menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2009
17 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Laatste nieuws over duistere kant van oorlog tegen terrorisme
 
De nieuwste onthulling uit de New York Times betreft twee psychologen, die naar verluidt de foltertechnieken hebben bedacht welke door de CIA en het leger zijn gebruikt in de oorlog tegen het terrorisme. Het tweetal was eerder een aantal jaren betrokken bij de survival training van de luchtmacht, die naar men veronderstelt gebaseerd was op technieken voor ‘hersenspoeling’ die de Chinese communisten gebruikten tijdens de Korea-oorlog.
 
De cursus, die gegeven werd op een luchtmachtbasis in de buurt van Spokane, omvatte middelzware mishandelingen en soms meer dan dat. Een van de twee moest naar het schijnt tijdens een ondervragingsoefening worden tegengehouden, omdat de gang van zaken volgens collega’s ‘behoorlijk huiveringwekkend’ werd. He idee was om piloten voor te bereiden op wat ze mee konden maken als ze door de vijand gevangen werden genomen.
 
Bijna iedereen die sinds de Korea-oorlog in dienst is geweest heeft hier een proefje van gekregen, maar het was een specialisme van de luchtmacht. De twee vrienden die nauwelijks iets wisten over al-Qaida, het wereldje van de inlichtingendiensten, de islam, vreemde talen of verre landen, zagen hun kans en keerden de training om. In plaats van les te geven in de weerstand tegen het folteren gingen ze het folteren zelf onderwijzen.
 
Er is één aspect aan dit verhaal dat voorzover ik weet nog nergens genoemd is: ‘Hersenspoeling’ is een mythe. De officiële conclusie van het ministerie van defensie na afloop van de Korea-oorlog was dat “er tijdens de Korea-oorlog geen enkel geval van hersenspoeling heeft plaatsgevonden.” Het Pentagon zei dat de behandeling van de gevangenen door de Chinese communisten niet uitzonderlijk was. De academische wereld concludeerde uiteindelijk dat het begrip hersenspoeling “binnen de sociale wetenschap niet bruikbaar werd gevonden.”
 
Het hele idee was ontstaan door een enkel boek en de daarop volgende publieke hysterie, dat ging over een aantal gevallen van Amerikaanse gevangenen in Korea die onder invloed van routinematige mishandelingen en om privileges te krijgen 'bekentenissen' van oorlogsmisdaden hadden afgelegd voor de vijandelijke propaganda.
 
De luchtmachtcursussen van de afgelopen zestig jaar zijn in de VS zelf bedacht, vanuit fantasieën hoe het zou kunnen zijn om te worden gehersenspoeld. De foltermethodes die door de twee psychologen aan de CIA werden verkocht, zijn in de VS zelf bedacht.
 
Willam Pfaff in Antiwar.com (VS), 14 augustus 2009
 

 
Pentagon stelt evaluatie oorlog in Afghanistan uit
 
De langverwachte evaluatie van de oorlog in Afghanistan door generaal Stanley McChrystal is voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo meldt het Pentagon. Als resultaat van een gesprek van de generaal met minister van defensie Robert Gates heeft Gates hem gevraagd, “een paar andere ideeën in overweging te nemen”, aldus een woordvoerder, die weigerde er verder op in te gaan.
 
De algemene verwachting was dat generaal McChrystal een ‘culturele heroriëntatie’ voor de operatie af zou kondigen in combinatie met een drastische stijging van de omvang van de Afghaanse veiligheidstroepen tot rond de 400.000. De belangrijkste open vraag was of de generaal zou vragen om een verdere toename van het aantal Amerikaanse troepen op het slagveld, bovenop de 21.000 militairen extra die al door de regering Obama zijn toegezegd.
 
Antiwar.com (VS), 5 augustus 2009
 

 
NAVO akkoord met nieuwe commandostructuur in Afghanistan
 
De commandostructuur van de NAVO in Afghanistan is gereorganiseerd door het opzetten van een nieuw hoofdkwartier dat de dagelijkse leiding over oorlog in handen heeft. Het Intermediate Joint Headquarters in Kaboel zal onder bevel staan van VS-generaal David Rodriguez. Het is de bedoeling de VS-opperbevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal daarmee te ontlasten van de dagelijkse operaties in de oorlog. Hetzelfde model is in Irak gevolgd, waar de opperbevelhebber van de coalitie een Amerikaanse vier-sterrengeneraal is met een driesterrengeneraal voor de dagelijkse leiding.
 
Het nieuwe hoofdkwartier controleert alleen ISAF en niet het afzonderlijke contingent van 10.000 VS-soldaten dat [voor Operatie Enduring Freedom] in Afghanistan actief is.
 
Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel is ook een nieuw team opgericht, dat leiding geeft aan de strijd in Afghanistan en het naburige Pakistan. Daarvan maken onder meer de nieuwe NAVO-opperbevelhebber VS-admiraal James Stavridis en de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO Fogh Rasmussen deel uit.
 
Associated Press (VS), 4 augustus 2009
 

Onvertaalde berichten:

Schoonmaakoperatie: explosieven, mijnen en fosforbommen
Het UN Development Programme van de VN (UNDP) is begonnen met de schoonmaak van 600.000 megaton puin en rommel die is overgebleven na de Israëlische operatie "Cast Lead" in de Gazastrook.
IRIN (VN), 9 augustus 2009
 
Sji'itisch eenheidsakkoord blaast Amerikaanse mythe van "stromannen van Iran" op
Het akkoord tussen de Iraakse premier Al-Maliki en de Sji'itische verzetsgroep Asa'ib al-Haq heeft een officieel eind gemaakt aan het gewapende verzet van de groep tegen het regime, in ruil voor de vrijlating van de leider en nog eens acht Sji'itische gevangenen. Dit betekent de doodsklap voor het verhaal dat het Amerikaanse leger steeds heeft opgehangen over een Iraanse "stromannen-oorlog" in Irak.
Inter Press Service (Int.), 8 augustus 2009
 
Kaart Afghaanse regering laat beroerd beeld veiligheid zien
Bijna de helft van Afghanistan loopt een groot risico op aanvallen door de Taliban en andere opstandelingen of is onder "controle van de vijand", zo laat een geheime kaart van de Afghaanse regering zien.
Reuters (GB), 5 augustus 2009
 
Gas-embargo voor Iran?
Een serieuze kandidaat voor de titel van "stomste consensus in Washington" is het idee om de Iraanse gas-import af te snijden om Iran onder druk te zetten om met de verrijking van uranium te stoppen. Een meerderheid van het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met wetgeving die dit doel nastreeft - een hoge prioriteit voor de zogenoemde "Israël-lobby".
THe Huffington Post (VS), 5 augustus 2009
 
VS probeert Iraanse terreurgroep te beschermen
De VS oefent in stilte druk uit op Irak om een kamp open te houden waarin meer dan 3000 leden gehuisvest zijn van een Iraanse oppositiegroep die diende als de stoottroepen van Saddam Hussein toen hij in 1991 de opstanden neersloeg die na de Eerste Golfoorlog de kop opstaken.
The Washington Times (VS), 4 augustus 2009
 
Wiens schuld is het als veteranen moorddadig worden?
"Het actieve leger ligt ongeveer aan scherven", zo was generaal BD Colin Powell moedig genoeg om in 2007 te zeggen. Twee jaar en een nieuwe president later hoort men zulke woorden vreemd genoeg niet meer. Maar één blik op de krantenkoppen maakt het gemakkelijk om te zien wat er aan scherven ligt en wat bezig is om aan scherven te gaan.
AntiWar.com (VS), 4 augustus 2009
 
Hoeveel burgerdoden zijn aanvaardbaar?
Weet de regering-Obama - in het bijzonder de minister van Defensie - van tevoren hoeveel onschuldige burgerdoden er verwacht worden vóór er goedkeuring wordt gegeven aan bombardementen in Afghanistan en Pakistan?
The Boston Globe (VS), 2 augustus 2009
 
Kijk naar de verdeeldheid in Iran
Mahmoud Ahmadinejad zal twee maanden na zijn betwiste verkiezingsoverwinning bevestigd worden als president van Iran door de hoogste leider, Ayatollah Ali Khamenei. Maar zijn politieke lot - en dat van Iran - blijft opmerkelijk onzeker.
The National (VAE), 1 augustus 2009
 
Burgerdoden in opleving Afghanistan-oorlog
Het aantal burgerdoden als gevolg van de oorlog in Afghanistan is enorm gestegen. Volgens de VN ligt het bijna een kwart boven de aantallen van vorig jaar.
CNN (VS), 31 juli 2009
 
Lopen conflicten in Afghanistan en Pakistan over naar Centraalaziatische staten?
Een uitbarsting van gewelddadige militante botsingen in Tajikistan kan een aanwijzing zijn dat de conflicten in Afghanistan en Pakistan hun grenzen te buiten gaan.
Christian Science Monitor (VS), 30 juli 2009
 
"Meeste geld voor Taliban komt uit buitenland"
Taliban-militanten ontvangen meer geld van hun sympathisanten in het buitenland dan uit de drugshandel in Afghanistan, zo heeft de speciale Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan gezegd.
Associated Press (VS), 28 juli 2009
 
De oorlog die we niet kunnen winnen
Van tijd tot tijd - op momenten van gevaar of onrust - verschijnt een staatsman op het toneel die belooft om tirannie uit te roeien, die ons verzekert van de overwinning van de vrijheid, en die permanente vrede belooft. Dan komt de werkelijkheid tussenbeide en blijken de beloften alleen maar dure fantasieën te zijn.
Commonweal (VS), 17 juli 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |