menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 36, 2009
31 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Terugbrengen van militair materieel kan tientallen miljarden kosten
 
Het militair logistieke management van de VS werkt al een tijdlang aan de plannen voor het terugtrekken van de bergen oorlogsmaterieel uit het Iraakse strijdtoneel. Het gaat om zo’n 2,8 miljoen uitrustingsstukken, variërend van tanks en pantserwagens via munitie, containers en bouwmaterialen tot persoonlijke uitrusting. Men weigert zich uit te laten over de totale kosten, maar volgens een bron zouden die kunnen oplopen tot tientallen miljarden dollars.
 
Een deel van het materieel zal worden overgedragen aan de Iraakse strijdkrachten, maar moet dan eerst worden ontdaan van ‘geheime’ onderdelen zoals nachtkijkers, identificatiesystemen om op het slagveld verschil te kunnen maken tussen vriend en vijand, middelen voor elektronische oorlogsvoering en systemen om geïmproviseerde explosieven te ontdekken.
 
Een ander deel van de inventaris wordt overgebracht naar Afghanistan en de rest gaat terug naar de VS. De terugtocht verloopt vrijwel geheel via Koeweit, waar de militairen de laatste twee, drie jaar extra schoonmaakplaatsen en onderhouds- en reparatiedepots hebben ingericht.
 
Vergeleken met de opbouw die aan de oorlog voorafging, zal meer gebruik worden gemaakt van schepen dan van vliegtuigen, omdat er minder snelheid geboden is.
 
Army Times (VS), 24 augustus 2009
 

 
Grenzen aan macht VS
 
De Amerikaanse strijdkrachten zijn nu volledig ingezet. Om het aantal troepen in Afghanistan te vergroten, moeten troepen uit Irak worden teruggetrokken. Blijkbaar is het aantal van 200.000 Amerikaanse militairen nu het maximum dat tegelijkertijd kan worden ingezet op diverse strijdtonelen. In Vietnam konden de VS op het hoogtepunt nog 500.000 soldaten inzetten bij een kleinere bevolking en dat was niet eens een reactie op een aanval op het eigen grondgebied.
 
Er is iets veranderd in de Amerikaanse samenleving. Terwijl de kosten van de oorlogen in Afghanistan en Irak stegen, deed George Bush geen enkel voorstel om ze te financieren door de belastingen te verhogen of te bezuinigen. Er werden geen oorlogsleningen uitgeschreven. Het land stak zich gewoon stilletjes in de schulden.
 
Maar terwijl de gevechten heviger worden en het aantal slachtoffers oploopt is de publieke steun voor de oorlog in Afghanistan in elkaar gestort. “Niemand zal dit publiekelijk toegeven, maar het is een feit dat we allemaal praten over onze exit-strategie uit Afghanistan,” onthulde een hoge Europese diplomaat tijdens de NAVO-top afgelopen april. “We gaan terugtrekken. Het kan een paar jaar duren, maar we kijken allemaal naar de uitgang.”
 
Stanley Kober in de Guardian (GB), 20 augustus 2009
 

Onvertaalde berichten:

Afghanistan: oorlog gaat boven verkiezingen
Terwijl we nog steeds op de Afghaanse verkiezingsresultaten wachten zouden we er goed aan doen om opnieuw te kijken naar doelen en middelen van wat de wereld nu "Obama's oorlog" noemt.
Frida Berrigan op Antiwar.com (VS), 28 augustus 2009
 
Tegenstanders proberen El Baradei tot handelen te dwingen tegen Iran
Westerse functionarissen lekten verhalen naar de Associated Press en Reuters om het vertrekkende hoofd van het Internationaal Atoomagentschap, Mohamed El Baradei, onder druk te zetten om in het IAEA-rapport dat in de laatste week van augustus moet uitkomen ook een inlichtingenrapport op te nemen dat beweert dat Iran actief bezig is met het werken aan kernwapens.
Inter Press Service (Int.), 25 augustus 2009
 
VS moet zich voorbereiden op vroegtijdige terugtrekking uit Irak
De juridische relatie van de VS met Irak is uit elkaar aan het vallen. Nouri al-Maliki, de Iraakse premier, heeft voor januari een referendum aangekondigd over het akkoord dat de Amerikaanse militaire operaties in het land regelt.
Financial Times (GB), 23 augustus 2009
 
De nieuwe 'great game' in Azië gaat over pijpleidingen
Recente berichten en rapporten hebben een verband gelegd tussen het conflict in Georgië en pijpleidingen die olie en gas naar Europa moeten brengen. Zowel Georgië als Afghanistan worden beschouwd als energiebruggen - doorvoerroutes voor de export van fossiele brandstoffen vanuit de binnenlanden van het Euraziatische continent.
The Toronto Star (Can.), 20 augustus 2009
 
Amerikaanse strijdkrachten blijven in Filippijnen
De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft besloten om een 600 man sterke elite-eenheid in de Filippijnen te houden, ondanks druk om deze eenheid in te zetten voor dringende militaire nood elders, zoals in Afghanistan of Irak.
New York Times (VS), 20 augustus 2009
 
Duits "terreurcomplot" lijkt steeds meer op spel van geheime dienst
Het werd aangekondigd als een verijdeld terreurcomplot. Maar nu is de zaak niet meer de "ernstige terreurdreiging" die het eerst werd genoemd. Het lijkt nu meer op een vreemde puzzel van spelletjes van de geheime dienst, door de media verspreide paniekzaaierij vanuit het OM, en een fundamenteel juridisch fiasco.
Inter Press Service (Int.), 20 augustus 2009
 
Olieblokkade Iran stap naar oorlog?
Terwijl de regering-Obama worstelt met het vinden van een strategie om Iran's onwilligheid te hanteren met betrekking tot de uranium-verrijkingskwestie lijkt ze toe te schuiven naar het opleggen van een internationaal embargo op olieverkopen naar dat land.
Foreign Policy in Focus (VS), 20 augustus 2009
 
Afghanistan het Vietnam van vandaag? Laat het vraagteken maar weg
Diegenen die zeggen dat het vergelijken van de huidige oorlog in Afghanistan met de Vietnam-oorlog te ver gaat, moeten maar eens met de neus op de feiten worden gedrukt: de vergelijking gaat juist niet ver genoeg.
Foreign Policy (VS), 20 augustus 2009
 
Britney Spears stemt ook in Afghanistan
Op 20 augustus stond alles klaar voor massale fraude in de Afghaanse presidentsverkiezingen, met zo'n drie miljoen "spook-kiezers" op de namenlijsten.
The Age (Austr.), 20 augustus 2009
 
"Coalitie" van één verandert van naam in Irak
"Multinational Forces Iraq", de naam van het militaire opperbevel over de door de VS geleide coalitie die in 2003 Irak binnenviel, zal volgend jaar veranderd worden aangezien er geen andere landen meer zijn die troepen in het land gestationeerd hebben, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder.
Agence France Presse (Fr.), 16 augustus 2009
 
Sommige Iraakse wonden kunnen alleen door de tijd geheeld worden
Irak lijdt nog steeds onder afgrijselijke hoeveelheden geweld en dit is nooit werkelijk opgehouden, ondanks de propaganda die de loftrompet steekt over de resultaten van de Amerikaanse "surge" die in grote delen van het land rust gebracht zou hebben.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 14 augustus 2009
 
Geef macht in handen van plaatselijke Afghaanse stamhoofden
We moeten de Afghaanse stammen steunen die al duizenden jaren lang opgewekt en moedig alle buitenlandse indringers hebben verdreven, en niet proberen om een nationale regering op te bouwen die ze even opgewekt af zullen slachten - zoals ze ook al duizenden jaren lang gedaan hebben.
The Washington Times (VS), 11 augustus 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |