menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2011
9 februari 2011

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Robert Fisk: vanaf Tahrir Square
 
(..)
 
"Het meest cruciale moment dat ik de laatste paar dagen heb meegemaakt was, toen het leger op vrijdag de opdracht van Mubarak kreeg om het plein schoon te vegen en de individuele tankcommandanten weigerden. Ik zag zelfs dat ze hun tankhelmen, waarmee ze via hun eigen militaire netwerk bevelen kregen, afzetten en hun mobiele telefoons pakten. En in veel gevallen moeten ze naar huis hebben gebeld, omdat ze allemaal uit militaire families komen. Ze vroegen aan hun vaders wat ze moesten doen. En natuurlijk werd er tegen ze gezegd: "Jullie moeten niet op je medeburgers schieten." En dat was denk ik het moment waarop het regime van Mubarak echt ineenstortte. Of als we kunnen terugkijken in de geschiedenis, dan denk ik dat we dat zullen vaststellen. Dus ik denk dat het regime kapot is, dat het afgelopen is, wat Mubarak in zijn schijnwereld ook aan het dromen is. En ik denk dat dat een bijzonder kritiek moment was.
 
En nu is natuurlijk het grote drama het volgende. De Amerikanen willen dat het leger de situatie weer in de hand krijgt en Mubarak de laan uitstuurt, maar moeten we het dan gaan doen met Mubaraks vice-president? Krijgen we dan een Egypte onder leiding van de vroegere spionagechef van Mubarak, de belangrijkste onderhandelaar met IsraŽl, IsraŽls lievelings-Egyptenaar, die dit land gaat besturen en gaat regelen dat het leger dit land gaat besturen? Krijgen we dan weer een zogenaamd goede dictator die met het leger dit Arabische land onder controle gaat houden, hetzelfde verhaal als altijd? Dus de demonstranten die meestal ongeveer 24 uur achterlopen voordat ze het in de gaten krijgen - ze zijn doodmoe en proberen te overleven etc. - ze zullen keihard moeten knokken om ervoor ter zorgen dat de politieke toekomst in hun handen blijft en niet in die van een nieuw stelletje generaals die onder Mubarak groot zijn geworden en nu genoeg van hem hebben. Want als het leger tegen Mubarak is - en daar ben ik nu vrijwel zeker van - betekent dat nog niet dat het leger mooie, vrije verkiezingen in Egypte gaat steunen. Dat zou heel leuk zijn, maar ik kan me geen leger voorstellen dat dat in de geschiedenis ooit heeft gedaan en zeker niet in Egypte. Dus dat zal de vraag zijn waarmee we te maken zullen krijgen."
 
(..)
 
Democracy Now, 3 februari 2011
Amy Goodman in gesprek met Robert Fisk, de Midden-Oosten correspondent van The Independent die elke dag bericht vanuit Cairo.

 

Onvertaalde berichten:

Invloed VS aan het verdwijnen temidden van Arabische protesten
Bij de pro-democratie-demonstraties in de straten van Cairo en elders vallen verwijzingen naar de VS op door hun afwezigheid. Sommige analytici spreken van tekens van een "post-Amerikaans Midden-Oosten" met verminderde Amerikaanse invloed en een veel grotere onzekerheid over de rol van de VS.
The Washington Post (VS), 4 februari 2011
 
Pentagon: Geen plannen om Amerikaanse militaire steun aan Egypte te stoppen
Het Pentagon heeft gezegd dat het geen plannen heeft om wapenleveranties aan Egypte de komende maanden stop te zetten, ondanks een volksopstand tegen het regime van president Hosni Mubarak.
Agence France Presse (Fr.), 3 februari 2011
 
Ruim 20.000 op de vlucht vanwege offensief Pakistan
Zo'n 22.000 Pakistaanse burgers zijn op de vlucht geslagen voor een nieuwe militaire actie tegen Talibanstrijders in de wetteloze stamgebieden aan de Afghaanse grens, aldus functionarissen van de Verenigde Naties.
Agence France Presse (Fr.), 3 februari 2011
 
Aanval op demonstranten droeg Mubarak's handtekening
Niet lang nadat de Egyptische president Hosni Mubarak politieke hervormingen beloofde begonnen aanhangers van zijn regering, naar verluidt met connecties met de Egyptische veiligheidstroepen, de belegering van demonstranten in het centrum van Cairo. De aanval was zů goed gepland dat de hand van de regering erachter vermoed kan worden, aldus politieke waarnemers die ook opmerkten dat Mubarak-aanhangers opvallend stil waren geweest in een week van massale demonstraties tegen de regering.
McClatchy Washington Bureau (VS), 2 februari 2011
 
Waarom Washington vasthoudt aan mislukte Midden-Oostenstrategie
De stuiptrekkingen van het Mubarak-regime in Egypte betekenen een nieuw crisisniveau voor een Amerikaanse Midden-Oostenstrategie die steeds weer heeft laten zien dat ze gebaseerd is op niets meer dan de illusie van macht.
Antiwar.com (VS), 1 februari 2011
 
Rapport: Iraakse elitetroepen martelen gevangenen
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept op tot hervormingen terwijl berichten over mishandeling van gevangenen door de Iraakse troepen van premier Maliki blijven toenemen.
Associated Press (VS), 1 februari 2011
 
VS kijkt verder dan Afghanistan, maar Amerikaanse troepen sterven nog steeds daar
De Amerikaanse bewondering voor Amerikaanse soldaten kan dan wel diep en wijdverbreid zijn, maar de werkelijke belangstelling in wat ze doen is oppervlakkig en vluchtig.
The Guardian (GB), 30 januari 2011
 
Karzai's grondwet onderuit gehaald door Westen
Vůůrdat een gevangenis in Bagram kan worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten moeten eerst de burgerrechten worden opgeschort. Wat een ironie.
The Guardian (GB), 30 januari 2011
 
Nieuwe waarheid gaat op over Arabische wereld
De "Palestine Papers" zijn al net zo vernietigend als de Balfour-verklaring. De Palestijnse "Autoriteit" was en is nog steeds bereid om het recht van terugkeer op te geven van misschien wel zeven miljoen vluchtilingen aan het huidige IsraŽl, en dat alles voor een "staat" van hoogstens 10 procent van het grondgebied van het vroegere Britse mandaatgebied Palestina.
Robert Fisk in The Independent (GB), 26 januari 2011
 
VS wil Karzai kortwieken
De verkapte oorlog van de VS tegen de Afghaanse president Hamid Karzai begint er vuil uit te zien en ondermijnt de toch al precaire politieke verhoudingen in het land.
Asia Times (Hong Kong), 25 januari 2011
 
Afghanistan is reden waarom EU Uzbeekse gruweldaden negeert
Meer dan een miljoen kinderen in Uzbekistan worden ieder jaar van school gehaald om katoen te plukken in afschuwelijke - en vaak fatale - omstandigheden.
The Independent (GB), 24 januari 2011
 
Geheime papieren onthullen langzame dood Midden-Oosten vredesproces
Het omvangrijkste lek van vertrouwelijke documenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten heeft onthuld dat Palestijnse onderhandelaars in het geheim instemden met acceptatie van de IsraŽlische annexatie van vrijwel alle nederzettingen die illegaal zijn gebouwd in bezet Oost-Jeruzalem.
The Guardian (GB), 24 januari 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |