menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2009
25 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Netanyahu in het Witte Huis: nog geen geloofwaardige Ďchangeí
 
Over het algemeen wordt de ontmoeting in het Witte Huis tussen president Obama en de IsraŽlische premier Netanyahu gezien als een gelijkspel. Een belangrijke adviseur van Obama had al van te voren aangegeven dat beide heren ďvanwege uiteenlopende, maar elkaar aanvullende redenen niet wilden, dat de bijeenkomst een mislukking werd.Ē In een breder kader biedt deze afloop een aanwijzing dat de werkelijke politiek van de regering Obama ten opzichte van IsraŽl, althans op dit moment, nog achter de schermen blijft. De realiteit dat de VS nog steeds als financiŽle, militaire, diplomatieke en politieke supermacht de patroon is van wie IsraŽl afhankelijk is, kwam op de persconferentie na afloop niet aan de orde.
 
Tot dusver lijkt Obama althans in het openbaar Netanyahuís oproep te accepteren om de onderhandelingen zo snel mogelijk te hervatten. Maar Netanyahu stelt als voorwaarde dat de Palestijnen eerst IsraŽl als joodse staat accepteren. Dit is de duidelijkste aanwijzing dat Obama bereid is tot een gevaarlijke concessie Ė genoegen nemen met de eis dat de Palestijnen de legitimiteit van een tweederangs burgerschap voor Palestijnse burgers binnen IsraŽl moeten accepteren, en daarmee de legitimiteit van een apartheidssysteem zowel in IsraŽl als in het bezette Palestijnse gebied.
 
Over Iran heeft Obama nog geen deal aangeboden. Toen Obama sprak over de riskante optie van hardere sancties tegen Iran als diplomatie niet snel genoeg werkte, bedankte Netanyahu hem ervoor dat alle opties open bleven [dus ook de militaire], iets wat Obama tijdens de persconferentie niet had gezegd. Obama weerlegde die bewering niet Ė maar hij bevestigde hem ook niet.
 
Phyllis Bennis bij Zspace, 21 mei 2009
 

 
Moord op Afghaanse burgers door Australische leger in doofpot
 
De krant The Age (Melbourne) heeft aan het licht gebracht dat het Australische leger de betrokkenheid van personeel van de Special Air Service (SAS) bij het doden en verwonden van burgers in Afghanistan geheim heeft gehouden.
 
In juli 2006 werd een auto met familieleden van Haji Abdoel Khaliq, een Afghaans parlementslid, doorzeefd met kogels. Als gevolg daarvan werd zijn zwager gedood, zijn vrouw blind en vier anderen gewond, waarbij bij een jonge vrouw een been moest worden geamputeerd. Het incident vond dichtbij Tarin Kowt in Uruzgan plaats. Lokale Afghaanse functionarissen beschuldigden een Australische patrouille van de aanval. Zowel het Australische als het Amerikaanse leger ontkenden dat in het gebied operaties hadden plaatsgevonden. Maar nu blijkt uit een intern onderzoek van het Australische leger dat een Australische patrouille wel degelijk actief was dicht in de buurt van het incident. De patrouille had een ďvuurcontactĒ gerapporteerd met een verondersteld vijandelijk doelwit. The Age heeft van een bron bij defensie gehoord dat de SAS verplaatsingen langs de weg aan het observeren was en mogelijk de familie Khaliq had aangezien voor Taliban.
 
Er is al een reeks van dergelijke incidenten bekend geworden. Het komt erop neer dat in Uruzgan en andere provincies de Australische speciale troepen voorop lopen bij een systematische moordcampagne die geregeld resulteert in burgerdoden. Het geheel doet denken aan het zogenaamde Phoenixprogramma, dat de VS destijds in Zuid-Vietnam uitvoerden. Daarbij werden tussen de 20.000 en 70.000 Vietnamese burgers afgeslacht, omdat ze verdacht werden van steun aan de communistische Viet Cong.
 
World Wide Socialist Web Site, 19 mei 2009
 

Onvertaalde berichten:

Nucleair gevaar Iran gerelativeerd
De denktank East-West Institute heeft gezegd dat Iran een kernwapen zou kunnen maken in een periode tussen de ťťn en drie jaar, maar dat het zo'n vijftien jaar zou kosten om lange-afstandtechnologie te ontwikkelen die een bedreiging zou betekenen voor het Westen.
Los Angeles Times (VS), 20 mei 2009
 
Turkije krijgt schuld van dreigende landbouwramp in Irak
Irak dreigt deze zomer te maken te krijgen met een landbouwkundige "ramp" als Turkije doorgaat met het onttrekken van water aan de rivieren Tigris en Euphraat, die al duizenden jaren de basis vormen voor de Iraakse landbouw, aldus deskundigen.
Agence France Presse (Fr.), 20 May, 2009
 
Hoeveel geheime gevangenissen heeft IsraŽl?
De waakhond van de Verenigde Naties op het gebied van martelpraktijken heeft kritiek geuit op IsraŽl omdat dit land weigert om inspecties toe te laten bij een geheime gevangenis. De VN-organisatie eist ook een antwoord op de vraag of er meer van dit soort clandestiene gevangenkampen zijn.
Jonathan Cook in The National (VAE), May 19, 2009
 
ControversiŽle eenheid krijgt schuld van Afghaanse burgerdoden
Eťn enkele Amerikaanse "Special Forces"-groep - opgezet door de vroegere minister van Defensie Rumsfeld tegen de wil van het Marine Corps in - zat achter tenminste drie van de ergste burgerdoden-incidenten in Afghanistan. Dit heeft fundamentele vragen opgeroepen over hun nog steeds doorgaande rol in het conflict.
The Independent (GB), 16 May 2009
 
De waarheid over Richard Bruce Cheney
Er werden meer Amerikanen door terroristen gedood tijdens de periode dat vice-president Cheney aan de macht was dan onder enige andere leider in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn voortdurende bewering dat er geen Amerikanen werden gedood in de "zeven en een half jaar" van zijn vice-presidentschap na 11 september krijgt een andere ondertoon als we dit feit in aanmerking nemen.
The Washington Note (VS), May 13, 2009
 
Ongeschikt voor de dienst
Het schokkende verhaal van een soldaat die vijf van zijn kameraden gedood heeft komt nauwelijks als een verrassing als we in aanmerking nemen dat het Amerikaanse leger nu al jarenlang militairen met onbehandelde PTSD terugstuurt naar de Amerikaanse bezettingsmacht van Irak.
Dahr Jamail in Truthout (VS), 12 May 2009
 
Keus voor McChrystal maakt voortduren "special ops"-aanslagen waarschijnlijk
De achtergrond van luitenant-generaal Stanley McChrystal, die de nieuwe Amerikaanse bevelhebber moet worden in Afghanistan, roept het beeld op van een officier die waarschijnlijk meer belangstelling zal hebben voor liquidaties dan voor het soort politiek gevoelige contra-rebellieprogramma's dat de regering-Obama beweert uit te willen voeren.
Inter Press Service (Int.), May 12, 2009
 
De etnische breuklijn van Pakistan
Het begrijpen van de etnische dimensie van de in Pakistan woedende strijd met de Taliban is de sleutel tot een succesvolle strategie om de Taliban van al Qaida te scheiden en om het multi-etnische Pakistan politieke stabiliteit te geven.
Washington Post (VS), May 11, 2009
 
Wie zijn de echte psychopaten in Afghanistan?
De lichamen van tientallen - of wellicht meer dan honderd - vrouwen, kinderen en mannen, hun lijken in stukken gescheurd door ijzeren fragmentatiebommen vanuit Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in een dorp in de westelijke provincie Farah, laat de zinloosheid van de Afghaanse oorlog zien.
Truthdig (VS), May 11, 2009
 
Maliki had altijd al zijn eigen scenario
Terwijl hij het spel meespeelde door de dingen te zeggen - en heel af en toe te doen - die Washington van hem verwachtte, is de Iraakse premier Nouri al Maliki zeer kundig gebleken in het bouwen van een machtsbasis voor hemzelf die onafhankelijk is van de VS.
The National (UAE), May 09. 2009
 
Cynisme onder Pakistaanse vluchtelingen
De grote tentenkampen groeien in het Swabi-district in noordwest-Pakistan, hun bevolking verveelvoudigd door de duizenden die gevlucht zijn voor de gevechten in het naburige Buner-district. "Zelfs al gaf je ons hier een paleis om in te wonen, dan nog blijft het probleem daarginder bestaan. De regering moet gaan praten met de Taliban om dat op te lossen."
BBC Urdu service, Peshawar (Pak./GB), 8 May 2009
 
Gekweld beroep
Psychologen die goed ingevoerd waren in het programma dat bedoeld was om Amerikaanse soldaten te leren omgaan met marteling in het geval van krijgsgevangenschap waarschuwden al in 2002 dat het toepassen van de daarin gebruikte marteltechnieken op gevangenen ineffectief en gevaarlijk kon zijn. Wat echter weinig bekend is, is dat diezelfde psychologen hielpen om diezelfde ondervragingstechnieken te ontwikkelen waartegen ze zelf waarschuwden.
ProPublica (VS), May 5, 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |