menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2009
7 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
President voor n termijn? Dat is de keuze!
 
Mensen die ik hoogacht vertellen me, dat als Barack Obama terugtrekt uit Irak en Afghanistan, zijn presidentschap beperkt zal blijven tot n termijn. Ik denk dat dat klopt. De aantijgingen van diverse kanten zouden vernietigend zijn dat hij zwak en onpatriottisch was, dat hij de offers die zijn gebracht zou ontkrachten door onze doden te verraden, dat hij alle eerdere investeringen in mensenlevens en geld waardeloos zou maken. Dat alles zou hem voor de voeten geworpen worden en hij zou zich nauwelijks kunnen verdedigen in de kringen waar dat soort beschuldigingen geuit zouden worden.
 
Het zijn de argumenten die ons eerder lieten doorgaan met heilloze ondernemingen. Het zijn de redenen die de presidenten Kennedy, Johnson en Nixon ertoe bewogen de slopende en onszelf beschadigende Vietnam-oorlog door te geven aan hun opvolgers. Het zijn de argumenten die president George W. Bush twee oorlogen lieten doorgeven aan zijn opvolger.
 
Een van de sterkste redenen om het vuur onder deze oorlogen op te blijven stoken was, dat geen van deze presidenten een enkele termijn wilde volmaken (zelfs Lyndon Johnson, die verkoos om geen kandidaat te zijn voor een tweede volle termijn). Maar wat rechtvaardigt een tweede presidentile termijn te betalen met de levens van honderden of duizenden jonge Amerikaanse mannen en vrouwen die dienen in het leger?
Ik verwacht veel van het presidentschap van Obama, zelfs in zijn eerste termijn en vooral als hij twee termijnen zou kunnen gebruiken om de opwindende nieuwe dingen uit te voeren die hij in het Witte Huis van plan is. Maar ik zou liever hebben dat hij een president met n termijn bleef, dan hem weer een oorlog die niet te winnen is te laten doorgeven aan zijn opvolger.
 
Het Amerikaanse volk is nu tegen de oorlog en het is dwaasheid om door te gaan met een oorlog die geen steun heeft aan het thuisfront. We zullen voorspellingen horen over de dramatische gevolgen als we onze opdracht niet uitvoeren en niet toegeven aan de eis van de militairen om meer troepen. Bij Vietnam hebben we dat jarenlang gehoord. Maar toen we echt terugtrokken, waren de gevolgen niet zo dramatisch als de resultaten van de jaren waarin we meer dan 50.000 van onze soldaten en een veel groter aantal Vietnamezen zagen sterven. Er is een echte leider nodig om de betovering te breken, voordat de kosten verder oplopen terwijl onze oorlogen van de ene president aan de andere worden doorgegeven.
 
Het in niet waarschijnlijk dat we snel weer een president krijgen met de morele en retorische kracht om ons af te laten zien van een dwaze onderneming, die niet vol te houden is zonder schande en nederlagen. Al kost het hem zijn presidentschap, welke andere prestatie kan daar tegen opwegen?
 
Tijdens de campagne zei Barack Obama dat hij liever een enkele termijn zou volmaken dan zijn doelstellingen verloochenen. Dit is een doel dat geen enkele andere president die we ons kunnen voorstellen kan bereiken. Presidenten die niet anders doen dan het blikje een paar meter verder de weg op schoppen zijn gemakkelijk te vinden. Dat geldt niet voor verloren levens en ledematen.
 
Garry Wills in The New York Review of Books, 3 december 2009
 

Onvertaalde berichten:

"O=W": Obama en Bush n pot nat?
"O=W" staat er op een bumpersticker die steeds vaker opduikt. Na de toespraak van de Amerikaanse president afgelopen dinsdag op de officiersacademie van West Point zou die zich wel eens snel kunnen gaan verspreiden.
Antiwar.com (VS), 4 december 2009
 
De dwaasheid van Obama
President Obama probeert nog te redden wat er te redden valt van het Afghanistan-beleid van Bush. In plaats daarvan zou hij beter echte moed kunnen tonen en gewoon de stekker eruit trekken.
Los Angeles Times (VS), 3 december 2009
 
Pakistan maakt eigen onbemande raketten
Pakistan, dat al ervaring n training heeft van de Verenigde Staten in het effectieve gebruik van onbemande vliegtuigjes voor verkenning en bombardementen, werkt nu aan zijn eigen Predator-achtige raketten.
Asia Times (HongKong), 3 december 2009
 
Tony Blair vroeg strijdkrachten al ruim vr oorlog om Irak-invasie te plannen
Tony Blair gaf militaire bevelhebbers al negen maanden vr de oorlog begon in het geheim bevel om plannen te maken voor een invasie van Irak, zo kreeg een onderzoekscommissie onlangs te horen.
The Times (GB), 1 december 2009
 
Iran werkt aan herstructurering marine
Iran heeft zijn zeestrijdkrachten gereorganiseerd en operationele controle over de strategische Perzische Golf en Straat van Hormuz overgedragen aan de marine-afdeling van de Islamitische Revolutionaire Garde, de paramilitaire organisatie die een steeds centralere rol is gaan spelen in de Iraanse strijdkrachten, maar ook in het politieke en economische leven van het land.
The Washington Post (VS), 30 november 2009
 
Hoe ernstig moeten we Iran's dreigement met meer verrijkingsinstallaties nemen?
Volgens berichten hebben Ahmadinejad en zijn regering "besloten" om tien nieuwe verrijkingsinstallaties te bouwen. Er zijn verschillende aspecten van deze aankondiging die vragen oproepen.
(Iran-expert) Gary Sick in Gary's Choices (VS), 29 november 2009
 
Hoge Britse functionaris herinnert ons aan vergeten anthrax-aanslagen
De Britse ambassadeur in de VS in 2002 en 2003, Sir Christopher Meyer, heeft gezegd dat de houding jegens Irak destijds in hoge mate werd benvloed door de angst die was veroorzaakt door de anthrax-aanslagen in de VS kort na "11 september".
Salon (VS), 27 november 2009
 
Isral brengt nieuwe wapens tegen Iran in stelling
Met de allernieuwste anti-raketsystemen en twee nieuwe onderzeers die kernwapens kunnen afvuren is Isral bezig om een nieuwe generatie wapens in stelling te brengen, die ontworpen zijn als verdediging tegen het verre Iran maar ook tegen de bondgenoten van Teheran aan zijn grenzen.
Associated Press (VS), 25 november 2009
 
Wat gebeurde er toch met de geheime CIA-gevangenissen?
Wat gebeurde er toch met de zogenoemde "black sites", waar terreurverdachten door de CIA in het buitenland gevangen werden gehouden en onderworpen aan ondervragingen en martelingen? De CIA heeft bevel gegeven om de geheime gevangenissen te sluiten, maar advocaten van de gevangenen willen ze behouden - als bewijsmateriaal.
Mother Jones (VS), 24 november 2009
 
Laat foto zien dat Britse soldaten Geneefse Conventies schonden?
Een foto die in handen is gekomen van The Independent zou laten zien hoe Iraakse burgers, gevangen genomen in het zuiden van Irak, worden mishandeld door Britse soldaten - een klaarblijkelijke schending van het internationale recht en de Geneefse Conventies.
The Independent (GB), 24 november 2009
 
We willen Blair's hoofd zien rollen - maar Chilcot geeft het niet.
Het Chilcot-onderzoek naar de oorlog in Irak is in de stad. De Britse politieke gemeenschap, verveeld van het wachten op de verkiezingen van over een halfjaar, brult om bloed - hoewel ze zelf destijds de oorlog goedkeurde.
The Guardian (GB), 24 november 2009
 
VS in achterkamer-besprekingen met Taliban
Nadat al meer dan acht jaar bezig te zijn geweest met een bloedige oorlog in Afghanistan lijkt de VS een heroverweging van zijn beleid te hebben ondernomen. Via Saudische en Pakistaanse inlichtingendiensten zijn de Amerikanen begonnen met onderhandelingen met de Taliban, aldus hooggeplaatste bronnen.
Dawn (Pak.), 24 november 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |