menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 40, 2010
4 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Netanyahu vernedert Obama opnieuw
 
De pogingen van de regering Obama om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ("Bibi") te verleiden beginnen pijnlijk te worden. Netanyahu heeft duidelijk te kennen gegeven dat hij niet is geïnteresseerd.
 
Volgens de Israëlische krant Haaretz speelde de meest recente episode in deze soap zich af, toen Dennis Ross, de adviseur van de president voor Israëlisch-Palestijnse kwesties, Obama ervan overtuigde dat Israël alleen in zou stemmen met een verlenging van de bouwstop voor de nederzettingen op bezet gebied als Obama "vriendelijker zou overkomen" bij Bibi. Dus schreven Ross en zijn medewerkers (samen met de Israëli's) een brief aan Netanyahu waarin de VS Israël alles zouden geven wat maar mogelijk was in ruil voor een verlenging van twee maanden. De inhoud van de brief werd onthuld door onderzoeker David Makovsky op de website van het Washington Institute for Near East Policy.
 
Volgens het verslag bevatte de brief punten die van cruciaal belang zijn voor de veiligheid van Israël en waarom Netanyahu al jaren had gevraagd. Zo beloofden de VS bijvoorbeeld steun voor het Israëlische standpunt om na de totstandkoming van een Palestijnse staat Israëlische troepen te stationeren in de Jordaanvallei om wapensmokkel te voorkomen. De VS zouden Israël ook niet vragen om een nog verdere verlenging van de bouwstop en beloofden dat de kwestie van de nederzettingen alleen geregeld zou worden als onderdeel van de afrondende gesprekken met de Palestijnen over de status van het gebied.
 
Ook zouden de VS elke resolutie van de VN-Veiligheidsraad over het Israëlisch-Palestijnse conflict dit jaar van een veto voorzien, de Israëlische defensiecapaciteit na de vredesovereenkomst uitbreiden en de militaire hulp aan Israël vergroten. Dit zou inhouden dat Israël geavanceerde gevechtsvliegtuigen en waarschuwingssystemen, waaronder satellieten, zou krijgen. (..)
 
Het is moeilijk iets te bedenken dat Ross vergeten was. (..) Maar Bibi zei "nee".
 
En waarom? "Netanyahu zei dat hij de brief op prijs stelde, maar het Amerikaanse voorstel niet kon aanvaarden omdat het een verlenging van de bouwstop voor twee maanden inhield, hetgeen naar hij zei zijn publieke geloofwaardigheid zou beschadigen."
 
(..) Uit Israël horen we nu dat Netanyahu rekent op een grote Republikeinse verkiezingsoverwinning (bij verkiezingen voor het Congres dit najaar) om hem van Obama te redden. En dat er dan in 2012 een Republikeinse president zal zitten, die hem eerder dan Obama de kans zal geven om Iran te bombarderen. (..)
 
MJ Rosenberg bij Al-Jazeera, 2 oktober 2010
 

Onvertaalde berichten:

Obama zet aanvallen Bush op activisten voort
Eerder deze week viel de FBI zes huizen van vredesactivisten binnen, plus een kantoor van een anti-oorlogsgroep. Deze groepen gebruiken geen geweren of bommen. Hun "wapens" zijn folders, nieuwsbrieven en geweldloze demonstraties.
Antiwar.com (VS), 30 september 2010
 
Oorlogen kosten mogelijk vier tot zes biljoen
De auteurs van het boek "De oorlog van drie biljoen" hebben gezegd dat hun schattingen bij eerste publicatie - twee jaar geleden - breed bekritiseerd werden als te hoog. Nu geloven de onderzoekers dat ze mogelijk juist te laag zijn geweest.
Stars & Stripes (VS), 29 september 2010
 
Israëlische minister tot VN: vrede alleen mogelijk door deportatie Arabieren
Het aantal dingen waar functionarissen tegen gewaarschuwd hebben omdat ze "de vredesbesprekingen zouden hinderen" is overweldigend groot. Maar het bureau van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman was hier kennelijk van vrijgesteld, gezien zijn toespraak tot de Verenigde Naties waarin hij opriep tot massale uitzetting van Arabieren uit Israël.
Antiwar.com (VS), 28 september 2010
 
Vrede mogelijk bedreiging voor welvaart Israeli's
Het zou misleidend zijn om aan te nemen dat het voornaamste obstakel voor het succes van de vredesbesprekingen de rechtse ideologie is die door de kolonistenbeweging wordt vertegenwoordigd. Even belangrijk zijn de diep met de bezetting verweven economische belangen waarvan de hele Israëlische samenleving doordrongen is.
Jonathan Cook in The National (VAE), 27 september 2010
 
CIA gebruikte "illegale en inaccurate code voor besturing dodelijke robotvliegtuigjes"
De CIA is betrokken bij een rechtszaak waarin beweerd wordt dat de dienst illegale en inaccurate software gebruikte om robotvliegtuigjes te besturen voor geheime moordacties in centraal-Azië.
The Register (GB), 24 september 2010
 
Aantallen dode huurlingen overtreft aantal dode militairen in Irak en Afghanistan
In de afgelopen maanden werden er meer huurlingen dan soldaten gedood in Irak en Afghanistan, de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurde op de slagvelden van Amerika.
ProPublica (VS), 23 september 2010
 
Westen moet Iraans plan tot beperkte uraniumverrijking serieus nemen
Met de recente inbedrijfstelling van de Bushehr-kernreactor - een volledig onder toezicht van het Internationaal Atoomagentschap staande installatie - is Iran een grens overgegaan. De Islamitische Republiek is niet langer een aspirantlid van de nucleaire "club" maar een kernenergiestaat.
Alastair Crooke in The Christian Science Monitor (VS), 22 september 2010
 
Pas gepubliceerde documenten werpen meer licht op aanbod Taliban in 2001
Pasgeleden gepubliceerde Amerikaanse regeringsdocumenten werpen meer licht op besprekingen met de Taliban vóór de terreuraanslagen van 11 september 2001. Deze betroffen onder andere het herhaalde aanbod van de Taliban om Osama bin Laden uit te leveren.
Foreign Policy Journal (VS), 21 september 2010
 
Afghaanse verkiezingen schadelijk voor democratie?
Amerikaanse functionarissen noemen de parlementsverkiezingen in Afghanistan een succes, zelfs terwijl aantijgingen van fraude toenemen.
The Christian Science Monitor (VS), 21 september 2010
 
Let op: doofpot-gevaar in doodseskader-onderzoek Amerikaanse leger
Volgens onderzoekers van het Amerikaanse leger hebben Amerikaanse soldaten voor de sport op Afghaanse burgers gejaagd en hen gedood. Als dit ijzingwekkende verhaal waar blijkt te zijn betekent dit dat Amerikaanse soldaten in Afghanistan iets geworden zijn dat we gewoonlijk in verband brengen met de ergste van alle oorlogsmisdaden: een doodseskader.
Wired (VS), 20 september 2010
 
Het spoor van Iran's kernenergie-geld leidt naar Turkije
Een onderzoek naar geheime rapporten en interviews met westerse diplomaten en regerings- en inlichtingendienstfunctionarissen onderstrepen dat Turkije en andere landen internationale druk weerstaan hebben om het moeilijker te maken voor Iran om zijn uraniumverrijkingsprogramma te bekostigen.
Reuters (GB), 20 september 2010
 
"Het juiste gedaan" in Irak?
Fox News berichtte kortgeleden dat 58% van de inwoners van de VS geloven dat de VS "het juiste gedaan heeft" door oorlog te gaan voeren tegen Irak. Dit weerspiegelt het feit dat de meesten zich hebben laten overtuigen dat de strijd voorbij is en dat de troepen erin geslaagd zijn om een dictator van de troon te stoten en een democratie te vestigen.
Dissident Voice (VS), 20 september 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |