menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2011
11 februari 2011 - Extra editie, Egyptische opstand

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 


Egyptische leger grijpt naar macht temidden van onrust
Het leger, dat al de machtigste instelling in het land was, heeft geprofiteerd van de onrust om zijn gezag te versterken, met een combinatie van geweld en public relations. Het resultaat is een 'zachte coup' in een land waar het leger in brede kringen wordt gezien als de ultieme waarborg van het nationale belang.
Associated Press (VS), 9 februari 2011
 
Wikileaks: FBI trainde folteraars Egyptische staatsveiligheid
De Egyptische geheime politie, die al heel lang wordt beschuldigd van het martelen van verdachten en het intimideren van politieke tegenstanders van president Hosni Mubarak, zijn getraind in een opleidingscentrum van de FBI in Quantico, Virginia, in dezelfde tijd dat VS-diplomaten bezig waren bewijsmateriaal te verzamelen over wreedheden die tegen de oppositie werden begaan. Dat blijkt uit ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, die zijn vrijgegeven door Wikileaks.
The Raw Story (VS), 9 februari 2011
 
Meer gevechten in SinaÔ in chaotische situatie in Egypte
Plaatselijke verslaggevers maken melding van een twee uur durend gevecht in de Egyptische helft van de verdeelde stad Rafah aan de grens met Gaza. Egyptische veiligheidstroepen zouden samen met stamleden aanvallers die waren uitgerust met raketgranaten hebben afgeslagen. De aanval vond plaats op hetzelfde moment dat een Egyptische onderzoeker bekend maakte dat een gasontploffing in een pompstation in de noordelijke Sinai niet was veroorzaakt door een lek, maar een bomaanslag was door vier gewapende mannen. De explosie stopte tijdelijk de gasexport naar IsraŽl en JordaniŽ.
The New York Times (VS), 7 februari 2011
 
Verdeling van Egypte: dreigementen van VS en IsraŽl, militaire interventie door NAVO?
De dreiging van een militaire interventie door de NAVO in Egypte moet onder ogen worden gezien. In 1956 vielen de Britten, de Fransen en de IsraŽli samen Egypte aan toen president Nasser het Suezkanaal nationaliseerde. Genraal James Mattis, de commandant van Central Command van de VS heeft gezegd dat de VS "diplomatiek, eoconomisch [en] militair" tegen Egypte zullen optreden als het Suezkanaal door Egypte zou worden afgesloten voor de VS en hun bondgenoten
Mahdi Darius Nazemroaya bij Global Research (Can.), 7 februari 2011
 
Egypte waarheen?
Interview met Gilbert Achcar van de School of Oriental and African Studies (SOAS) in Londen over de rol van het leger, de Moslimbroeders, andere oppositiebewegingen en het streven naar democratie van de Arabische volkeren.
ZNet (VS), 5 februari 2011
 
Niet radicale islam, maar onafhankelijkheid baart VS zorgen
In de Arabische wereld hebben de VS en hun bondgenoten regelmatig radicale islamisten gesteund, soms om de dreiging van een seculier nationalisme tegen te gaan. Saudi-ArabiŽ is een bekend voorbeeld, het ideologische centrum van de radicale islam (en de islamitische terreur). Een andere in de lange lijst is Zia ul-Haq, de wreedste van Pakistaans dictators en de favoriet van president Reagan, die een programma van radicale islamisering uitvoerde (gefinancierd door de Saudi's). In het geval van onrust zijn tactische verschuivingen soms noodzakelijk, maar altijd met het oog gericht op het herstel van de controle.
Noam Chomsky in The Guardian (GB), 5 februari 2011
 
Egyptische leger verscheurd door fractievorming
Verre van een monolitische eenheid te zijn, is het doorgaans ondoorgrondelijke leger in de diplomatieke ambtsberichten van de VS beschreven als verscheurd door fractievorming en wantrouwen, waarbij president Hosni Mubarak probeert om de macht van de individuele generaals te bedwingen.
Financial Times (GB), 4 februari 2011
 
Het militair-industrieel complex van Egypte
Terwijl in de VS geproduceerde traangrasgranaten worden afgevuurd op de demonstranten in Cairo, staat de rol van Washington bij het bewapenen van Egypte in de schijnwerpers.
The Guardian, 4 februari 2011
 
Broeit er een coup in het Egyptische leger?
De passiviteit van het Egyptische leger bij de bloedige protesten suggereert een intern conflict over de agenda. Dit zou de inspiratie kunnen vormen voor een coup door lagere officieren (kolonels), aldus een vroegere legercommandant.
Channel 4 (GB), 3 februari 2011
 
Cruciale miltaire belangen en inlichtingenbronnen VS lopen gevaar in Egypte
Vitale belangen en installaties te land, ter zee en in de lucht van het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten lopen gevaar als Egypte in de handen valt van radikale islamisten zoals de Moslimbroeders.H et VS-leger is meer verstrengeld met het Egyptische leger dan met dat vvan welk ander Arabisch land dan ook.
The Washington Times (VS), 31 januari 2011

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |