menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 48, 2009
23 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
NAVO-chef op bezoek in IsraŽl om tactieken IsraŽlische leger te bestuderen
 
Deze week is de voorzitter van het militaire comitť van de NAVO, admiraal Giampaolo Di Paola op bezoek in IsraŽl om taktieken en methoden van het IsraŽlische leger (de IDF) te bestuderen, die het militaire bondgenootschap kan benutten voor zijn oorlog in Afghanistan. Het is Di Paolaís derde bezoek aan IsraŽl in de laatste vier jaar, zowel in zijn huidige functie als in zijn vorige als opperbevelhebber van ItaliŽ.
 
Di Paola en zijn IsraŽlische collega luitenant-generaal Gabi Ashkenazi hebben gesproken over manieren om de IsraŽlische banden met de NAVO op te waarderen en over het plan om voor de eerste keer een IsraŽlisch marineschip op te nemen in operatie Active Endeavour, een NAVO-eskader dat na de aanvallen van 11 september is opgericht en waarbij NAVO-schepen patrouilleren in de Middellandse Zee tegen illegaal scheepsverkeer van terroristen.
 
Jerusalem Post (Isr.), 20 november 2009
 

 
AWACS-vliegers blijven aan de grond
 
De AWACS-verkenningsvliegtuigen van de NAVO zijn gestationeerd in Geilenkirchen bij Aken en als het aan de Duitse bondsregering ligt zal dat ook voorlopig zo blijven. Het mandaat van de Bondsdag om de vliegtuigen met de karakteristieke radarschotels in Afghanistan in te zetten wordt niet verlengd, aldus de defensiespecialist van de FDP Rainer Stinner. En de minister, Karl-Theodor zu Guttenberg was het helemaal met hem eens.
 
NAVO-kringen bevestigen dat de AWACS ďook binnen afzienbare tijdĒ niet naar Afghanistan zullen vliegen. Er is ďvan alles geprobeerdĒ om Turkmenistan en Azerbeidzjan ertoe te bewegen om overvliegrechten te geven Ė maar zonder resultaat. De beide staten zouden bang zijn voor spionage door de radarvliegers. (..) De AWACS-vliegtuigen worden voor zeker een derde bemenst met soldaten van de Bundeswehr. Deze zouden [in geval van een inzet] ook buiten het verantwoordelijkheidsgebied in het noorden va Afghanistan zijn gevlogen en Ė op zijn minst indirect Ė coŲrdinerend zijn opgetreden bij luchtaanvallen van de VS-luchtmacht.
 
Die Tageszeitung (BRD), 18 november 2009
 

 
Speelt Iran een rol bij het conflict in Jemen?
 
Iran heeft aangeboden om deel te nemen aan een ďcollectieve benaderingĒ om een oplossing te vinden voor de escalerende sjiíitische opstand in Jemen, waarbij nu ook Saoedi-ArabiŽ is betrokken geraakt. Maar experts waarschuwen dat de vijandelijkheden nog lang niet het stadium hebben bereikt van een regionaal conflict bij volmacht tussen Iran en Saoedi-ArabiŽ.
 
Men begon zich zorgen te maken dat de langdurige lokale strijd in Jemen de traditionele breuklijn van de rivaliteit in de Perzische Golf tussen het sjiíitische Iran en het Soennitische Saoedi-ArabiŽ ging volgen. Maar in Jemen lijkt dit simpele schema niet zomaar op te gaan.
 
De Iraanse invloed is vermoedelijk marginaal. ďWaarschijnlijk is er nauwelijks of geen Iraanse betrokkenheid. Ik heb daar geen bewijs voor gezien [..] en eigenlijk is het een beetje ver uit de buurt,Ē zegt Joost Hiltermann van de International Crisis Group (ICG) in Washington.
 
De regering van Jemen, die ook te kampen heeft met vijandelijkheden in het zuiden, waar al-Qaida actief is, krijgt steun van de VS, die kort geleden een samenwerkingsovereenkomst over militaire inlichtingen en opleidingen hebben getekend met president Ali Abdoellah.
 
Christian Science Monitor (VS), 11 november 2009
 

Onvertaalde berichten:

De dapperste vrouw in Afghanistan
Malalai Joya was de jongste nieuwe parlementariŽr in het Afghaanse parlement in 2005, maar ze werd twee jaar later al geschorst omdat ze hoge regeringsfunctionarissen als krijgsheren veroordeelde. Nu is ze 31 en betoogt ze dat westerse pogingen om democratie in Afghanistan in te voeren zinloos zijn, en roept ze buitenlandse militairen op om het land te verlaten.
Globe and Mail (Can.), 20 november 2009
 
"Leger VS meldt niet alle zelfmoorden"
Volgens een belangengroep voor soldaten in Fort Hood, de Amerikaanse basis waar een legerpsychiater op 5 november dertien mensen doodde en 30 verwondde, zijn de officiŽle zelfmoordaantallen die het Amerikaanse leger geeft "absoluut" te laag.
Dahr Jamail in Inter Press Service (Int.), 18 november 2009
 
Irakezen zeggen dat Britse leger GuantŠnamo-methoden gebruikte
Tientallen gevangenen die werden vastgehouden in een geheim ondervragingscentrum van het Britse leger beweren dat ze te lijden hebben gehad onder lichamelijke en geestelijke mishandeling die lijkt op de methoden die VS gebruiken op gevangenen in GuantŠnamo Bay.
The Times (GB), 18 november 2009
 
Canada medeplichting aan marteling van onschuldige Afghanen, aldus diplomaat
In een vernietigende veroordeling van de behandeling van gevangenen in de begintijd van de Canadese missie in Afghanistan zegt een klokkenluider dat alle gevangenen die door Canadese soldaten werden overgedragen aan de locale autoriteiten nadien gemarteld werden - en dat terwijl velen van hen waarschijnlijk onschuldig waren.
The Globe and Mail (Can.), 18 november 2009
 
VN voert geheime besprekingen met Iran over einde sancties
Functionarissen van de Verenigde Naties en Iran zijn in het geheim aan het onderhandelen geweest om tot een akkoord te komen om de wereldmachten over te halen tot beŽindiging van de sancties en Teheran toe te staan het grootste deel van zijn kernenergieprogramma te behouden, in ruil voor medewerking met VN-inspecteurs.
The Times (GB), 17 november 2009
 
Irak mijdt Amerikaanse bedrijven bij wederopbouw economie
De handelsbeurs van Bagdad eindigde op 10 november, zes jaar en een biljoen dollar na de Amerikaanse invasie die Saddam Hussein van de troon stootte - en ťťn land schitterde door afwezigheid.
The New York Times (VS), 13 november 2009
 
Stem Navo wordt gesmoord: propagandakrant gebruikt om vis in te verpakken
Het wordt gebruikt om kebabs, frieten en snoepjes in te verpakken, maar de krant die het vlaggeschip moest zijn van de Navo-propaganda wordt maar zelden gelezen in Afghanistan.
The Times (GB), 12 november 2009
 
Financieel directeur VS: 40.000 troepen erbij gaat 40 miljard dollar kosten
Het sturen van 40.000 extra soldaten naar Afghanistan zou de VS 40 miljard dollar extra gaan kosten, zo heeft de financieel directeur van het Witte Huis, Peter Orszag, gezegd.
Bloomberg (VS), 12 november 2009
 
Hoe de Taliban door de VS gefinancierd worden
Welkom bij de oorlogs-arbeidsbeurs in Afghanistan. Het is een parade van onwaarschijnlijke figuren en schimmige connecties, waarbij vroegere CIA-mensen en ex-militaire officieren handjeklap doen met vroegere Taliban en mujahedeen om Amerikaans regeringsgeld binnen te slepen in naam van de oorlogsinspanningen.
The Nation (VS), 11 november 2009
 
Het nep-leger van Afghanistan
Het probleem in Afghanistan is uiteindelijk geen militair, maar een politiek en sociaal probleem. De corruptie en het machtsmisbruik van de regering-Karzai en het Afghaanse Nationale Leger, samen met de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven die voor hoge salarissen het werk inpikken van soldaten en plaatselijke mensen, zijn de voornaamste obstakels voor vrede.
Truthdig (VS), 9 november 2009
 
Tragedie Fort Hood schokt militaire gemeenschap, geplaagd door geestelijke problemen
Psychologische problemen in overvloed, zo geeft de Amerikaanse legerleiding toe. De oorlogen in Irak en Afghanistan zijn lang en herhaalde inzet van dezelfde manschappen leidt tot grote spanningen. Ook artsen vallen ten prooi aan geestesziekten.
Los Angeles Times (VS), 9 november 2009
 
Vrouwen kampen met nieuwe strijd in opstandige hoek Irak
In een regio die eens tot de meest dodelijke van Irak behoorde hebben vrouwen die sectarische slachtingen en opstand overleefden nu te kampen met een nieuwe strijd om families te onderhouden waarvan de mannen gedood, gevangen of werkloos zijn.
Reuters (GB), 8 november 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |