die volgens plaatselijke functionarissen 147 burgers het leven kostten.
The Independent (GB), 8 mei 2009
 
Amerikaanse ondervragers vermoordden mogelijk tientallen, aldus rapport
Ondervragers in dienst van de Amerikaanse regeringen hebben bijna vijftig gevangenen vermoord tijdens of na hun ondervraging. Dit staat in een rapport van een mensenrechtenonderzoeker, gebaseerd op een rapport van Human Rights First en hierop aansluitend onderzoek.
Raw Story (VS), 6 mei 2009
 
Afghanen aan Obama: eruit, en neem Karzai mee
Toen president Hamid Karzai naar het vliegveld van Kabul reed om naar Amerika te vliegen was het centrum van de Afghaanse hoofdstad afgesloten door zwaar gewapende veiligheidsmensen, soldaten en politie-agenten.
Counterpunch (VS), 6 mei 2009
 
Pakistaanse leger brandt dorpen plat in strijd tegen Taliban
De aanval van het Pakistaanse leger tussen islamitische militanten in noordwest-Pakistan brandt dorpen plat, vermoordt burgers en doet duizenden boeren en dorpelingen op de vlucht slaan, zo hebben inwoners die de gevechten zijn ontsnapt gezegd.
McClatchy Newspapers (VS), 4 mei 2009
 
VS heeft martelgeschiedenis van 45 jaar
Nu president Obama worstelt met beschuldigingen van martelingen door Amerikaanse geheim agenten, stel ik voor dat hij de vroegere Democratische fractieleider in de Senaat raadpleegt.
Los Angeles Times (VS), 3 mei 2009
 
De nieuwe elite van Kabul leeft op grote voet van Westers geld
Grote sommen geld worden door Westerse hulporganisaties doorgesluisd naar hun eigen functionarissen in Afghanstan, in een periode dat extreme armoede jonge Afghanen in de armen van de Taliban drijft.
The Independent (GB), 1 mei 2009
 
Een historische dag voor Irak - maar niet op de manier die de Britten willen geloven
Honderd negenenzeventig dode soldaten. Waarvoor? 179.000 dode Irakezen? Of ligt het echte aantal dichter bij een miljoen? We weten het niet. En het kan ons niet schelen.
Robert Fisk in The Independent (GB), 1 mei 2009
 
De mythe van Talibanistan
Zoek dekking. De tulbanden komen eraan. Zo is de situatie in Pakistan vandaag de dag, volgens de huidige hysterie die verspreid wordt door de regering-Obama en de grote media in de VS - van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton tot de New York Times.
Asia Times (Hong Kong), 1 mei 2009
 
Berichten over aanval op Iraans schip "psychologische oorlogsvoering", aldus Iran
Iran heeft de berichten ontkend over een aanval op een schip uit dat land en noemde het "psychologische oorlogsvoering", aldus het semi-officiŽle persbureau Fars.
Xinhua (China), 29 april 2009
 
Somalis zeggen tot piraterij gedreven te worden door illegale visserij van buitenlanders
Hun veroveringen hebben de donkerblauwe wateren van de Indische Oceaan tot een gevaarlijk spitsroeden-lopen gemaakt voor schepen en een ongebruikelijk veiligheidsprobleem voor wereldleiders. Maar achter de kale stenen muren van een trieste vroegere Britse koloniale gevangenis lijken de gevangen Somalische piraten helemaal niet zo schrikwekkend.
McClatchy Newspapers (VS), 29 april 2009
 
VS "raakt controle kwijt" in Afghanistan
Richard Armitage, een vroegere Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, heeft Al Jazeera verteld dat het conflict in Afghanistan "volledig uit de hand" kan lopen.
Al Jazeera (Qatar), 29 april 2009
 
VS executeerde Japanse soldaten voor "waterboarding" van Amerikaanse krijgsgevangenen
Het is verbijsterend dat we nog steeds in discussie zijn over de vraag of wat de regering-Bush met gevangenen in de "oorlog tegen terreur" deed nu wel of geen marteling was.
Mother Jones (VS), 27 april 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |