menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 30, 2010
26 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Geld smijten naar corrupte regering laat zien hoe wanhopig Westen op zoek is naar uitweg
 
De bedoeling was om internationale staatslieden te tonen, die bijeenkwamen uit solidariteit met Afghanistan dat op weg is naar de vooruitgang. Maar de opgewektheid waarmee ze zich naar hun vliegtuig haastten na de korst mogelijke tijd in Kaboel te hebben doorgebracht weerspiegelde de haast waarmee het Westen een uitweg uit deze kostbare oorlog wil vinden.
 
Bij vorige conferenties over de toekomst van Afghanistan had er een zweem van hoop en zelfs van optimisme in de lucht gehangen. Maar de bijeenkomst in het kader van het "proces van Kaboel" werd gekenmerkt door een sterke onderstroom van teleurstellingen uit het verleden en huiveren voor de toekomst.
 
Dus wat is er terecht gekomen van deze top die een "mijlpaal’ zou zijn? Deels waren het goede voornemens die mogelijk niet worden waargemaakt, deels voorstellen die eventueel tot meer concrete maatregelen kunnen leiden, maar ook vol potentiële valstrikken zitten. Alle maatregelen zijn echter bedoeld om de VS en de Europese landen de weg te wijzen hoe ze zich uit het conflict kunnen terugtrekken.
 
Het is een teken van de urgente wens van de regering Obama om zich los te maken uit de oorlog, dat men nu eerdere voorwaarden, dat besprekingen met militante groepen alleen mogelijk waren als ze afstand zouden doen van geweld, laat vallen. In de toekomst zullen ze alleen moeten beloven de banden met al-Qaida te verbreken.
 
Deze wens om compromissen te sluiten maakt het ook waarschijnlijk dat Amerika en Japan, de twee grootste hulpdonoren in Afghanistan hun standpunt, dat ze controle over hulpgelden willen blijven houden, zullen verlaten door ermee in te stemmen dat een groot deel van het geld via de regering Karzai gaat lopen, om die te "versterken".
 
Dit is des te opmerkelijker, nu het Congres van de VS onlangs 4 miljard dollar aan wederopbouwgelden heeft geblokkeerd, gevolgd door een vergelijkbare actie van de Europese Unie met betrekking tot een jaarlijkse subsidie van 200 miljoen dollar. Dit nadat wijdverspreide corruptie van de overheid aan het licht was gekomen. Maar nu worden, in een wanhopige poging om een uitweg uit het conflict te vinden, waarschijnlijk grote sommen geld overgemaakt aan een regering die door internationale controle-instanties wordt aangeduid als een van de meest corrupte ter wereld.
 
Kim Sengupta in The Independent, 21 juli 2010
 

 
Aanval op Iran: opnieuw aan de orde
 
Eind 2006 vergaderde George W. Bush met de gezamenlijke stafchefs op het Pentagon en vroeg hen of een militaire actie tegen het kernwapenprogramma van Iran mogelijk was. Het unanieme antwoord was: nee. De militaire optie werd formeel nooit van tafel genomen. Ten minste, dat bleven de woordvoerders van de VS verklaren. Maar de nadruk lag op de onwaarschijnlijkheid van een militaire aanval.
 
[Minister van defensie] Gates slaat momenteel meer oorlogszuchtige taal uit. “Ik denk niet dat we zelfs maar bereid zijn om te praten over de mogelijkheid om een Iran, dat in het bezit is van kernwapens, in bedwang te gaan houden,” zei hij op 20 juni tegen Fox. “We accepteren het idee van Iran met kernwapens niet.” In feite gaf Gates hier een nieuwe realiteit weer in het denken van de militairen en de inlichtingendiensten. Diplomatie en economische drukmiddelen blijven de voorkeur houden om Iran te dwingen tot onderhandelen over een nucleaire overeenkomst, maar er is weinig hoop dat het ook gaat lukken. Dus de militaire optie is opnieuw volledig aan de orde.
 
Andere inlichtingenbronnen zeggen dat Central Command van het Amerikaanse leger, dat de militaire operaties in het Midden-Oosten moet voorbereiden, behoorlijke vooruitgang heeft geboekt bij het plannen van de gerichte luchtaanvallen - met hulp van de zeer verbeterde inlichtingenoperaties met menselijke bronnen in de regio. Ik heb gehoord dat Israël betrokken is bij het planningsproces, omdat de beleidsmakers van de VS bang zijn dat de rechtse regering Netanyahu op hol slaat en gaat proberen de Iraniërs op zijn eentje aan te pakken.
 
Natuurlijk is het ook mogelijk dat het onopvallende sabelgerinkel simpelweg een signaal is dat de VS aan Iran willen sturen: het is tijd om zaken te doen. Er zijn geruchten vanuit Iran over hervatting van de onderhandelingen, hoewel het regime momenteel veel geloofwaardigheid heeft verloren. Aangenomen wordt - zelfs door sommige van de vroegere vrienden van Iran zoals de Russen - dat elk Iraans aanbod om te praten eigenlijk een aanbod is voor verder uitstel. Een specifieke, plausibele Iraanse concessie zou nodig zijn om het proces weer op de rails te krijgen. Maar het is ook mogelijk dat het sabelgerinkel geen bluf is, dat de VS echt niet van plan zijn een nucleair Iran te tolereren en bereid zijn iets verschrikkelijks te doen om ze te stoppen.
 
Joe Klein in Time, 15 juli 2010
 

Onvertaalde berichten:

Giftige erfenis Amerikaanse aanval op Fallujah "erger dan Hiroshima"
De schokkend hoge kindersterfte en aantallen kankerpatiënten in Iraakse stad roepen nieuwe vragen op over Amerikaanse bombardementen in 2004.
The Independent (GB), 24 juli 2010
 
Iraanse wetenschapper tegen CIA: Iran heeft geen kernwapenprogramma
In tegenstelling tot verhalen in de media dat de Iraanse wetenschapper Shahram Amiri inlichtingen heeft gegeven over geheime Iraanse kernwapenactiviteiten vertelde hij zijn CIA-contacten juist dat er geen Iraans kernwapenprogramma is.
Inter Press Service (Int.), 20 juli 2010
 
Israël's volgende oorlog mogelijk tegen Libanon
Terwijl de speculatie over een mogelijke Israëlische aanval op de Iraanse kernenergie-installaties intenser wordt roept tenminste één invloedrijke analyticus Washington op om zich meer te richten op de waarschijnlijkheid van een nieuwe Israëlische oorlog tegen de Libanese Hezbollah-milities.
Inter Press Service (Int.),. 19 juli 2010
 
"Amerikaanse militaire versterkingen in Kandahar steun in rug voor Taliban"
De opbouw van een grote Amerikaanse troepenmacht in Kandahar zal waarschijnlijk de greep van de Taliban versterken op de belangrijke stad in zuid-Afghanistan, zo heeft een gerespecteerde veiligheidsorganisatie gewaarschuwd.
The Guardian (GB), 18 juli 2010
 
Honderden dode huurlingen in Afghanistan blijven onvermeld
Het is één van de minst onderzochte aspecten van president Obama's escalatie van de Afghaanse oorlog: gewapende werknemers van particuliere beveiligingsbedrijven sneuvelen met honderden tegelijk. De aantallen doden onder huurlingen zijn meer dan vier keer zo hoog dan die van Amerikaanse militairen, volgens een eerder niet gepubliceerd onderzoek van het Congres.
Salon (VS), 15 juli 2010
 
Russisch plan voor hulp aan Iran gaat in tegen Amerikaanse sancties
De Russische minister van Energie heeft een breed programma aangekondigd voor samenwerking met Iran op het vlak van olie, gas en petrochemische energie. Het programma nodigt in feite Russische bedrijven uit om in te gaan tegen de sancties die de regering-Obama begin juli uitgevaardigd heeft.
The New York Times (VS), 14 juli 2010
 
VS herbouwt krachtcentrale: Taliban profiteert
De VS heeft meer dan 100 miljoen dollar gestoken in een opwaardering van de Kajaki-waterkrachtcentrale, de grootste electriciteitscentrale in zuid-Afghanistan. Dit is een poging om de plaatselijke sympathieën los te weken van de Taliban-opstandelingen, maar de Taliban zelf profiteren nog het meest van dit door Amerikaans belastinggeld betaalde project.
The Wall Street Journal (VS), 13 juli 2010
 
Onschuldig man vrij uit Guantánamo
Op 8 juli bracht een Amerikaanse rechter de stand van het aantal overwinningen door Guantanámo-gevangenen op 37, van de 51 gevoerde rechtszaken tot nu toe.
The Future of Freedom Foundation (VS), 13 juli 2010
 
Aanslagen Oeganda: Obama moet zich niet bemoeien met Somalië
De aanslagen in Oeganda zijn een trieste illustratie van de manier waarop Amerikaanse interventie de problemen in Somalië verergerd heeft.
The Christian Science Monitor (VS), 13 juli 2010
 
Oliesmokkel naar Iran gênant voor Irak
De smokkel van tienduizenden liters ruwe olie en brandstoffen van noord-Irak naar Iran, een schending van nieuwe Amerikaanse sancties, voert de spanningen op tussen de Iraakse centrale regering en haar Koerdische provinciale tegenhangers.
Associated Press (VS), 13 juli 2010
 
Britse regering "geloofde niet dat Iraaks wapenprogramma echte bedreiging was"
Groot-Brittannië en de VS geloofden niet dat het Iraakse wapenprogramma een "substantiële bedreiging" betekende vóórdat zij in 2003 de invasie begonnen die Saddam Hussein afzette, zo heeft de Britse onderzoekscommissie over de oorlog gehoord.
The Telegraph (GB), 12 juli 2010
 
Meer ruimte voor humanitaire hulp in Afghanistan?
Humanitaire organisaties zien veelbelovende tekenen dat ze meer ruimte krijgen van de Taliban-opstandelingen. Aanvallen tegen NGO-werkers zijn significant afgenomen in de afgelopen zes maanden.
IRIN (Ver. Naties), 8 juli 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |