menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 02, 2011
10 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Het breken van de IsraŽlisch-Palestijnse impasse
 
Terwijl de IsraŽlische regering druk bezig is met het uitbreiden van illegale nederzettingen probeert ze ook een oplossing te vinden voor twee problemen: een wereldwijde kampanje om, zoals zij het ziet, haar 'legitimiteit' aan te tasten - dat wil zeggen dat bezwaar gemaakt wordt tegen haar misdaden en dat deelname daaraan beŽindigd wordt - en een parallel lopende kampanje waarbij de legitimiteit van Palestina juist vergroot wordt.
 
De aanval op de 'legitimiteit' van het IsraŽlische optreden kwam in december in een stroomversnelling door de oproep van Human Rights Watch aan de VS "om de financiŽle steun aan IsraŽl in dezelfde omvang op te schorten als het bedrag dat IsraŽl uitgeeft aan steun voor de nederzettingen" en de giften van belastingvrije VS-organisaties aan IsraŽl die het internationale recht schenden te gaan controleren, "onder meer met het oog op het discriminatieverbod" - waardoor een groot aantal giften getroffen zou worden. Amnesty International had al opgeroepen tot een wapenembargo tegen IsraŽl. Het legitimatieproces van Palestina zette in december ook een belangrijke stap vooruit, toen ArgentiniŽ, BoliviŽ en BraziliŽ de staat Palestina (Gaza en de Westbank) erkenden, waarmee het aantal landen dat deze staat ondersteunt op meer dan 100 kwam.
De internationale jurist John Whitbeck schat dat 80 tot 90% van de wereldbevolking woont in landen die Palestina erkennen, terwijl 10 tot 20% de republiek Kosovo erkennen. De VS erkennen Kosovo, maar niet Palestina. En dus, schrijft Whitbeck in Counterpunch, "doen de media alsof de onafhankelijkheid van Kosovo een beklonken zaak is, terwijl de onafhankelijkheid van Palestina alleen een streven is dat nooit succesvol kan zijn zonder IsraŽlisch-Amerikaanse toestemming," en dat weerspiegelt de normale manier waarop macht wordt uitgeoefend in de nationale arena.
 
Gezien de omvang van de IsraŽlische nederzettingen op de Westbank wordt er al tien jaar lang geredeneerd dat de internationale consensus over een twee-statenregeling dood of misplaatst is (hoewel kennelijk het grootste deel van de wereld het daar niet mee eens is). Daarom zouden degenen die zich zorgen maken over de rechten van de Palestijnen moeten oproepen tot een overname van de hele Westbank door de IsraŽli, gevogd door een anti-apartheidsstrijd naar Zuid-Afrikaanse snit, die zou leiden tot volledige burgerrechten van de Arabische bevolking aldaar.
 
Deze redenering gaat ervan uit dat IsraŽl zou instemmen met die overname. Maar het is veel waarschijnlijker dat IsraŽl in plaats daarvan door zal gaan met de projekten, die leiden tot annexatie van die delen van de Westbank die ze ontwikkelen, ruwweg de helft van het gebied, en geen verantwoordelijkheid zal nemen voor de rest. Daarmee bespaart het zich een 'demografisch probleem' - teveel niet-joden in een joodse staat - en snijdt intussen het belegerde Gaza af van de rest van Palestina.
 
(..)
 
Zuid-Afrika is niet het enige recente voorbeeld, waarbij het beŽindigen van de steun van de VS voor misdaden heeft geleid tot een aanmerkelijke verbetering van de situatie. Kan zo'n beslissende wijziging in de politiek ook gebeuren in het geval van IsraŽl en de weg vrijmaken voor een diplomatieke regeling? Een van de belangrijkste barriŤrres daarvoor wordt gevomd door de nauwe banden tussen de VS en IsraŽl op militair en inlichtingengebied.
 
De meest uitgesproken steun voor de IsraŽlische misdaden komt uit de zakenwereld. De high-tech industrie van de VS is nauw geÔntegreerd met de IsraŽlische. Om ťťn voorbeeld te noemen, de grootste chipsproducent ter wereld, Intel, vestigt zijn meest geavanceerde fabriek in IsraŽl.
 
(.)
 
Om de opstopping te doorbreken zal het nodig zijn om de heersende illusie dat de VS een 'eerlijke makelaar' zijn, die wanhopig probeert weerspanninge tegenstanders te verzoenen, te doorbreken en te erkennen dat serieuze onderhandelingen moeten plaatsvinden tussen 'VS-IsraŽl' en de rest van de wereld.
 
Als de machtscentra van de VS door de publieke opinie worden gedwongen om de al tientallen jaren durende afwijzing van een Palestijnse staat op te geven, worden veel vooruitzichten die nu vaag lijken plotseling mogelijk.
 
Lees het hele artikel van Noam Chomsky in Truthout (VS), 3 januari 2011
 

Onvertaalde berichten:

Verliezen Amerikaanse haviken terrein over Iran?
Zou er toch een akkoord mogelijk zijn, nu speculaties groeien dat de regering-Obama Iran zou kunnen toestaan om door te gaan met uranium-verrijking?
The Diplomat (Japan), 6 januari 2011
 
WikiLeaks: IsraŽl houdt economie Gaza op rand instorting
IsraŽl heeft Amerikaanse functionarissen in 2008 verteld dat het de economie van Gaza "op het randje van instorting" zou houden, volgens Amerikaanse diplomatieke telegrammen die in een Noors dagblad gepubliceerd zijn.
Reuters (GB), 5 januari 2011
 
IsraŽlische activisten laten bondgenootschap zien in nasleep dood Palestijnse
Het nieuws van de dood van Jawaher Abu Rahmah op 1 januari, volgens de berichten als gevolg van ingeademend traangas dat de dag ervoor door IsraŽlische soldaten werd gebruikt tegen demonstranten in het dorp Bil'in op de West Bank, heeft een nieuw bondgenootschap voor het voetlicht gebracht tussen IsraŽlische activisten en Palestijnen die betrokken zijn in geweldloze protesten.
Tony Karon in Time (VS), 4 januari 2011
 
Opkomend Turkije laat spierballen zien in Irak
Een Turkije dat in opkomst is als nooit tevoren sinds het vergaan van de Ottomaanse glorie is zijn invloed aan het doen gelden in het roerige Irak, van de snel groeiende dorpen en steden in het noorden tot aan de olievelden van Basra in het diepe zuiden. Dit machtsvertoon illustreert het groeiende Turkse gewicht in een Arabische wereld die lang wantrouwend stond tegenover het land.
The New York Times (VS), 4 januari 2011
 
Afghanistan waarschuwt voor brandstofcrisis door Iraans "embargo"
De Iraanse beslissing om 2500 brandstoftrucks te stoppen aan de Afghaanse grens komt neer op een "embargo", zo heeft een Afghaanse handelsfunctionaris gezegd. Anderen hebben gewaarschuwd dat de Iraakse stap miljoenen Afghanen letterlijk in de kou laat staan nu de winter ingezet is.
Associated Press (VS), 4 januari 2011
 
Al-Qaida in Pakistan
Het Amerikaanse beleid in Pakistan zit in een impasse. Zonder Pakistan is er geen oplossing voor de Afghaanse oorlog. En zelfs met Pakistan ziet het er niet veel beter uit.
Arnaud De Borchgrave in United Press International (VS), 3 januari 2011
 
Hoe Afghanistan voor de Navo een oorlog werd
De Navo kreeg zijn centrale rol in Afghanistan door de invloed van Amerikaanse functionarissen die bij het bondgenootschap betrokken zijn, volgens een Amerikaanse officier die in een positie was om het besluitvormingsproces waar te nemen.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 3 januari 2011
 
Ruim tweeduizend doden, meest burgers, in Pakistan de afgelopen vijf jaar door Amerikaanse robotvliegtuigjes
Het jaarlijkse rapport van het Conflict Monitoring Centre heeft de aanvallen met CIA-robotvliegtuigjes getypeerd als een "sluipmoord-campagne die een wraak-campagne werd." 2010 was het dodelijkste jaar ooit in termen van Pakistaanse slachtoffers van de aanvallen.
Asian News International (India), 2 januari 2011
 
Onderzoek legt verband tussen toename aangeboren afwijkingen en kanker in Falluja en Amerikaanse aanval
Een onderzoek naar de oorzaken van een dramatische toename in aangeboren afwijkingen in de Iraakse stad Falluja heeft voor de eerste keer geconcludeerd dat er genetische schade veroorzaakt kan zijn door wapens die gebruikt werden in de Amerikaanse aanvallen op de stad van zes jaar geleden.
The Guardian (GB), 30 december 2010
 
Misgelopen verkiezingen doen spanning in Kabul oplaaien
De inauguratie van een nieuw parlement dreigt etnische spanningen en instabiliteit te doen toenemen en een belangrijk deel van de politieke basis van president Hamid Karzai in de armen van de opstandelingen te drijven.
The New York Times (VS), 29 december 2010
 
Amerikaanse leger onderzoekt "doodseskader" beschuldigd van moord op Afghanen
De Amerikaanse strijdkrachten zijn bezig met onderzoek naar de leiding van een brigade waarvan soldaten worden beschuldigd van het vormen van een "moord-team" dat Afghaanse burgers vermoord heeft, hun lichamen verminkte en vingers en schedels verzamelde als trofeeŽn.
The Guardian (GB), 29 december 2010
 
Obama's herziening van Afghanistan-beleid stopt rampzalige bezetting in doofpot
Het meest recente herzieningsproces van het Afghanistan-beleid van president Obama liep uit op de aankondiging - verrassing! - dat de VS/Navo-bezetting tenminste doorgaat tot 2014. Nog eens vier jaar oorlog, dood, en verwoesting voor het Afghaanse volk, en voor de jonge Amerikaanse soldaten die in het leger gedreven werden door armoede en gebrek aan mogelijkheden, en uitgezonden om daar in steeds grotere aantallen te doden en te sterven.
AlterNet (VS), 24 december 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |