menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 42, 2009
12 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Spanningen lopen weer op bij al-Aqsa
 
De spanning over de controle over het moskeeŽncomplex op Haram-as-Sharif (de Tempelberg) in de oude stad van Jeruzalem heeft een kookpunt bereikt, dat ongeŽvenaard is sinds de gevechten in dit gebied negen jaar geleden het begin vormden van de tweede Intifadah. De Jerusalem Post vraagt zich af of een derde Intifadah ophanden is.
 
Ondertussen heeft IsraŽl 20.000 politiemensen ingezet voor een jaarlijkse mars op Jeruzalem die naar verluid een menigte van 70.000 mensen door gevoelige buurten vlakbij de oude stad liet trekken.
 
Afgelopen zondag sloot de IsraŽlische politie de poorten naar het terrein van de moskeeŽn, waarbij als reden werd opgegeven de zorgen over de veiligheid van 30.000 joden die aan het bidden waren bij de Klaagmuur.
 
The National (VAE), 7 oktober 2009
 

 
Bereiden de VS een bombardement op Iran voor?
 
In 2007 vroeg het Pentagon in het kader van de noodbegroting voor de oorlogen in Irak en Afghanistan om 88 miljoen dollar voor een gigantische bom van 30.000 pond om ondergrondse bunkers te kraken. Het wapen heet Massive Ordnance Penetrator (MEP) en kan doelwitten 65 meter onder de grond vernietigen. Destijds zei het Pentagon dat er een ďurgente operationele noodzaakĒ was voor het nieuwe wapen.
 
Nu is het Pentagon begonnen gelden van andere programmaís over te hevelen om de ontwikkeling en de aanschaf van de MOP te versnellen. Het verzoek aan de betrokken commissies van de senaat en het huis van afgevaardigden om de fondsen te verschuiven wordt ondersteund door Pacific Command (verantwoordelijk voor Noord-Korea) en Central Command (Iran). De bom wordt gemaakt door McDonnell Douglas.
 
ABC News, 6 oktober 2009
 

 
Echte vooruitgang inzake Iran
 
Wat is er tijdens deze ontmoeting bereikt? Iran is akkoord met inspecties in de nieuwe fabriek [in Qom]. De Westerse onderhandelaars deden een slim voorstel om Iraans laagverrijkt uranium naar Rusland te sturen om verder te worden opgewerkt vermoedelijk van 5 naar 20%, vervolgens naar Frankrijk te transporteren om daar verwerkt te worden tot brandstofstaven voor de Iraanse onderzoeksreactor voor medisch bruikbare isotopen. (..) Er is geen enkele aanwijzing dat de Westerse onderhandelaars zoals vroeger eisten dat Iran zijn verrijkingsprogramma moet opgeven. Tenslotte besloten beide partijen later deze maand opnieuw bijeen te komen.
 
We mogen hopen dat de Westerse onderhandelaars de fundamentele doelstellingen van deze besprekingen in het oog blijven houden. (..) We moeten twee duidelijke doelen nastreven. Ten eerste moeten we aandringen op maximale inspectie en observatie van alle aspecten van de nucleaire activiteiten van Iran. Ten tweede moeten we proberen om de mogelijkheid van Iran om een voorloper voor een nucleair wapen te ontwikkelen zoveel mogelijk te beperken. Met andere woorden, we moeten een systeem installeren, dat ons tijdig een betrouwbare waarschuwing geeft als Iran besluit om zijn verplichtingen op basis van het non-proliferatieverdrag niet langer gestand te doen en een bom te bouwen; en we moeten proberen de tijd tussen een dergelijke beslissing en het moment waarop Iran een bruikbaar wapen kan produceren zo lang mogelijk te maken.
 
Dat zijn realistische doelen en ze komen overeen met Irans eigen standpunten en gedragswijze in het verleden.
 
Blog van Gary Sick bij The Daily Beast, 2 oktober 2009
 

Onvertaalde berichten:

Een vergissing van Nobelprijs-formaat
De Amerikaanse president kreeg een onderscheiding in de vage hoop dat hij in de toekomst zal slagen. Zů wanhopig is de situatie in het Midden-Oosten geworden.
Robert Fisk in The Independent on Sunday (GB), 11 oktober 2009
 
Oorlog en vredesprijzen
De onthutsende toekenning van de Nobelprijs zet Barack Obama op de lijst van winnaars die vrede beloofden maar oorlog najoegen.
Howard Zinn in The Guardian (GB), 10 oktober 2009
 
Amerikaanse troepen in Afghanistan raken moed kwijt, aldus aalmoezeniers
Amerikaanse soldaten die in Afghanistan dienen zijn gedeprimeerd en diep gedesillusioneerd, aldus de aalmoezeniers van twee Amerikaanse bataljons die negen maanden aan het front hebben gevochten in de oorlog tegen de Taliban.
The Times (GB), 8 oktober 2009
 
Uitgelekt Iran-rapport gebaseerd op betwiste informatie
Delen uit het interne concept-rapport van de staf van het Internationaal Atoomagentschap laten zien dat de beweringen in het rapport over Iraans werk aan een kernwapen vrijwel geheel gebaseerd zijn op inlichtingenmateriaal dat een ernstig conflict binnen het agentschap heeft veroorzaakt.
Inter Press Service (Int.), 6 oktober 2009
 
Yemen het volgende Afghanistan?
Nu al-Qaida in Saudi-ArabiŽ en Irak onder druk is komen te staan is de organisatie bezig om de wetteloze berggebieden van Yemen tot haar nieuwe werkterrein te maken.
Time (VS), 5 oktober 2009
 
Bescherming of provocatie?
De laatste keer dat de Taliban door de Shomali-vlakte raasden lieten ze een woestenij achter van verbrande wijngaarden en onthoofde vruchtbomen, die in de afgelopen acht jaar weer moeizaam door de boeren tot leven zijn gewekt. Nu zijn de bewoners van deze vruchtbare streek ten noorden van Kabul bevreesd dat de wervelwind terug zal komen om hun hoop en harde werk te vernielen.
The Washington Post (VS), 3 oktober 2009
 
Obama gaat akkoord met geheimhouding van kernwapens IsraŽl
President Obama heeft een veertig jaar oude geheime overeenkomst herbevestigd, die IsraŽl toestaat om er een kernwapenarsenaal op na te houden zonder dat dit voor internationale inspecties hoeft te worden opengesteld, aldus welingelichte functionarissen.
The Washington Times (VS), 2 oktober 2009
 
De belangrijkste dingen die je denkt te weten over Iran
Een lijst van een aantal dingen die mensen denken te weten over Iran, maar waarvoor het bewijsmateriaal dubieus is.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 1 oktober 2009
 
Gebrek aan financiŽle prikkel doet Afghaanse soldaten vertrekken uit Kandahar
Op een moment dat iedere ervaren Afghaanse soldaat op de grond in Kandahar zijn gewicht in goud waard is, zijn velen van hen bezig om te vertrekken vanwege iets simpels als een conflict over soldij.
The Canadian Press (Can.), 30 september 2009
 
Washington moet zich aanpassen aan nieuwe realiteit wereldpolitiek
Er is een griezelige gelijkenis tussen de weerstand van ambtenaren, wetgevers en opiniemakers in Londen in 1949 en die van hun huidige pendanten in Washington in 2009 om de buitenlandse politiek van hun land bij te stellen naar aanleiding van het veranderende machtsevenwicht in de wereld.
The Huffington Post (VS), 29 september 2009
 
Iran eerlijk houden
De pas aan het licht gekomen geheime kerncentrale van Iran zal aanleiding geven tot een nieuwe ronde van IAEA-inspecties en zo juist leiden tot een periode van grotere transparantie.
Scott Ritter in The Guardian (GB), 27 september 2009
 
VS dreigt operaties binnen Pakistan nog verder uit te breiden
De Amerikaanse regering heeft Pakistan laten weten dat zij mogelijk aanvallen gaat beginnen met onbemande raketvliegtuigjes tegen Talibanleiders in de stad Quetta, wat een aanzienlijke uitbreiding betekent van de Amerikaanse operaties in het land.
Daily Telegraph (GB), 27 september 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |